prawdzie zrobiło się chłodniej, ale ochota na lody czy desery bez pieczenia jest ogromna, dlatego postanowiłam przygotować ciasto na zimno z jogurtów, a jak wiadomo domowo lepsze, zdrowsze i smaczniejsze :) Więc zapraszam ;) Składniki na tortownice 18 cm Masa jogurtowa: 600 g jogurtu greckiego w temp. pokojowej ! 4 łyżeczki żelatyny 7 łyżek wrzącej wody 100 g cukru pudru(...)borówek esencja waniliowa Spód: 30 g ryżu preparowanego 30 g czekolady mlecznej 1 płaska łyżka masła Wierzch ciasta: 1/2 opakowania galaretki np. truskawkowej Spód ciasta 1. Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem i łączymy z ryżem preparowanym. Gotową masą ryżowo czekoladową wykładamy spód tortownicy który wcześniej powinniśmy wyłożyć papierem do pieczenia ;) Następnie wkładamy blaszkę do lodówki do stężenia/zastygnięcia
Gotowanie...to proste !Delikatny, puszysty serniczek na zimno w sam raz na upalne dni ;) szybki i prosty przepis, a uraduje nie jedno podniebienie ;) Lekka pianka wręcz rozpływa się w
Kulinarna (nie)codziennośćdłuższym czasie bez pieczenia ciast nie mogłam nie skorzystać z sezonu na truskawki i nie upiec takiego cuda :) Ciasto nie jest słodkie i o wiele mniej kaloryczne niż wersje z tradycyjnym kremem. Biszkopt upiekłam z tego przepisu z tym, piekłam go w tortownicy. Masa truskawkowa: 2 serki Danio 1 duży jogurt o smaku kiwi(...)uwielbiam ten z "Biedronki") 0,5 kg truskawek 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 0,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Masa truskawkowa Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Truskawki myjemy i rozdrabniamy blenderem. Następnie mieszamy je z serkami oraz jogurtem. Kiedy żelatyna napęcznieje rozpuszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą ( nie dopuszczamy do zagotowania żelatyny). Dodajemy
Słodka Kraina Wypiekówwymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i piec w 170*C około 30 minut. Wystudzić. Galaretki cytrynowe rozpuścić razem w 250 ml wrzątku. Niebieską galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku. Odstawić. Połowę mleka zagotować z masłem. Do pozostałego wsypać budyń, mąkę ziemniaczaną(...)budyniu ułożyć bezy (jeśli są duże to można je pokroić na mniejsze kawałki). Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i zmiksować z galaretką cytrynową. Podzielić masę na połowę. Jedną część wylać na bezy. Do drugiej dodać szczyptę barwnika, wymieszać dokładnie i wylać na poprzednią warstwę. Na górę wylać niebieską galaretkę. Wstawić do lodówki aby stężało. Wierzch ciasta udekorować rozetkami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamlecznej czekolady 400 ml bitej śmietany 2-3 banany galaretka cytrynowa przygotowana wg instrukcji z tyłu Przygotowanie : Biszkopt : Jajka z cukrem ucieramy mikserem do białości. Dodajemy obie mąki, łyżeczkę octu i proszek do pieczenia. Dokładnie wszystko łączymy, okrągłą formę natłuszczamy, obsypujemy bułką tartą lub mąką i wylewamy masę. Pieczemy ok. 50 min w 180st. C. Studzimy, a następnie przecinamy(...)cukrem, studzimy. Dodajemy aromat i mieszamy. Wykonanie : 1 część ciasta --> nasączamy --> większa część masy bananowej i w nią wciskamy małe kawałki bananów 2 część ciasta --> nasączamy --> masa Milky Way --> herbatniki --> pozostała część masy bananowej i w nią też wciskamy kawałeczki banana 3 część ciasta --> nasączamy i cały tort smarujemy bitą śmietaną (zostawiamy trochę
charlotte gotujeCiasto, które Wam dzisiaj przedstawię powstało z połączenia kilku części – czyli kakaowego ciasta, kajmaku, biszkoptów, moreli (które możecie zamienić na inne owoce) oraz galaretki
Via GustoTo już ostatnie ciasto z wykorzystaniem świeżych truskawek (chyba). Deser jest jednym z moich ulubionych i robię go już od kilku lat w sezonie truskawkowym. Oczywiście
