Konfiturą Wiśniową Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 450g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 2 jajka 130ml oleju 350ml maślanki 180g drobnego cukru do wypieków Diamant około 100-130g konfitury wiśniowej (najlepiej same wiśnie z konfitury) Masa budyniowa: 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżeczka mąki(...)ugotować gesty budyń. Po zagotowaniu trzymać na małym ogniu, mieszając przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia, dodać wiórki kokosowe i wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Ciasto: 2. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, sodę, wymieszać. 3. Do drugiej miski dodać jajka, olej, cukier i ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać maślankę i wymieszać do połączenia składników. Następnie
Mała Cukierenkałyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżka oleju roślinnego ulubione owoce (2 łyżki cukru pudru jeżeli chcemy słodkie ciasto) – ja nie dodawałam Przygotowanie (20-30 min): W pierwszej kolejności wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól do miski, dodajemy całe jajko i dolewamy mleko mieszając. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie jednolite, bez grudek. Jego konsystencja
PastelFoodczekoladę zawsze jest dobry czas. Bez względu na pogodę czy też nastrój. Ma bowiem tę właściwość, że potrafi "dopasować się" do okoliczności. Być pocieszeniem lub nagrodą ;) Lubię piec brownie, ponieważ zawsze się udaje, a jego przygotowanie nie zajmuje nas zbytnio. Dziś przetestowałam wersję tego deseru z truskawkami i jeszcze większą zawartością czekolady. Wyszło pysznie. Polecam. Składniki: 200 g czekolady(...)cukrem. Do masy jajecznej dodać rozpuszczoną czekoladę, sól, wymieszać mikserem. Następnie dodać mąkę i wymieszać do połączenia składników. Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Wierzch wyłożyć truskawkami pokrojonymi w plastry i pozostałą czekoladą pokrojoną w mniejsze kawałki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 25 minut. Ciasto powinno pozostać
zadanie-gotowaniepomysł ulepszenia mojego ciasta marchewkowego i udekorowaniu. Tort zdał egzamin! Możecie też taki przygotować bez żadnej okazji, a na spotkanie z bliskimi jest idealny. Składniki: 300 g startej marchewki 3 jajka 150 g roztopionego masła 250 g mąki pszennej 100 g cukru trzcinowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu odrobina gałki(...)serka mascarpone 100 g cukru sok z 1 cytryny skórka z cytryny do dekoracji: orzechy, suszone śliwki i mięta Wszystkie produkty znajdziecie tutaj Przygotowanie: Wszystkie składniki ciasto dobrze ze sobą mieszamy i przerzucamy do wyłożonej papierem pergaminowym tortownicy średnica 24 cm ( ja użyłam 26 cm dlatego ciasto jest trochę niższe). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez
Niezły MłynekCiasto poduszkowiec, czekoladowo - twarogowe typu awaryjnego. Bardzo łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Polecam przepis. SKŁADNIKI : 6 jajek (średniej wielkości ) 1/2 szklanka mleka 3/2 % 1/2 szklanka oleju 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 2 szklanki mąki pszennej ( 250 g ) 500 g sera wiaderkowego 1 budyń waniliowy bez(...)Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier i chwilę ubijamy, wlewamy zółtka i mleko, miksujemy. Teraz wsypujemy przez sitki kakao, mąke i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę 25/35 i wyrównujemy. Nastepnie z woreczka ucinamy koniec i wyciskamy ser tworząc na wierzchu ciasta kratkę. Ciasto pieczemy 40 minut w temperaturze
Kulinarne Fantazje Marioliciasta, więc co by pokuta była lżejsza, placek zrobiłam bez cukru z mąki razowej. Jedyną słodyczą są bardzo dojrzałe jabłka i odrobina cukru pudru na wierzchu. Polecam :-) Składniki: 2,5 szklanki mąki razowej 1 kostka masła roślinnego 2 jajka 2/4 szklanki jogurtu naturalnego 5 jabłek garść posiekanej mięty łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli cukier puder Sposób przyrządzenia: Mąkę połączyć z miękkim masłem, dodać jajka, jogurt, sól. Zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na godzinę. Jabłka obrać ze skorki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dusić chwilę w rondelku pod przykryciem. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować, ułożyć jedną część na wysmarowanej blaszce, na to wyłożyć
pieprzny smaczekCiasto bardzo proste do przygotowania i w smaku bardzo dobre. Można zrobić masę kubusiową z ulubionego smaku Kubusia, ja zrobiłam Kubusia o smaku banan, jabłko, brzoskwinia. Składniki: biszkopt: 3 jajka, 100 g cukru, 80 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. masa kubusiowa: 2 budynie waniliowe bez cukru, 700 ml Kubusia (banan,jabłko(...)kakaowych. Przygotowanie: biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka i wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 20 minut w 180 stopniach. masa kubusiowa: 3/4 Kubusia gotujemy
Aga w kuchniproszek do pieczenia. Powoli ubijać (czym dłużej tym lepiej ) pod koniec daj ocet i dalej ubijaj. Ciasto przelej do prostokątnej blachy. Czas Pieczenia: Piec w nagrzanym piekarniku 200 stopni 20 min sam dół, następnie 5 min góra dół (bez termoobiegu) Po upieczeniu przecinamy na pół. W filiżance rozpuść 2 łyżeczki cukru, sok z cytryny
Niezły Młynekorkiszowa) (2 łyżki) – 1 jajko – 30 ml mleka (3 łyżki) – 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia – sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: W misce dokładnie i energicznie wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, następnie na mocno rozgrzanej patelni rozsmaruj ciasto za pomocą łyżki na okrągły placek. Smaż na mocnym ogniu do momentu pojawienia się pęcherzyków(...)kalafiorową wyłóż na blaszce do pieczenia. Piecz około 20 minut. SOS: – 4 dojrzałe pomidory – przyprawy do smaku (oregano, tymianek, bazylia, pieprz, sól) Pomidory obierz ze skórki i dokładnie zmiksuj z przyprawami. Przelej całość do rondelka i gotuj, do momentu uzyskania gęstego sosu. Podpieczone ciasto wysmaruj sosem pomidorowym i ułóż dodatki, jakie tylko lubisz. Piecz kolejne 15 min. Podsumowując, jest
Czynniki pierwszeproszku do pieczenia szczypta soli Przygotowanie: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno dodając cukier . Wciąż ubijać dodać żółtka oraz przesiane mąki z proszkiem na koniec wmieszać kakao oraz kawę. Blachę 25x38 wyłożyć dno papierem do pieczenia, wylać przygotowane ciasto. Piec około 20minut w 170stopniach. Po upieczeniu usunąć papier i wystudzić biszkopt. Przed złożeniem ciasta biszkopt nasączyć mocnym(...)pokruszone wafelki oraz mąkę. Delikatnie wymieszać łyżką. Bezę wyłożyć na papierze o wymiarach biszkoptu. Ja zazwyczaj papier z bezą układam na odwrocie blachy wtedy łatwo zsunąć bezę bez obaw jej połamania. Piec w nagrzanym piekarniku w 160 stopniach 40 minut. Polewa: Czekolada gorzka 90g rozpuszczona na parze w połączeniu ze śmietanką 30%( ilość w zależności od gęstości jaką chcemy
W garach u Gosiubijać dodać żółtka oraz przesiane mąki z proszkiem na koniec wmieszać kakao oraz kawę. Blachę 25x38 wyłożyć dno papierem do pieczenia, wylać przygotowane ciasto. Piec około 20minut w 170stopniach. Po upieczeniu usunąć papier i wystudzić biszkopt. Przed złożeniem ciasta biszkopt nasączyć mocnym naparem herbaty z cukrem Warstwa owocowa: Użyłam przesmażonego musu z gruszek, który zaprawiam/pasteryzuję w słoikach(...)pokruszone wafelki oraz mąkę. Delikatnie wymieszać łyżką. Bezę wyłożyć na papierze o wymiarach biszkoptu. Ja zazwyczaj papier z bezą układam na odwrocie blachy wtedy łatwo zsunąć bezę bez obaw jej połamania. Piec w nagrzanym piekarniku w 160 stopniach 40 minut. Polewa: Czekolada gorzka 90g rozpuszczona na parze w połączeniu ze śmietanką 30%( ilość w zależności od gęstości jaką chcemy
W garach u Gosiczekolady, możemy użyć mlecznej. Dodatek dyni sprawia, że ciasto jest wilgotne, polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka Składniki: 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2/3 szklanki kakao bez cukru 1 płaska łyżeczka sody 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 80ml oleju 1/2 szklanki jogurtu naturalnego(...)Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać. Dodać szczyptę soli, wymieszać. 3. Do miski wlać olej, dodać jogurt, jajka, cukier, aromat i wymieszać krótko mikserem (patrz FILM ). Następnie dodać purée z dyni wymieszać. 4. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać. Na końcu dodać czekoladę i wymieszać łyżką lub szpatułką. 5. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem
Mała Cukierenkałyżka Obrane skórki z 3 pomarańczy bez białej skórki w rozdrabniaczu zmiksować, na patelni z 3 łyżkami cukru podsmażyć mieszając, wystudzić, z pomarańczy wycisnąć sok. Jajka, cukier, przyprawa do piernika, olej mikserem na najwyższych obrotach miksować z 3 minuty do spienienia. Tortownica 26 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie
W Mojej Kuchni Lubię