ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:717/1234)

TORT PORZECZKOWY Z MASĄ CUKROWĄ 207

tortownicy wykładam papierem do pieczenia. Można odrysować koło ołówkiem i umieścić na dnie lub tak jak ja, przycisnąć obręczą kawałek papieru, po czym obciąć wystające rogi. Boków obręczy niczym nie smarujemy ! Przekładam masę do tortownicy, wygładzam wierzch i wkładam do piekarnika, piekę około 35-45 minut, do tzw. "suchego patyczka" (po wkłuciu w środek ciasta wykałaczki, ta nie powinna(...)maślanym wstawiam całość na chwilę do lodówki (około 10 min). Masę cukrową ( PRZEPIS ) rozwałkowuję podsypując glukozą na cienki placek tak, by bez kłopotu można przenieść go bez rozerwania na tort. Niech masa ma większą powierzchnię od ciasta do dekoracji, gdyż umożliwi to łatwiejszą pracę. Po nałożeniu masy na tort, wygładzam specjalną szpachelką - można też dłońmi. Nadmiar masy odcinam

W kuchni Karmel-itki
Super kruche ciasteczka orzechowe 85

O tych orzechowych ciasteczkach można powiedzieć, że to po prostu ideał – są doskonale kruche, świetnie smakują, są proste w przygotowaniu, szybkie i mają minimalną ilość składników

Słodki sentyment
Ciasto „Bezowe cycuszki” 95

To kolejny przepis mojej Mamy. Ciasto jest przepyszne, a dzięki dużej ilości maślanego kremu samo rozpływa się ustach. Na pewno nie poprzestaniecie na jednym kawałeczku. Ciasto

Przepisy Babci
PIECZARKI NADZIEWANE KUSKUSEM, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 165

Pieczarki portobello nadziewane kaszą kuskus ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, zapieczone z żółtym serem. Pyszna przekąska, którą można przygotować w piekarniku lub na grillu. Suszone pomidory

Kuchnia MagdaLeny
Ciasteczka migdałowe z masłem orzechowym - low carb 726

Te ciasteczka są naprawdę smaczne i bardzo proste w wykonaniu. Robiłam je już kilkukrotnie, mieszając proporcje składników i za każdym razem się udają :-) Ciasteczka migdałowe z

Marta próbuje
Sernik wiedeński 172

Nie będę się wiele rozpisywać tylko powiem klasyczny sernik bez spodu, czyli  lekki, puszysty uwielbiany przez wszystkich sernik wiedeński.  Gorąco polecam! Składniki: 1

magiczna kuchnia Kasi
Chleb ryżowy (bezglutenowy, bez drożdży) 135

Chleb z tego przepisu bardzo łatwo przygotować i nie wymaga wymyślnych składników czy różnych rodzajów mąk bezglutenowych. Jego postawą jest ryż z dodatkiem płatków owsianych i

Pyry na Gaz
Tort przekładany kremem z serka mascarpone i brzoskwiniami 248

Dziś mam swoje małe święto, częstuję więc tortem :) Bo kto powiedział że torty są tylko na urodziny? :) A ten jest prosty i szybki w przygotowaniu więc

Na Ciasteczkowych Papierach
Kruche z czerwonymi owocami, twarogiem i kokosem 92

Super wilgotne, super kruche, super smaczne Ciasto kruche z czerwonymi owocami, twarogiem i kokosem jest delikatne i nie za słodkie. Świetne połączenie smaków, które koniecznie trzeba

Słodki sentyment
Krokiety pasztetowe z pieczarkami 149

Zachęcamy do tej wersji krokietów, nietuzinkowe ze względu na rodzaj farszu, ale zachęcające jest to, że bardzo szybko można przygotować to danie, a jest to bardzo

kgwjanczewo
Łatwy Czekoladowy Sernik z Oreo 153

Oreo Składniki: Spód: 20 ciastek oreo 50g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) Masa serowa: 500g gotowego sera na sernik 200g gorzkiej czekolady (użyłam 60%) 3 łyżki dobrego kakao bez cukru 2 jajka 150g śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 110g cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 3 spore łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18% Dodatkowo(...)sernika, można je delikatnie docisnąć. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 150C na funkcji góra – dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Sernik mało rośnie. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 7. Ostygnięty sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegu tortownicy ( patrz FILM ). Mleczną czekoladę roztopić na parze

Mała Cukierenka
Miękkie lądowanie. Ciasto drożdżowe z konfiturami. 144

wszystko serce, w zamian otrzymamy coś absolutnie bezcennego. Zapach domu pachnącego ciepłym drożdżowym ciastem to zapach, który zawsze będzie nas kołysał do spokojnych snów. A jeśli wyrabiając ciasto doprawicie go choć odrobiną dobrych wspomnień, urośnie piękniej niż się tego spodziewacie.  To ciasto z duszą i duszę mu trzeba oddać.  Mam nadzieję, że Karolka uśmiecha się do tej buchty(...)skórkę z cytryny i zacząć wyrabiać. Stopione masło dodać pod koniec i jeszcze kilka minut wyrabiać. Kiedy ciasto stanie się gładkie i elastyczne, przełożyć je do misy, nakryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrastanie na ok. 1,5 godz. (powinno podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto przełożyć do przygotowanej formy keksowej (u mnie 13 x 26 cm), ponownie przykryć i odstawić

KUCHARNIA
Szpinakowy tort na urodziny Pandek (bez glutenu, cukru, laktozy) 129

Dziś nastał wielki dzień zmian! Od dziś działamy z nowym logiem, które specjalnie zaprojektowałyśmy 💗 Zmiany zbiegły się z naszymi urodzinami, a skoro Pandki mają urodziny to

Candy Pandas
Wegańskie babeczki burczane 66

mojprzepisna.pl | Babeczki burczane, wegańskie i bez cukru Świetne ciasto a’la brownie. Buraki w nim są tak dobrze ukryte, że prawie ich nie czuć. Ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość, smakuje nawet dzieciakom. Inspiracja z blogu Anny Lewandowskiej . Składniki na 10 małych babeczek lub tortownicę o średnicy 20 cm: 300 g surowych buraków 1/3 szklanki rodzynek, namoczonych(...)nagrzać do 180 st. Buraki umyć, obrać, zetrzeć na tarce następnie zmielić na puree blenderem lub w malakserze (trzeba mielić kilka minut). Dodać resztę składników, oprócz orzechów. Zmielić na gładką masę, dodać orzechy wymieszać. Wypełnić papilotki ciastem, wyrównać. Piec 30 min w 180 st. (w formie muffin). W tortownicy piec 40-50 min. Wystudzić. Smacznego! Babeczki buraczane Babeczki buraczane .pf-button.pf

moj przepis na
Tarta z pieczarkami i boczkiem 105

Pyszna tarta z pieczarkami i boczkiem dla mięsożerców, bez boczku też będzie pyszna. Ciasto : 250 g mąki pszennej, 100 g zimnego masła, 2 jajka, sól, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kwaśnej śmietany, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, farsz : 600 g pieczarek, 250 g boczku wędzonego surowego, 1 duża cebula(...)masło, 1 łyżka listków tymianku, 1 jajko, 250 g śmietany 18%, 60 g sera twardego (u mnie cheddar i gouda), Ciasto : mąkę, masło, jajka, sól, śmietanę i proszek do pieczenia włożyć do blendera i szybko zmiksować. Wyjąć ciasto i zawinąć je w ściereczkę, włożyć do lodówki, na co najmniej godzinę. Farsz : pieczarki oczyścić, pokroić na połówki lub ćwiartki (zależy

królestwo garów
Wegańskie babeczki burczane 76

mojprzepisna.pl | Babeczki burczane, wegańskie i bez cukru Świetne ciasto a’la brownie. Buraki w nim są tak dobrze ukryte, że prawie ich nie czuć. Ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość, smakuje nawet dzieciakom. Inspiracja z blogu Anny Lewandowskiej . Składniki na 10 małych babeczek lub tortownicę o średnicy 20 cm: 300 g surowych buraków 1/3 szklanki rodzynek, namoczonych(...)nagrzać do 180 st. Buraki umyć, obrać, zetrzeć na tarce następnie zmielić na puree blenderem lub w malakserze (trzeba mielić kilka minut). Dodać resztę składników, oprócz orzechów. Zmielić na gładką masę, dodać orzechy wymieszać. Wypełnić papilotki ciastem, wyrównać. Piec 30 min w 180 st. (w formie muffin). W tortownicy piec 40-50 min. Wystudzić. Smacznego! Babeczki buraczane Babeczki buraczane

moj przepis na
Fit sernikobrownie z malinami 388

osób to radzę podwoić ilość składników. Takie ciasto będzie idealne na każdą okazję, ale i bez okazji bardzo polecam je przygotować.  Zapewniam, że wszyscy będą zachwyceni :) Składniki: Ciasto czekoladowe: 250 g mąki pełnoziarnistej 3 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g ksylitolu/erytrytolu 2 duże jajka 200 ml mleka roślinnego  100 g roztopionego oleju(...)misce lub blenderze i zmiksować do połączenia się składników. Ciasto czekoladowe przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, następnie wyłożyć ser i  wymieszać delikatnie z ciastem czekoladowym, aby uzyskać efekt marmurka. Na wierzch wyłożyć maliny. Piec przez około 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić

Healthy food explorer
Ciasto jogurtowe kubeczkowe 181

bez. składniki: 1 duży kubek jogurtu (może być 330 g lub 400 g) 3 kubki mąki pszennej 1 kubek cukru 1 kubek oleju  5 jajek 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia ok 700 g owoców, u mnie śliwki i borówki kruszonka 75 mąki pszennej 50 g cukru 50 g zimnego masła Składniki na ciasto przygotować wcześniej(...)olej i jajka. W drugiej misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Następnie połączyć zawartośc dwóch misek. Masę przełożyć do blaszki 35x25 wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce, ja dałam głównie śliwki i 2 garście borówek amerykańskich.  Śliwki ułożyłam na cieście skórką do dołu. Składniki kruszonki rozetrzeć w palcach i posypać owoce. Jak ktoś

Monia miesza i gotuje
Stefanka a'la zebra 161

różnego rodzaju uroczystości rodzinne np.: urodziny czy imieniny. U mnie w domu nie odłączny król takich właśnie spotkań. Co tu dużo mówić stefanka a' la zebra to ciasto z kategorii bez pieczenia przełożone dwoma pysznymi kremami: czekoladowym i waniliowym. Całość tworzy niesamowity efekt wizualny i smakowy. Polecam! Składniki: 600 ml mleka 200 g herbatników 100 g masła(...)dodajemy zimny budyń czekoladowy i krótko miksujemy. Tak samo robimy z drugim budyniem.  Układamy warstwę herbatników następnie smarujemy krem czekoladowy. Układamy tak jeszcze dwie warstwy. Chłodzimy przez 30 minut. Następnie kremem śmietankowym obtaczamy boki stefanki. Chłodzimy 30 minut. Dowolnie dekorujemy. Smacznego! Źródło: " Moje wypieki

Ciasta z tradycjami
SZYBKIE KAKAOWE CIASTO Z OWOCAMI 289

wilgotne. Którą wersję wybierzecie już zależy od Was. Oba przepisy są proste, bez używania  miksera. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM: 24/22 CM SUCHE: 2 szklanki mąki pszennej 1 budyń czekoladowy (40 g) lub 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli 1-2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru(...)pieczenia. SUCHE: Do 1 miski przesiewamy mąkę, budyń, kakao, sodę, proszek. Dodajemy cukier, sól i dobrze mieszamy. MOKRE: Do 2 miski wbijamy jajka, wlewamy jogurt i olej, mieszamy.  W dwóch partiach dosypujemy suche składniki i mieszamy tylko do połączenia składników.    Ciasto w lewamy do blachy , układamy owoce i pieczemy ok. 40-50 minut do suchego

Pani na deser
Piernik z jabłkami + film 143

podniebienia jak pyszne ciasto, tym razem jest to piernik z jabłkami z dodatkiem bakalii. Niby pospolity i znany a jednak inny – bez jajek. Piernik z jabłkami to wyjątkowo smaczne, aromatyczne i rozpływające się w ustach ciasto, które zawsze się udaje.   składniki na tortownicę 26 cm 1,5 szklanki jabłek prażonych 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki orzechów włoskich(...)Następnie dodajemy wystudzoną masę z jabłek, oleju, cukru oraz bakalii i całość dokładnie łaczymy za pomocą łyżki, ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję. Do tortownicy lub keksówki posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką przekładamy masę i dokładnie ją rozprowadzamy. Ciasto pieczemy około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 160 st C. a po upieczeniu studzimy w piekarniku.Wystudzony piernik oprószamy cukrem

Smakowite Dania
Przepis #83 FIT torcik kokosowo-czekoladowy 135

dzisiejsza propozycja to coś dla wielbicieli kokosa (uwielbiam wszystko co kokosowe;)) W dodatku bez glutenu i białego cukru. Aby masa nie była zbyt mdła część masy połączyłam z kakao co przełamuje smak kokosu. Idealne ciasto na weekend a w dodatku nie jest bardzo kaloryczne. Do pieczenia użyłam tortownicy o średnicy 16 cm z czego otrzymałam 12 porcji. Jedna(...)ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier/słodzik . Dalej ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Energicznym ruchem łączymy wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę wylewamy do tortownicy. P ieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 25 minut. Po tym czasie wyciągamy zostawiamy do wystudzenia. Gdy biszkopt wystygnie dzielimy go na trzy części.  Masa

Health-Fit-Life
Muffiny z czekolada, chilli i kardamonem 142

Jesień to bez wątpienia dobry czas dla czekolady i chilli. Dobra czekolada to endorfinowa bomba, która pozytywnie wpłynie na humor. Natomiast chilli rozgrzeje nawet największych zmarzluchów. :)  Musicie zatem koniecznie wypróbować naszych obłędnych babeczek nafaszerowanych dobrą energią. SKŁADNIKI (12 sztuk): 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu(...)stopni, funkcja góra / dół. Foremki wykładamy papilotkami, natomiast jeśli używamy foremek silikonowych możemy pominąć papilotki. Każdą foremkę wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Na wierchu układamy po kilka kawałków czekolady i delikatnie wciskamy do środka.  Muffinki pieczemy przez 15 - 18 minut, aż się ładnie zarumienią.  Smacznego

Kuchnia od dwojga
Kakaowe ciastka z czerwoną porzeczką 162

Hej! Jak mijają Wam letnie dni? U mnie bardzo pracowicie, ale mimo to staram się znaleźć trochę czasu na ulubione zajęcia. 💗  Ostatnio udało mi się

Kuchnia Ellie
cytrynowe babeczki do koszyczka 173

środę lub czwartek.  Składniki na jedną średnią i trzy małe babeczki (można też upiec jedną większą) na ciasto: 3 jajka 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki oranżady cytrynowej 1/4 szklanki oleju 1 szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z cytryny na dekorację: 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki wrzątku odrobina różowego barwnika lub soku malinowego cukrowa(...)proszkiem, przesiać do masy jajecznej, wlać olej i oranżadę, wymieszać dokładnie ale delikatnie. Foremki wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć ciasto (do 3/4 wysokości, bo urośnie) i piec w 180*C do suchego patyczka.  Po upieczeniu odczekać kilka minut i wyjąc babeczki na kratkę.  Cukier puder wymieszać z wrzątkiem i barwnikiem. Lukier musi być dość gęsty, rzadki spłynie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort CAPPUCCINO,  moja wersja... na czwarte urodziny bloga 191

odpowiadam na Wasze pytania i staram się rozwiać Wasze wątpliwości. Jest mi niezmiernie miło, że jesteście tutaj ze mną, no bo cóż byłby wart blog Kuchnia u Krysi bez Was? Dlatego ja upiekłam ten tort specjalnie dla Was. (tortownica 26 cm): Składniki na biszkopt: 7 jajek (temperatura pokojowa) 160 g mąki pszennej tortowej 55 g mąki ziemniaczanej(...)masy. Na koniec wsypałam obie mąki. Wymieszałam wszystko za pomącą szpatułki. Piekarnik ustawiłam na temp. 180 °C. Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto przelałam do formy i wstawiłam do piekarnika na   około 25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu, zostawiłam biszkopt do wystudzenia w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wykonanie kremu: Żelatynę zalałam zimną wodą. Po napęcznieniu

Kuchnia u Krysi
Chleb z oliwkami i słonym serem 144

masła w temperaturze pokojowej 120 g zielonych oliwek bez pestek 200 g serka słonego półtłustego lub sera typu feta 2 łyżeczki suszonego oregano oliwa WYKONANIE Do miseczki wlać 100 ml letniej wody, pokruszyć drożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić na 30 minut do powstania zaczynu. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, sól, wlać(...)łyżką, po czym przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i zacząć zagniatać ciasto. Stopniowo dodawać po kawałku masła cały czas wyrabiając. W razie potrzeby podsypywać mąką. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przełożyć do miski, lekko spłaszczyć, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 2-3 godziny. Ciasto powinno w tym czasie podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Oliwki

