ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:1069/2671)

Ptysie śnieżynki z kremem 99

się równo połączyły. Jeśli masa bezie jednolita i zacznie odchodzić od ścianek garnka to zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy na 10 minut od czasu do czasu przemieszać. Do masy wbijamy kolejno jajka i ucieramy, by masa sie połączyła z jajkami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą szprycy wyciskamy porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego zostawiając miedzy jedną

Camilla w kuchni
Słodkie bułeczki z nadzieniem 101

puder, jedno jajko i wyrośnięty drożdżowy rozczyn. Zagniatamy ciasto, powinno być miękkie i elastyczne.W razie potrzeby rękę delikatnie podsypujemy mąką podczas wyrabiania (nie za dużo!). Ciasto odstawiamy pod przykryciem na 1 h do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na równe 12 części (ja dziś zrobiłam mniejsze bułeczki i podzieliłam ciasto na 14 części). Na środek każdej (robimy grubsze małe(...)placuszki) nakładamy nadzienie i zlepiamy dokładnie bułeczkę. Układamy je w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawiamy przykryte ściereczką na czas rozgrzania piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Bułeczki pieczemy do ładnego zarumienienia (ja czasem pod koniec włączam termoobieg). Gdy ostygną oprószamy je cukrem pudrem. Smacznego       The post

Słodkie okruszki
Klasyczne dyniowe bułeczki 143

doskonale łączy się z ciastem drożdżowym. Dzięki dyni ciasto ma nie tylko bardzo fajny smak, ale także przepiękny kolor.  Na blogu znajdziecie na to kilka smakowitych przykładów: Dyniowe ślimaczki drożdżowe Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem A dziś zapraszam na klasyczne dyniowe bułeczki bez żadnych dodatków. Zjedzcie je tak, jak najbardziej lubicie(...)znikną kiedy będę jeszcze ciepłe 😃. Klasyczne dyniowe bułeczki Czas przygotowania: 180 minut Składniki: 3-3,5  szklanki mąki 15 g drożdży 3/4 szklanki   pieczonej dyni 2 łyżki brązowego cukru 1/2 szklanki letniego mleka 1 jajko 50 g roztopionego masła szczypta soli 1 jajko do malowania bułek Wykonanie: Do dużej miski wlewamy letnie mleko, dodajemy cukier

Kulinarne przygody Gatity
Chleb orkiszowy na jabłkowym fermencie 65

szybciej fermentował. Dzikie drożdże, które znajdują się szczególnie na skórce jabłka wspomagały proces fermentacji.  Szukając nowych inspiracji chlebowych w sieci, wpadłam na przepisy na chleb bez użycia drożdży piekarskich i bez tradycyjnego zakwasu, ale w zamian na wodzie z fermentowanych jabłek a nawet innych owoców czy warzyw. Lubię wyzwania, a że robienie domowego octu jabłkowego jest(...)krotnie, zbierając ciasto od brzegów na środek ciasta. Następnie składamy ciasto w kulę na blacie  posypanym mąką , przykrywamy i pozostawiamy  przykryte do odpoczynku na co najmniej 30 minut. Po tym czasie formujemy ciasto w bochenek, wkładamy do koszyczka i wstawiamy do lodówki na noc. Następnego dnia wyjmujemy wyrośnięte ciasto z lodówki, nagrzewamy piekarnik. Pieczemy w garnku żeliwnym

Leśny Zakątek
Mazurek czekoladowy 53

mazurek czeka tydzień na święta, to się mylicie.. Owszem, piekę wcześniej, ale to tylko dlatego, że jestem mocno zapracowana i przed świętami pewnie bym nie zdążyła, bo nie samymi mazurkami żyje człowiek, a moje ciasta czekają sobie zamrożone. Nic im nie będzie – najpierw zamroziłam na tacy bez przykrycia, potem zamarznięte szczelnie owinęłam folią spożywczą. Tak czekają(...)Dodać miękkie masło, żółtka i zagnieść ciasto. Ja mieszam mikserem. ? Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. ? Pokroić ciasto na plasterki i wyłożyć nimi dno okrągłej tortownicy – moja ma średnicę 26 cm. ? Z reszty ciasta zrobić wałeczek i położyć na obwodzie, dogniatając do boków i formując brzeg ciasta. ? Nakłuć spód widelcem i piec w 180 st.C przez 20 minut

