przygotowania pizzy. Im dłużej sos postoi tym będzie smaczniejszy. Jak przygotować ciasto do pizzy? Do ciepłej wody wkruszamy świeże drożdże, mieszamy. Odstawiam na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, miód lub cukier, nasze drożdże z wodą i olej (lub oliwę). Wstępnie mieszamy składniki łyżką, a następnie zagniatamy ciasto ręką, tak długo aż stanie się miękkie, jednolite i elastyczne. Rada(...)takiej potrzeby zachowując podane proporcje. Z ciasta tworzymy a la kulę i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1 godzinę). Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Przygotowujemy składniki na pizze. Pieczarki obieramy i kroimy. Kabanosy i paprykę również kroimy. Wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto, układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy
Słodkie okruszkisłoika/puszki w zalewie własnej, bez dodatku cukru W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i 3 łyżki mąki. Odstawiamy na 15 minut. W dużej misce ucieramy jajko z ksylitolem. Dodajemy roztopione masło, mieszamy. Dodajemy zaczyn i mąkę. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy na godzinę, aby wyrosło. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na 19-12 części(...)dnem szklanki robimy wgłębienie na owoc. Morele lub brzoskwinie przekrawamy na połówki, usuwamy pestkę. Układamy pół owocu na każdej bułeczce. Smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem z niewielkim dodatkiem oleju. Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 st. C. Pysznie smakują jeszcze ciepłe, podane z zimnym jogurtem… lub lodami śmietankowymi
KucharzycaZapraszam na przepyszne, bardzo czekoladowe ciasto z gruszkami i uprażonymi orzechami. Jest to ciasto typu brownie, więc jest gęste i wilgotne. Po wyjęciu z piekarnika trochę
Mała CukierenkaZapraszam na przepyszne, bardzo czekoladowe ciasto z gruszkami i uprażonymi orzechami. Jest to ciasto typu brownie, więc jest gęste i wilgotne. Po wyjęciu z piekarnika
Mała CukierenkaStraszny dylemat miałam piekąc to ciasto. Naprawdę potężny! Pytacie dlaczego? Znacie ludzi, którzy są na wiecznej diecie? Jeśli odpowiedź jest pozytywna - co przygotowujecie, jak przyjeżdżają? ;) To ciasto jest bez cukru (oprócz odrobiny cukru pudru, którym zostało posypane). Jest z mąką, którą z powodzeniem można zastąpić bardzo drobno startymi orzechami. Zawiera również masło, na którego nijak nie potrafię znaleźć (jeszcze(...)mikserem na białą masę. Dodać miód, ekstrakt waniliowy i jajko i wszystko dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Dodać proszek do pieczenia, mąkę i nasączone płatki owsiane oraz te 2-3 wcześniej odlane łyżki mleka. Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto wylać na posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!ciasto w kolorach jesieni. Delikatne, kuszące na jednym kawałku nie poprzestaniecie. Do galaretki dyniowej dodałam sok z pomarańczy dzięki temu zyskała na smaku. 'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl' biszkopt dyniowy: 4 jajka małe 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru trzcinowego 70 g mąki tortowej 70 g puree z dyni pieczonej galaretka(...)dodaję żółtka i mieszam mikserem już tylko chwile. Dodaję pure z dyni zimne i mieszam mikserem. Przesiewam mąkę, proszek do pieczenia i mieszam już łyżką. Dno formy o wymiarach 27x18 wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 20 minut. Galaretka z dyni: Sok z pomarańczy podgrzewam
wesoła kuchniaW poprzednim wpisie dotyczącym "Kacza pierś w jabłkach" obiecałam zdradzić mój pomysł na wykorzystanie wywaru powstałego podczas pieczenia kaczki. Składniki: wywar powstały podczas pieczenia
IzaGotujejakoś wybitnie puszyste, ale moim zdaniem upiekły się właśnie w punkt. Coś między brownie a puszystym ciastem drożdżowym. Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi :). I teraz jedna rzecz. Ta czekolada, którą oblałam babeczki nie jest niezbędna. Jest fajnym dodatkiem, ale i bez niego babeczki są naprawdę smaczne. Dodałam ją jedynie do zdjęcia, wiedziałam że deser będzie wyglądał(...)drobnego cukru do wypieków 2 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 110 ml oleju rzepakowego 6 łyżek jogurtu naturalnego (przepis na 12 sztuk babeczek) Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Mąkę z kakao przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, sól. W drugiej misce łączymy jogurt, olej, jajka, dokładnie mieszamy. Dodajemy
Kardamonovyjakoś wybitnie puszyste, ale moim zdaniem upiekły się właśnie w punkt. Coś między brownie a puszystym ciastem drożdżowym. Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi :). I teraz jedna rzecz. Ta czekolada, którą oblałam babeczki nie jest niezbędna. Jest fajnym dodatkiem, ale i bez niego babeczki są naprawdę smaczne. Dodałam ją jedynie do zdjęcia, wiedziałam że deser będzie wyglądał(...)drobnego cukru do wypieków 2 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 110 ml oleju rzepakowego 6 łyżek jogurtu naturalnego (przepis na 12 sztuk babeczek) Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Mąkę z kakao przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, sól. W drugiej misce łączymy jogurt, olej, jajka, dokładnie mieszamy. Dodajemy
Kardamonovydelikatnie pikantne (aż zdziwiłam się, jak bardzo uciekła z nich ostrość z kimchi), miękkie, trochę chrupiące. Są pyszne na ciepło, na zimno. Ze śmietaną i bez. Z sezamem, dymką, srirachą. I bez. Jeżeli macie w domu porcję kimchi, polecam Wam ją wykorzystać właśnie do dzisiejszego przepisu. Nie będziecie żałować. A pod przepisem podam Wam jeszcze pomysły na inne(...)jest jej więcej, dajcie więcej mąki. Ciasto finalnie nie może być za suche, musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Na rozgrzany olej wykładamy łyżką ciasto, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na średnim ogniu, do zrumienienia. Po usmażeniu placki można wyłożyć na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Placki są smaczne bez żadnych dodatków, ale polecam jednak podać
Kardamonovyplasterki i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy jogurt naturalny, masło klarowane, kakao, proszek do pieczenia oraz słodzik Pecva. Wszystko dokładnie blendujemy. Dodajemy garść żurawiny suszonej i mieszamy całość łyżką. Gotową masę wykładamy do papilotek na muffinki, zajmując 3/4 ich objętości. Pieczemy 30-35 min. w temp.150 stopni. Studzimy. Użyty w przepisie SŁODZIK PECVA dostępny jest we wszystkich(...)kropli zastępuje 1 łyżeczkę zwykłego cukru. Jest to alternatywa dla osób, które nie wyobrażają sobie herbaty czy kawy bez cukru. Doskonale nadaje się nie tylko do słodzenia napojów, ale także do deserów i ciast, zastępując w ten sposób biały cukier. Stewia to słodzik ok. 300 razy słodszy od cukru, który nie powoduje próchnicy, nie podnosi poziomu cukru
Kuchnia MagdaLenywymagający wypiek. Aby się udał, musi być spełniony szereg czynników, jednak najważniejszą rzeczą są wysokiej jakości produkty. Przede wszystkim dobry, prawdziwy twaróg, który stanowi bazę tego wdzięcznego ciasta. Nie bez znaczenia są także jajka ze sprawdzonego źródła, cytrusowe zapachy, świeżo starta skórka z cytryny i pomarańczy, ziarenka wanilii… Mając dobre składniki i pewną wiedzę, jesteśmy na prostej drodze(...)się wtedy, gdy wszystkie składniki będziemy dodawać stopniowo. Dodatek kremówki także nada strukturze ciasta lekkości. ŻEBY ROSŁO JAK NA DROŻDŻACH! Oprócz smakowitych przepisów na serniki, piecze Pani również ciasta drożdżowe. Co w wypadku, gdy takie ciasto nie chce wyrosnąć? Czy zna Pani jakieś sprawdzone “drożdżowe sposoby”? Ciasto drożdżowe lubi ciepło, więc to podstawa, aby zapewnić mu właściwe warunki wyrastania. Jeżeli
Raj dla Podniebieniawymagający wypiek. Aby się udał, musi być spełniony szereg czynników, jednak najważniejszą rzeczą są wysokiej jakości produkty. Przede wszystkim dobry, prawdziwy twaróg, który stanowi bazę tego wdzięcznego ciasta. Nie bez znaczenia są także jajka ze sprawdzonego źródła, cytrusowe zapachy, świeżo starta skórka z cytryny i pomarańczy, ziarenka wanilii… Mając dobre składniki i pewną wiedzę, jesteśmy na prostej drodze(...)się wtedy, gdy wszystkie składniki będziemy dodawać stopniowo. Dodatek kremówki także nada strukturze ciasta lekkości. ŻEBY ROSŁO JAK NA DROŻDŻACH! Oprócz smakowitych przepisów na serniki, piecze Pani również ciasta drożdżowe. Co w wypadku, gdy takie ciasto nie chce wyrosnąć? Czy zna Pani jakieś sprawdzone “drożdżowe sposoby”? Ciasto drożdżowe lubi ciepło, więc to podstawa, aby zapewnić mu właściwe warunki wyrastania. Jeżeli
Raj dla Podniebieniawlewamy wodę i wstawiamy nasze naczynie z ciastem. Wtedy jest szansa wspomóc wzrost naszego drożdżowego wypieku. BEZA – KRÓLOWĄ DESERÓW! “Beza nie chce się ubić”, “beza nie schnie”, “beza nie odkleja się od papieru”, “beza jest za twarda” – to najczęstsze problemy przy robieniu tej obłędnej słodkości. Jak ich uniknąć? Ach, ta beza! Niektórzy mówią o niej, że to kapryśny(...)minuty). Druga opcja to wyrobienie ciasta z dodatkiem ciepłej wody i jajka. Sekretnym składnikiem ciasta pierogowego jest także olej, który nadaje miękkość i elastyczną strukturę ciasta. Pierożki wychodzą wtedy delikatniejsze. Jeżeli ciasto nie chce nam się lepić w trakcie formowania pierogów, można jego brzegi zwilżyć wodą. Jak widać, to właśnie woda decyduje o jakości ciasta! GDY ZABRAKNIE MĄKI… Większość
Raj dla Podniebienia