orkiszowe firmy POLSKIE MŁYNY . Parę przepisów z ich produktami już powstało, do których oczywiście również zapraszam. Pieczona owsianka z bananem i truskawkami , Koktajl malinowy z płatkami , Chlebek żytni z foremki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W połączeniu z masłem orzechowym tworzy wspaniałą bazę pod każde ciasto na zimno. Świetnie się utwardza a smak bomba! Jak pewnie zauważycie na zdjęciach, w serze prześwitują(...)gotowce z wiaderka żaden problem. Każdy dostosowuje „ grubość ” sera wedle własnego uznania. Mocno zachęcam, aby użyć gorzkiej czekolady i to z zawartością kakao powyżej 70%. To, że bez cukru to już nie jest takie pilne, bo wiem, że to jest większy wydatek niż zwykłej. Jeśli jednak zdecydujecie się na te z mniejszą zawartością kakao, nie ma problemu
Zdrowie i pysznie na talerzuodlanego po gotowaniu jabłek lub soku jabłkowego opcjonalnie 1 łyżka cukru Wykonanie: BISZKOPT - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - formę wyłożyć tylko na dnie kawałkiem papieru do pieczenia, boki pozostawić bez niczego - piekarnik nastawić na 170-180 stopni - białka oddzielić od żółtek - białka ubić w czystym, najlepiej szklanym naczyniu, na sztywną pianę - pod koniec ubijania dodawać partiami cukier(...)wyłożyć masę jogurtowo-śmietankową, wyrównać - drugi blat biszkoptowy nasączyć pozostałym ponczem, delikatnie przełożyć na wierzch masy, lekko docisnąć na całej powierzchni, aby przylegał do masy - ciasto schłodzić w lodówce do momentu zastygnięcia masy jogurtowej GALARETKA Z MUSU JABŁKOWEGO - galaretkę można rozpocząć przygotowywać od razu po włożeniu ciasta do lodówki - jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki (obojętnie
Smakołyki BerenikiZauważyłam ostatnio, że na kulinarnych grupach na pytanie o ciasto bez pieczenia zawsze pada odpowiedź "3 bit". Nie dziwię się, bo to ciasto jest i szybkie i pyszne. Ale żeby znowu nie było takie samo to troszkę je wzbogaciłam. Tak powstałą wersja dla dorosłych:) *foremka 25*34 cm Składniki: 2 paczki herbatników 2 opakowania budyniu waniliowego 1 litr(...)mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 150 g masła puszka kajmaku 500 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie galaretki truskawkowej 150 suszonych śliwek nasączonych wcześniej w wódce lub rumie 2 łyżki cukru pudru 2-3 kostki mlecznej czekolady Foremkę do ciasta wyłożyć wysoko papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć warstwę herbatników. Budynie, cukier i mąkę wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNie sądziłam, że to ciasto zrobi na wszystkich tak dobre wrażenie. Wyglądało pięknie i świetnie smakowało, było wilgotne nie za słodkie, idealne do kawy. Na plus
PychotkaaaDzisiaj podam przepis na ciasto mocno czekoladowe, z wkładka kokosową i kremem budyniowym. Smakuje prawie jak bounty a w dodatku jest bardzo efektowne, idealne na przyjęcia
Kulinarne Fantazje Mariolipieczony w rękawie galaretka z mięsa drobiowego karczek obsmażany z papryką karkówka z cynamonem- pieczona w naczyniu żaroodpornym boczek pieczony w garnku rzymskim karczek pieczony z polędwicą Ciasta: ciasto czekoladowe na białkach ciasto marchewkowe Moniki moje tiramisu szybka szarlotka z posypką z migdałami babka czekoladowo- migdałowa babka która się zawsze udaje mocno czekoladowe muffiny ciasto krówka piernik z jabłkami(...)mój sernik na zimno ciasto z jabłkami sernik jogurtowy sernik na kakaowym spodzie sernik wiedeński sernik bez sera szybki i smaczny sernik katarzynka Sałatki : sałatka sledziowa sałatka z selerem naciowym i gyrosem szybka sałatka z papryką czerwoną sałatka z szynką szwarcwaldzk ą sałatka z kurczakiem wędzonym sałatka z rukolą sałatka siódemka sałatka z gyrosem sałatka z mozarellą i oliwkami
Proste Potrawyproszek do pieczenia i cały czas mieszamy. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35min (bez termoobiegu) Gdy już wyłączymy piekarnik, wyciągamy i rzucamy blachą o podłogę z wysokości ok. metra później wkładamy z powrotem do piekarnika do wystudzenia. Gdy wystygnie przecinamy na dwie części. Masa Śliwkowa: 1 kg śliwek (mogą być mrożone) 1 galaretka cytrynowa(...)zasadzie może być też inny) Śliwki dusimy na małym ogniu dzieląc na mniejsze części Blendujemy na gładka masę, Przekładamy z powrotem do garnka i dodajemy sypki kisiel i galaretkę Wszystko razem chwilę gotujemy (ok 10 min) i zostawiamy do ostudzenia. Na jeden nasączony blat biszkoptu (do nasączenia użyłam trochę wódki + kawa rozpuszczalna i woda) wykłada my masę śliwkową i wstawiamy
