pewnie zauważyliście bardzo lubię zjeść na śniadanie owsiankę. Najbardziej smakują mi te z letnimi owocami. Zostało mi jeszcze trochę frużeliny z wiśni i postanowiłam ją wykorzystać właśnie w tym wydaniu - z owsianką. Składniki: 5 łyżek płatków owsianych górskich, pół szklanki mleka, 2 łyżeczki kakao, duża łyżka frużeliny wiśniowej (przepis znajdziecie TUTAJ ) Przygotowanie: Kakao mieszamy z mlekiem, dodajemy płatki. Podgrzewamy
Lena Gotujeśniadanie, do pracy, z jogurtem i owocami - najlepsza! :) Składniki: pół szklanki płatków żytnich szklanka płatków owsianych górskich łyżka kakao, dwie garści orzechów i rodzynek (mieszane: włoskie, laskowe, migdały), 5-6 daktyli, dwie duże łyżki miodu Przygotowanie: Wszystkie składniki (prócz daktyli) mieszamy razem. Wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na 20 minut - po 10 minut należy przemieszać. Odstawiamy
Lena GotujeJajecznica nie tylko na weekendowe śniadanie - narzeczony zrobił dziś taką na obiad! Dzięki papryce jest słodka i bardzo aromatyczna. Składniki: duża czerwona papryka, 4 jajka, kawałek kiełbasy sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Paprykę kroimy w paski, kiełbasę w plastry. Podsmażamy. Dodajemy jajka, szczyptę soli i pieprzu. Smażymy do ścięcia się jajek (wg upodobań mniej lub bardziej
Lena Gotujefanką pomidorów, które jadam pod wieloma postaciami. Z jajkami w formie szakszuki tworzą duet idealny. Podana koniecznie z kromką świeżego chleba lub bagietki jest dla mnie pyszną kolacją lub śniadaniem. W sezonie możecie użyć świeżych pomidorów, a poza - tych z puszki. Składniki na 1 porcję: 2 pomidory lub pół puszki krojonych pomidorów 2 jajka 1 ząbek czosnku ½ małej cebuli
Fabryka pomysłówPomysł na lekkie i ciepłe śniadanie - letnia smażonka z pomidorami. Danie składa się z podsmażonej cebulki i czosnku, podduszonych plasterków pomidora, zielonej pietruszki i niewielkiej ilości żółtego sera. Idealnie smakuje podane ze świeżym pieczywem. Pomysł na poniższy przepis zaczerpnęłam z książki Magdy Salamon "Gotujmy inaczej". Składniki na 2 porcje: 3-4 pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku
UgotowaćPłatki jaglane na mleku z nektarynką, prażonymi płatkami migdałów, polane syropem klonowym to pomysł na szybkie, smaczne śniadanie. SKŁADNIKI 3 łyżki płatków jaglanych , 200 ml mleka, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 nektarynka, 1 łyżka podprażonych płatków migdałów, syrop klonowy WYKONANIE Mleko gotujemy z płatkami ok. 3 minut, dodajemy cukier, mieszamy. Przekładamy do miseczki. Na wierzchu układamy pokrojoną nektarynkę. Posypujemy
słodki brateksiekamy za pomocą zębów delektując się nieziemskim smakiem naturalnie nawożonych pomidorów... Czynność tą powtarzamy przy innych, kolejnych krzaczkach pomidorów aż do znudzenia... lub najedzenia... 😀 Praktyczne zastosowanie od śniadania, przez obiad wegański po kolację wegetariańską, a jak mało to można zrobić wypad do ogródka w ramach przekąski... Smacznego
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePLACUSZKI RYŻOWE Z MAKIEM I JEŻYNAMI Placuszki to bardzo fajny pomysł np. na śniadanie. Są zdrowe, lekkie i bez cukru. Głównym składnikiem jest mąka ryżowa. Jednak gwiazdą tego przepisu są jeżyny, które rosną sobie na działce i dojrzewają w promieniach słońca. Ostatnio całkiem sporo ich nazbierałam, więc nie obejdzie się bez przepisu z nimi. Słodziutkie, rozpływają się
Kuchnia Paulettesświeżych, sezonowych owoców. Dzisiaj przedstawiam prawdziwą eksplozję smaków, czyli borówkowo-orzechowy pudding z mlekiem kokosowym, który świetnie sprawdzi się nie tylko jako słodki deser, ale także jako zdrowe, lekkie śniadanie. Przygotowałam go z użyciem obłędnego masła mix trzy orzechy i chipsów kokosowych, które otrzymałam w wyniku współpracy z alfa-koszykiem . Więcej o tym sklepie możecie przeczytać w moim poprzednim
Smiling Shrimpfanem borówek tak jak ja, to jestem pewna że to ciasto trafi w Twoje gusta, szczególnie, że nie potrzebujesz do niego nawet miksera. Przygotowałam je z myślą o drugim śniadaniu, lubię od czasu do czasu zjeść coś innego niż zwykle, a tego typu zdrowe wypieki sprawdzają się idealnie. Doskonale smakują z dodatkową porcją świeżych owoców z jogurtem naturalnym. Poza
Fabryka pomysłówjest moje naj naj … śniadanie. Oddzielić żółtka od białek, białka ubić z solą ubić na sztywną pianę. Dodawać po żółtku, ale mieszać już bardzo delikatnie. Wsypać cukier i wymieszać. Owoce umyć i osuszyć. Część truskawek przekroić na pół. Pozostałe zostawić całe. Smażenie – na patelnię położyć masło, zostawić trochę na później. Jak masło się roztopi rozłożyć część truskawek
Kuchnia Pokoleńróżana nuta nadaje puddingowi wyjątkowego charakteru; muszę też przyznać, że połączenie truskawki, róży i kokosa jest strzałem w dziesiątkę. Sama byłam zaskoczona, jak dobrze się to wszystko skomponowało. Najlepsze śniadanie, jakie w te wakacje sobie przygotowałam. Skusicie się...? Kokosowy pudding chia z musem truskawkowo-różanym Składniki: (na 3-4 porcje) 400 ml mleczka kokosowego 400 ml mleka 3 łyżki
Pożeraczka, czyli raz adobrzePomysł na lekkie śniadanie w nieco innej formie:). Serniczek z granolą, jogurtem i owocami podbije każde serce. Przepis na 3 porcje. 250g zmielonego twarogu 250g jogurtu naturalnego 150g granoli 200g borówek 200g malin 3 łyżki miodu 1. Twaróg łączymy z miodem i 100g jogurtu naturalnego. Dorzucamy maliny i borówki zostawiając po kilka sztuk
Szefowa kuchnipośpiechu, bez gotowania się przy kuchence, w towarzystwie ulubionej muzyki, czy też ulubionego serialu. Zaletą takiego rozwiązania jest fakt, iż nie musimy się rano martwić co zjeść na śniadanie, co zabrać do pracy, czy co zjeść po powrocie z pracy. A poranek można zarezerwować na przykład na trening Domowy budyń jaglany o smaku malinowym porcja dla dwóch osób
365 dni dookoła kuchniletnie śniadanie idealnie nadaje się omlet ze świeżymi sezonowymi owocami. Składniki: - 3 jajka - 3 łyżki mąki - 3 łyżki mleka - szczypta soli - 1 op. serka waniliowego - jeżyny i maliny - masło #MyVictorinox Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy mąkę, mleko i sól, wszystkie składniki łączymy trzepaczką. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą delikatnie mieszając. Na patelni
Kulinarne życie