ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:1535/2671)

Bułki dyniowe 220

połowę zamrażarki zajmuje u nas puree dyniowe :D Do pieczenia bułek możecie użyć surowej lub mrożonej dyni - do kupienia w większych marketach. Surową trzeba przekroić na pół, usunąć pestki i upiec (skórą do góry) w 190 st.C przez 40 minut. Po upieczeniu usunąć skórę i zmiksować. Mrożoną lepiej poddusić bez przykrycia żeby odparować nadmiar wody. Bułeczki mogą być(...)puree z dyni, wyrób ciasto. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 40 st.C. Miskę posmaruj olejem, przełóż do niej ciasto, wierzch oprósz mąką, przykryj ściereczką lub folią spożywczą. Odstaw do wyłączonego(!!) piekarnika na ok. godzinę, w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto podziel na 12 jednakowych kawałków, uformuj bułki, wyłóż na blachę do pieczenia zachowując odstępy między bułkami

SzczyptaSmaQ
Ciasto z czereśniami z patelni WOLL 40

ciasta i wyrównać. Na cieście ułożyć 300 g wydrylowanych czereśni: Na czereśnie wyłożyć drugą połowę ciasta i dokładnie je rozprowadzić. Na wierzchu ułożyć pozostałe czereśnie: Patelnię z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C i piec przez około 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu patelnię z ciastem wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto(...)Głęboka 28 cm spełniła moje oczekiwania jako forma do pieczenia? Absolutnie tak! A oto moje spostrzeżenia: podczas pieczenia zauważyłam, że ciasto równomiernie wyrasta, co nie jest takie oczywiste w przypadku ciast ucieranych w związku z powyższym finalnie otrzymałam równomiernie upieczone ciasto …z równomiernie i apetycznie zarumienioną skórką ciasto po upieczeniu idealnie odeszło od patelni, nic nie przywarło

Opowieści z piekarnika
Chleb pszenny z maszyny 31

łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołek i wlać do niego drożdże i pozostałe składniki. Zagnieść ciasto na gładką i sprężystą masę. Ostawić do wyrośnięcia. Uformować dowolny kształt chlebka. Nagrzać piekarnik do 230 C i piec chlebek 30 minut. Chlebek musi się zarumienić. Chleb jest gotowy gdy pukając w spód chlebka słychać głuchy odgłos. Wykonanie

Kuchnia Pokoleń
Babka marmurkowa 46

wielkanocna babka i kolejny przepis z zeszytu mojej Mamy – Babka marmurkowa, zwana także łaciatą. Gładka, puszysta i bez zakalca. Składniki: ? 250 g masła ? 250 g cukru pudru ? 250 g mąki ? 5 jajek ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia ? 3 łyżki kakao ? kilka kropli olejku pomarańczowego Wykonanie: ? Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku. ? Ucierać(...)masa zrobi się biała i puszysta. ? Dodać mąkę przesianą z proszkiem, przemieszać. ? Białka ubić na sztywną pianę i dodać do reszty. ? Wymieszać na głądką masę, dodać olejek pomarańczowy. ? Połowę ciasta wlać do wysmarowanej masłem formy na babkę. ? Do reszty ciasta dodać kakao, wymieszać i położyć kupkami na wierzchu białego ciasta. ? Przemieszać delikatnie obie masy łyżką. ? Piec 30minut w nagrzanym piekarniku

To co kocham
Najprostszy domowy chleb orkiszowy / wystarczy wymieszać składniki i upiec 59

Wyrastanie ciasta: Następnie miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce na około 45 minut do wyrośnięcia, tak żeby podwoiło swoją objętość. Jeżeli w kuchni jest zbyt chłodno, to miskę z ciastem możemy wstawić do piekarnika nagrzanego do około 30 stopni i pozostawić do wyrośnięcia. Pieczenie: Wyrośnięte ciasto przekładam do foremek wyłożonych papierem do pieczenia(...)piekarnika nagrzanego do 200 stopni na drugą od dołu półkę i piekę w tej temperaturze przez 10 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę jeszcze około 40 minut do suchego patyczka – w sumie chlebek piekłam 50 minut. Piekarnik miałam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Po pieczeniu: Upieczony wyjmuję z foremek, dodatkowo żeby sprawdzić

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Sos serowy z ziemniaka, ale bez sera! 64

dwóch składników, zblendowanego ziemniaka, który nadaje konsystencji sosu serowego, oraz oczywiście płatków drożdżowych, nadających pyszny serowy posmak! Do tego kilka dodatków, dla uzyskania jeszcze lepszego smaku i konsystencji i bez wątpienia można nieźle oszukać bliskich Proponuję przygotować go na imprezę, a następnie spytać o składniki sosu! Ja usłyszałam, że na pewno jest w nim ser i musztarda. Jakie było(...)sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki w mięsnej marynacie Sałatka z buraków Tofu mielone Więcej wegańskich przepisów znajdziesz tutaj . A może coś wegańskiego na słodko? Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy

WegePrzepis
Curry wegańskie z papryką 55

Curry wegańskie z papryką to szybkie i aromatyczne danie, które bez wątpienia oczaruje wasze kubki smakowe! Ponadto, przepis ten nie pojawiłoby się tutaj, gdyby nie wasze odpowiedzi na instastories (dla tych co jeszcze nie obserwują, serdecznie zapraszam @wegeprzepis ). Zawsze uważałam, że curry to takie danie aby zrobić porządek w lodówce, idealnie wrzuca się do niego to co w niej(...)sosie satay Pulpety jaglane Tortilla przepis na ciasto Makaron w sosie szpinakowym Boczniaki po kaszubsku (wegańskie) Boczniaki w mięsnej marynacie Sałatka z buraków Tofu mielone Więcej wegańskich przepisów znajdziesz tutaj . A może coś wegańskiego na słodko? Wegańskie ciasteczka cynamonowe Chałwa domowa bez cukru Ciasto bananowe (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Michałki bez cukru Keto bounty (wegańskie) Kulki mocy

WegePrzepis
Grylażowy wg Siostry Anastazji 184

bloga wie doskonale, że bardzo lubię ciasta Siostry Anastazji. To, z waflami, również bardzo przypadło mi do gustu. Ciasto jest wysokie. Z biszkoptem przełożonym śliwkowymi powidłami. Z maślaną masą, która fajnie zespala poszczególne blaty, a jednocześnie w samym cieście nie jest dominująca. W końcu – z bezą orzechową, która znacznie podnosi jakość wypieku. Ciasto najlepiej smakuje pokrojone na cienkie paseczki(...)Biszkopt: 8 dużych jajek 1 szkl. drobnego cukru 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej tortowej 4 łyżki oleju 2-3 łyżki zimnej wody 1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia Ciasto waflowe: 7 białek 190-200 g cukru 250 g orzechów grubo krojonych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 wafle/andruty Masa: 100 g cukru 1/4 szkl. wody

Smaki Na Talerzu
Tradycyjna szarlotka 134

Klasyczna szarlotka bez zbędnych dodatków, to jeden z najpopularniejszych przepisów w moim domu. Jej sekretem jest przepyszne mega   kruche ciasto z prażonymi jabłkami ze starego sadu. Pachnie niesamowicie i szybko znika. Koniecznie musicie wypróbować. Ciasto kruche na blaszkę 25/30 cm:   2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mąki krupczatki 5 żółtek 1 kostka miękkiego masła 82% lub dobrej(...)jakości  margaryna 3 pełne łyżki śmietany 18% 6   łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia    Nadzienie: 1,5 kg kwaśnych jabłek np. antonówki ¾ szklanki cukru 1 kisiel cytrynowy Dr.Oetker ½   łyżeczki mielonego cynamonu Dr.Oetker     Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę wsypać na stolnicę, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz śmietaną i żółtkami, dodać