Anielskie wypiekiFormy na tarty wyłożone na dnie papierem do pieczenia wylepić ciastem i piec w 180’C ok 15 minut. GALARETKI KOKOSOWE Wszystkie składniki wymieszać w garnuszku i pozostawić na 5 minut do napęcznienia agaru. Po tym czasie doprowadzić całość do wrzenia i gotować jeszcze 1 minutę (cały czas mieszając). Galaretkę wlać do foremek (u nas są to przykrycia(...)szklankach aby równo stały. Wstawić je na 10-20 minut do lodówki do całkowitego ściągnięcia (można również włożyć do słabej zamrażarki na kilka minut). Po tym czasie agarowa galaretka bez problemu „wyślizgnie” się z takiej foremki. Na kartce papieru narysować oczy i nosek oraz uszy (uszom dorysować jeszcze spiczastą końcówkę aby nią wbić się w galaretkę). Czekoladę rozpuścić
Candy Pandascytrynowa, to bardzo orzeźwiające i pyszne ciasto. Pierwsze skrzypce gra tu bez wątpienia cytryna, a krem brzoskwiniowy dodaje ciastu jedynie słodyczy. SKŁADNIKI Kruche ciasto: 260 g mąki pszennej tortowej szczypta soli 70 g cukru pudru 150 g zimnego masła 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa cytrynowa: 3 jajka 2 cytryny 2 budynie waniliowe(...)cukrem 100 g cukru 160 g kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem brzoskwiniowy: 500 g śmietany 36% 1 opakowanie cukru waniliowego 1 galaretka brzoskwiniowa + 200 ml wody 1 łyżeczka żelatyny WYKONANIE Kruche ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier puder, jajko, proszek do pieczenia i posiekane nożem masło. Zagnieść ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą
Passions hobbies lifeMocno malinowy deser bez pieczenia na biszkoptowych języczkach z dużą dawką witamin z mrożonych malin , deser jest prosty w przygotowaniu, uwielbiany przez dzieci, zrobiony
Wanilia i KardamonSłodki sernik na zimno z dodatkiem gorzkiej czekolady i kwaśnych malin - idealne współgranie i równowaga smaków. Czy może być lepszy deser na lato?! Składniki: 1/2 opakowania
Lena Gotujebezy. Na tym cieście była jej bardzo gruba warstwa, z wierzchu chrupiąca a w środku lekka i puszysta jak pianka. Ciasto wspaniale smakowało jeszcze gorące, z gałką lodów waniliowych. Pycha! *foremka 23*30 cm Składniki: na ciasto: 6 żółtek 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18% 125 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 1 kg kwaśnych jabłek 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie galaretki pomarańczowej łyżka masła łyżeczka cynamonu na piankę: 6 białek 1 i 1/2 szklanki cukru szczypta soli Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Na zmianę ze śmietaną dodawać do masy z żółtek. Ciasto rozłożyć na dnie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZapraszam na pyszny serniczek tym razem w wersji porzeczkowej. Słodka serowa masa świetnie komponuje z kwaskowym musem porzeczkowym. składniki: mus porzeczkowy 600 g oczyszczonej czarnej
Monia miesza i gotujeskładniki: 750 g serka homogenizowanego naturalnego 1 szklanka cukru pudru 1 kostka masła 5 żółtek 2 kopiaste łyżki żelatyny (lub 1 opakowanie żelatyny deserowej) 1/3
Monia miesza i gotujemasa jest jasna, puszysta dodajemy przesiane przez sito mąki i proszek do pieczenia (można bez proszku, ale z nim biszkopt wychodzi wspaniały). Mieszamy powoli by nie stracić napowietrzenia białek. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zakładamy obręcz i wykładamy masę. Pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut (do suchego patyczka). Biszkopt po upieczeniu(...)cukier puder. Miksujemy. Przekrawamy biszkopt, układamy z powrotem do formy w której się piekł, na spód wykładamy masę, wykładamy na masę 500 g borówek, wciskamy borówki w masę, przykrywamy drugim biszkoptem, wylewamy na biszkopt borówki i później wylewamy tężejącą galaretkę. Artykuł Ciasto z borówkami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.pl