łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka proszku budyniowego - u mnie smak piernikowo dyniowy 1 łyżeczka przyprawy do szarlotki 3 jajka - rozmiar M 3 łyżki erytrytolu szczypta soli 1 niewielkie, obrane, starte na tarce o dużych oczkach jabłko Wykonanie: Na wstępie mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki - mąkę migdałową, orzechową, proszek do pieczenia, proszek budyniowy, przyprawę szarlotkową. Teraz(...)obficie sok ), ponownie mieszamy. Ciasto na tym etapie będzie bardzo gęste. Dodajemy w dwóch ratach pianę z białek i mieszamy delikatnie szpatułką tak, by masa pozostała napowietrzona. Przelewamy masę do keksa - u mnie forma silikonowa. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika - grzanie góra - dół, bez termoobiegu i pieczemy około 30 minut. Gotowy keksik studzimy
Kronika PiekarnikaKlasyka czerwcowych smaków, czyli drożdżówki z budyniem, owocami i kruszonką. Muszą pojawić się u nas chociaż raz w sezonie :) ciasto drożdżowe: 400 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej 7 g suszonych drożdży 15 g cukru z prawdziwą wanilią 2 jajka 3/4 szklanki maślanki 0,5 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżka śmietany 18 % kruszonka: 3 kopiaste łyżki mąki pszennej lub orkiszowej(...)ciasto dokładnie zagniatamy i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce. Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiamy go do wystudzenia. Ja kupuję budyń bez cukru i dodaję do niego tylko łyżeczkę. Gdy ciasto podwoi objętość, zagniatamy je ponownie i dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułeczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Mienta blogMiękkie ciastka owsiane bez mąki i masła Dzisiaj dietetyczne, mięciutkie ciastka owsiane bez mąki, jajek i tłuszczu. To znakomita słodka przekąska dla tych co muszą i nie muszą uważać na cukier i wysoki IG. Pamiętajmy zapobieganie jest tańsze, a leczenie droższe. Prosty, niezawodny przepis na zdrowe słodycze dla dużych i małych. Ciastka z ksylitolem ( cukier brzozowy) który znakomicie(...)płatków owsianych? Zapraszam na przepis 🙂 Fit ciasta owsiane bez mąki przepis płatki owsiane 2 szklanki siemię lniane mielone 2,5 łyżki jogurt naturalny gęsty 400 g jabłka 2 sztuki ksylitol 3 – 4 łyżki kilka kropli wanilii proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki Oraz: czekolada
Dieta moja pasjadelikatnie mieszamy szpatułką. Na końcu dodajemy przestudzoną czekoladę i mieszamy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką foremki z kominem (ok. 2 l). Pieczemy do tzw. suchego patyczka przez ok. 35-40 min. w ok. 175 st. C (góra-dół bez termoobiegu). Wystudzoną babkę polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy. składniki na polewę czekoladowa
Domowy Smak JedzeniaJedno z najlepszych i najszybszych ciast! Brownie fasolowe z dodatkiem banana oraz kawałków gorzkiej czekolady! Składniki: 2 jaja 50 g erytrytolu 100 g banana bez skórki 400 g odsączonej fasoli czerwonej 50 g kakao szczypta proszku do pieczenia 50 g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Jaja z erytrytolem ubić na puszystą masę. Dodać fasolę, banana, kakao
Truskawkowa Fiestapowstała babka z mikrofalówki. Super proste ciasto, super proste składniki i super szybkie pieczenie Składniki: 50 g stopionego masła 2 jajka ½ łyżeczki cukru waniliowego ¾ łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mąki 4 łyżki cukru 50 g czekolady ¼ brzoskwini (mogą być również inne owoce) Przygotowanie: Masło, żółtka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, mąkę i cukier miksuję w misce(...)ciasta i delikatnie mieszam. Czekoladę kroję w kostkę i dodaję do ciasta. Mieszam delikatnie i wykładam ciasto do naczynia, które nadaje się do mikrofalówki. U mnie to głęboki talerz, ponieważ nie miałam pod ręką akurat niczego innego Na ciasto wykładam brzoskwinie pokrojone w paseczki lub w kostkę. Talerz z ciastem wstawiam do mikrofalówki. Moc nastawiam na 700 W i piekę
Słodki sentymentpolewy czekoladowej, tym razem takiej tradycyjnej domowej. Bardzo prosto i przepysznie, także bez zbędnego rozpisywania zapraszam na przepis. Ciasto (blaszka 23x33 cm): 5 jajek 150 g (3/4 szklanki) cukru 120 g (1 szklanka) mąki pszennej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g maku (suchego, nie trzeba go mielić) szczypta soli oddzielamy
Cynamonowe szczęścieprzygotowania chlebka bananowego nie używamy miksera, wystarczy widelcem rozgnieść banany, a następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto bananowe pięknie wyrasta, pysznie pachnie i długo zachowuje świeżość. Można je spokojnie przechowywać nawet 3-4 dni. U mnie najprostsza wersja ciasta bananowego , bez dodatków. Jeśli macie ochotę trochę poeksperymentować, proponuję dodać do chlebka garść orzechów i żurawinę lub inne ulubione bakalie(...)łyżką do połączenia się składników. 4. Piekarnik nastawić na 170 stopni góra-dół, bez termoobiegu. 5. Foremkę o wymiarach 10×25 i wysmarować odrobiną masła i obsypać bułką tartą. Ciasto bananowe przełożyć do foremki i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni. Chlebek bananowy piec około 50-55 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawić
