Przepis na tę babę znalazłam u Marty Dymek i upiekłam ją najpierw z ciekawości no bo jak to baba bez jaj i drożdżowa? Pierwszy raz
Moje Małe Czarowaniecytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g cukru 50 g masła 3 żółtka ok. 250 ml wody beza: 4 białka (W temp. pokojowej) 270 g cukru 1 łyżeczka octu winnego (ewent. zwykłego) Wykonanie: Składniki ciasta dokładnie wyrobić razem, zagnieść kulę. Ciasto zawinąć w folię, lekko rozpłaszczyć i włożyć do lodówki na 2 godziny. Cytryny wyszorować. Zetrzeć z nich skórkę(...)formy do tarty (ok. 23-24 cm średnicy). Ciasto przełożyć do formy; nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć (np. fasolą, ryżem). Piec przez 12-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze przez kolejne 12-15 minut na złoto. Białka ubić na sztywno; gdy będą już prawie gotowe dodawać cukier partiami
Pociąg Do Kuchnimożna robić ciągle tego samego i zaczęłam przeszukiwać internet. Ze znalezionych przepisów wybrałam ten ze strony moje wypieki . Ciasto wyszło pyszne wilgotne, bardzo szybko zniknęło z domu, a dzieci były zachwycone, tylko młodsze zrobiło bleee na widok śliwek, ale bez śliwek szybko znikało w brzuszku. Ja dodałam laskę wanilii bo miałam akurat w domu. Składniki: 200 g masła(...)oraz ciepłe masło z mlekiem - na zmianę, w 2 lub 3 turach, mieszając rózgą do połączenia. Formę o wymiarach 33 x 23 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto, wyrównać. Na górze delikatnie poukładać odpestkowane śliwki, rozcięciami ku górze, jedna przy drugiej. Piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić
Państwo Wojtczuk gotująjedna z ulubionych. Na ogół piekę tartę z wędzonym łososiem i szpinakiem. Tym razem jednak upiekłam tartę z surowym łososiem. Tak pysznej tarty dawno nie jadłam. Dawno też nie piekłam w takim wydaniu! Tarta z łososiem najlepiej smakuje jeśli po upieczeniu odstawimy ją na 15 minut. Wtedy też lepiej się kroi. Tarta z łososiem Składniki: okrągła forma o średnicy(...)zagnieć ciasto. Zagniataj jedynie do połączenia składników. Zawiń w folię i włóż ciasto do lodówki na 30 minut. Wyjmij z lodówki i rozwałkuj na placek grubości 0,5 cm. Wyłóż formę ciastem, przykryj brzegi aluminiową folią, lekko dociskając. Zapobiegnie to nadmiernym zrumienieniu brzegów i ich obsunięciu. Nakłuj spód widelcem i wstaw do nagrzanego na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu
codojedzeniacukier, szczyptę soli i wbijamy jedno jajko. Ciasto wstępnie mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wyrabiamy dobrze ręką. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1 godzinę). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12-14 części (w zależności od tego jak grube paluchy lubimy, uwaga paluchy mocno rosną podczas pieczenia). Formujemy z każdej podłużne wałeczki. Układamy(...)odstępach na dużej blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy przykryte ściereczką do podrośnięcia (na 20 minut). Następnie smarujemy je rozmąconym jajkiem i posypujemy makiem. Tak przygotowane paluchy pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) około 15-20 minut. Paluchy należy obserwować, bo czas zależy od grubości paluchów i piekarnika. Smacznego
Słodkie okruszkiciasto robiłam w formie tortu, zdjęcie przedstawia je jeszcze bez dekoracji. Postanowiłam podzielić się przepisem, bo chociaż było całkowicie improwizowane to wyszło bardzo smacznie. Udało mi się spróbować tylko piętkę, ale jak dla mnie było lekkie, nieprzesłodzone a brzoskwinie dodały mu świeżości. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt jasny: 6 jajek 1,5 szklanki mąki 1 szklanka(...)dzień wcześniej. Białka ubić z cukrem na sztywno. Ubijając dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie gęsta i puszysta dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przelać do foremki wyścielonej papierem. Piec w 180*C przez około 30-40 minut. Tak samo przygotować biszkopt ciemny, dodając kakao wymieszane z mąką i piekąc odrobinę krócej. Wystudzić. Biszkopt
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaKolejna wersja czekoladowych ciasteczek. Tym bardziej bardziej sycąco i zdrowo, bo z dodatkiem różnych nasion. Składniki: 120 g mąki, 100 g margaryny roślinnej, 80 g cukru
Państwo Wojtczuk gotujągrzanie góra-dół, bez termoobiegu). Wyrośnięte ciasto lekko posypujemy z góry mąką lub wykładamy na podsypany mąką blat. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich bułki. Ja robię duże bułki, ale śmiało można zrobić ciut mniejsze. Kawałek ciasta rozciągam w dłoniach jak placek i zwijam brzegi, następnie formuje bułkę. Można też po prostu kulać kawałki ciasta na podsypanym mąką(...)blacie. Bułki układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Smarujemy wodą. Następnie za pomocą noża do masła robimy w bułkach a la nacięcia (takie jakie mają kajzerki), lekko tym samym spłaszczając nasze bułki. Bułki przykrywamy ściereczką i zostawiamy tak na 5 minut. Blaszkę z bułkami wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Bułki pieczemy do ładnego zarumienienia
