ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:2053/2671)

Lemoniada Agnieszki 254

Moja koleżanka Agnieszka od lat częstuje mnie najlepszą lemoniadą. Tak… muszę, to przyznać szczerze, że jej lemoniada jest nawet lepsza od mojej Ja zawsze do

Słodkie okruszki
Szarlotka z rabarbarem i żurawiną 355

plastry i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.    Zrobić mały rant z ciasta dookoła dna blachy, aby nadzienie przy pieczeniu nie wypływało. 2/3 ciasta użyć do wylepienia blachy, 1/3 zostawić do ułożenia na górze. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Połowę piany wyłożyć na wylepioną ciastem blachę i posypać bułką tartą - bułka wchłania nadmiar(...)pokrycia całej blachy. Piec ok. 45-50 min. w temp 180C na opcji góra-dół piekarnika (u mnie bez termoobiegu).  Po 30 min. pieczenia zmienić zakres pieczenia na tylko dół - w ten sposób cienka góra z ciasta się nie przypali. Przekręcić też blachę tył naprzód, dla równomiernego upieczenia ciasta.   Po wyjęciu z piekarnika szarlotkę rabarbarową

Grunt to przepis!
Kurczak nadziewany kaszą jaglaną 195

Kurczak pieczony jest jednym z najlepszych oraz szybszych dań do zrobienia na obiad. Dodatek kaszy jaglanej która jest niezbyt ceniona w naszej kuchni, stanowi pełno wartościowe

kgwjanczewo
Mini burgery z mięsem drobiowym 121

Święta minęły, więc można myśleć nad sylwestrowym menu. Choć mój pomysł jest nieco pracochłonny, to jednak sporo można przygotować wcześniej. Zarówno bułki jak i mięso można bez problemu odgrzać w opiekaczu, a zapewniam Was, że takie burgerki na kilka kęsów są naprawdę fajnym rozwiązaniem.  Składniki na 14 mini burgerów Bułki:  1 szklanka mleka  2 łyżki masła(...)minut. Resztę mąki, mleka, jajko, białko i sól przekładamy do misy robota. Dodajemy rozczyn i wyrabiały gładkie ciasto. Zostawiamy w ciepłe do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy na 14 części- każda po ok 50g. Blachę do pieczenia muffinek smarujemy obficie masłem i wypełniamy uformowanymi kulkami ciasta. Lekko spłaszczamy (dwie bułki piekłam bezpośrednio na ruszcie piekarnika). Pozostawiamy

Kuchnia w czekoladzie
Poduszki na piwie z dżemem wiśniowym 64

Poduszki na piwie z dżemem wiśniowym to świetne ciastka z nadzieniem, które zachwycą wszystkich. Są super proste i super smaczne. Przepis znalazłam w zeszycie „z sentymentem

Słodki sentyment
Domowe nuggetsy z kurczaka 134

Domowe nuggetsy z kurczaka to zdrowa wersja popularnej wersji kurczaka sprzedawanej w barach szybkiej obsługi. Nuggetsy to małe kawałki kurczaka w złocistej panierce najczęściej smażone na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bezglutenowe pierniczki 107

dokładnie zagnieć ciasto. Możesz zrobić to ręcznie albo ułatwić sobie trochę życie i użyć malaksera (ja tak zrobiłam 😉). 3. Przygotowane ciasto rozwałkuj. Ponieważ ciasto nie zawiera glutenu dość ciężko się wałkuje, możesz więc podzielić je na 3 części i każdą z nich delikatnie rozwałkuj na blacie podsypanym mąką owsianą. Żeby wałek nie przyklejał się do ciasta też warto go podsypać(...)delikatnie mąką. 4. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. 5. Gdy już rozwałkujesz ciasto użyj wybranych foremek i za ich pomocą wytnij ciasteczka. 6. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, na nim połóż pierniczki i piecz w piekarniku 12-15 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ciastek - im grubsze, tym więcej czasu będą potrzebowały w piekarniku. Jeśli zastanawiacie się

Z notatnika dietetyka
Pierniczki mięciutkie. 2471

Gotowe ciasto przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny. Ciasto będzie dość rzadkie, ale po schłodzeniu w lodówce zgęstnieje. Schłodzone ciasto, odrywać po kawałku, rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką i wykrawać pierniczki. Pierniczki można nadziewać. Ja zrobiłam część nadziewanych, a część zwykłych. Nadziewałam gęstymi powidłami z czarnej porzeczki i nutellą. Najłatwiej nadziewać odznaczając na części ciasta wzór(...)ułożyć nadzienie i przykryć wykrojonym kawałkiem ciasta. Skleić i jeszcze raz wyciąć foremką. Wykrojone pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 10-12 minut. Gotowe pierniczki można polukrować lub polać polewą czekoladową. Ja zrobiłam część z polewą, a część z lukrem. Polewa czekoladowa: 150 g. czekolady gorzkiej 1 łyżka miękkiego masła

Agusiowe smakołyki
TORCIKI BOUNTY – wegańskie i bezglutenowe ciasto Bounty 274

Ciasto bounty jest bardzo znanym ciastem – składa się z ciemnego ciasta oraz pysznej kokosowej części. Jest idealne dla wszystkich tych, którzy uwielbiają kokos i czekoladę

Via Gusto
Co można zrobić z resztek kurczaka 2 155

naszych ulubionych sposobów na recykling pieczonego lub gotowanego kurczaka. Drobno pokrojone resztki z pieczonego drobiu (w tej roli sprawdzi się też pieczeń wieprzowa) wymieszane z posiekanymi krewetkami, tworzą niesamowicie aromatyczny farsz. Do tego cieniutkie ciasto i można trafić do kulinarnego nieba. Zakochacie się w tej zupie. Jambalaya z resztkami kurczaka Jambalaya to mega proste, pachnące przyprawami danie, które można(...)warzywa i np. krewetki – i pyszny obiad, który zadowoli nawet wybrednych domowników – gotowy. Marokański gulasz z resztek kurczaka Marokański gulasz to godny uwagi przepis na wykorzystanie resztek pieczonego mięsa: z kurczaka, indyka, czy wołowiny. Pieczyste w towarzystwie pachnącego korzennymi przyprawami i Orientem zawiesistego sosu z cieciorką na nowo nabiera smaku i aromatów. Całość jest niezwykle łatwa do przygotowania

Niedzielny kucharz
cytrynowy sernik gotowany na herbatnikach- dziecinnie prosty 202

ulubione ciasto więc chętnie się zgodziła. To ciasto naprawdę jest dziecinnie proste i skoro poradziła sobie z nim moja 5-latka to każde dziecko ogarnie. Oczywiście przy piecu trzeba pilnować ale resztę spokojnie może zrobić samo. A serniczek serio palce lizać! *foremka 23*28 cm Składniki: 24 herbatniki maślane 1 kg sera z wiaderka (użyłyśmy waniliowy) 4 jajka 1 opakowanie(...)wylać na herbatniki i przykryć drugą warstwę ciastek. Odstawić, żeby wystygło. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i polać ciasto. Na wierzchu ułożyć kandyzowane wiśnie. Wstawić do lodówki na kilka godzin.  Uwaga: można użyć zwykłego sera bez dodatków ale wtedy trzeba dodać więcej cukru

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Lekka alternatywa dla tłustych dodatków na pizzy? Zobacz propozycje. 172

Dzięki temu pizzę aż chce się jeść oczami. 2. Brokuły Brokuły to bogactwo cennych składników odżywczych. Charakteryzują się niską kalorycznością, dlatego świetnie sprawdzą się jako dodatek do pizzy. Dzięki pieczeniu, zachowują one swoją chrupkość i wzbogacają smak włoskiego dania. 3. Pieczarki (lub inne grzyby) Pizza z pieczarkami to już klasyk nad klasykami. Nie da się jednak ukryć, że podawana(...)pizza pepperoni dostarcza ok. 420 kcal! Jeżeli zależy Ci na „odchudzeniu” tego dania, zrezygnuj z grubego ciasta w stylu amerykańskim. Ogranicz także ilość sera do minimum – nie jest zatem wskazana pizza serwowana jako „quattro formaggi”. Ponadto jedz pizzę na wzór włoski – bez dodatkowego sosu na wierzchu. A jeśli już musisz mieć sos, wybierz ten na bazie jogurtu, rezygnując

W kuchennym oknie Ewy
Drożdżówka z owocami lata. 199

jestem chętna na kawałek zawsze! Dziś proponuje drożdżówkę z owocami lata a dodatkowo upiekłam ją w pięknych kolorowych foremkach od Alfatec . Foremki są jednorazowe, ciasto upieczone w nich bez problemu zabieramy na piknik lub wręczamy je w prezencie nie martwiąc się czy nasza foremka aluminiowa  wróci do nas czy też nie. Foremki o nazwie Plumpy  dostępne(...)także rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy na stolnicę, dzielimy na pół. Układamy w foremkach  Alfatec . Po wierzchu ciasta układamy owoce, wcześniej pokrojone na mniejsze kawałki. Następnie posypujemy kruszonką, Aby ją przygotować wszystkie składniki rozdrabniamy palcami do konsystencji mokrego piasku. Pieczemy w temp. 180C około 40min. Ale należy

Radość kipiąca uśmiechem.
Włoska wyprawa – pizza 197

Ostatnim czasem byliśmy na chwilowym urlopie we Włoszech, dokładniej w Rzymie. Oprócz wielu zabytków i miejsc wartych odwiedzenie nie obyło się również bez degustacji prawdziwego włoskiego przysmaku – pizzy. Poniżej kilka słów o historii pizzy :) Włoski przebój Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby pizzy. To chyba najbardziej popularna potrawa kuchni włoskiej. Przez setki lat we Włoszech wypiekano płaskie(...)się do Stanów Zjednoczonych. Włoskie placki bardzo szybko przypadły do gustu Amerykanom, którzy pokochali tę potrawę. We Włoszech wyróżnia się dwa podstawowe gatunki pizzy. Pizza Neapolitańska ma dość grube ciasto, od 1 do 2 cm. Ma również zaokrąglone brzegi, aby lepiej utrzymywać sos oraz dodatki. Natomiast Pizza Rzymska jest o wiele cieńsza, ma około 3 mm grubości, nie ma zaokrąglonych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania