Przepis na tort zaczerpnęłam od Doroty z Moje Wypieki i zgodnie z tym co napisano w Wikipedii i u Doroty, Agnes Bernauer dała swoje nazwisko temu
Moje Małe CzarowanieUwielbiam serniki pod każdą postacią. Ten jest wyjątkowy bo smakuje jak moje ulubione rafaello :) Sernik jest delikatny i kremowy a beza mocno kokosowa i kruchutka :)
Smakołyki AsiTen sernik upiekłem na świąteczny stół i wszystkim bardzo smakował :) Spód : - około 250 g herbatników wieloziarnistych, - około 80 - 100 g roztopionego masła. Herbatniki rozkruszyć do torebki
Przepisy MikołajaCiasto z bananami to szybkie, proste i pyszne ciasto łyżką mieszane i co najważniejsze – ciasto, które zawsze wychodzi! Nie pamiętam już skąd ten przepis trafił
Moja Delicjaproste w przygotowaniu, za to, że zawsze się udają i nigdy się nie nudzą. Hmm... Czyżby...? No dobrze, może nie znudziły, ale odrobinę przejadły. Takie sobie zwykłe muffiny, bez elementu zaskoczenia. Postanowiłam więc przejść na wyższy poziom, i upiec cupcakes, czyli po prostu babeczki z kremem. Górą kremu! Okazja nadarzyła się nie byle jaka - Dzień Mamy . I choć(...)dodatkami. Dopiero potem ubite jajka z mlekiem. Troszkę się bałam, że nic z tego nie wyjdzie - najpierw wyszła mi kruszonka, która stopniowo zmieniała się w ciasto o odpowiedniej konsystencji. Moje obawy były bezzasadne - ciasto wyszło delikatne i leciutkie, niemal rozpływające się w ustach. Pycha! Do pomarańczy z rozmarynem pasowała mi biała czekolada, więc pożyczyłam przepis na krem od Limonki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeRok akademicki zaczął się na dobre, stąd też już coraz mniej wolnego czasu na gotowanie i wstawianie postów. Jednakże mimo wszystko, znalazłam chwilę, by podzielić się
Be Fit Be StrongKruche ciasteczka z kawałkami czekolady to moja wersja chocolate chip cookies. Już co prawda wiele lat temu byłem w USA i tam
kuron.com.plkwaskowe, ale odpowiednio zbalansowane słodyczą. Beza na wierzchu, delikatnie przypieczona na złocisty kolor, dodaje całości elegancji i sprawia, że tarta wygląda naprawdę efektownie. Przepis polecamy tym, którzy nie mają nic przeciwko wprowadzaniu na świąteczny stół ciast innych niż babka, mazurek i sernik. 5. Ciasto marchewkowe Na koniec zostawiliśmy coś, co może zaskoczyć – ciasto marchewkowe ! Choć nie jest to typowo(...)aromatyczne ciasto z dodatkiem marchewki i orzechów włoskich, zwieńczone kremowym frostingiem to prawdziwy hit, który podbije serca wszystkich gości. Co sprawia, że to ciasto jest tak wyjątkowe? To połączenie świeżo startej marchewki, aromatycznych przypraw (cynamon i wanilia) oraz chrupiących orzechów włoskich. A do tego ten krem z serka śmietankowego z nutą pomarańczy… Palce lizać! Jeśli to ciasto marchewkowe udekorujesz
Ugotowane pozamiatanePieczone pałki z kurczaka to pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Doskonale smakują w towarzystwie gotowanych lub pieczonych ziemniaków oraz surówki ze świeżych
Alle Dobre!ciastem powoli otwieram te drzwi.. Was również zachęcam :) Składniki: proporcje na formę o wymiarach 20 cm / 20 cm 1 pełna szklanka zmielonych orzechów ( u mnie włoskie, nerkowce, laskowe ) 3 jajka rozmiar L 2 łyżki erytrytolu lub cukru 2 łyżeczki soku z cytryny 1 duże, słodkie jabłko szczypta soli 2 łyżki rozpuszczonego, schłodzonego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)mikser. Do puszystej masy wsypujemy zmielone orzechy, proszek do pieczenia, pokrojone jabłuszko i delikatnie wszystko mieszamy szpatułką. Przelewamy masę do formy - u mnie silikonowa, więc nie wymagała natłuszczania i papieru do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, góra - dół, bez termoobiegu i pieczemy około 25 minut. Biszkopcik w formie
Kronika Piekarnikażołędziówkę. Kawa z żołędzi nie zawiera kofeiny ale ma za to sporo węglowodanów i witamin. Jak zrobić mąkę i kawę z żołędzi. Zbieramy żołędzie, najlepiej jeszcze zielone i bez dziurek, płuczemy i namaczamy na noc. Trzeba je obrać ze skrupek i uprażyć. W tym celu najlatwiej jest roztłuc łupinkę tłuczkiem do mięsa. Ściągamy skrupki a środki wkładamy do garnka(...)sposób otrzymujemy tak jakby mąkę z żołędzi. Taki proszek wystudzony przechowujemy w słoiku. Można go wykorzystać do kawy albo dodawać do wypieków. Kilka łyżeczek proszku dodanych do pieczenia chleba nada pieczywu orzechowy smak. Jak parzyć kawę z żołędzi Aby zrobić porcję kawy żołędziowej łyżeczkę proszku wsypujemy do garnuszka na szklankę wody. Dodajemy przyprawy takie jak cynamon czy kardamon
prawdziwe jedzenieoprzeć Ja po raz pierwszy przygotowałam go dwa czy trzy lata temu, z myślą o dostarczeniu dziecku sporej porcji zdrowych słodkości na drugie śniadanie w szkole. Oprócz niewielkiej ilości ciasta, które spełnia rolę spoiwa, mamy tutaj ogromną ilość bakalii. W dużej mierze to różnego rodzaju orzechy oraz suszone owoce, a także płatki owsiane. Oczami wyobraźni widziałam(...)orzechów (nerkowce, orzeszki ziemne, orzechy włoskie, laskowe i całe migdały bez skórki) 1 i 1/4 szkl. mieszanki suszonych owoców (rodzynki, suszona żurawina, kilka suszonych śliwek, moreli oraz fig) 1/4 szkl. płatków owsianych błyskawicznych 1/2 szkl. mąki pszennej 1/3 łyżeczki soli morskiej 1/4 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 1/3 szkl. cukru trzcinowego 1/4 łyżeczki przyprawy
Smaki Na TalerzuJamie, co ja bym bez Ciebie… Od czasu do czasu będę się z Wami dzielić przepisami, które po prostu od a do z skopiuję od jegomościa z Wielkiej Brytanii. W jego przepisach rzadko kiedy jest potrzeba coś zmieniać, naprawdę są kompletne. Pierwszym przepisem są gnocchi, z książki „Gotuj z Oliverem”, którą dostałam w prezencie urodzinowym(...)oliwą, nakłuwamy widelcem i pieczemy w łupinach w piekarniku w 220 stopniach około godziny. Po tym czasie odstawiamy ziemniaki na chwilę i obieramy jeszcze gorące, przeciskamy przez praskę i przekładamy do miski. Dodajemy żółtko, szczyptę gałki, sól, świeżo mielony pieprz i tyle mąki żeby połączyć składniki w jednorodną masę, nie może lepić się do rąk. Ciasto dzielimy na trzy części
Kardamonovy