Słodkie okruszkiJesienne ciasta kojarzą nam się zazwyczaj ze śliwkami, albo z jabłkami, prawda? Ciasto ze śliwką w zdrowej wersji pojawiło się na blogu niedawno, a dziś przyszedł czas na deserową królową jesieni, czyli szarlotkę. Ale nie taką zwykłą. Zapraszam Was serdecznie do wypróbowania mojej wersji tego pysznego ciasta, które zachwyci Was prostotą wykonania, walorami zdrowotnymi i smakiem. Przed Wami szarlotka jaglana(...)temat przeczytacie w tym wpisie. Zgodnie z moją filozofią ciasto jest wykonane także bez dodatku cukru i słodzików , a mimo wszystko niesamowicie słodkie za sprawą przepysznych, sezonowych jabłuszek Serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu! Wygląda i smakuje wspaniale! Szarlotka jaglana – składniki (tortownica o średnicy 22cm; 12 porcji ciasta): Spód: 100g kaszy jaglanej (masa suchej kaszy), 1 szklanka niesłodzonego napoju
Natka Pietruszkiocet a następnie zmiksuj do połączenia. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Masę białkową przełóż na blachę tworząc wysoki blat. Boki wyrównaj łopatką lub łyżką. Piecz przez 30 minut w 120 st C a następnie zmniejsz temperaturę do 100 st C i piecz kolejne 3 h. Po upieczeni wyjmij bezę i pozostaw do ostygnięcia. W czasie studzenia przygotuj krem. Ubij(...)śmietana będzie już sztywna dodaj serek mascaropone i już tylko przez chwilę miksuj do połączenia składników. Na paterze połóż bezę, na niej krem mascarponne a następnie owoce. Jeśli tak jak ja używasz malin, możesz rozgnieść połowę widelcem, polać rozgniecionymi malinami ciasto a następnie dodać kolejne na gorze. Do ciasta zużyjecie 250-350 g malin. SMACZNEGO Artykuł Beza z owocami
nietylkopasta.plkrokiety, troche inne niż tradycyjne, gdyż naszła mnie ochota, tak na kaszę, jak na grzyby. Z braku czasu ...poszłam na łatwiznę- to oczywiście nie oznacza, że będzie niesmacznie czy bez wyrazu. Wręcz przeciwnie. Mając dostęp do produktów wysokiej jakości, krokiety wyszły Pierwsza Klasa, i zostały zaserwowane gościom, którzy boją się raczej eksperymentów...i gościom, którzy jedli takowe(...)mnie od Skworcu ziarenka prażone Ziołowo Mi! od Ziarenkowo sól, maggi do smaku Składniki na ciasto naleśnikowe -mleko -mąka pszenna typ 500 u mnie Młyn Kopytowa proszek do pieczenia – dosłownie na czubek łyżeczki sól Ze składników na ciasto naleśnikowe wysmaż naleśniki. U mnie od serca . Ugotuj kaszę gryczaną z grzybami zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jest
Z Kuchni Do Kuchnipieczenia. Gdy masa białkowa jest już sztywna kolejno dodajemy po jednym żółtku. Na koniec dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 25x40 cm. Piec w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 18 minut. Ostudzić biszkopt i skropić wymieszanym sokiem z cytryny i wódką. Wierzch posmarować dżemem połączonym(...)temperaturę. Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Masło ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodajemy kajmak (po 1 łyżce), wódkę i kawę. Wyłączamy mikser i łyżką mieszamy z pokruszonymi bezami. Masę wykładamy na warstwę dżemu. Masa śmietanowa: Żelatynę łączymy z sokiem z cytryny i wodą. Odstawiamy na 10 minut żeby napęczniała. Po tym czasie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej (wstawiłam
VioletoweKucharzeniesuche drożdże). Całość dokładnie mieszam (gdy używamy mąki pszennej ciasto musimy kilka minut wyrabiać, przy mące orkiszowej nie ma takiej potrzeby). Po dokładnym wymieszaniu ciasta formuję z niego kulę i przekładam do miski przesmarowanej olejem. Zakrywam folią spożywczą i odstawiam do podwojenia objętości, na ok.1-1,5h. Po tym czasie ciasto zbijam, wykładam na blat, a następnie dzielę(...)blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę z bułkami zakrywam i odstawiam do napuszenia na ok.1h. Wyrośnięte bułki nacinam ostrym nożem, smaruję roztrzepanym jajkiem z łyżeczką mleka (szybciej się rumienią). Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190*C i piekę ok.12-14 minut, do lekkiego przyrumienienia, na programie góra-dół, bez termoobiegu. Odstawiam do przestudzenia, choć to trudne
Smaczne ZdroweOstatnio chodziły za mną ciasteczka owsiano jaglane, ciasteczka bez polepszaczy, zagęstników E i innych takich wynalazków. Postanowiłam zmajstrować swoje własne, wkładając w nie masę serca i tego co miałam pod ręką. Powiem tak, wyszły niezłe i…wyszły z blaszki dość szybko. Zrobiłam z podwójnej porcji, na wszelki wypadek i zrobiłam dobrze! Przepis na jedną porcję! Składniki: - 1 jajo(...)cukru - 80 ml oleju - płaska łyżeczka proszku do pieczenia -szczypta soli -150 g mąki 50 g mąki ziemniaczanej ( niekoniecznie) - Garść płatków jaglanych błyskawicznych - łyżka otrąb pszennych - pół szklanki Muesli z bakaliami i orzechami (lub więcej) -gar garść żurawiny Jaja utrzyj z cukrem, dodaj olej ,a następnie wsyp suche składniki. Warto wszystkie suche składniki potraktować blenderem, aby poprzetrącać bakalie
Z Kuchni Do Kuchni