Delikatne, słoneczne mazurki z pianką z suszonych moreli, na kruchym cieście z mąki pełnoziarnistej. To świeża, lekka alternatywa dla ich ciężkich, przesłodzonych sklepowych odpowiedników. Podstawą
Upiecz sobie babeczkęprzyznaję się bez bicia, nie było na to czasu i popełniłam budyń torebkowy. Raz na jakiś czas to nie grzech Jedyna różnica taka, że używam o 100 ml mleka mniej do wyrobienia budyniu, niż zalecane w przepisie na opakowaniu. Bułeczki są pyszne również drugiego dnia. Trzeciego niestety u nas nigdy nie doczekały. W każdym razie ciasto jest tak rewelacyjne(...)bułeczkom Poniżej podlinkowane przepisy na ciasto i budyń. Do wykonania drożdżówek zużyłam około 3 gałązek rabarbaru i kilkanaście truskawek. Przepis na ciasto do drożdżówek Przepis na domowy budyń Kruszonka do drożdżówek: 200 g mąki 100 g cukru 100 g masła Wszystkie składniki rozetrzeć razem w palcach na wiórki, którymi posypać bułeczki przed pieczeniem. Artykuł Drożdżówki z budyniem, truskawkami
Mieszam w Garnkunakład pracy, bez użycia miksera i składniki, które z reguły każdy ma w domu. Dla wszystkich zapracowanych lub leniwych, którzy świąteczne wypieki zostawiają na ostatnią chwilę albo kiedy goście są w drodze, a my nie mamy akurat niczego, czym moglibyśmy ich poczęstować 🙈 Przepis znalazłam na blogu Niebo na talerzu , a jego autorka przekonuje, że to najprostsze ciasto na świecie(...)temperatury 170 stopni C. Formę na babkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. W misce wymieszaj drewnianą łyżką wszystkie składniki na jednolitą masę. Przelej masę do formy i piecz babkę około 45 - 55 minut do tzw. suchego patyczka (ja piekłam 48 minut) . POLEWA: Czekoladę połam na kostki, dodaj mleko i masło. Podgrzewaj ją nad garnkiem z gotującą się
Słodko-Słony Świat Ilonychrupiące. Owies to zboże, z którego robi się mąkę, kaszę i płatki owsiane – oprócz walorów odżywczych i leczniczych, chętnie wykorzystywany jest również w kosmetyce. A owsianka nie bez powodu uważana jest za jeden z najzdrowszych pokarmów świata. Do właściwości leczniczych owsa zalicza się m.in.: przeciwdziałanie cukrzycy, zwiększanie odporności, ułatwianie wypróżniania, pielęgnację wrażliwej skóry. Ziarno owsa jest niczym dobrze(...)waniliowym i jajkiem na krem, w drugiej misce mieszamy suche składniki.Dodajemy do nich utarty krem maślany i wyrabiamy ciasto. Dłonie zwilżamy wodą nabieramy porcję ciasta i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach bo urosną i lekko je rozpłaszczamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy na złoty kolor
Sama słodycz i szczypta chiliCiasto przelewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczenie: Temperatura i czas - 180ºC grzanie góra+dół przez 45 minut, następnie 160ºC z termoobiegiem przez kolejne 20 minut, ciasto pieczemy do suchego patyczka Ciasto wystawiamy i pozwalamy mu wystygnąć. Po tym czasie nożykiem oddzielamy od formy i wyjmujemy, przekrawamy ciasto na 2 lub 3 równe części, w zależności(...)przekładać konfiturą, ale zapewnia ona dodatkową wilgoć i cudownie komponuje się z korzennym smakiem ciasta. Ciasto nie jest przesadnie słodkie, ale w teksturze i smaku nie odbiega niczym od tradycyjnego piernika. Śliwki nadają mu cudowny aromat, a daktyle zapewniają słodycz bez martwienia się o ilości kalorii. Polecam wszystkim łasuchom
Cooking MonsterDzisiejszy przepis dedykuj ę wszystkim łakomczuchom, małym i dużym, do tej grupy zaliczam si ę bez dwóch zdań ;) którzy nie wyobrażają sobie weekendowego śniadania bez słodkich placuszków. Tym razem padło na czekoladowe pancakes, bardzo wilgotne, puszyste placuszki, które rozpływają si ę w ustach a zapach czekolady powoduje, że sięgamy(...)kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jaja **** INGREDIENTI (per ca. 15 pezzi) 100 g di farina 120 ml di latte 1 cucchiaio di zucchero a velo 3 cucchiaini di cacao 2 cucchiaini di lievito per dolci 2 uova PRZYGOTOWANIE Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier puder, kakao, mleko oraz 2 żółtka
La grande e la piccola cuocazachowa świeżość. Wierzch możemy dodatkowo obsypać ziarnami słonecznika lub siemienia lnianego (wcześniej posmarować chleb jajkiem rozmąconym z łyżką mleka). Nie ma nic lepszego niż smak domowego pieczywa bez sztucznych dodatków :) Z ciasta możemy uformować bułeczki, wówczas dopiekamy je krócej około 15 minut. Polecam! Chleb graham z foremki Składniki na keksówkę 11x25cm: 400g mąki pszennej chlebowej 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej(...)olej, mieszamy całość, aż powstanie ciasto. Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy 10 minut (u mnie wyrabiane 10 minut w robocie kuchennym). Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy i umieszczamy w keksówce natłuszczonej masłem i oprószonej bułką tartą. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Smak mojej kuchniKupiłam kiedyś mąkę kokosową na allegro przy okazji innych zakupów. Lubię czasami dorzucić coś na spróbowanie. W ten właśnie sposób mąka kokosowa zaczęła gościć w mojej