To co kocham
Mazurek czekoladowy 140

święta, to się mylicie.. Owszem, piekę wcześniej, ale to tylko dlatego, że jestem mocno zapracowana i przed świętami pewnie bym nie zdążyła, bo nie samymi mazurkami żyje człowiek, a moje ciasta czekają sobie zamrożone. Nic im nie będzie – najpierw zamroziłam na tacy bez przykrycia, potem zamarznięte szczelnie owinęłam folią spożywczą(...)zagnieść ciasto. Ja mieszam mikserem. • Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. • Pokroić ciasto na plasterki i wyłożyć nimi dno okrągłej tortownicy – moja ma średnicę 26 cm. • Z reszty ciasta zrobić wałeczek i położyć na obwodzie, dogniatając do boków i formując brzeg ciasta. • Nakłuć spód widelcem i piec

To co kocham
Chaczapuri imeruli 233

cukier (można dodać 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia). Dodać kefir i zagnieść miękkie, gładkie ciasto, które nie lepi się do rąk (a przynajmniej nie za bardzo), przykryć ściereczą i odstawić na ~30 minut. W tym czasie ugotowane ziemniaki rozgnieść na purée, dodać starty ser i bardzo dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto podzielić na 6 części i uformować z każdej kuleczkę(...)Kulki rozwałkować na cieniutkie placuszki, po środku natomiast umieszczać kopiasto łyżkę farszu. Następnie brzegi placuszka złożyć jak kopertę i leciutko rozwałkować, żeby się skleiły. Kłaść na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu, zmniejszyć ogień na średni, przykryć pokrywką i piec ~3 minuty z każdej strony. Gotowe można podać z samym masełkiem na wierzchu i sosem tzatziki. Je jednak podałam moim

Przepysznik - BLW i nie tylko
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą 151

Paszteciki to małe przekąski przygotowane z ciasta drożdżowego, kruchego lub francuskiego. Ciasto wypełnione jest nadzieniem z mięsa bądź warzyw. Mięsny farsz zrobić można z kurczaka, wołowiny lub wieprzowiny. Wegetariańska wersja to farsz z kapusty, grzybów czy chociażby szpinaku. Na blogu znajdziecie już przepis na paszteciki z kremowym nadzieniem z kurczaka. Poniżej natomiast chcę się z Wami podzielić bardzo prostym przepisem(...)ciasto w rulon. Każdy rulonik lekko spłaszczać, smarować jajkiem i posypywać ziarnami kminku. Gotowe paszteciki układać na blasze do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza i kiedy gorący włożyć blachę z pasztecikami. Paszteciki piec przez 25 minut. Paszteciki z kapustą Warto wiedzieć robiąc paszteciki z kapustą. Małej wielkości kapustę pokroiłam na ćwiartki, które włożyłam do wody bez

MeCooks
TORT DLA PIŁKARZA – tort oreo 160

bez smaku :(. Niestety to już nie sezon na nie. Dlatego polecam w zastępstwie na najbliższe kilka miesięcy frużelinę malinową. Najważniejszą rzeczą w tym przepisie, na którą musicie zwrócić uwagę jest poniższa ‘uwaga’! Trochę namieszałam z rozmiarem formy, dlatego uważnie przeczytajcie poniższą informację. P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni. Dzień 1: Pieczemy ciasto, robimy

