Pożywne gofry z komosy ryżowej, a więc z pełnowartościowym białkiem, bez dodatku cukru, chrupiące, podane ze słodkimi, smażonymi truskawkami... poezja. Czego chcieć więcej :) Składniki (na dużych 8 szt.): 1 szklanka quinoi (komosy ryżowej) pół szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1/3 szklanki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cynamonu szczypta soli 1 łyżka mielonego(...)rozgrzać gofrownicę). Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać 1-2 łyżki mleka roślinnego. 6. Ciasto nalewać partiami i piec dłużej niż w instrukcji urządzenia o ok. 3-4 minuty. Ostudzić na kratce, podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie ze smażonymi truskawkami : Truskawki umyć i odszypułkować, następnie przełożyć do garnka z grubym dnem i smażyć (bez przykrycia
Domowa Cookierenka AgiWłaściwie to nawet przed świtem jeszcze, za oknami ciemno zupełnie. A ja już piekę :) I między jednym, a drugim pieczywem przepisy wpisuję. Chleb francuski już gotowy, w kolejce do pieczenia czekają bułki z makiem, chleb cebulowy, może i tostowy zdążę zrobić, może coś jeszcze i pewnie chałkę. A czego nie zdążę dzisiaj to dokończę jutro :) Właściwie(...)suchych drożdży 30 g miękkiego masła 700 ml ciepłej wody Ciasto wyrabiamy szybko i energicznie. Wystarczy 5-7 minut porządnego, energicznego wyrabiania. Powinno lekko, delikatnie kleić się do dłoni. Przekładamy ciasto do wysmarowanej olejem miski, zawijamy szczelnie folią spożywczą i zostawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i ponownie szczelnie owijamy i zostawiamy w ciepłym
Marder&Marder Manufactureprzygotowała nowego wpisu . Tłusty Czwartek w tym roku przypada 20 lutego, czyli za 2 dni i zgodnie z polską tradycją można się w tym dniu opychać pieczonymi i smażonymi słodkościami bez umiaru. Na blogu znaleźć można wiele karnawałowych propozycji i możecie sobie wybrać jakiś pyszny słodki przepis. Teraz zapraszam na błyskawiczne pączki Tawa Tawas. Tawa tawas to popularne boliwijskie(...)podobne do pączków, ale zdecydowanie szybciej się je robi. Są na zewnątrz są chrupiące, a w środku miękkie i puszyste. Ciasto na te pączki jest krojone, więc robi się je błyskawicznie. Sposób wykonania przypomina szagówki, czyli wielkopolskie kopytka , wałki ciasta kroi się na szagę, czyli po skosie. Właściwie oprócz mleka niczym się nie różnią od moich jogurtowych pączków , które również
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNa ciasto z truskawkami, szczególnie w sezonie, gdy są świeże zawsze jest czas i ochota! 😍 Do przygotowania maksymalnie w 20 minut plus pieczenie. Efekt końcowy
zdrowo i aktywnieDość sporadycznie robię dania wegańskie. Wbrew pozorom nie są to dania łatwe do przygotowania. Przynajmniej dla mnie. Wegańska sałatka z pieczonego kalafiora Ciasta wegańskie nie mogą
mecooksNa ciasto z truskawkami, szczególnie w sezonie, gdy są świeże zawsze jest czas i ochota! 😍 Do przygotowania maksymalnie w 20 minut plus pieczenie. Efekt końcowy
Zdrowie i pysznie na talerzuśmietany kremowej 30 % ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli Dodatkowo: małe bezy Sposób wykonania: Ciasto: • Masło zmiksuj z cukrem pudrem dodaj jajka cały czas miksując na wolnych obrotach. • Gorącą kawę, mleko i wanilię połącz, dodawaj do ciasta naprzemiennie z mąką wymieszaną z sodą, solą i kakao aż do zakończenia(...)powstałą masę raz po raz mieszając łyżką, aż uzyskasz jednolitą gęstość ( tak żeby można było posmarować ciasto ). Ciasto wyłóż na talerzu. Przygotowaną masą czekoladową posmaruj ciasto ( ½ masy można nawet więcej ) Przykryj drugim ciastem. Ponownie posmaruj ciasto kremem pamiętając o bokach. Udekoruj bezami. Na noc wstaw do lodówki
Darcia w kuchnicukru pudru 25 dkg masła bez soli 3 łyżki kawy cappuccino o smaku waniliowym 13 dkg okrągłych biszkoptów 200 ml mocnej czarnej kawy parzonej 2 opakowania galaretki agrestowej (75 gr każda) 700 ml wody Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta. Jak przygotować ciasto z galaretką i masą budyniową . Ciasto ciemne : do miski wbić całe jajka oraz białka. Dodać szczyptę(...)ubić na puszystą masę. Powinno to zająć około 7 minut. Kiedy jajka są już ubite dodać cukier puder, w małych ilościach, cały czas ubijająć. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą i przesiać przez sitko. Do ubitych jajek dodawać małymi porcjami przesianą mąkę. Mieszać delikatnie drewnianą łyżką. Na koniec dodać olej, również nie cały na raz tylko porcjami. Ciasto
