Słoneczne dni sprawiają, że truskawki dojrzewają niemalże w mgnieniu oka. Dla nas to dobra wiadomość, bo możemy cieszyć się tymi owocami przygotowywanymi na różne sposoby. Niżej
Weekendy w domu i ogrodzieDo zrobienia tego dania zainspirował mnie ten przepis . Wyszło pysznie :) Mięsko delikatne i aromatyczne, a ponieważ pieczarki uwielbiam pod każdą postacią, to właśnie ich dodatkiem
kuchnia doskiSezon letni trwa, więc owocowe ciacha sprawdzą się na ten okres idealnie. Jednak nie jedna z nas pomyśli sobie „matko, ile to ma kalorii”. Nie musi
Fabryka pomysłówTort czekoladowo-gruszkowy to właściwie przepyszne ciasto czekoladowe bez mąki, ale za to z mielonymi migdałami i gruszkami. Jest wspaniale wilgotne i smakuje rewelacyjnie. I mimo, że nie ma warstw jak rasowy tort , to konsystencja i forma podania sprawiają, że ma się wrażenie, że je się tort. Przepis znaleziony jak zwykle w starych zbiorach mamy, tym razem wycięty(...)pianę, pod koniec ubijania dodaję drugą połowę cukru. Pianę dodaję do masy na dwie raty i delikatnie mieszam. Ciasto wylewam do wysmarowanej lub wyłożonej papierem tortownicy (śr. 26 cm). Powierzchnię wyrównuję. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piekę 45 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiam jeszcze na 10 minut w otwartym piekarniku. Konfiturę podgrzewam w garnuszku i dodaję
Słodki sentymentbez orzechów, to na pewno, a jeszcze lepiej na wegetariańsko, bo pojawiaj ą się i inne wymogi żywieniowe (w tym i 'halal'). Ja tak naprawdę raczej kuchni polskiej się nie trzymam kurczowo. Piekę na szybko, na prosto, a zreszt ą niewiele osób tak naprawdę zachwyciłoby się typowym polskim ciastem, jak makowiec, ciężki przekładaniec, czy pieczony sernik(...)grubości ok. 3-4 mm. Wykrawaj lub wycinaj ciasteczka. Jedną stronę odciskaj dokładnie w cukrze i układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (cukrem do góry). Piecz w przez ok. 18-20 minut, aż się zarumienią. Wyjmuj na kratkę i zostaw do całkowitego ostudzenia
Lejdi of the housegałka muszkatałowa czosnek niedźwiedzi/tymianek Wykonanie: składniki na kruche ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, spłaszczyć i włożyć do lodówki przynajmniej na 30 minut szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, osuszyć jajka zmiksować z jogurtem, śmietaną, przyprawami i startym parmezanem. Dodać posiekane zioła. Użyłam zielonych listków czosnku niedźwiedziego foremkę natłuścić masłem. Ciasto cienko rozwałkować i wylepić nim formę. Użyłam dużej formy(...)dlatego tarta jest stosunkowo niska. Nakłuć ciasto dość gęsto widelcem i zapiec w 200`C około 15 minut. Można pominąć etep zapiekania, tarta też się uda, ale ciasto nie będzie już tak chrupiące na podpieczonym placku rozłożyć szparagi i zalać masą jogurtowo-jajeczną. Nie trzeba czekać, aż ciasto ostygnie piec w 200`C około 35 minut do zrumienienia brzegów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!musem dyniowym i kiszoną kapustą. Dziś przedstawiam Wam moją wersję, bez wina, aby maluchy również mogłyby ją zjeść. Przyznam szczerze, że obawiałam się, że moja 4-latka będzie wybrzydzać, ale okazało się, że po 10 minutach po tarcie zostały tylko okruszki. Kto się odważy spróbować? :) kruche ciasto: 200 g mąki 100 g masła 20 g cukru trzcinowego szczypta soli(...)łyżkami musu z dynii i doprawiamy solą, pieprzem i miodem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 cześci (70 i 30%). Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nią formę o średnicy ok. 26 cm. Przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia, posypujemy kuleczkami ceramicznymi do obciążania i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy, usuwamy kuleczki ceramiczne
Mienta blogSernik pod kokosem Bardzo lubię serniki właściwie to jest moje ulubione ciasto, ale jak do tej pory każda próba kończyła się zakalcem. Wreszcie znalazłam przepis, z którego sernik wyszedł mi wręcz idealny taki jak lubię najbardziej lekko kruchy i wilgotny. Przepis pochodzi z bloga słodkie pychotki . Robi się go na prawdę bardzo szybko i jest przepyszny(...)wiórki kokosowe i wykładam powstałą w ten sposób masę kokosową na wierzch sernika. Sernik piekę w rozgrzanym do temperatury 180 o C piekarniku przez 15 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 130 o C i piekę przez 40 minut. Po zakończeniu pieczenia pozostawiam sernik w zamkniętym piekarniku przez około 20 – 30 minut a następnie nieznacznie
Gotuj Się Kto Możepuszyste i idealnie okrągłe placki smażone w okręgach. Naleśniki przygotowuje się szybko (ok 15 minut). Dodatkowo są pyszne i zachwycą się nimi duzi i mali. W oryginale naleśniki są bez dodatku kakao, ale naleśniki mają to do siebie że można podawać je z różnymi dodatkami. Placuszki zrobiłam o smaku kakaowym z dodatkiem płatków Lubella corn flakes Producent na swojej(...)łyżeczki cukru waniliowego 1 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sodu oczyszczonej olej rzepakowy do smażenia 1/2 łyżeczka soli jogurt naturalny owoce Dwa jajka, maślankę, cukier, cukier, waniliowy i sól miksujemy na niskich obrotach przez 2 minuty. Dodajemy kakao, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i miksujemy. Dodajemy płatki śniadaniowe Lubella Corn Flakes
