Kolejny zawieruszony przepis..ciasto..mhm..a raczej deser bez pieczenia...pyszny...łatwy do zrobienia...chociaż ja miałam z nim pewien problem..no może nie tyle problem..tylko za mało wolnego czasu ..i wyszło calkiem inaczej niż zaplanowałam.. 2 wafle tortowe [ 2 sztuki a nie 2 opakowania] 2 duże jogurty naturalne cukier do smaku [ dodany do jogurtu(...)tortowy wyłożyć np.do tortownicy [ miałam okrągłe wafle idealnie pasujące do wielkości tortownicy].Na wafel wylać jogurt wymieszany z galaretką i odstawić do zastygnięcia.Na zastygniętą piankę wylać tężejącą galaretkę [ bez jogurtu] i też odstawić do zastygnięcia.Na zastygniętą galaretkę wylać drugi jogurt z galaretką i znów odstawić do zastygnięcia.Przykryć drugim waflem, polać polewą i dowolnie udekorować.Odstawić
Moje domowe kucharzenieU nas w domu ostatnio ruszyła produkcja domowego mleka roślinnego z otrębów owsianych , po której zostaje owsiana pulpa. Grzechem by było ją wyrzucać, więc przerabiam ją
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasteczka z poniższego przepisu to małe słodkie krążki najeżone czekoladą. Są wykonane z ciasta półkruchego z dodatkiem śmietany i mąki ziemniaczanej. Ciasteczka są dość słodkie, choć
Smakołyki BerenikiDziś 6-te urodziny mojej córci- 100 lat!!! Na tęokazję mały torcik dla najbliższych, a w sobotępowtórka na urodzinowe przyjęcie. Zapraszam na lekką piankę czekoladową, pomysł
Mia Cucina SofietaTo już ostatnia chwila na smakołyki ze świeżymi truskawkami, dlatego trzeba ją niezwłocznie wykorzystać i przygotować to pyszne połączenie lekko kwaśnych truskawek, słodkiej śmietanki i
Malinowo w kuchniChoć przede mną pełno pracy w ciągu najbliższego miesiąca, z taką pogodą jak wczoraj czy dziś czuję szybko zbliżające się lato i długie samochodowe podróże. Są
Słodkie PrzyjemnościSernik z dodatkiem mleka skondensowanego to sernik, który przygotujecie naprawdę szybko. Sernik ten nie wymaga zbyt wielu kulinarnym umiejętności. To sernik, który pięknie wyrasta i nie
To co lubię - gotuję i polecamPodczas robienia omleta dla siebie stwierdziłam, że przygotuję jeszcze jednego, dla rodziny. Okazało się, że wszyscy wzięli go za ciasto, kawałek słodyczy do kawy czy coś
Zdrowie na języku :PPyszny, subtelny w smaku sernik kokosowo-limonkowy. Mniam <3 Sernik przygotowany jest na budyniach, czyli na mące ziemniaczanej i nie posiada spodu, więc idealnie nadaje
My Culinary ArtPoszukiwania bezglutenowych słodkości ciąg dalszy... Dzisiaj bezglutenowe ciasteczka z kleiku ryżowego. Zawsze się udają. Są lekkie, mięciutkie i chrupiące zarazem. Rozpływają się w ustach:-) Składniki: 1
Ze smakiem bez glutenuPozostaję nadal przy dyni, która ostatnio się zadomowiła w mojej kuchni na dobre. I pomyśleć, że kiedyś się średnio lubiłyśmy. Wszystko się zmieniło, gdy zaczęłam przygotowywać
Fabryka pomysłówDanie to smakuje wyśmienicie, nieważne czy jest podane na ciepło czy na zimno. Może być daniem głównym obiadu lub dodatkiem do śniadania
IzaGotujeJak Karnawał to Karnawał, nawet dla tych co liczą kalorie coś się należy, jakaś odrobina słodyczy. Proponuję przygotować Róże karnawałowe w wersji light, czyli Róże karnawałowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmiękkie jednolite ciasto. Zajmuje to około 10-15 minut. Kiedy ciasto zaczyna odchodzić od ścianek misy miksera, dodaję rodzynki i orzechy, a czasem także kandyzowaną skórkę pomarańczową. Wyrabiam ciasto na chleb turecki jeszcze około 1 minuty. Z ciasto formuję kulę, przekładam do obsypanej mąką miski i odstawiam na około 90 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić(...)swoją objętość. Wyrośnięte ciast przekładam na oprószoną mąką stolnicę, formuję podłużny bochenek i przekładam go do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką foremki o wymiarach 12x24 cm. Pozostawiam chlebek do wyrośnięci na około 40 minut. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch chleba smaruję jajem roztrzepanym z dwoma łyżkami mleka. Piekę w temperaturze 190 stopni przez 35-45 minut, do tzw. suchego patyczka
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamakowej, w której masę makową pieczemy zawiniętą w drożdżowe ciasto. Kluczem do uzyskania niepowtarzalnego smaku jest masa makowa przyrządzona według tradycyjnej receptury. Wilgotna, aromatyczna i słodka - to właśnie ona nadaje charakter .Tradycja głosi , że mak zapewnia pomyślność na cały rok Ciasto z makiem smakuje wyśmienicie. Smacznego :) Składniki na ciasto 50 dag m ąki tortowej(...)śmietaną. Do mąki dodać resztę cukru, masło, posiekaną wanilię, posiekać . Dodać rozmącone jajko, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 2-3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć dość ciasno w papier do pieczenia ciasta. Boków papieru na zawijam ,aby makowce wzdłuż rosły. Zwinięte makowce przez środek owinąć paskiem 20cm papieru ,spiąć
mojej kuchni