Kiedy w końcu opracowałam przepis na najlepsze Muffinki cytrynowe , który zamieszczałam parę dni temu na blogu, nie osiadłam na laurach 🙂 Wręcz przeciwnie, postanowiłam zrobić wersję Muffinek
Moja DelicjaPlanujesz imprezę w gronie najbliższych znajomych lub rodziny? Nie wiesz, jakie desery warto przygotować, aby zachwycić podniebienie każdego z gości obecnych na Twoim przyjęciu? W takim
Słodkie okruszkipasztet_szlachecki_mojprzepisna.pl mojprzepisna.pl | Pasztet szlachecki Specjalność mojego męża Pasztet szlachecki, przygotowywany na każde święta i większe uroczystości rodzinne czy dla przyjaciół. Przepyszny, aromatyczny, smakuje nawet niejadkom, z
moj przepis napasztet_szlachecki_mojprzepisna.pl mojprzepisna.pl | Pasztet szlachecki Specjalność mojego męża Pasztet szlachecki, przygotowywany na każde święta i większe uroczystości rodzinne czy dla przyjaciół. Przepyszny, aromatyczny, smakuje nawet niejadkom, z
moj przepis napasztet_szlachecki_mojprzepisna.pl mojprzepisna.pl | Pasztet szlachecki Specjalność mojego męża Pasztet szlachecki, przygotowywany na każde święta i większe uroczystości rodzinne czy dla przyjaciół. Przepyszny, aromatyczny, smakuje nawet niejadkom, z
moj przepis nawymieszać je z ciepłą wodą i dopiero wtedy dodać do mąki). Dodać miód/cukier, oliwę, mleko. Połączyć i zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć do miski lekko posmarowanej oliwą, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 1-2 godziny. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na prostokąt szerokości 6cm, grubości 3 mm. Na środku położyć ser, zlepić dokładnie brzegi(...)dookoła, tak aby końce znalazły się pod spodem bułeczek.] Powtórzyć tę czynność z pozostałym ciastem. Posmarować lekko masłem, przykryć folią i odstawić do wyrastania na 40 minut.Piekarnik nagrzać do 200 st C.Wyrośnięte ślimaki posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą, posypać sezamem i piec 30-35 minut, do czasu zrumienienia.Ostudzić na kuchennej kratce. Bułki dodaję do Akcji "Na zakwasie
Moje domowe kucharzenieCiasto z batatów chodziło mi po głowie po jednym z odcinków Masterchefa. Tak się fajnie złożyło, że akurat owe bataty oraz inne potrzebne składniki w kuchni
Jemy PijemyDawno nie było nic słodkiego, dlatego wychodzę do Was z przepisem na niesamowicie smaczne ciasto z orzechów włoskich na waflu. Jeżeli uwielbiacie orzechy włoskie to ciasto
Be Fit Be StrongIdealny przepis na sernik? Ile zapytasz osób, tyle odpowiedzi dostaniesz! To ciasto jest najpopularniejszym wypiekem wśród Polaków, który niezaprzeczalnie gości na każdym świątecznym stole. Dziś zapraszam Was na kilka propozycji na serniki, które lubicie najbardziej i są one najchętniej odwiedzane i komentowane na Słodkim Blogu. Serniki pieczone SERNIK Z MASCARPONE Ten przepis jest numerem jeden wśród Waszych faworytów(...)jesienno-zimowymi smakami. Jest kremowy i aksamitny, a dodatek pomarańczy podkreśla świąteczny wymiar. SERNIK GOTOWANY Tego sernika nie trzeba piec, a jedynie zagotować masę serową. Poprzez dodanie korzennych akcentów sernik ten idealnie sprawdzi się na świąteczny stół. Serniki bez pieczenia SERNIK BŁYSKAWICZNY Jeden z Waszych ulubionych przepisów bez pieczenia na Słodkim Blogu. Prostota jego wykonania sprawia
Słodki Blogpuszyste jak tradycyjne, chociażby z uwagi na użycie innych typów mąk. Zapewniam jednak, że o wiele lepsze nawet na drugi dzień. Są miękkie i bardzo smaczne. bez tłuszczu w trakcie smażenia, chociaż z dodatkiem masła w środku i mąki z ziaren dyni, która również zawiera w sobie tłuszcz. Myślałam, że tak duża ich ilość wystarczy do następnego dnia. Owszem(...)kilka i właśnie te były najlepsze na drugi dzień. Smakowały zarówno z samym pudrem jak i galaretką z czerwonej porzeczki, którą zrobiłam „na zimno” do bieżącego zużycia. W trakcie pieczenia nic nie pryska, nie pachnie olejem a racuchy są tak uniwersalne, że można je użyć zamiast bułek na śniadanie. Wypasione racuchy z kwiatami nagietka Potrzebujemy 450g mąki pszennej
Leśny ZakątekAle mnie dawno tutaj nie było... A tu już jesień nastała- pora na coś słodkiego w wersji słodko-otulającej, uprzyjemniającej długie, jesienne wieczory. Bo co piękniej
Domowe ciastaDobrze wiecie, ze serniki to ja kocham miłością bezgraniczną. Dziś zapraszam Was na tradycyjny sernik, bez dodatków, na biszkoptach. Bardziej zwarty, cięży niż ten ulubiony
Ostra na Słodkoktoś sobie wyobraża święta Wielkanocne bez tego tradycyjnego ciasta, jakim jest mazurek. Chyba nie ma takiej osoby. Mazurek przygotowany na kruchym, bardzo delikatnym cieście z powidłami śliwkowymi, które idealnie przełamują słodki smak kajmaku. Przygotowanie mazurka jest niezwykle proste, kluczem tego wypieku jest delikatne, kruche ciasto. To właśnie na takim cieście powinien być przygotowany typowy mazurek. Składniki 350g mąki pszennej(...)połączenia się składników, formujemy kulę i wkładamy do torebki foliowej, którą następnie wraz z ciastem wkładamy na 45 minut do lodówki. Następnie wyjmujemy z lodówki, czekamy 5 minut, aby ciasto złapało domową temperaturę i rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dopasowujemy do blachy, nadmiar odcinamy, rolujemy i formujemy brzegi. Kruche ciasto pieczemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dzielę się nim z Wami! Niestety zdjęć krok po kroku tym razem brak, ale przepis jest bardzo prosty, więc bez tego dacie sobie świetnie z nim radę. Oczywiście szarlotka podana na ciepło z lodami smakuje najlepiej! Składniki: Kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g masła 50 g cukru 2 żółtka 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 18% 7 dużych(...)białka ze szczyptą soli i cukrem. Odcisnąć jabłka z powstałego soku podczas ucierania, aby spód ciasta nie był wilgotny. Do jabłek dodać cynamon, mąkę ziemniaczaną oraz ubite białka. Wszystko wymieszać. Ciasto rozwałkować i przełożyć na formę (22 cm x 30 cm) wyścieloną papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć jabłka i całość posypać kruszonką. Piec około 50 min w 180 stopniach
KuchniaWeDwoje.pl