Fabryka pomysłówprzykład kacza pierś z szarymi kluskami i modrą kapustą. Oprócz tego wizytę mogą umilić kawy od ETNO Cafe, herbaty z Czajowni, czy piwa z Browaru Stu Mostów. Nie bez znaczenia są również: sympatyczna i profesjonalna obsługa oraz piękne wnętrze, które cieszy oko. Dobre jedzenie obroni się samo Nie ukrywam, że idąc do Menu Motto, miałem wysokie oczekiwania. Nie tylko(...)się jednak na bezy z mango, marakują i wasabi, bo po spróbowaniu byłem w siódmym niebie. Inne propozycje warte uwagi to między innymi: soczysta pierś z kaczki z szarymi kluskami, dorsz z budyniem z białych warzyw, gulaszowa z gęsich żołądków, czy siekany tatar. Wegetarianie również znajdą tutaj kilka propozycji dla siebie: czeka na nich m.in. kalafior pieczony w papilocie, pierogi
Food SquareDżemy Łowicza z rokitnikiem, czarnym bzem oraz dziką różą to moje odkrycie ubiegłego roku. Zobaczyłam je na półce. Przeczytałam etykietę i już widziałam, że będę ich entuzjastką. Pasują do naleśników, chleba razowego, placuszków itp. Długo poszukiwałam dżemów, które nie są zbyt słodkie. A te - przynajmniej dla mnie - dodatkowo mają konsystencję musu, którą uwielbiam. Zrobiłam muffiny je z mąką(...)rokitnika Łowicz mąka jaglana 1 szklanka płatki owsiane 3/4 szklanki mleko roślinne 1 szklanka ( u mnie z kaszy jaglanej) jabłko 1 sztuka proszek do pieczenia łyżeczka płaska soda oczyszczona 1 łyżeczka płaska siemię lniane 2 łyżki lub nasion chia jajo 1 sztuka 4 szt orzechów włoskich posiekanych Jabłko obrać i zetrzeć
AZgotuj!wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać budyń, mąkę i proszek do pieczenia. Następnie ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia i za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze(...)pomocnikiem kuchennym), dodać wiórki i dobrze wymieszać. Proporcje można dobrać według własnego gustu. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 2 blaty. Na jeden blat ciasta wyłożyć 2/3 masy przykryć drugim blatem ciasta, na który wyłożyć pozostały krem. Wierzch ciasta posypać posypką
Ciastka - domowe słodkościNie ma nic lepszego na śniadanie od ciepłego i świeżego pieczywa. Smakuje jeszcze lepiej, gdy przygotujemy je sami! Przygotuj: 10g. suchych (instant) 400g. jasnej mąki pszennej
MarcinChefZdrowe bułeczki z mieszanych mąk z dodatkiem maślanki i bez tłuszczu . Rewelacyjnie smakują na ciepło jak i na drugi dzień :) Z podanej porcji wychodzi 12 sztuk Składniki : - 250 g mąki pszennej typ 550 - 250 g maki pszennej pełnoziarnistej typ 1850 - 160 g maślanki temperatura pokojowa - 200 ml letniego mleka(...)czasie wrzucić resztę składników i wyrobić ciasto , mikserem 12 minut , ręcznie ok 15 tak aby ciasto nie kleiło się do rąk . Wyrobione przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia ,wyrośnięte wyrobić chwilę i odstawić jeszcze na pół godziny. Po tym czasie wyrabiamy jeszcze chwile ciasto, powinno być elastyczne i dzielimy
Wypieki Renejajka, drożdżówki wyszły bardzo puszyste i delikatne, idealne do kawy na niedzielny poranek. Oczywiście tracą troszkę na swojej puszystości na drugi dzień, ale po chwilowym „odświeżeniu” w piekarniku ( bez cukru pudru, oczywiście) odzyskują swoją lekkość. Zapraszam, Drożdżówki (flauti) nadziewane kremem czekoladowo-orzechowym składniki na 13 drożdżówek: 250 g mąki pszennej 250 g mąki manitoba, lub innej(...)zagniatamy na elastyczne i odchodzące od ręki ciasto. Wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Po tym czasie ciasto odgazowyjemy, dwa razy składamy jak kopertę. Prawy brzeg do środka, lewy na prawy, dolny do środka i górny na dolny. Na podsypanym mąką blacie, rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości około
Mia Cucina Sofietavirgin + dodatkowo do posmarowania ciasta, 14 g suchych drożdży, 80 g suszonych pomidorów, odsączonych, lekko osuszonych i pokrojonych, 150 g mieszanych oliwek, bez pestek (czarne i zielone), świeży rozmaryn do posypania po wierzchu ciasta ( ja użyłam suszonego), 2 ząbki czosnku, sól morska. Przygotowanie: W dużej misce wymieszać mąkę z solą i cukrem. Mąkę odgarnąć na boki by powstał(...)podsypywać mąką. Gdy ciasto jest zagniecione, uformować z niego kulkę. Miskę lekko naoliwić, włożyć do niej ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 45min. Formę (25x38) obsypać lekko mąką. Położyć na nią delikatnie ciasto i rozprowadzić po całości. Robiąc dołki palcem w cieście wkładać w nie oliwki. Plasterki czosnku również wbić w ciasto. Całość posmarować oliwą, posypać
W kuchni u Moniki