Passions hobbies life
Ciasto dyniowe bez pieczenia 165

jednak takie dni, kiedy nie chce mi się uruchamiać piekarnika. Wtedy najchętniej przygotowuję właśnie ciasta bez pieczenia. Pyszna delikatna masa dyniowa przekładana kakaowymi herbatnikami idealnie pasuje do kubka gorącej kawy. Deser ten polecam szczególnie osobom, które nie przepadają za zbyt słodkim ciastami. Składniki (26x20): 2 opakowania kakaowych herbatników (2 razy po 250 g) 2,5 szklanki kremówki(...)mikserem na najmniejszych obrotach. w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy na przemiennie warstwę herbatników i masę dyniową do wyczerpania składników. Wierzch ciasta ozdabiamy pokruszonymi ciastkami. Ciasto można dodatkowo udekorować polewą czekoladową tworząc tzw. "esy floresy". Przechowujemy w lodówce. źródło: przepis własny Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: ok. 45 minut plus chłodzenie Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Orkiszowe bułeczki z czekoladą 135

około 5 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto rośnie bardzo wolno, po 1,5h zmiana nie będzie bardzo widoczna, ale tak ma być.  Wyciągamy ciasto z miski, zagniatamy na kształt rolady i tniemy na dziewięć kawałków. Każdy kawałek rozwałkowujemy i nakładamy na jego środek 2 kostki czekolady. Sklejamy ciasto i formujemy(...)bułeczkę. Układamy na blaszce w sporych odstępach. Gotową blaszkę przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 30 minutPieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 12 minut

Gotowanie i blogowanie
Ciasto łaciate z masą serową a'la sernik gotowany -piękne i pyszne ciasto :-) 492

dokładnie miksujemy na gładką, lśniącą bezę.  Następnie dodajemy pozostałe składniki czyli mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Całość bardzo delikatnie mieszamy. I nasze białe ciasto jest gotowe. Teraz przechodzimy do ciasta ciemnego :-) ciasto ciemne SKŁADNIKI: - 6 jaj - ¾ szklanki cukru - szklanka m ąki pszennej - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek(...)dodajemy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Miksujemy delikatnie, na najmniejszych obrotach do połączenia się składników. I nasze drugie ciasto gotowe:-) Teraz przechodzimy do przygotowania naszego łaciatego biszkopta. Dużą blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Jeśli chcecie możecie wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. I zaczynamy wykładanie ciasta. Kładziemy łyżkę ciasta białego, i następnie ciemnego na przemian.Drug

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sernik marcepanowo-jeżynowy 136

Słodka marcepanowa masa serowa bez spodu i orzeźwiająca warstwa owoców lasu z galaretką daje niesamowity efekt smakowy. Sernik wprost rozpływa się ustach, polecam na poczęstunek dla letnich gości. Przynajmniej raz trzeba upiec w sezonie takie ciasto. Składniki: Masa serowa 60 dag  chudego twarogu Mlekoma 1/2 szklanki cukru 10 dag marcepanu 1/2 szklanki  mleka w proszku(...)zmiksowana dodajemy starty na tarce jarzynowej marcepan, mieszamy delikatnie łyżką do połączenia. Gotową masę serową wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy o śr 22 cm. Pieczemy w nagrzanym do 160*c piekarniku przez 55-60 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Wierzch: Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody, lekko tężejącą mieszamy z owocami. Wylewamy na zimny sernik, wstawiamy do lodówki

Wanilia i Kardamon
Babeczki burczane 206

mojprzepisna.pl | Babeczki burczane, wegańskie i bez cukru Świetne ciasto a’la brownie. Buraki w nim są tak dobrze ukryte, że prawie ich nie czuć. Ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość, smakuje nawet dzieciakom. Inspiracja z blogu Anny Lewandowskiej . Składniki na 10 małych babeczek lub tortownicę o średnicy 20 cm: 300 g surowych buraków 1/3 szklanki rodzynek, namoczonych(...)nagrzać do 180 st. Buraki umyć, obrać, zetrzeć na tarce następnie zmielić na puree blenderem lub w malakserze (trzeba mielić kilka minut). Dodać resztę składników, oprócz orzechów. Zmielić na gładką masę, dodać orzechy wymieszać. Wypełnić papilotki ciastem, wyrównać. Piec 30 min w 180 st. (w formie muffin). W tortownicy piec 40-50 min. Wystudzić. Smacznego! Babeczki buraczane Babeczki buraczane

moj przepis na
,,Jajka w cieście chlebowym’’ 238

Święta wielkanocne bez jajek? Chyba nikt z nas sobie tego nie może wyobrazić, jednak zamiast klasycznie podanych jaj – zaszalej w tym roku i zaskocz rodzinę czymś, czego dotąd nie robiłaś! Jajka to prawdziwy symbol świąt wielkanocnych. Jest doskonałym i obowiązkowym daniem na świątecznym stole. Składniki: 200 ml letniej wody 15 g drożdży 350 g mąkipszennej 30 g otrębów(...)około 10 minut, aż ciasto będzie sprężyste. Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy 60 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W tym czasie jajko gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na osiem części, lekko rozwałkowujemy. Na każdym kawałku układamy jajko. Zlepiamy ciasto, formujemy kulę i zlepiamy brzegi. Jajka w cieście umieszczamy

Podróż w kulinaria
Pieczone pączki lub babeczki czekoladowe 221

śmietanką kokosową) ¾ szklanki erytrolu 1 łyżeczka soli 1 szklanka mąki kokosowej Opcjonalnie: ekstrakt waniliowy bądź migdałowy Opcjonalnie: dżem bez cukru (do wypełnienia babeczek) lub polewa czekoladowa (czekolada gorzka bez cukru z olejem kokosowym)   Przygotowanie: W małym garnku roztapiamy olej kokosowy. Gdy już jest płynny, dodajemy do niego kakao i mieszamy aż składniki ładnie się połączą(...)donuty mamy gotową ;) Teraz wystarczy tylko wysmarować foremki niewielką ilością masła lub oleju kokosowego i ponakładać masę do foremek. Pieczemy około 15-20 minut (u mnie 17) w 160˚C, tryb góra-dół z wentylacją (u mnie nazywa się on ‘ciasto’). Sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków czy już są dobre – patyczek wbijamy w środek babeczki – i jeśli wyjdzie suchy

Jak gotować i nie zwariować
Pieczeń Rzymska z Ziemniakami 259

smażenia foremka aluminiowa 20 cm x 7 cm lub mała foremka do ciasta maszynka do mielenia mięsa Link do filmu z przygotowania : Pieczeń rzymska z ziemniakami  https://www.youtube.com/watch?v=O73BVdKBpQI Przygotowanie : Cebule kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju na patelni przez około 10 minut tak żeby się zeszkliła . Umyte i osuszone mięso kroję na mniejsze kawałki . Umytą(...)masę przekładam do foremki ,delikatnie ugniatam i wyrównuję górę . Pieczenie pieczeni rzymskiej z ziemniakami : Foremkę z pieczenią wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 70 minut , góra po upieczeniu powinna być rumiana . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Pieczeń rzymska z ziemniakami jest gotowa . Życzę

Uwaga Babcia Gotuje
Waniliowa babka z rodzynkami. Szybka i bez miksera. 157

szklanki mąki ziemniaczanej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki rodzynek sułtańskich 1 szklanka cukru 3 jajka klasy M Przygotowanie: Najpierw rozpuszczamy margarynę i zostawiamy do przestudzenia (do ciasta potrzebna jest lekko ciepły, a nie gorący tłuszcz). Do jednej miski wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Następnie dodajemy rodzynki, mieszamy. Na koniec(...)mieszamy łyżką, do połączenia. Następnie płynne składniki przelewamy powoli do suchych i wszystko mieszamy do powstania jednolitego ciasta. Ciasto przelewamy do wysmarowanej margaryną i obsypanej mąką keksówki. Następnie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Ciasto pieczemy 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Po wyciągnięciu z piekarnika zostawiamy do przestudzenia, a następnie wyciągamy z foremki. Taka

