ciasto bez pieczenia z masą - 7000 przepisów (strona:378/467)

Rogale Marcińskie (ciasto półdrożdżowe - półfrancuskie). KROK PO KROKU 206

biszkopty orzechy, migdały i rodzynki. Masa musi być gładka. Do masy wbić 2 jajka, dodać skórkę z pomarańczy oraz cukier puder. Wyrobić. Masa powinna być plastyczna. Jeżeli jest zbyt zbita dodać jeszcze jedno jajo lub łyżkę miodu. Wracamy do rogalików. Każdą z trzech części ciasta rozwałkować (podsypywać mąką w razie potrzeby) tak by ciasto miało około 1 cm grubości. Ciąć(...)Ciasto można zawijać na dwa sposoby.  Pierwszy sposób: Nakładamy na ciasto farsz pozostawiając 3 cm wolnego miejsca na końcu i zwijamy w rulon zaczynając od dłuższej krawędzi. Drugi sposób: Nakładamy farsz na ciasto pozostawiając 3 cm na końcu wolnego ciasta. Zawijamy od szerszego końca tylko jeden raz, następnie nacinamy do połowy ciasto, rozszerzamy i zawijamy ciasto do końca

Poezja Smaków - blog kulinarny
Domowy batonik Snickers (Snikers) 1431

mojprzepisna.pl | Domowy batonik Snickers Już od dawna nosiłam się z zamiarem zmierzenia się z tym przepisem. Znalazłam go na moim ulubionym blogu Moje Wypieki . Przeczytałam wszystkie

moj przepis na
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 292

napracowała  i teraz czas na zakąski. Jest wódka, to musi być i zakąska. Jakie podać zakąski ? Osobiście uważam - uniwersalne, bez jak to się mówi wodotrysków. 1. półmisek mięs  i rolad pieczonych - wystarczą 3 gatunki - np. schab pieczony ze śliwką (morelą,karambolą), karkówka szpikowana czosnkiem, rolada z boczku faszerowanego mięsem, galantyna z kurczaka, kaczki itp. 2. półmisek szynek(...)stole wiejskim - kiełbasy swojskie, balerony, salcesony, kaszanka, pasztety, boczek pieczony, pieczenie, jakieś pierogi i  oczywiście domowy smalec, ogórki kiszone, chrzan, musztarda i pieczywo wiejskie. Godzina 23:00 - czas na gorące danie. Tutaj możemy na bogato,  podać np. dzika z jałowcem, prosiaka faszerowanego, udziec pieczony z fanfarami i płonącymi racami.  Możemy też skromniej, co wcale nie znaczy

Kulinarny karnet Christophera
Domowa chałwa słonecznikowa z migdałami 222

domowa_chalwa_slonecznikowa_z_migdalami Domowa chałwa słonecznikowa z migdałami to przepyszny sposób na wykorzystanie ziaren słonecznika. Aby ją robić nie potrzebujecie zbyt dużo składników, wystarczą

moj przepis na
O tym, jak weszłam w dwudziesty pierwszy wiek. I makaroniki 204

Tak się złożyło, że dokładnie tydzień temu miałam urodziny. Tym razem zupełnie nie zgrały się  ze wszystkimi innymi planami, jakie mamy: w jeden weekend ja

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 212

reszta lokali? Oto, co możecie tam spotkać ;) 1. American Bull 6/10 pkt Swojski kostek, czyli pieczony schab z kością w sosie myśliwskim, podawany z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym Kompozycyjnie całość prezentuje się nieźle, chociaż na tle konkurencji nie powala. Schab mięciutki, ale bez zdecydowanego smaku, co akurat tutaj nadrabia sos. Nie ma on jednak wiele wspólnego z sosem(...)brukiew? Smak wskazywał jedynie na coś smażonego. Absolutnie najgorszy był sam królik. Twardy, bez smaku z równie pozbawioną smaku kaszą w środku. Nie ratowało dania nawet pesto z pokrzywy - całkiem smaczne. Danie w Marcello, jako jedyne zostało w większości na talerzu. Okiem Kesji: Twardy królik bez smaku, twarde kiszone buraki i placki z brukwi… Ładnie wyglądało, smakowało gorzej

Życie zamknięte w smaku
VADEMECUM – Royal Icing – jak zrobić lukier królewski do dekoracji ciastek i pierniczków 203

zużyciu całego cukru należy mieszać masę około 5-6 minut do białości, na średnich obrotach, żeby nie wpompować niepotrzebnego powietrza. Zostawić naczynie z lukrem przykryte szczelnie folią spożywczą, do czasu odpowietrzenia lukru, na minimum 60 minut. W międzyczasie można nim kilka razy stuknąć o blat, to przyspieszy uciekanie powietrza.   *Składniki lukru bazowego bez problemu można podzielić na pół(...)zastygnie.   Lukier 15-sekundowy To lukier do szybkiego wypełniania płaszczyzn bez ich wcześniejszego konturowania. Lukier rozcieńczony do takiego stanu, by rysa po ostrzu noża zasklepiła się i wypełniła w czasie 15 sekund. Sposób jego działania zobaczycie na filmie (niżej,przewijajcie ). Lukier sztywny, zaraz po przygotowaniu, bez dodatku koloru, można przechowywać w lodówce przez maksymalnie 7 dni. Jeśli

Karo in the Kitchen