mecookspiaskowe, waniliowe ciasto z rabarbarem i truskawkami: na formę 28 x 40 cm 450 g rabarbaru 250 g truskawek 5 jajek 280 g cukru ziarenka z 1/2 wanilii (opcjonalnie) 250 g śmietany kwaśnej 12 lub 18 % 125 ml oleju 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru (35 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 85 g mąki(...)przesiewamy przez sitko. Jajka ubijamy z cukrem i ziarenkami wanilii na puszystą, jasną masę, dodajemy śmietanę, olej i miksujemy. Teraz porcjami dodajemy mąkę, za każdym razem dokładnie miksując. Gotowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem, na wierzchu rozkładamy rabarbar i wkładamy do piekarnika. Po około 15 minutach otwieramy piekarnik i na cieście ostrożnie rozkładamy truskawki, zamykamy piekarnik i pieczemy kolejne
Rozpustne gotowaniepieczenia. Ciasto wylać na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170C, przez ok 35-40 minut. Masa truskawkowa: 1 kg świeżych lub mrożonych truskawek 3 galaretki truskawkowe Truskawki przekroić i włożyć do garnka, dodać 1/3 szklanki wody i chwilę poddusić pod przykryciem. Dodać suche galaretki, wymieszać i jeszcze chwilę razem gotować bez przykrycia. Odstawić(...)kremówki 3 łyżeczki żelatyny, można ją kupić w sklepie www.Skworcu.com.pl cukier puder do smaku Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i letnią żelatynę. Wierzch ciasta: 1/2 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe przygotować wg. przepisu Przełożenie ciasta: Biszkopt, masa truskawkowa, biszkopt, masa z bitej śmietany, truskawki, zalać tężejącą galaretką. Źródło ,,ciasta siostry Anastazji
Apetyczna babeczkaletnie puree z dyni, sól, cukier (lub ksylitol), rozpuszczone drożdże, gałkę muszkatołową, za pomocą haka wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Ja przekładam ciasto do miski przesmarowanej olejem i odstawiamy do wyrastania, na ok. 30-60 minut, aż ciasto podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto zbijamy, dzielimy na 6 równych części i formujemy bułki. Smarujemy delikatnie wodą, obsypujemy pestkami dyni (ja skrapiam dodatkowo(...)wodą) i odstawiamy na ok. 15 minut do napuszenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok. 15 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. Ja swoje po wystudzeniu pakuję do papierowych torebek. Potem do worka. Ostatnio uchowała mi się taka jedna tydzień i była nadal miękka i pyszna😋 Smacznego
Smaczne ZdroweBułeczki bez wyrastania Lubicie świeże, domowe pieczywo ? Szukacie prostego i szybkiego przepisu na bułki? Dziś mam dla Was przepis na domowe bułeczki bez wyrastania . Pyszne i proste w przygotowaniu. Takie szybkie bułeczki to świetny pomysł na śniadanie. Można je też śmiało zabrać do pracy lub na wycieczkę. Spróbujcie. Jak przygotować bułeczki bez wyrastania? Składniki: 500 g mąki(...)mąkę, dodajemy sól, wodę i rozrobione drożdże. Wszystko wstępnie mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy ręką. Z ciasta formujemy gruby wałek i dzielimy go nożem na 7-8 części. Z każdej części formujemy w dłoniach bułeczkę. Bułeczki układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Lekko je spłaszczamy i nacinamy ostrym nożem (u mnie 3 nacięcia). Każdą bułeczkę smarujemy
Słodkie okruszkiwww.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Shrek z delicjami i sokiem owocowym Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 130g cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 140g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 900ml zielonego soku owocowego (typu Kubuś) 2 budynie waniliowe lub śmietanowe bez cukru 1 galaretka agrestowa około 370g delicji Wierzch(...)Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 5. Do jajecznej masy przesiać wcześniej przygotowaną mąkę z proszkiem i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego
Mała Cukierenkasoli ubijamy pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Gdy masa będzie biała i lśniąca umieszczamy ją w rękawie cukierniczym. Na papierze do pieczenia wyciskamy niewielkie, okrągłe bezy. Temp. zmniejszamy do 150°C i wkładamy blachę do piekarnika. Pieczemy 30 minut. Następnie zostawiamy je w wyłączonym piekarniku na kolejne 30 minut. Łyżkę cukru dodajemy do gorącej wody i mieszamy(...)ściągamy skórkę i przekrawamy na dwie części. Obie nasączamy ponczem. Sięgamy po masę z wiórkami i rozsmarowujemy ją na jednym blacie ciasta. Na niej rozsmarowujemy delikatnie konfiturę różaną. Przykrywamy drugim blatem. Wierzch tortu i boki smarujemy masą bez wiórków. Boki ciasta dekorujemy wiórkami, a wierzch całymi i pokruszonymi bezami. Dodajemy kwiatki i serduszka. Ja mój tort umieściłam
DominikaDolci