Kuchnia w oparachPrzepyszny serowy deser bez pieczenia. Nie tylko dobrze smakuje ale też pięknie prezentuje się na stole. Może wydawać się trochę trudny do zrobienia ale w rzeczywistości wcale taki nie jest. W razie potrzeby można poprosić kogoś do pomocy przy składaniu herbatników. Masa serowa: 750 g twarogu półtłustego 250 g masła 1 szkl cukru pudru 1 łyżka kakao(...)będzie łatwiej się składać. Na środku ułożyć paski galaretki. Teraz, podnosząc boczne herbatniki od spodu za pomocą folii, składamy chatkę. Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Polewa: Żelatynę zalać wodą, odstawić do napęcznienia. Po kilku minutach podgrzać aż się rozpuści. Masło, cukier, kakao roztopić, dodać żelatynę i wymieszać. Polać chatkę, udekorować migdałami i posypać wiórkami. Odstawić
Smakołyki AsiDzisiaj częstuję Was pysznym sernikiem, według mnie najlepszym na świecie. Wiem, wiem, przy każdym serniku tak piszę, ale cóż, bardzo je uwielbiam. Sernik to najlepsze ciasto na świecie. U mnie obowiązkowo musi być na każde święta i od czasu do czasu na niedzielę. Ten sernik wyszedł mi bardzo pyszny, słodki, delikatny w smaku i taki lekki i aksamitny. Bardzo(...)sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy. 2. Pieczenie: Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy w równych rzędach biszkopty i przekładamy masę serową. Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy. Sernik musi być bardzo zimny
Izabelawkuchniminut do wyrośnięcia. Jak zaczyn zacznie pracować, do misy miksera lub robota dodać wszystkie składniki na ciasto i zaczyn. Miksować na niskich obrotach około 2 minut, aż składniki się połączą. W mikserze założyć hak do ciasta drożdżowego i wyrabiać 5 minut na niskich obrotach. Ciasto w mikserze zostawić na 5 minut, żeby chwilkę odpoczęło i znów wyrobić przez 5 minut(...)Ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, nakryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut. Podczas wyrastania ciasto dwukrotnie rozciągnąć tzn.:unieść i rozciągnąć brzegi ciasta, nakładając je do środka miski. Za każdym razem wystarczą cztery takie ruchy. Ciasto po wyrośnięciu przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Polać połową oliwy (z dodatków), uciskając rozciągnąć ciasto na całej blasze
Kuchnia w opałachcukru; 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g każdy); 1 łyżka kakao; 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1/2 łyżeczki sody; 500 g świeżych truskawek. Dodatkowo: Blacha do pieczenia o wymiarach 21 x 30 cm; Tłuszcz do wysmarowania blachy i; Bułka tarta do oprószenia blachy lub; Papier do pieczenia. 1 szklanka(...)pieczenia wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno tak przygotowanej blachy wylać białą masę. Na białą masę położyć połowę truskawek. Na truskawki wyłożyć łyżką kakaową masę, rozsmarowując ją równomiernie po całej powierzchni. A na kakaową masę położyć pozostałe truskawki. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (termoobieg, środkowa półka) i piec
Gospodyni Miejskaherbaty, na pewno umilą Wam jesienne wieczory :) Bardzo proste i szybkie, do zrobienia bez użycia miksera. Jeśli nie możecie dostać groszków z białej czekolady, kupcie po prostu zwykłą białą czekoladę i posiekajcie ją w drobną kosteczkę. Muffinki są mocno wilgotne i raczej cięższe, jak to ciasto na maślance lub jogurcie. Kwaskowatość żurawiny i słodycz białej czekolady idealnie się uzupełniają(...)koniec wsyp białą czekoladę i ponownie zamieszaj (odrobinę czekolady odłóż do posypania wierzchu muffinek. Ciasto przełóż do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, napełniając je do nieco więcej niż 3/4 wysokości . Wierzch posyp żurawiną i resztą białej czekolady. Piecz muffinki około 30 minut do tzw. suchego patyczka i zezłocenia się wierzchu. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyDzisiaj ciasto bez pieczenia. Pyszne, kremowe z dodatkiem nutelli, przełożone herbatnikami nasączonymi kawą cappuccino z likierem. Do jego przygotowania użyłam kawy cappuccino w proszku o smaku orzechowym. Domownikom deser bardzo smakował :) i zresztą mnie też. Ciasto dosyć szybkie w przygotowaniu, tylko trzeba poczekać, aż kawa ostygnie. Jeśli ostatnia warstwa kremu stężeje zanim nałożymy ją do blaszki, proszę(...)około 400-450g herbatników kawa cappuccino w proszku do posypania ciasta Do nasączenia: 1. Saszetkę kawy cappuccino zalać 80-100ml gorącej wody, wymieszać, odstawić do przestygnięcia. Jak przestygnie, dodać likier i wymieszać. Krem: 2. Żelatynę zalać 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić na 15 minut, aby napęczniała. 3. Saszetkę kawy cappuccino zalać 100ml gorącej wody, wymieszać. Dodać
Mała Cukierenka