Wanilia i Kardamon
Torcik W-Z jak z PRL 66

adekwatne stroje, jedliśmy na serwecie z gazet, piliśmy z kryształów, nie zabrakło też potraw charakterystycznych dla tego okresu. Był salceson, pasztetowa i oczywiście blok czekoladowy oraz torcik W-Z. Ciasto cieszyło się ogromnym powodzeniem, więc postanowiłam opublikować ten przepis, mimo iż już dwa przepisy na torciki W-Z znajdują się na moim blogu ( pierwszy , drugi ). Składniki na tortownicę(...)delikatnie wymieszać szpatułką. Mieszać od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować. Wylać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 st. około 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić

moj przepis na
Torcik W-Z jak z PRL 79

adekwatne stroje, jedliśmy na serwecie z gazet, piliśmy z kryształów, nie zabrakło też potraw charakterystycznych dla tego okresu. Był salceson, pasztetowa i oczywiście blok czekoladowy oraz torcik W-Z. Ciasto cieszyło się ogromnym powodzeniem, więc postanowiłam opublikować ten przepis, mimo iż już dwa przepisy na torciki W-Z znajdują się na moim blogu ( pierwszy , drugi ). Składniki na tortownicę(...)delikatnie wymieszać szpatułką. Mieszać od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować. Wylać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 st. około 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić

moj przepis na
Cynamonowy placek z jabłkami 96

Składniki: ciasto 200 g maki pszennej 100 g masła 20 g cukru 2 płaskie łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 jajko nadzienie 2 duże jabłka (obrane bez nasion) 2 łyżki cukru trzcinowego  1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie:  wszystkie składnik na ciasto zagnieść, następnie owinąć ciasto folią i wstawić do lodówki na 1h.  Ciasto rozwałkować na okrągły placek(...)ułożyć jabłka pokrojone w cienkie plasterki, jednak należ zostawić wolne brzegi ok 2-3 cm, jabłka oprószyć cynamonem, cukrem i zawinąć brzegi do środka.  Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 200 C i pieczemy 30-40 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Smacznego

Niezły Młynek
Dynia – co można zrobić z dyni? Proste przepisy na dania z grupy Fitprzepisy 101

Pieczona dynia z jarmużowym pesto, kaszą gryczaną i serem kozim Połączenie pieczonej dyni i jarmużu, to dla nas ciekawe zaskoczenie! Naprawdę! A do tego ser kozi i jesteśmy w niebie. 3. Dyniowe pankejki Idealny pomysł na jesienne śniadanko! Wraz z dodatkiem owoców i orzechów powstaje pełnowartościowy posiłek, którym warto rozpocząć dzień. 4. Dyniowo-jabłkowe gofry z cynamonem bez jajek(...)jesienne smaki to strzał w dziesiątkę. Dzięki połączeniu dyni, z jabłkiem i cynamonem pachnie jesienią z daleka! Mniam! 5. Ciasto tofurnik z dyni Idealne dopełnienie wieczoru, z filiżanką kawy, czy herbaty. Kawałeczek tego ciasta ucieszy Was i Wasze podniebienie, zatem do dzieła. 6. Muffinki dyniowo-kokosowe Na bazie mąki orkiszowej i ksylitolu, dlatego są mega fit! Czego chcieć więcej

Czynniki pierwsze
Szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem 84

sklepach. I nareszcie na sklepowej półce można bez problemu znaleźć mój ukochany rabarbar! Jego kwaśny smak idealnie komponuje się ze słodkimi ciastami i deserami. Zazwyczaj z rabarbaru robiłam pyszny kompot albo uwielbiane przez całą rodzinę ciasto drożdżowe z rabarbarem. W ostatnim czasie postanowiłam znaleźć lżejszą i mniej kaloryczną wersję tego wiosennego ciasta. Tym właśnie sposobem najpierw do miski(...)zrobić bez kruszonki. Rabarbar można oczywiście zastąpić innymi owocami, ale trzeba pamiętać, żeby je dobrze osuszyć – inaczej ciasto namoknie i nie wyrośnie. Z podanych w tym przepisie proporcji otrzymujemy dużą blaszkę (40 cm x 25 cm) ciasta. Całe ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Nie czekamy, aż ciasto wyrośnie- jak ma to miejsce w przypadku ciasta drożdżowego, tylko