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...proszek do pieczenia i cały czas mieszamy. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 35min (bez termoobiegu) Gdy już wyłączymy piekarnik, wyciągamy i rzucamy blachą o podłogę z wysokości ok. metra później wkładamy z powrotem do piekarnika do wystudzenia. Gdy wystygnie przecinamy na dwie części. Masa Śliwkowa: 1 kg śliwek (mogą być mrożone) 1 galaretka cytrynowa(...)zasadzie może być też inny) Śliwki dusimy na małym ogniu dzieląc na mniejsze części Blendujemy na gładka masę, Przekładamy z powrotem do garnka i dodajemy sypki kisiel i galaretkę Wszystko razem chwilę gotujemy (ok 10 min) i zostawiamy do ostudzenia. Na jeden nasączony blat biszkoptu (do nasączenia użyłam trochę wódki + kawa rozpuszczalna i woda) wykłada my masę śliwkową i wstawiamy
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...Pyszny, kolorowy i orzeźwiający deser do kawy. Kochają go nie tylko dzieci ale również dorośli. Jest bardzo łatwy do zrobienia. Wymaga jedynie trochę cierpliwości i czekania
Smakołyki AsiBardzo łatwy i szybki do zrobienia sernik na zimno. Idealny na gorące dni :) SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚR. 22 CM: SPÓD: 20 dag herbatników maślanych 10
Pani na deserChyba moje jedno z wielu ulubionych ciast. 3 warstwy sernika pasują do siebie idealnie, tworząc bardzo lekki i pyszny serniczek. Bardzo dobrze smakuje z borówkami, truskawkami jak i innymi owocami :) Podaję porcję na małą blaszkę. Składniki na biszkopt: -3 małe jajka -0,5 szklanki mąki orkiszowej -1/3 szklanki ksylitolu(może być cukier) Białka ubić na pół sztywno, powoli wsypywać(...)blaszki wyłożony papierem do pieczenia. Piec w temp. 160 stopni C przez około 30 minut(najlepiej na programie do pieczenia biszkoptów). Po wyciągnięciu zrzucić z wysokości pół metra na dywan (nie odwracając blaszki) a następnie wstawić do uchylonego piekarnika na około 10 minut. Składniki na masę: - 1 cytrynowa galaretka(najlepiej bez cukru-posłodzić ksylitolem) -0,5kg białego
Smaczne ZdroweDziś przepis na ciasto z winogronem na biszkopcie. Oczywiście owoc możecie zamienić na dowolny jak również biszkopt pieczony na gotowe biszkopty, w ten sposób
magiczna kuchnia Kasiproszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki octu (10%) - 3 łyżki oleju (o neutralnym smaku) - ekstrakt waniliowy - szczypta soli Składniki masy cytrynowej: - 500ml mocno schłodzonej kremówki - 250g serka mascarpone - 2 łyżki cukru pudru - 2 galaretki cytrynowe - 400ml wrzątku (na 2 galaretki) Składniki masy wiśniowej: - 500ml mocno schłodzonej kremówki - 250g serka mascarpone - 2 łyżki cukru pudru - 2 galaretki wiśniowe - 400ml wrzątku(...)mieszamy rózgą. Spód kwadratowej blaszki wykładamy papierem do pieczenia (nie smarujemy boków), wlewamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 40 minut. Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy do wystudzenia. W 400ml wrzątku rozpuszczamy galaretki cytrynowe. Takiej samej ilości wody używamy do rozpuszczenia galaretek wiśniowych. Gdy galaretki będą zimne, ale jeszcze płynne ubijamy mocno schłodzoną śmietanę
mojewypiekiinietylkoŚmietanowiec Deser, który można zjeść oczami:) Kolorowy, galaretkowy, dzieci go uwielbiają :) Polecam, zwłaszcza na gorące, upalne podwieczorki. Można go modyfikować dodając biszkopty, owoce, co kto lubi
na moim stole...Przełóż do rondelka, dodaj cynamon i duś do momentu aż będą miękkie, około 10 minut. Następnie gotuj bez przykrycia, aby odparować nadmiar powstałej wody, ok. 10 minut. Pamiętaj, aby od czasu do czasu zamieszać całość. W międzyczasie galaretkę rozpuść w 100 ml wody i wlej do masy owocowej. Dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze 5 minut. Pozostaw(...)Biszkopt podziel na dwie części. Jeżeli podczas pieczenia powstała charakterystyczna "górka" także i ją zetnij. Blaty nasącz mlekiem i odrobiną sokiem z cytryny. Na pierwszy blat wyłóż większą połowę masy owocowej, przykryj drugim blatem i wyłóż pozostałą część musu. Na wierzchu możesz dodać posiekane kawałki zciętego wierzchu. Ciasto włóż do lodówki na kilka godzin
Zdrowie na języku :P