smaku. Cukier naprawdę nie jest niezbędnym punktem listy składników. Wybór równie słodkiego, naturalnego miodu to zdecydowanie lepsza opcja. Mąka? Zawsze stawiam na pełnoziarnistą, ale przecież nie ma ciasteczek owsianych bez płatków. To jeden z produktów, które mogłabym jeść non stop. Są tak uniwersalne, że chyba nigdy nie będę miała ich dość. Dzięki odżywczym właściwościom to idealna opcja na śniadanie(...)masło orzechowe zmiksować na gładką masę Dodać wszystkie suche składniki włącznie z sodą oraz przyprawami Dokładnie zagnieść ciasto i wstawić na 10 minut do lodówki Schłodzone ciasto cienko rozwałkować Za pomocą foremek wycinać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut- do zarumienienia Smacznego! https://www.facebook.com
peanutbuttermonsterJuż dawno nie pamiętam, kiedy maj był tak ciepły. W upały dogrzewanie mieszkania piekarnikiem nie jest najlepszym pomysłem, dlatego desery bez pieczenia – na zimno, częściej goszczą w mojej kuchni. Efektowny deser może być bardzo prosty do przygotowania. Ja tym razem wykorzystałam swój stary przepis na sernik na zimno, ale na wierzchu zamiast standardowej galaretki, zrobiłam kremowy topping(...)lodówki na 15 minut. Wierzch: W tym czasie serek miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy matchę (ewentualnie kakao lub pomijamy). Jeśli używamy herbaty matcha masa powinna zabarwić się na piękny, zielony kolor. Smarujemy wierzch lekko schłodzonego sernika i wstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. Przed podaniem dekorujemy owocami. Polecam też wersję tego sernika bez matchy – do naturalnego
Poezja smakuOwsiane ciastka są bardzo kruche i szybkie – wystarczy jedynie wymieszać składniki! Najlepiej smakują zrobione z mąki razowej lub orkiszowej, lecz możemy użyć do nich również
Via GustoSerniczek trochę inny od tych, które zazwyczaj piekę. Niemniej od razu skradł nasze serca, a raczej podniebienia. Bardzo delikatny i kremowy. Kiedyś bywał u
Smaczne ZdroweCiasto to powstało w związku z konkursem organizowanym przez na blogu "Takie tam pichcenie" . Inspiracją był przepis Madzi, który lekko zmodyfikowałam. Ciasto jest łatwe do przygotowania
Tradycyjna kuchnia KasiProsta , a jaka szybka do zrobienia...drożdżówka wg tego przepisu i cytuję przepis w całości..a ja zwiększyłam proporcje..uznałam , że drożdżówka z 240 g mąki
Moje domowe kucharzeniePyszne ciasto, bezglutenowe, ciasto bez grama mąki. Wyszło idealne, wysokie, mięciutkie, rozpływające się w ustach, nic nie czuć fasoli. Takie nie za słodkie, jak ktoś chce bardziej słodkie to można dodać więcej cukru czy miodu. Upieczcie, a zaskoczycie nim każdego. Bardzo polecam. Potrzebujemy: 2 puszki czerwonej fasoli 2 banany 4 jajka 2 łyżki ciemnego kakao(...)puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce fasolowej masy i dokładnie miksujemy. 3. Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka przez około 45-50 minut. 4. Upieczone ciasto studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Kroimy, podajemy. Smacznego życzę. Moje
Izabelawkuchnipudru 16 g cukru waniliowego 4 łyżki gęstej śmietany 18% 1 płaska łyżeczka sody Dr.Oetker ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki suchego maku Sposób przygotowania: W jednej misce łączymy składniki suche: mąkę pszenną , proszek, do pieczenia, sodę, wiórki kokosowe i mak, mieszamy. Masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji w rondelku, wsypujemy cukier puder i cukier(...)dodajemy pokrojone na malutkie kawałki banany,(można rozgnieść widelcem) dodajemy śmietanę i mieszamy, wsypujemy składniki suche, mieszamy łyżką aż uzyskamy gładkie gęste ciasto. Formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami, napełniamy ciastem do ¾ wysokości. Pieczemy przez 20 minut w temp 180*c. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonwierzchu (nie konieczne) Ciasto 1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i esencję waniliową. Mieszamy całość do połączenia się składników. 2. Następnie dzielimy ciasto na 1/3 i 2/3. Większą część wykładamy na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Mniejszą część miksujemy(...)mlekiem i za pomocą łyżki wkładamy delikatnie na wierzch ciasta białego tak aby nie zmieszało się ono z nim. 4. Rabarbar obieramy i kroimy w 3 cm kawałki i układamy na cieście delikatnie wciskając go w ciemne ciasto w odstępach 2-3 cm. Ciasto pieczemy 180 stop. przez 40 - 45 minut. do suchego patyczka ( patyczek wbity w ciasto musi być