Gotujemywdomu.pl
Ogórkowa na żeberkach i wiejskie bułeczki – dwa przepisy 170

wyrabiamy do otrzymania gęstego, troszkę lepkiego, ale sprężystego ciasta. Najlepiej całość wyrabiać za pomocą miksera z końcówką do ciasta drożdżowego (około 5-10 minut). Ręcznie wyrabianie może potrwać o wiele dłużej. Kolejno ciasto posypujemy lekko mąką, zagniatamy w kulę i przekładamy do wysmarowanej olejem miski. Przykrywamy pokrywką (mam specjalne miski do ciast drożdżowych z pokrywką) lub ściereczką i odstawiamy(...)bułeczek. Bułeczki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdej bułeczki lekko nacinamy, naciągamy palcami, szarpiemy nieco, tak by powstały charakterystyczne pęknięcia i naciągnięcia. Bułki odstawiamy jeszcze na około 25 minut do napuszenia.   Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Rada! Na spód piekarnika warto włożyć małe naczynie wypełnione po połowy

Słodkie okruszki
Mini tarty borówkowe bez pieczenia 134

mięty. Podniebienie tańczy z radości! Chodź, dosiądź się i ciesz kremową, słodką ochłodą o smaku środka lata. Może Tobie też przywróci miłe wspomnienie beztroskich dni! :) Mini tarty borówkowe bez pieczenia na 6-8 mini tart Potrzebujesz: Spód 150g maślanych herbatników 50g roztopionego masła  Nadzienie 100g białej czekolady 300g naturalnego jogurtu greckiego 1/2 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki letniej(...)przyrządzenia: Spód 1. Herbatniki pokrusz bardzo drobno (jak bułka tarta) lub zmiksuj w robocie kuchennym. 2. Wymieszaj pokruszone ciastka z roztopionym masłem i bardzo dokładnie wymieszaj. 3. Wylep powstałym ciastem foremki do tartaletek lub muffinek i włóż do lodówki na 30 min. Nadzienie: 1. Żelatynę rozpuść w letniej wodzie. 2. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Torcik W-Z jak z PRL 87

delikatnie wymieszać szpatułką. Mieszać od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować. Wylać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 st. około 25 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić(...)Nożykiem, bardzo delikatnie oddzielić boki biszkoptu od formy. Przekroić na 2 blaty, wyjdą dość cienkie (około 1 cm). Nasącz: 1 szklanka wiśniówki (można też dać 2 szklanki wiśniówki, już bez wody) 1 szklanka zimnej wody Wodę wymieszać z wiśniówką. Bita śmietana: 1 litr śmietany 30% lub 36% schłodzonej 2 łyżki żelatyny 4 łyżki zimnej wody 1-2 łyżki cukru

moj przepis na
Ekspresowy chleb na mleku (bez drożdży i zakwasu) 113

miski, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, sól oraz ziarna. Całość mieszamy łyżką. Mleko wlewamy do mąki i ręką krótko wyrabiamy ciasto. Będzie dość luźne i lepkie. Ciasto przekładamy do keksówki (moja ma wymiary 10,5 na 25 cm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 35 min. Można piec z funkcją pary, jeśli wasz piekarnik posiada(...)opcję – wtedy skórka wychodzi bardzo chrupiąca. Jeśli natomiast nie macie takiej funkcji, na dno piekarnika włóżcie naczynie z zimną wodą i pieczcie z termoobiegiem. [caption id="attachment_8855" align="aligncenter" width="1024"] Ekspresowy chleb na mleku (bez drożdży i zakwasu)[/caption] Zobacz inne przepisy na domowe pieczywo: Chleb Pszenny Na Suchych Drożdżach – Prosty I Szybki Przepis Chleb Z Suszonymi

e-PrzepisyKulinarne
Babka marmurkowa z cukinią 75

cukinią nie mają warzywnego posmaku i każdy sceptycznie podchodzący do takich połączeń może bez obaw wypróbować ten przepis. Marmurkowa babka z cukinią zgodnie z naszymi oczekiwaniami wyszła puszysta i wilgotna, a przenikające się czekoladowe i białe części tworzyły ciekawe i w każdym kawałku ciasta inne wzory. Składniki na babkę marmurkową z cukinią 400 g cukinii 5 jajek (wielkości(...)temperaturze pokojowej 200 g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 szklanka oleju 400 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki kakao 2 łyżki mleka Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy bułka tarta do posypania formy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym ubić

niecodziennikpary
Francuska bagietka Pain D’epi – kłos pszenicy 81

kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na 3 części i z każdej formujemy wałek. Wałki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut. Nagrzewamy piekarnik do 230°C. Tuż przed pieczeniem nacinamy nożyczkami bagietkę pod kątem 45 stopni w odległości 2 – 3 cm, nacięte rogi przekładamy lekko na bok, na przemian, raz na lewo, raz na prawo. Pieczemy przez pierwsze(...)minut z parą (z miska z gorącą wodą), kolejne 8 – 12 minut bez pary. Studzimy na kratce. Smacznego