Słodki Pomysł
Mięciutkie ciasteczka kakaowe z fasoli. Robią furorę! :) 41

które robią furorę w jadłospisach moich podopiecznych. Są absolutnie genialne i każdy, kto choć raz ich spróbuje, pozostanie im wierny na zawsze Chyba nie muszę dodawać, że ciasteczka są bez dodatku cukru i słodzików? (poczytaj tu o mojej książce). Oczywiście także z niskim indeksem glikemicznym i ekspresowe w wykonaniu! Serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu Mięciutkie ciasteczka kakaowe(...)całość dokładnie blendujemy. Do zblendowanej masy dodajemy masło orzechowe, kakao oraz sodę oczyszczoną i dokładnie wszystko mieszamy. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem. Ciasto nakładamy równomiernie na blaszkę za pomocą łyżki zachowując odpowiednie odstępy. Jedno ciastko to jedna łyżka ciasta. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 20 minut. Jedno ciasteczko to: około 66 kcal

Natka Pietruszki
Biskwity z kremem budyniowym 219

ciasto: 2 jajka L 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki mąki pszennej szczypta soli krem: 400 ml  mleka bez laktozy od Mlekovita 2 łyżki cukru 1 op. budyniu śmietankowego na 500 ml mleka 100 g masła bez laktozy kilka świeżych truskawek cukier puder do posypania Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia(...)łyżce cukru i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i mieszamy delikatnie łyżką. Przekładamy masę biszkoptową na blaszkę w 5 miejscach (na jeden biskwit 2 łyżki masy). Rozsmarowujemy delikatnie ciasto na kształt koła. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie wykładamy biskwity z piekarnika i po 2-3 minutach odklejamy je od papieru do pieczenia

słodkie i nie tylko historie kulinarne
CIASTO MARCHEWKOWE Z MASCARPONE I KRÓWKĄ 549

słodką, lepką masą krówkową. Uwielbiam! CIASTO MARCHEWKOWE Z MASCARPONE I KRÓWKĄ (źródło przepisu:  http://niebonatalerzu.blogspot.com/2015/01/atwe-ciasto-marchewkowe.html , ze zmianami) ciasto: 4 duże jajka  1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 2 pełne szklanki marchwi startej na dużych oczkach  3/4 szklanki oleju z pestek winogron 1 łyżeczka cynamonu(...)cienkim strumieniem, mieszając nieprzerwanie do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji, bez grudek mąki. Wrzucam posiekane orzechy, daktyle i morele. Mieszam. Masę przelewam do przygotowanej formy, wstawiam do piekarnika i piekę ok. 40-50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu studzę chwilę w uchylonym piekarniku, następnie na kratce. Kiedy ciasto będzie całkowicie wystudzone, przekrawam wzdłuż na połowę. Czas na krem

W kuchni Karmel-itki
CIASTO Z AWOKADO, PISTACJAMI i LIMONKOWYM LUKREM 166

LUKIER 150 g cukru pudru około 5 łyżek soku z limonki 4 łyżki posiekanych pistacji WYKONANIE CIASTO : Keksówkę o długości ok. 25 cm. smarujemy masłem i oprószamy mąką. Piekarnik rozgrzewamy do 175°C z włączoną funkcję grzanie góra i dół bez termoobiegu. Awokado myjemy, przecinamy na pół, usuwamy pestkę, wkładamy do wysokiego naczynia, skrapiamy sokiem z limonki i blendujemy(...)wtedy, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dosypujemy posiekane migdały. Mieszamy. Do masy jajeczno-maślanej na przemian dodajemy zmiksowane awokado i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksujemy. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy ok. 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Aby uniknąc przypalenia

cool and minty
Cytrynowe ciasto drożdżowe 138

Cytrynowe ciasto drożdżowe to chyba ciasto, które każdy z nas chciałby zjeść na śniadanie z masełkiem, albo dżemem. Do tego pyszna, świeżo zaparzona kawa z mlekiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
81 pomysłów na ciepłe kolacje 437

Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pikantna wieprzowina w pomidorach Pizza z boczkiem Pizza z papryką i czarnymi oliwkami Placki ziemniaczane z kremowym(...)Ratatuja z bobem Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Zapiekane owoce w różowym winie

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania