bez specjalistycznego sprzętu i wyszukanych technik. Wystarczy użyć 2 barwników…. Albo jednego kontrastującego z naturalnym kolorem ciasta…. Albo w ogóle nie używać barwnika, a jedynie jedną część zabarwić kakao. Przepis na brytfankę wielkości 30x41 cm. Ciasto na roladę (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej): 4 jajka 125 g mąki 125 g drobnego cukru do wypieków szczypta proszku do pieczenia(...)Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia w taki sposób, aby później można było złapać boki papieru i wyciągnąć ciasto z blaszki. Z pierwszego worka wyciskać zygzakowy wzorek w odstępach około 1,5 cm . Ciasto z drugiego worka wycisnąć w zyg-zak w wolnych miejscach. Piec w temperaturze 180 stopni przez 13 minut. Ciepłe ciasto trzymając brzegi papieru wyciągnąć z brytfanki
Trzeci talerzminut, uważać, żeby nie spalić cebuli. Smacznego! ___________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu/ Chlebki z cebulowo-serowym nadzieniem, postanowiłam upiec przy pomocy maty-stolnicy z podziałką, hiszpańskiej marki Lekule . Pierwszy to taki, że mata ta służyła mi jako stolnica podczas wyrabiania ciasta na chlebki. Po drugie - pomogła mi, dzięki umieszczonej na macie podziałce, w rozwałkowaniu ciasta na żądany prostokąt. Zawsze robiłam(...)dodatkowo tworzy nieprzywieralną powłokę, doskonale nadaje się do wszystkich czynności przygotowywania wypieków. Można wygodnie i szybko wyrobić i rozwałkować na nim ciasto, w razie potrzeby schłodzenia wstawić do lodówki, a później bezpośrednio do piecyka- bez potrzeby stosowania dodatkowo jakiejkolwiek folii. Zaletą maty jest również fakt, że łatwo poddaje się czyszczeniu. Niestety, żeby nie było za słodko - mata ta posiada
CookYourselfpieczenia tortownicę, Delikatnie rozprowadzając palcami. Można nakłuć spód w kilku miejscach widelcem. Piec: 15-25 min w temperaturze 180 stopni Ciasto ostudzić Krem śmietankowy i krem czekoladowy: 1.Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder 2. Śmietanę rozdzielić do dwóch misek 3. Żelatynę rozpuścić w wodzie i odstawić na 10-15 minut by napęczniała(...)dużych obrotach. 7. Ułożyć na warstwie śmietankowej. 8. Włożyć do lodówki do schłodzenia na 30 minut. 9. Polać śmietanę 36% na krem czekoladowy i włożyć do schłodzenia. Galaretka kawowa: 1. Zaparzyć kawę 2. Żelatynę zalać ciepłą wodą i odstawić na 10-15 minut by napęczniała 3. Do gorącej kawy dodać cukier puder i whisky, dokładnie wymieszać 4. Do całości dodać
KreatywnePinyZestawić z ognia. Dodać lekko roztrzepane jajko i mąkę wymieszaną z sodą. Wyrobić (można w maszynie do chleba). Ciasto jest dosyć rzadkie, więc odstawiamy je na 1 dzień (na blacie w kuchni, przykryte ściereczką).Na drugi dzień odrywać niewielkie porcje ciasta i zagniatać, podsypując mąką. Rozwałkować na grubość około 3 mm, a następnie za pomocą foremek wycinać poszczególne elementy choinki(...)wysokości choinki. Elementy pierniczków najlepiej piec po jednej blaszce na raz, zachowując spore odległości pomiędzy nimi (fot.2). Piec około 12 minut w 200°C. Po upieczeniu wyjąć i przenieść je razem z papierem na deskę. Jeżeli istnieje taka potrzeba, ostrym nożem można dowolnie poprawić kształty, które mogły się lekko zdeformować podczas pieczenia. Sprawdzamy czy wszystkie elementy ładnie
Świat CiastaTydzień bez ciasta w domu tygodniem straconym". Tak mówi mój mąż, który w dodatku nie lubi powtórek, a jego lista życzeń na przyszłość jest długa, oj długa :) Słodka dziurka, a raczej dziura :) Więc w domu zawsze jest ciacho do kawki, no chyba, że nadejdzie jakiś kryzys. Dziś dzielę się przepisem, który dostałam od cioci Zosi, którą odwiedziliśmy w czasie(...)mieszamy proszek budyniowy wraz z żółtkami. Wlewamy do gotującego mleka i chwilę gotujemy. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Budyń przykrywam papierem do pieczenia, żeby nie powstał kożuch :) Masło (nie zbyt miękkie) wraz z margaryną ucieramy mikserem ok. 2 minut. Następnie dodajemy partiami przestudzony budyń i miksujemy, powstanie puszysta masa.Wcześniej upieczony biszkopt przekroić na dwie części i nasączyć. Następnie posmarować
Delicious TitbitsPyszny, bardzo szybki, powalający smakiem. Niebiańsko delikatny i suuuper zdrowy. Idealne ciasto na gorące, letnie dni. Znalezione tutaj. Składniki:-1 szkl maślanki-3/4 szkl
Smaczne ZdrowePierwszy raz piekłam sernik na herbatnikach i na pewno nie ostatni. Herbatniki doskonale sprawdzają się jako spód do sernika. Polecam spróbować, po upieczeniu są bardzo mięciutkie
IzabelawkuchniUwielbiam serniki pod każdą postacią. Ten jest wyjątkowy bo smakuje jak moje ulubione rafaello :) Sernik jest delikatny i kremowy a beza mocno kokosowa i kruchutka :)
Smakołyki AsiDzisiaj kolejny pomysł na tartę. Czasami tak jest, że jak przyjdzie nam do głowy jakiś smak, to potem kombinujemy jak go nieco zmodyfikować, ale jednak podstawa
Kuchnia w bieguMoja propozycja ciasta na niedzielę to wegańskie ciasto czekoladowe z jabłkami. Wegańskie ciasto czekoladowe z jabłkami Ciasta wegańskie różnią się oczywiście smakowo nieco od tych standardowych
mecooksDyni w tym roku mam mniej niż w latach poprzednich. W czasie wrześniowych deszczów zgniły mi owoce odmiany Muscat de Provence. W rezultacie zostały tylko pięknie
Weekendy w domu i ogrodzieTeoretycznie sięgając po "słodkie" grzeszymy (i o Boga mi tu wcale nie chodzi). Bezglutenowi weterani (i inni "nietolerancyjni") grzeszą podwójnie, więc i cierpią katusze dwa razy
Wypisz WymalujBezglutenowe babeczki szybkie w wykonaniu. Ciasto wyszło wilgotne i smaczne, ładnie wyrosły. No i udało mi się przemycić trochę marchewki dziecięciu memu :-)
Ze smakiem bez glutenuMój następny chleb bezglutenowy, tym razem ryżowy. Wygląda trochę blado jak niedopieczony, ale cóż – ryż jest przecież biały, to i chleb
To co kochamPrzepis na tarty prosty i szybszy, niż się wydawać może. Tartę z pomidorami i mozzarellą zrobiłam z mąki lnianej. Mąka lniana to moje ostatnie odkrycie. Jest
Kucharzyca