Tajemnice Smaku
NIEMIECKIE PIERNICZKI 104

Następnie do suchych składników dodajemy jeszcze ciepłe, rozpuszczone masło z miodem i mieszamy. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 min. Po tym czasie, odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego, zwilżonymi dłońmi formujemy kulki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie spłaszczamy je. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)około 12-15 min. Studzimy na kratce. Lukier: Do miski wlewamy śmietankę, dodajemy porcjami cukier puder i ucieramy do uzyskania jednolitego, lśniącego lukru, bez grudek. Gotowym lukrem polewamy wystudzone pierniczki. * źródło przepisu

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto dyniowo-karmelowe 131

blogu ( klik ), (i które bez dodatków również jest wyśmienite). Postanowiłam dodać do niego krem karmelowy, trochę orzechów i czekoladę. Efekt sami widzicie - wilgotne, pyszne ciasto z chrupiącym wierzchem. Gdy postoi noc w lodówce rozpływa się w ustach. I ten kolor! Sami przyznajcie - jak najbardziej dyniowy ;)   Blacha o wymiarach 25x30 cm Składniki: Ciasto dyniowe: 200 g masła 1 szklanka(...)cukru 250 g puree z dyni 3 jajka 300 g mąki 2 łyżeczki proszku o pieczenia szczypta sol Krem karmelowy: 250 g serka mascarpone 150 ml śmietany kremówki 3 łyżki masy kajmakowej 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 60 g orzechów laskowych, podprażonych i grubo posiekanych 70 g czekolady deserowej Ciasto: Masło rozpuścić w rondelku. Dodać cukier i mieszać do jego

My simple kitchen
Śniadaniowe proziaki 144

wykroić krążki. 2. Gotowe krążki z ciasta przykryć ściereczką i pozostawić na około 30 minut. 3. Po tym czasie krążki z ciasta przełożyć na rozgrzaną, suchą patelnię i piec około 4-5 minut z każdej strony. 4. Bułeczki podawać ze Śniadaniową Wege i owocową konfiturą. Śniadaniowa Wege  to receptura oparta na wysokiej jakości olejach i tłuszczach roślinnych. Nie zawiera(...)składników pochodzenia zwierzęcego i składniki te nie są używane w procesie produkcyjnym co potwierdza Europejski znak jakości V-Label VEGAN. Nowy wariant Śniadaniowej jest bezpieczny dla osób nietolerujących laktozy. Bez wątpienia zaletą tego produktu jest jego wysoka jakość i wyjątkowe walory smakowe oraz brak konserwantów i sztucznych barwników. Śniadaniowa WEGE niezbędny składnik porannej kanapki zapewni pełny energii start każdego

Szalona Kuchnia Eweliny
Wielkanocna babka marchewkowa z solonym karmelem 171

Wielkanoc tuż tuż, jeżeli jeszcze zastanawiacie się co przygotować , to mam nadzieje że dzisiejszy przepis będzie pomocny. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez baby na stole. Lubię gdy ciasto jest wilgotne i słodkie – w końcu to święta (wszelkie diety idą na bok!) . Przepis jest super łatwy a babka wychodzi każdemu (przyjaciółki testowały). Ogromnym plusem marchewkowej babki jest jej świeżość(...)długi czas.  Będziesz potrzebować (forma - średnica 22 cm) - 5 średnich marchewek - 5 jajek - 150 g margaryny KASIA - 2 szklanki mąki -1/4 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - bakalie (orzechy, migdały, rodzynki) na polewę karmelową będziesz potrzebować  Z poniższego przepisu wyjdzie ok 150 ml karmelu. - Cukier - 200 g - Masło - 90 g - Śmietana 30% - 120 ml - Sól

Wylizany Rondel
Wielkanocna babka marchewkowa z solonym karmelem 169

Wielkanoc tuż tuż, jeżeli jeszcze zastanawiacie się co przygotować , to mam nadzieje że dzisiejszy przepis będzie pomocny. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez baby na stole. Lubię gdy ciasto jest wilgotne i słodkie – w końcu to święta (wszelkie diety idą na bok!) . Przepis jest super łatwy a babka wychodzi każdemu (przyjaciółki testowały). Ogromnym plusem marchewkowej babki jest jej świeżość(...)długi czas.  Będziesz potrzebować (forma - średnica 22 cm) - 5 średnich marchewek - 5 jajek - 150 g margaryny KASIA - 2 szklanki mąki -1/4 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - bakalie (orzechy, migdały, rodzynki) na polewę karmelową będziesz potrzebować  Z poniższego przepisu wyjdzie ok 150 ml karmelu. - Cukier - 200 g - Masło - 90 g - Śmietana 30% - 120 ml - Sól

Wylizany Rondel
Pączki 120

miski i rąk ciasto. Przykryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (około godziny). Następnie wyjąć ciasto na blat, lekko zagnieść i grubo rozwałkować. Za pomocą szklanki lub foremki wykrawać pączki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć je i odstawić do napuszenia na około 30-40 minut. Rozgrzać tłuszcz do temperatury 175 stopni (tłuszczu(...)musi być tyle, aby pączki swobodnie pływały). Wkładać pączki, przykryć naczynie i smażyć na złoty kolor. Za pomocą patyczka do szaszłyków przewrócić na drugą stronę i dosmażyć już bez przykrycia. Gotowe pączki wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i odłożyć na papierowy ręcznik aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Wystudzić. Za pomocą szprycy cukierniczej z długą i wąską końcówką nadziewać pączki

My simple kitchen
Francuskie roladki z pizzy – ślimaki pizzowe 124

ciasto francuskie wyciągamy z lodówki na około 15 minut przed jego wykorzystaniem, żeby chętniej z nami współpracowało Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. W niewielkiej miseczce mieszamy przecier pomidorowy, olej, zioła i sól. Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki. Oliwki kroimy na krążki, a obraną pieczarkę na plasterki. Ciasto francuskie rozkładamy na płaskiej powierzchni wyłożonej papierem do pieczenia

Lamarida.pl
Chlebek bananowy z truskawkami i kokosem 121

dodatków, nie ma też w nim wiele tłuszczu, a jeśli użyjemy mleka roślinnego to będzie też bez laktozy.  Chlebek jest wilgotny i bardzo pożywny. Świetnie nadaje się na śniadanie, czy przekąskę do pracy ale też np. na przyjęcie w gronie znajomych ;) Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, a w letnią upalną pogodę najlepiej trzymać go w lodówce, choć(...)pewno nie poleży zbyt długo. Bardzo polecam. Inspiracja pochodzi z bloga Ambitious Kitchen . Składniki: 1 i 3/4 mąki pełnoziarnistej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 duże dojrzałe banany 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1 łyżka ksylitolu lub miodu (opcjonalnie) 1 duże jajko 1/2 szklanki mleka roślinnego 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka pokrojonych truskawek + kilka

Healthy food explorer
BABKA MAJONEZOWA Z KRÓLIKIEM W ŚRODKU 122

naszej babki. Babkę przygotowałam z niespodzianką wielkanocną czyli króliczkiem w środku. Wbrew pozorom ciasto jest łatwe i nieskomplikowane chociaż czasochłonne. Jest jednak wart czasu jakie mu poświęcimy. To co gotowi? Czego potrzebujemy: Masa jasna: 1/2 op. cukru w anilinowego Winiary 1 łyżeczka proszku do pieczenia Winiary 2 jajka 1/8 szkl. cukru 2 łyżki majonez Winiary 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej

Kuchnia w oparach
Bułeczki gniazdka. 152

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat, chwilę wyrabiamy, żeby odgazować ciasto, formujemy kulę i dzielimy ją na 8 równych części. Każdą część rolujemy tworząc wałeczek o długości około 40 cm, zwijamy na wzór muszli ślimaka i przekładamy bułeczkę na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem. W tak przygotowaną bułeczkę, w sam jej środek, wkładamy kieliszek(...)grubego szkła, następnie bułeczki pozostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (góra, dół, bez termoobiegu). Wyrośnięte bułeczki ostrożnie smarujemy żółtkiem wymieszanym z wodą i po około 10 minutach wkładamy do nagrzanego piekarnika. Gniazdka pieczemy (razem z kieliszkami) do zarumienienia, czyli około 12-15 minut. Upieczone bułeczki studzimy na kratce, a gdy przestygną ostrożnie