Gotowanie...to proste !ciasto marchewkowe piecze się zarówno na co dzień, jak i na rodzinne uroczystości czy święta, a najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne jest to przygotowane z marchewki świeżo zebranej jesienią. Ważny jest również dodatek cynamonu - to on nadaje ciastu charakterystyczny aromat. składniki: 4 jajka 1 1/2 szklanki cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)jednym jajku. Wsypuję mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem i mieszam na wolnych obrotach do połączenia składników. Na koniec stopniowo, po jednej łyżce, dodaję drobno startą marchewkę. Ciasto przekładam do blaszki (tortownica o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika
babka w formieBez polepszaczy, konserwantów, zaciemniaczy ... Może wygląd takich domowych bułeczek nie jest tak idealny jak tych sklepowych, ale przecież o smak tutaj chodzi przede wszystkim. Nie jesteśmy z Mężem wielkimi fanami fast foodów, a jeśli już sobie pozwalam na konsumpcję jedzonka tego typu staram się, aby był to fast food robiony w domu. Od czasu do czasu piekę dobrą pizzę(...)jajko do posmarowania sezamu do posypania Wykonanie: Do misy miksera wrzucamy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie ciasto (ok. 5-8 minut). Następnie przełóż ciasto na stolnicę, podsyp odrobiną mąki, wygnieć chwilę dłońmi i uformuj niewielkie bułeczki. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie bułeczki smarujemy
Walijskie Pichcenieserem i pomidorami: około 2-3 filety z piersi kurczaka 1-2 pomidory jakieś 2 garście świeżego szpinaku 150 g serka kanapkowego naturalnego (szukamy takiego o dobrym składzie, bez zbędnych dodatków typu olej palmowy czy substancje zagęszczające) 3 łyżki majonezu 150 g sera żółtego sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, suszona cebula, czosnek granulowany Przygotowanie Piersi z kurczaka myjemy(...)liści szpinaku i po dwa plasterki pomidora. Całość posypujemy serem żółtym. Zakryte naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze jakieś 10 minut, aby ser się zarumienił. [caption id="attachment_7528" align="aligncenter" width="685"] Zapiekana pierś z kurczaka z serem i pomidorami[/caption] Zobacz
e-PrzepisyKulinarneWilgotne i puszyste mocno czekoladowe ciasto bez glutenu i proszku do pieczenia. Po upieczeniu środek ciasta opada i tworzy idealne miejsce na krem z serka mascarpone i śmietanki oraz ulubione owoce lata. Niebo w gębie - zapewniam! Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm: 200 g gorzkiej czekolady 90 g masła 4 jajka - oddzielnie żółtka i białka łyżka kakao(...)krem: 150 g śmietany kremówki 170 g sera mascarpone 3 łyżki cukru pudru dodatkowo: truskawki, maliny, borówki itp. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. W misce umieścić masło i połamaną czekoladę, roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić do przestudzenia. Następnie dodać żółtka, kakao i ponownie wymieszać
wyzwania kuchennewykonane z płatków owsianych i pełnoziarnistej mąki, z dodatkiem kakao, osłodzone miodem... a ten nieznaczny dodatek czekolady (wszak to odrobina, bo to przecież tylko jedna tabliczka) no naprawdę... bez przesady, przecież w czekoladzie jest - tak bardzo potrzebne nam do życia - kakao. I ten mus... jogurt grecki, masło orzechowe, olej kokosowy i miód. Wracając do słodkiego śniadania, oto czekoladowe(...)się moczyć ok. 20 minut nastawiam piekarnik na 180 stopni C blenduję płatki owsiane blenduję daktyle, tak by powstała papka, dodaję miód, jajka, mleko, olej i esencję waniliową, blenduję do połączenia składników dosypuję mączkę owsianą, mąkę, sodę i kakao włączam jeszcze na chwilę blender dodaję posiekaną czekoladę i rodzynki, mieszam łyżką nakładam ciasto do foremek Piekę 30 minut
Upiecz sobie babeczkęgotowe. Potem tylko polewa ale bez polewy ciasto też jest pyszne. Ciasto pachnie przyprawą do piernika i cynamonem jest wilgotne a zarazem puszyste. Składniki: Ciasto czekoladowe: 280 g mąki pszennej 100 g mąki orkiszowej T650 300 g cukru 8 łyżek kakao 1 łyżka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli(...)składniki razem z jajkami. Do suchych składników wlać mokre i wymieszać. Blaszkę o wymiarach 33*24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, posypać posiekaną czekoladą. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Zimne ciasto posmarować powidłami śliwkowymi i polać polewą. Polewa: Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć
Ala piecze i gotuje