Słodkie okruszki
Keks 125

Jeśli chodzi o słodkie menu świąteczne, zazwyczaj pojawia się w nim makowiec , sernik, keks i piernik. Dla mnie keks jest bez konkurencji (to chyba moje ulubione ciasto), szkoda, że do jego przygotowania niezbędne jest masło... Tutaj wersja tradycyjna, ale na blogu znajdziecie również przepis na keks herbaciany .  Jutro Mikołajki, koniecznie przygotuj te pyszne i zdrowe pralinki , dla kogoś(...)żółtkami dodaj białka i delikatnie wymieszaj. Wymieszaj odsączone bakalie z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodaj suche składniki do mokrych. Ewentualnie dodaj jeszcze kilka łyżek wody. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Przełóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 50 minut do 1 godziny

Corner With Recipes
Tort Marcinek 175

Dzisiaj przedstawiam prostszą wersję, marcinek lany, bez wałkowania, z podanych składników wyszło mi 9 placków, jak na moje potrzeby wystarczająco. Nie jest to przepis bardzo skomplikowany, tylko troszkę czasochłonny. Do dzieła! Składniki: na placki: 4 jajka kostka masła szklanka cukru 10 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na krem(...)sztywno ze szczyptą soli i dodać do ciasta, delikatnie ale dokładnie wymieszać łyżką. Na papierze do pieczenia odrysować sobie okrąg (u mnie o średnicy 25 cm), nakładać na papier po 2 łyżki ciasta, dobrze rozprowadzić do krawędzi i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 4-5 minut. Placek zdejmuję z papieru i powtarzam tę czynność

na moim stole...
Chleb pszenno-żytni z orkiszem 117

często wielogodzinnego. A idea pieczenia w tym garnku jest taka, że moczymy ten garnek przed pieczeniem przez jakieś 20 minut, wkładamy do niego to co mamy włożyć i takiego nasiąkniętego wodą pieczemy. Jakby nam stał z ciastem na zakwasie przez kilka godzin to by przecież cały wysechł po tym moczeniu. A rzecz właśnie w tym żeby nie wysechł(...)ciasto przez 15 minut. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Potem przekładamy do garnka rzymskiego (który moczymy bezpośrednio przed użyciem przez 20 minut) i od razu wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy (garnek przykrywamy przykrywką) 1 godzinę w 220 stopniach. Jakby chleb się nam słabo przyrumienił to zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 10 minut. Wyjmujemy

Marder&Marder Manufacture
CIASTECZKA ORKISZOWO-ŻYTNIE PEŁNOZIARNISTE Z DYNIĄ I SŁONECZNIKIEM 196

jeszcze lepsze od poprzednich , bardzo zdrowe ciasteczka, z pełnoziarnistej mąki. Tym razem użyłam mąki żytniej i orkiszowej, dodałam pestki dyni i ziarna słonecznika oraz posłodziłam ksylitolem. Tradycyjnie są również bez laktozy - używam masła z ukwaszonej śmietany (ale zawierają białko mleka). Samo zdrowie w każdym chrupiącym kęsie, a chrupią meeega. Polecam wszystkim bardzo zdrową i smaczną słodycz. Idealne jako pełnowartościowe(...)pieczenia - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy W misie miksera umieścić mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, wsypać ksylitol i ksylitol z dodatkiem wanilii. Przy użyciu haka wymieszać składniki. Następnie dodać jajka i zagnieść kruche ciasto. Wsypać ziarna słonecznika i dyni i dokładnie wymieszać. Można również zagnieść ciasto

Smaczne Zdrowe
Bułeczki z fiołkową nutą 140

ciepłe miejsce na 30 minut. Fiołkom odrywamy płatki. Po 30 minutach do zaczynu dodajemy mąkę, żółtka, masło i konfiturę fiołkową. Wyrabiamy aż ciasto przestanie się kleić (można dodać trochę mąki, jednak nie za dużo bo bułki nie będą puszyste). Dodajemy płatki i jeszcze raz wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość. Piekarnik nastawiamy(...)ciasta formujemy 12 niewielkich bułeczek. Smarujemy je z wierzchu białkiem i pieczemy 20 minut. Można jeść na ciepło, ale jak zauważyła trafnie mama, w wystudzonych bardziej czuć delikatny aromat fiołków. A to przecież on stanowi o wyjątkowości tych bułek. Polecam same, ale również z odrobiną masła albo miodu!     Nie tylko my mamy smaka na fiołkowe płatki- coś

les mirabelles

Proponowane wyszukiwania