Rozpustne gotowanie
Pijana śliwka -ciasto 148

rondelek z palnika i wlać rum. Odstawić całość najlepiej na całą noc. śliwki odsączyć na sicie, a zalewę pozostawić do nasączenia ciasta. Ciasto 5 jajek rozm M 3/4 szklanki cukru 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mleka Jajka utrzeć z cukrem, a następnie dodać olej i zmiksować. Mąkę

O kuchni z uczuciem
Ciasteczka czarne kotki z karobem (pełnoziarniste, bez cukru) 188

Mąkę wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami. Dodać żółtka i posiekane masło klarowane, dolać mleko. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość około 3 mm, wycinać ciasteczka. Z kaszy jaglanej wykonać pyszczki kotków, przy pomocy noża wytłoczyć wąsy. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 170 stopniach około 12-15 minut

FitKot
Racuszki szarlotkowe 129

jabłko na 4 plastry) i skrapiamy sokiem z ½ cytryny. Plastry jabłek zanurzamy w cieście i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy z obu stron na rumiano. Wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Pozostałe ciasto usmażyłam bez jabłek w głębokim tłuszczu (patrz ostatnie zdjęcie). Jabłka i cynamon są dostępne przez cały

mojewypiekiinietylko
Croquembouche- ptysiowa piramida 166

ujednolici).   Piekarnik rozgrzać na 210 st.C. Ciasto ptysiowe przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać niewielkie, okrągłe porcje ciasta (średnica ok. 3 cm), zachowując odległości pomiędzy ptysiami. Gdy wyciśniemy pierwszą blaszkę ptysiów, możemy wstawić je do piekarnika i upiec w 210 st.C przez ok. 12-14 minut(...)blaszki po około 30 ptysiów). Można również upiec wszystkie blaszki z ptysiami naraz- jedna pod drugą. Wtedy konieczne jest jednak pieczenie z termoobiegiem w nieco niższej temperaturze (200 st.C), czas pieczenia bez zmian. Pieczemy do ładnego zezłocenia. Upieczone ptysie wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce.   Ostudzone ptysie nadziać schłodzonym

Nastoletnie Wypiekanie
DOMOWA PIZZA Z KAPARAMI (NA SPODZIE BEZ DROŻDŻY) 131

ochota na pizzę, ale nie było czasu czekać, aż ciasto wyrośnie, więc zrobiłam pizzę na spodzie bez drożdży. Wystarczyło tylko wymieszać ciasto, pokroić ulubione dodatki, ułożyć na cieście a reszta robiła się praktycznie sama ;)  Jeżeli masz dość czekania, aż wyrośnie ciasto albo w lodówce zabrakło drożdży to ten przepis jest właśnie dla Ciebie :) Do pizzy wykorzystałam  kapary(...)zalewie octowej  od  Ole! . Użyłam również  sosu do pizzy  od  Folwark . Składniki na ciasto: * 4 szklanki mąki * 2/3 szklanki mleka * 2/3 szklanki oliwy z oliwek * 3 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 jajko * szczypta soli Dodatki co kto lubi. U mnie były to pieczarki, szynka, czerwona papryka i kapary w zalewie octowej. * ser żółty starty

Zrób to smacznie
pierogi z rybą 172

smakuje... Przyprawiamy klasycznie lub jak kto lubi :) Rybę kroimy, cebulkę, ser i koperek też... Na drożdżowym cieście wykładamy przygotowane produkty i lepimy... Po kolei koperek, ser, rybka, cebulka... Dla smakoszy oczywiście większe porcje... Trzy kawałki ryby, więcej sera... :) Wszystko smarujemy rozbitym jajkiem i pieczemy w 200 st.C/ 25 min Pięknie przypieczone i pyszne pierogi z rybą !!! :-)  Upiekłem pierwszy

chleba naszego

Proponowane wyszukiwania