Gotuj z PrezesemTartaletki z pomidorkami to bardzo smaczna i ładnie wyglądająca przystawka lub przekąska w ciągu dnia. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na szybkie tartaletki z ciasta francuskiego oraz kilka porad. Tartaletki z pomidorami SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego – 300 g 1 małe jajko 100 g tartego żółtego sera 15 kolorowych pomidorków, u mnie żółte i czerwone sól, pieprz, lubczyk, zioła(...)który odlej. Wyjmij z lodówki ciasto francuskie i pokrój je wzdłuż na pół. Następnie podziel ciasto na 10 równych prostokątów. Każdy kawałek ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Posyp je równomiernie tartym serem i ułóż posiekane w plasterki pomidorki, obsyp przyprawami. Tartaletki piecz przez 20 minut w temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Upieczone tartaletki udekoruj świeżą
Zasmakuj KuchniMAZUREK WIELKANOCNY Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć słodkiego, kruchego ciasta jakim jest mazurek. Zapraszam wiec do wypróbowania go w wersji kajmakowej z porzeczkową nutą. Składniki: - 1 szklanka mąki krupczatki - 2 szklanki mąki pszennej np Szymanowskiej - 1 kostka masła - 0,5 szklanki cukru pudru - 3 żółtka - 1 łyżka śmietany - 140 g dżemu porzeczkowego(...)rozwałkowanego ciasta przykładamy wcześniej przygotowaną formę np w kształcie jajka i odkrajamy ciasto wystające poza nią. 8. Z odkrojonych kawałków robimy rulonik i formujemy brzegi na jednym kawałku ciasta. 9. Oba kawałki ciasta przekładamy na płaską blaszkę i nakłówamy widelcem by ciasto nie rosło. 10. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do momentu az się zarumieni
Kulinarnie z Polką na Kresachżywienia. Błędnym jest myślenie, że pieczenie słodkich deserów idzie w parze z ogromem kalorii, który w chwili słabości dostarczamy organizmowi. Pieczenie ciast nie zawsze musi skutkować dodatkowymi kilogramami. To oczywiste, że własnoręcznie przyrządzane zdrowe desery wcale nie muszą być cechować się większą kalorycznością. Warto poznać składniki , które pozwolą utrzymać zgrabną sylwetkę bez rezygnowania ze słodkiego co nieco
Słodkie okruszkipuder, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz masło i miksuję, tak aby powstały grudki przypominające kruszonkę. Następnie dodaję jajka i jeszcze przez chwilę miksuję tak żeby składniki się połączyły. Na koniec ciasto wykładam na blat podsypany mąką, przez chwilę zagniatam i formuję kulkę, z której odcinam około 1/4 ciasta. Oba kawałki ciasta wkładam do woreczków i duży(...)foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie wyklejam ciastem. Następnie ciasto posypuję połową kaszy manny i układam jabłka. Górę jabłek posypują pozostałą kaszą. Zamrożone ciasto ścieram na tarce o grubych oczkach i posypuję jabłka. Pieczenie: Tak przygotowane ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 45 minut, tak żeby szarlotka
Uwaga Babcia Gotujepatelnię, na której usmażymy, czy raczej ugrillujemy naleśniki, a także gofrownicę, na której bez trudu upieczemy gofry. Na wymiennym kamieniu do pizzy marki Weber możemy upiec nie tylko pizzę, lecz także chleb, a ponadto ciasto. Do jego przyrządzenia przydatny może być również ruszt do pieczenia drobiu. Deser z grilla - pomysły Grill z systemem GBS to tak naprawdę zastępstwo
Kuchnia MagdaLenyblaszce 22 x 25 cm. Składniki na ciasto 2 jaja 200 g masła 2 szklanki mleka 2 szklanki cukru cukier waniliowy skórka otarta z 1 cytryny 4 szklanki mąki pszennej 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia + 2 łyżki gorzkiego kakao Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier, jaja cukier waniliowy, skórkę cytrynową oraz mleko miksujemy(...)WYKONANIE: Blachę wykładamy papierem do pieczenia bądź smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną. Najpierw wykładamy ciasto białe: potem ciemne: robimy patyczkiem „esy-floresy” ( aby ciacho miało w środku ładne przejścia kolorystyczne) a następnie wygładzamy wierzch. Pieczemy ok. 50 minut w temp. 175 stopni ( góra- dól, bez termoobiegu)- lub do suchego patyczka ( mi pieczenie
Domowe ciastabędzie szklista i lśniąca. Nadal ucierając dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać z kakao i delikatnie, łyżką, wymieszać z masą jajeczną. Dno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać biszkopt. Ciasto piec ok 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić i przekroić na 3 krążki. Masa: Mleko zagotować z cukrem i ekstraktem waniliowym, ostudzić. Miękkie masło utrzeć(...)górę i brzegi. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Czekoladę rozpuścić z olejem w mikrofali lub kąpieli wodnej. Polać brzegi tortu tak aby czekolada spływała. Tort udekorować dowolnymi pralinami, ciasteczkami, bezami i makaronikami
Smakołyki Asi