mojprzepisna.pl | Sernik cytrynowy na biszkoptach z bezą włoską Dziś trochę rozpusty, jako że dawno nie piekłam nic słodkiego nadrabiam zaległości :). Zapraszam Was na sernik mocno cytrynowy
moj przepis naOstatnio na blogu pojawił się przepis na babkę dla osób które nie przyswajają jajek i nabiału, dziś przygotowałam wypiek dla bezglutenowców. Ostatnimi czasy często zdarza mi
Słodkie Przyjemnościciasta uformuj kulę, zawiń w folię i przełóż na pół godziny do lodówki. Po tym czasie nasmarowaną masłem/wyłożoną papierem do pieczenia formę wyłóż rozwałkowanym ciastem. Prawdopodobnie zostanie trochę ciasta, resztę możesz zamrozić albo upiec z nich małe ciasteczka do ozdoby lub do zjedzenia od razu ;) Teraz są dwie opcje: 1 - wkładasz formę z ciastem do zamrażarki(...)minut, po tym czasie wkładasz ro rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczesz 15-20 minut; 2- wykładasz ciasto papierem, posypujesz fasolą/grochem itd., pieczesz 10 minut z obciążeniem, wyciągasz, zdejmujesz papierem z fasolą, wkładasz ponownie do piekarnika na kolejne 5-10 minut. Po tym czasie odstaw spód do wystygnięcia. * Oczywiście może być tylko z białej mąki, jeśli chodzi
Corner With Recipesłyżek amarantusa ekspandowanego Wymieszać suche składniki ciasta. Dodać jajko. Wymieszać. Powoli dolewać wodę z mlekiem i wyrabiać ciasto ręką w dużym garnku lub misce. Pod koniec wyrabiania (składniki powinny się połączyć, ciasto powinno być sprężyste i odchodzi od rąk) dolać oliwę i jeszcze chwilę wyrabiać. Przykryć garnek z ciastem mokrą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 40 - 60 min.). Rabarbar(...)odstawić, by trochę ostygł. Wymieszać z amarantusem ekspandowanym (poppingiem). Ciasto rozwałkować na prostokąt (długość nieco większa niż długość keksówki). Wyłożyć masę rabarbarowo-amaranusową i rozsmarować, zostawiając marginesy na górze i po bokach. Zwinąć mocno w roladę. Brzegi podwinąć pod spód. Przełożyć struclę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, kładąc struclę na złączeniu ciasta. Drugą struclę przygotowałam z cząstkami
Weekendy w domu i ogrodzieWitajcie Do dzisiejszego wpisu zainspirowała mnie przesyłka pełna pyszności w włoskim stylu od Lidl Polska , którą możecie zobaczyć na zdjęciu poniżej. Od poniedziałku (19.10) trwa u
Cynamonowe szczęścieUwielbiam lody. To chyba jeden z moim ulubionych deserów. Mogłabym je jeść bardzo często i o każdej porze roku. A odkąd zaczęłam je przygotowywać osobiście w
Słodkie okruszkibez wcześniejszego uprzedzenia i ostrzeżenia, wstaje, rozgląda się na boki, zamyśla, znowu rozgląda i rusza do kuchni. Wyjmuje z lodówki i szafek parę rzeczy i tak od niechcenia, znienacka zupełnie, ciasto robić zaczyna. Tak też było i tym razem. Ja już nawet nie próbuję za nią nadążyć i zrozumieć. Niech robi co chce i co lubi :) Ważne, że ciasto(...)wanilii. Szybko zagniatamy, zawijamy w folię spożywcza i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na nim rozwałkowaną połowę ciasta. Posypujemy bułka tartą i wykładamy masą jabłkową. Kładziemy rozwałkowaną drugą część ciasta i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Na 15 minut
Marder&Marder ManufactureMoże być jeszcze: „Milion pomysłów jak spieprzyć gotowanie, o których nie miałeś pojęcia”. Też chwytliwe. Kolejnym pomysłem jest konkurs. Konkurs, w którym będzie można wygrać Ajpada, Makbuka i Ajfona bez folii. Konkurs na końcu i tak wygra Najcierpliwszy, który mi ten szmelc do zdjęć użyczy. Jest jeszcze opcja, że będę wrzucała dużo zdjęć kotów. Każdy pomysł ssie(...)rozpuszczamy na gładka masę i dodajemy szczyptę soli. Odstawiamy do przestudzenia. W niewielkim naczyniu ubijamy jajka z cukrem na puszysta masę i dodajemy kefir i olej. Łączymy dokładnie. Do powstałej masy dodajemy czekoladę i dokładnie mieszamy. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, łyżkę kakao i proszek do pieczenia. Łączymy z mokrymi składnikami. Ma wyjść bardzo gęste ciasto w którym łyżka
ladykitchenOstatnio ciągle coś jest pieczone w moim domu, więc z racji tego, że dzisiaj ostatni dzień ferii postanowiłam nadrobić chociaż część zaległości w podaniu wam przepysznych
Smaczne ZdroweJak ktoś mnie zna, to wie: uwielbiam serniki. Jeśli są bez rodzynek - zawsze spróbuję! Sernik ten zrobiłam więc z ogromną przyjemnością ;) Spód: 300 g ciastek
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Sernika gotowanego nie robiłam już ... noo ładnych parę lat. Jakoś tak mi się o nim zapomniało i nie wiem czemu, bo sernik jest bardzo dobry
Walijskie Pichceniezawita tradycyjny tort. Przygotowałam za to coś innego i naprawdę pysznego - mocno pomarańczowe ciasto urodzinowe. Szybkie, niezawodne ciasto o wspaniałym aromacie i smaku pomarańczy, który tak uwielbiam. Zapach podczas przygotowań i pieczenia był wprost obłędny... Wszystkich wielbicieli pomarańczy i słodkich wypieków zachęcam do przygotowania tego ciasta. Jest naprawdę proste. U mnie powstało w przypływie chwili. Idąc do kuchni(...)oczom ukazały się 3 ostatnie pomarańcze... I tak na bazie podstawowego przepisu na inne ciasto i uruchomieniu kulinarnej wyobraźni upiekłam, to wspaniałe, mocno pomarańczowe ciasto urodzinowe, na które Was zapraszam. Ten mały szkrab na zdjęciu nie mógł się oprzeć i musiał pierwszy spróbować pomarańczowego ciasta mamusi ;) Składniki: skórka starta z 2 średnich pomarańczy 4/5 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Słodkie okruszkiwpłynąć na porządek dnia. Dzisiejszy wpis więc również się w tej tonacji zmieści - bez zbędnych wstępów: kolejny sposób na duński koldskål , czyli cudowny, letni deser. Tym razem bez dodatku jajek (jak obiecywałam), lekki, ba! Wręcz dietetyczny - na bazie maślanki i jogurtu naturalnego, dosłodzony miodem i podany z truskawkami. Lekko zmiksowany, ma konsystencję delikatnej pianki - ciężko się(...)dokładnie rozetrzeć między palcami. Wbić jajko, zagnieść jednolite ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha laskowego, układać na blasze, zachowując odstępy. Palec wskazujący zwilżyć wodą, wcisnąć po kolei w każde ciasteczko, nieco je spłaszczając. Piec w 180 st. C. przez 15 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChyba w tym roku rzeczywiście lasy są hojne, bo nawet ja uzbierałam pełny koszyk. I to dwa razy, a to dość niespotykane. Sezon grzybowy rozpocznie tarta
Pełny talerzDzisiaj mam dla Was obiecane już w zeszłym tygodniu mini muffiny. To właśnie z myślą o tych maleństwach przygotowałam boski curd pomarańczowo-dyniowy, którym je napełniałam
Pożeraczka, czyli raz adobrze