pozostałe składniki na ciasto oprócz masła. Składniki mieszam w misce łyżką, gdy wstępnie się połączą dodaję masło i nadal mieszam ciasto w misce do momentu aż tłuszcz wchłonie się w ciasto. Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam około 4 minut aż ciasto stanie się gładkie, lśniące i nie będzie kleiło się do dłoni. Ciasto jest dość delikatne(...)ciasto do wyrośnięcia. Po 30 minutach – odpowietrzanie ciasta: Ciasto po 30 minutach wyrastania odpowietrzam, ciasto kilkukrotnie ugniatam w misce i ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Końcowe przygotowanie drożdżówek : Na blat podsypany mąką wykładam wyrośnięte ciasto i dzielę na 10 w miarę równych części, aby łatwiej było mi je podzielić z ciasta
Uwaga Babcia Piecze Chlebciasto będzie sprężyste. Następnie dodać stopione masło i wyrabiać do połączenia wszystkich składników. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej lekko oliwą miski , przykryć folią spożywczą i wstawić na 1h do lodówki. Schłodzone ciasto wyłożyć na stolnicę lub po prostu na blat i rozwałkować na prostokąt ( ok. 45x25cm) . 200g masła pokroić na cienkie plastry i rozsmarować równomiernie na całej powierzchni ciasta(...)utartej masy dodawać partiami zmielony mak z bakaliami i cały czas miksować. Dodać okruszki biszkoptowe, rozdrobnioną skórkę pomarańczową ( ja nie dawałam) . Na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.Masa powinna być zwarta ale nie twarda, jeśli jest zbyt zbita dodać jeszcze 1 łyżkę śmietany.Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 65x40 cm ( ja podzieliłam ciasto na połowę
Smaczne ZdroweDzień Kobiet. Tak już mam, że o wszelakich świętach przypominam sobie na dzień przed. A gdy mieszkałam za granicą, gdzie dostęp do źródeł przypominających o zbliżającym
Fill The BowlQueen. Co tu dużo mówić? Ja ich po prostu KOCHAM! Jako, że byli oni jakby wpisani w muzyczną kulturę Szwajcarii, postanowiłam stanąć w kulinarne szranki Victorinox. Bez noża może być trochę trudno. Więc go sobie "wymyśliłam" ;) W końcu liczy się zabawa. I pomysł ;)To nad Jeziorem Genewskim odbywa się coroczny "Freddie For A Day". A pomnik(...)Ciasto przygotowałam minimum 4-5h później. Najpierw rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej. W osobnej miseczce rozpuściłam masło. Białka ubiłam na pianę ze szczyptą soli. Żółtka zmiksowałam z cukrem. Dalej kolejno wlałam masło, czekoladę. Połączyłam na jednolitą masę. Na koniec partiami i delikatnie dodawałam ubite białka. Wymieszałam i przelałam do formy (uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia, o średnicy
bastalenamojprzepisna.pl | Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniowa Mam dla Was obłędny deserek, który z smaku przypomina budyń utarty z masłem, a w rzeczywistości nie
moj przepis naWstyd się przyznać, ale zupełnie wyleciało mi z głowy znaczenie pierwszego dnia września. Trochę się ostatnio u mnie dzieje, planuję kilka różnych rzeczy, lub powierzając planowanie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejny chleb orkiszowy na zakwasie z naszego codziennego menu. Chleb, który pokochali moi domownicy już jakiś czas temu i tak bardzo zauroczył ich swym
Smaczne Zdrowewniliowym i solą. Dodać do jajek, dokładnie połączyć, żeby nie było grudek. Odstawić ciasto na 30 minut. Po tym czasie na dobrze rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki. Ostudzić. Sos: Kremówkę zagotować. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać śmietanę, cały czas miksując. Przelać masę z powrotem do garnuszka, podgrzewać (nie gotować!), aż nieco zgęstnieje. Zdjąć z palnika(...)odstawić na 30 minut. Nadzienie: Twaróg utrzeć z kremówką, cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Rodzynki dobrze odcisnąć, połowę dodać do nadzienia, wymieszać. Naleśniki smarować nadzieniem, zwijać w ruloniki, układać ciasno w naczyniu do zapiekania. Wierzch posypać pozostałymi rodzynkami, polać całość sosem. Piec w 200 st. C. przez 20 minut, aż wierzch się przyrumieni. Podawać gorące. Smacznego! Koniecznie
Pożeraczka, czyli raz adobrzePrzynajmniej dumą mojej Kuchni :) I to jaką! Podchodziłam do niej kilka razy, ale za żadnym nie udało mi się uzyskać smaku, który wymyśliłam sobie w głowie
Kuchnia w Słońcu SkąpanaBezglutenowa babka wielkanocna. Powiem Wam szczerze, że tego nie było w planach. Miał być mazurek jeden i drugi, ale babki na świętach w tym roku miało
Fill The BowlByły tu już ciasta, ciasteczka, więc pora na kolejną propozycję i słodki debiut: bananowo-orzechowe muffiny po raz pierwszy! Jednak aby tradycji stało się zadość nie będzie to klasyczna wersja, na przygotowanie której znajdziemy przepis w pierwszym lepszym czasopiśmie. Te są wegańskie, bezglutenowe, bez mąki i cukru, zdrowe i smaczne! Banan i masło orzechowe- nie ma chyba(...)masło orzechowe(tutaj możecie przeczytać, jak to zrobić), nie potrafię się bez niego obejść. Próbowałam wielu wersji- masło migdałowe, masło z nerkowców, jednak to z orzeszków ziemnych bije wszystkie inne na głowę. Pyszny krem stanowi nieodłączny dodatek mojej śniadaniowej owsianki- jedno nie istnieje bez drugiego. Dzień bez masła orzechowego to dzień stracony. Po banany sięgam natomiast
peanutbuttermonsterłyżeczki żelatyny 3/4 szkl gorącej wody Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy żółtka oraz olej. Do masy przesiewamy mąki oraz proszek do pieczenia i mieszamy łyżką. Masę przelewamy do formy i pieczemy przez ok. 25 minut w 170 stopniach (do suchego potyczka). Upieczony biszkopt studzimy,a następnie odcinamy przyrumieniony spód i wierzch. Z biszkopt(...)minut wstawić do zamrażalnika. mus wafelk owa straciatella : Wafelki siekamy bardzo drobno. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i studzimy. Serki mascarpone ubijamy na puszystą masę z cukrem oraz kawą cappuccino (proszek). Do masy dodajemy posiekane wafelki, ostudzoną żelatynę a na koniec odłożoną wcześniej ubitą śmietanę (3 łyżki które zostawiliśmy z musu czekoladowego), mieszamy łyżką. Wykonanie: Mus z wafelkami nakładamy
Bon appetit mon amietworząc gładką masę. Przygotować naczynia do zapiekania i lekko je natłuścić (użyłam do tego masła). Ja piekłam clafoutis w małych ramekinach, ale można upiec w jednej większej formie i później dzielić na porcje. Z podanych proporcji otrzymałam masę na 8 ramekinów o średnicy 9 cm. Gruszki obrać i przekroić na pół usuwając gniazda nasienne. Foremki z masą clafoutis wstawić(...)kilka minut przed wyjęciem z piekarnika - tak bardziej mi smakują. Deser zapiekać ok. 20 - 30 minut - czas zależy od tego czy pieczecie w jednym naczyniu czy w kilku mniejszych, wtedy masa ścina się szybciej i pieczenia nie trwa dłużej niż 20 minut. Clafoutis jest gotowe, gdy przejdzie pozytywnie test "suchego patyczka":) Ja lubię najbardziej jeszcze ciepłe, skropione (polecam obficie
KUCHARNIACynamoniwym Rajem". Przygotowujemy keksówkę/Rozmiar zależy od tego, jak wysoki 'keks' chcecie uzyskać.Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy bakaliową masę. Po wyrównaniu wylewamy masę z ziarenek. PIECZENIE:Pieczemy w 180 stopniach (góra-dół, termoobieg), przez około 30 minut.Pewnie większość z tych bakalii jest dobrze znana, ale część zasługuje na kilka słów uznania, bo smak jest(...)fosfor. W Japonii naukowcy prowadzą badania mające potwierdzić pozytywny wpływ związków zawartych w mandarynkach na leczenie nowotworów, cukrzycy i chorób wątroby." (Opis: KLIK)Dla wielu osób nie ma świąt bez mandarynek a te maleństwa zaczarować mogą wypiek tak aby był jeszcze bardziej świąteczny! :) W smaku niczym się nie różnią od świeżych owoców. Są po prostu bajeczne! Jeszcze ten mocno
Wypisz WymalujGrzebanie w internetach może przynieść różne skutki. Pewnego leniwego popołudnia, opchana po kokardy makaronem ryżowym z kurczakiem, spoczęłam na kanapie. Ja, zielona herbata i internety. W
ladykitchen