Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez drożdżowej babki polanej dużą ilością polewy kakaowej. Moją ulubioną babką jest taka z ogromną ilością rodzynek - zawsze robi ją
sierotka maRysia w kuchniktórym zbudujecie fajne danie Na początek coś z kuchni regionalnej. Moskole. Moskole to rodzaj placka ziemniaczanego, smażonego na blachach pieca. Nie wymagam od was pieca z blachami, wystarczy dobra i mocno rozgrzana patelnia. Jednak jeśli ktoś takowy piec posiada to zdycham z zazdrości i proponuję upiec moskole właśnie na takich blachach. Do moskoli potrzebujemy ziemniaki i mąkę pszenną oraz szczyptę(...)sztuczek ze smażeniem na oleju włącznie. Dowolną ilość ugotowanych ziemniaków przeróbcie na gładką masę jak na kluski śląskie, Może być na tarce, maszynce lub prasce. Przyklepcie, podzielcie na cztery części i wyciągnijcie jedną część. W to miejsce wsypcie mąkę pszenną i szczyptę soli. Wróbcie zwarte ciasto, z którego da się uformować zwarte placuszki. W procesie wyrabiania uwolni się gluten
ladykitchenWczoraj był Prima Aprilis - robiliście jakieś żarty? Udało Wam się kogoś nabrać?Pamiętam, że gdy byłam mała, wpadałam w dziki wręcz zachwyt, kiedy udało mi się
Pożeraczka, czyli raz adobrzemasy dodałam jajka, wymieszałam mikserem na małych obrotach. W osobnej misce wymieszałam zmielone migdały, mąkę i proszek do pieczenia. Mieszankę składników sypkich wsypałam do masy jajeczno - czekoladowej i wymieszałam na jednolitą masę, którą wyłożyłam na dno tortownicy, wyrównałam powierzchnię i wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 15 - 20 minut. W tym czasie zajęłam się przygotowaniem masy serowej(...)Masa serowa: Ser krótko zmiksowałam z mąką i cukrem. Następnie dodałam jajka, po każdym jajku przemiksowałam i ziarenka z laski wanilii. Masę podzieliłam na pół o do każdej połówki dodałam roztopioną czekoladę białą i ciemną. Czekolada może być ciepła, ale nie gorąca. Czekoladę rozpuszczałam w kąpieli wodnej. Po 15 - 20 minutach pieczenia wyciągnęłam ciasto brownie, na które wylałam
Blondynka Gotujemój przepis na | Kulki mocy już czekają na gości… Bez pieczenia Wegańskie, bezglutenowe, bez cukru i bez dodatku tłuszczu, słodzone rodzynkami
moj przepis naWczoraj blog "Weekendy w domu i ogrodzie" obchodził swoje pierwsze urodziny. Planowałam zamieścić tu odpowiedni wpis z przepisem na jakiś tort, ale rzeczywistość ma gdzieś moje
Weekendy w domu i ogrodziepowtórki... Na szczęście organizatorki zabawy wykazały się zrozumieniem i wybaczyły mi to uchybienie. Uff... Mogłam odetchnąć z ulgą.Kiedy tylko Marta zaproponowała mi wspólne pierniczenie, zgodziłam się bez chwili wahania. Pieczenie ciasteczek to ogromna frajda, szczególnie w dobrym towarzystwie. Wybrałam herbaciane pierniczki z bloga Ciastkarnia na kruchym spodzie, bo zaciekawił mnie właśnie dodatek herbaty. Okazało się(...)Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać dowolne kształty. Piec w 180 st. C. przez 15-20 minut, ostudzić.Przygotować lukier:białko, cukier puder i ocet umieścić w misce. Mieszać na najniższych obrotach miksera przez około 10 minut, aż masa będzie zupełnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTo ciacho skradło nasze podniebienia, nawet mnie, stroniącą od kawy, zauroczyło swym smakiem. Jak dodam jeszcze, że robi się praktycznie samo (błyskawicznie), to już
Smaczne ZdroweCiasto uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 – 4 mm i wyciąć z niego kształt pisanki – do rozwałkowanego ciasta przyłożyć wzorzec wycięty z papieru i wyciąć pożądany kształt. Wyciętą pisankę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ze ścinków ciasta ukształtować(...)przykleić (na białko – pędzelek maczamy w białku i przyklejamy wałeczek do ciasta) do zewnętrznej krawędzi ciasta (będzie to zarazem krawędź, przez którą nie może przelać się nadzienie). Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 30 – 60 minut. Przed samym pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 15 – 18 minut w temperaturze 200ºC, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić na kratce
wcinaj toDomowe drożdżówki są najlepsze, a jeszcze gdy przygotowanie ich nie zajmuje nam wiele czasu, to już w ogóle bajka. Te są nie tylko błyskawiczne
Smaczne ZdroweDziś mam dla Was przepis na jeszcze jedno z moich ulubionych, letnich ciast z truskawkami! W tym roku zrobiłam je dopiero teraz, bo zabiegana-zalatana kompletnie
Ostra na Słodkosłodki. Nojlepi, keby [4] sie połōnczōło w nim słodke i kwaśne, bo bez tyn kōntrast czowiek lepi czuje wszyske smaki. I jak łostatnio na zygrōdce [5] u Teściowyj jołd [6] żech sie te czorne jagōdki, to mie tak prziszła chyńć [7] na take ciasto: Co potrza? Biszkopt: 5 jajec 4 łeżki [8] mōnki pszynny 1 łeżki mōnki kartołflany(...)cuker, szokolada i dalyj miyszejcie. Jak sie to wszysko dobrze łospuści, [15] to wyłōnczcie, [16] wciepcie żylantyna, łozmiyszejcie [17] i niech sie chōdzi. [18] Terozki biszkopt. Rozgrzyjcie sie piec na 165 stopni i przigotujcie sie tortownica- jak mołcie [19] tako zamykanoł, to na ta dolnoł czyńść mogecie sie dać tyż piapiōr [20] do pieczynioł. Biołka łoddzielcie od żōłtek i przesiyjcie
Chop w kuchnizagłosuje, powie, że dobre, chce przepis. Motywuje strasznie. Dziękuję! Dziś obiecany tort. Biszkopt z owocami. Nie byłabym sobą gdybym nie olała wszelkich zasad pieczenia biszkoptów i zrobiła po swojemu. Wyszło dobre, uroczo zielone ciasto. Jedyną zasadą jaką się trzymałam jest 1 jajko = 1łyżka mąki i 1 łyżka cukru. Proporcje są na formę 24 cm. Na biszkopt potrzebujemy: 7 jajek(...)pieczenia jeśli się boicie, że nie wyrośnie, jest też bezglutenowy proszek Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Oddzielamy żółtka od białek. W czystej misce ubijamy białka na sztywno razem ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dosypujemy powoli po jednej łyżce cukier. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku oraz herbatę i skórkę z limonki. Do ubitej masy przesiewamy małymi
ladykitchenbędą super zdrowe, ale moja wersja jest chyba najzdrowszą jaką mogę sobie wyobrazić. Bez cukru, bez nabiału, bez spulchniaczy no i oczywiście, jak wszystko na blogu – bez glutenu. No i przyznam, że jeszcze żaden mój wypiek nie cieszył się taką popularnością. Od czwartku robiłam te ciastka już trzy razy, jutro będzie czwarty. Żeby nie było(...)palce : )), wbijamy maliny i spłaszczamy ciastka obiema rękami (do jednego palca). Ciasto może się trochę kruszyć, ale przy zgniataniu powinno dać się uformować. Jeżeli za nic w świecie nie da się uformować to dodajemy do masy dodatkową łyżkę mleka i łyżkę oleju kokosowego. 6. Pieczemy w 190C przez 13 minut
Fill The Bowlproszę Pana, nie tak! Jaki pasztet, skoro bez mięsa? A no widzi Pan, bo to taki specjalny pasztet. Bezmięsny! Dla wielu osób, jakie znam, pasztet bezmięsny brzmi jak kpina. Nie dla mnie - bardzo lubię te warzywne wersje, są lżejsze i równie smaczne. Czy lepsze? Ciężko stwierdzić, to już kwestia indywidualna. Z racji niejedzenia mięsa, wybiorę ten warzywny(...)orzechami, jajkiem, oliwą i bułką tartą. Doprawiam i wyrabiam klejące, odchodzące od rąk "ciasto". Jeśli zbytnio się klei, dodać bułki tartej, jeśli znowu jest za suche - wlać nieco oliwy z oliwek. Foremkę do mufinnek wypełniam masą warzywną i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę przez 25 minut, aż paszteciki pięknie zbrązowieją. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki