ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:716/1234)

Słodkie kluseczki z kaszy manny 117

wszystko dokładnie wymieszałam na jednolitą masę. Ciasto odstawiłam na kilka minut, żeby kasza trochę napęczniała. W garnku zagotowałam ok. 1 litr wody. Delikatnie ją osoliłam. Za pomocą dwóch dużych łyżek metalowych formowałam kluseczki i wykładałam je na gotującą się wodę. Poczekałam aż kluski wypłyną i od tego momentu gotowałam je ok. 4-5 minut. Ugotowane kluski wyłowiłam łyżką cedzakową(...)manny i jogurtu (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/ciasto-z-kaszy-manny-i-jogurtu.html), placek z kaszy manny z morelami (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/09/placek-z-kaszy-manny-z-morelami.html), placki z kaszy manny (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/03/placki-z-kaszy-manny.html), kaszowiec bez pieczenia (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2018/09/kaszowiec-kaszak-ciasto-z-kaszy.html) i inne. SMACZNEGO

Waniliowe Improwizacje
Murzynek z mascarpone i galaretką 137

Murzynek to ciasto o wielu twarzach:) Można podawać bez przekładania, można przełożyć dżemem, kremem. Wykorzystać jako podstawę tortu. Zawsze wychodzi, pięknie wyrasta i tylko na 1 jajku. Murzynek z kremem z mascarpone i śmietany z dodatkiem galaretki jest wersją na bogato:)Ciasto wyjątkowo smaczne, znika bardzo szybko. Zachęcam do skorzystania z przepisu. Składniki 300 g mąki pszennej(...)rozpuścić ,każdą w 300 ml wody, odstawić do stężenia. Kiedy zastygną, pociąć w kostkę. Wszystkie składniki ciasta włożyć do misy miksera ,wymieszać. Tortownicę 23 cm lub blaszkę 24/24 wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać, wstawić do piekarnika na około 45 minut w 180 stopni . Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy upieczone, w razie potrzeby czas wydłużyć. Wyjąć, wystudzić przeciąć

gotuj ze mną
Ciasto ze śliwkami węgierkami z orzechami włoskimi 169

szklanki orzechów włoskich 2 łyżki miodu 2 duże szklanki śliwek węgierek już bez pestek(około 400 - 500 g) Ciasto: 1 cytryna 115 g masła 2 łyżki creme fraiche lub gęstej słodkiej śmietany 1/2 szklanki mleka 1 i 1/2 szklanki mąki 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenie 3/4 szklanki cukru pudru Kruszonka 60 g masła 3 łyżki brązowego cukru(...)mąkę przez sitko. Całość dokładnie miksujemy. Przygotowujemy kruszonkę zagniatając masło, cukier, mąkę i wiórki. Tortownicę wykładamy papierem. Na to wylewamy ciasto. Wykładamy na to śliwki. Rozprowadzamy orzechy włoskie z miodem, na to kruszymy naszą kruszonkę. Wstawiamy na 45 - 50 minut do pieca rozgrzanego do 180 stopni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-4596016726727942", enable_page_level_ads: true

Delusional Trine
Tartaletki z makrelą i oliwkami 146

sól, czarny pieprz ½ pęczka dymki Sposób przygotowania: Ciasto: Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki do tarteletek i odcinamy nadmiar(...)świeżo mielonym czarnym pieprzem. Tartaletki wypełniamy przygotowaną masą. Całość posypujemy posiekana dymką. Rada! Jeśli nie mamy dużo czasu na przygotowanie tartaletek użyjmy gotowych babeczek z ciasta kruchego. Czas przygotowania: 20' + pieczenie Trudność: średnie Ilość porcji: 12 Kaloryczność: 420 kcal / porcja

Pyry na Gaz
Tarta z kapustą, grzybami i wędzoną śliwką 95

dodajmy dodatkowo łyżkę śmietany. Wykonanie farszu: Grzyby zalewamy dzień wcześniej wodą Do naczynia miksującego wkładamy grzyby z wodą w której się moczyły oraz kapustę. Dodajemy również wszystkie przyprawy. Gotujemy bez założonej miarki  czas   30 min/Varoma/obr. 1  (jeżeli woda odparuje szybciej niż czas gotowania, dolejmy wodę i gotujmy kapustę z grzybami do końca czasu) Kapustę z grzybami(...)kroimy w paski. Wykonanie tarty: Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto na tartę wałkujemy i przekładamy do formy do tarty o średnicy 24 cm. Na ciasto dajemy zimny farsz. Tartę posypujemy pokrojoną w paski wędzoną śliwką. Tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy ok 20-25 minut. The post Tarta z kapustą, grzybami i wędzoną śliwką appeared first

Themo przepisy
Chlebek turecki 204

chleb jest niesamowicie pyszny! podbił serca całej mojej rodziny. Córcia dzięki temu chlebkowi pokochała rodzynki a Małżon nie wyobraża sobie kolacji bez pajdy chlebka tureckiego z masłem i solą. Ja uwielbiam go formie opieczonych w tosterze grzanek :) Przepis miałam od dawna w swoim kajecie ale dopiero listopadowa pora przyszła czas na wypróbowanie go.  Chlebek turecki 500 g maki(...)pokojowej. Mieszamy mikserem mąkę z resztą składników wlewając powoli mleko z masłem. Dodajemy rodzynki i jeszcze raz zagniatamy. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto krótko zagniatamy i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy do napuszenia na dalsze 30 minut. Piekarnik nagrzewamy w tym czasie do 180 st.C. Wyrośnięty chlebek smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szarlotka z Budyniową Pianką 259

uprażenia owoców jaki chcemy osiągnąć - ja najbardziej lubię nadzienie w formie marmolady - i też taką polecam, wiec okres gotowania jest bliski 2 godzin). Ciasto: Masło bardzo drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy. Jeżeli ciasto okazałoby się zbyt suche można dodać ok. łyżkę (lub więcej) śmietany 12-18%. Powstałą masę dzielimy na dwie części, jedna ok. 60% druga(...)minimum 2 godziny. Po tym czasie blaszkę ok. 20 x 3o cm wykładamy papierem do pieczenia i do formy ścieramy na tarce o grubych oczkach większą porcję ciasta. Delikatnie dociskamy łyżką troszeczkę wyrównując spód. Podpiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut do bardzo lekkiego zrumienienia. Studzimy ciasto, a następnie wykładamy jabłka. Budyniowa Pianka: Gdy ciasto jest już

Słodka Strona
Ciasteczka czekoladowe z orzechami 101

Przepyszne ciasteczka mocno kakaowe, bez mleka i jajek, nieco w świątecznym klimacie. Zapach unoszący się podczas pieczenia jest naprawdę cudowny i bardzo czekoladowy. Ciasteczka są kruche a orzechy sprawiają, że miło chrupią. Można w nich wyczuć również lekko miodową nutę.  Ciasteczka nie są przesłodzone,  świetnie sprawdzą się do kawy, herbaty lub ciepłego mleka.  Składniki(...)suchych i bardzo dokładnie wymieszać. Nabierać ciasto łyżką, w wilgotnej dłoni formować kulki i umieszczać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie spłaszczać zwilżonym w zimnej wodzie widelcem. Piec w termoobiegu przez około 8-10 minut

Healthy food explorer
CIASTO 7 DAYS – Z ROGALIKAMI 358

żaden łasuch się nie oprze! Ciasto smakuje niesamowicie! Jest świetnym pomysłem np. na niedzielny deser po rodzinnym obiedzie albo słodkim deserem na komunijny stół. Goście będą zachwyceni! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha 24×28 ) BISZKOPT KAKAOWY: * jajko – 8 szt * mąka – 2/3 szkl * cukier- 1 szkl * kakao – 4 łyżki * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki KREM CZEKOLADOWY(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT KAKAOWY: Białka ubijamy na sztywno, partiami wsypujemy cukier, dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia – mieszamy łyżką. Wylewamy na blachę, pieczemy ok. 35-40 minut / 170C bez termoobiegu. Studzimy. KREM CZEKOLADOWY: 250 ml gotujemy z cukrem i wanilią, resztę mleka miksujemy z żółtkami, mąką oraz proszkiem budyniowym. Wlewamy

Ostra na Słodko
Torcik śmietankowo-kajmakowy 422

Prosty i klasyczny biszkopt bez dodatku proszku do pieczenia, przekładany masą kajmakową  i kremem śmietankowym z orzechami laskowymi i migdałami. Ciasto dla wielbicieli słodkości ... rozpływa się w ustach ! Składniki na tortownicę ∅ 26 cm : Biszkopt: 5 jajek - temp. pokojowa! 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej (pszennej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 460 g masy krówkowej Kajmak (Bakalland(...)mieszamy przy pomocy rózgi kuchennej, by składniki się połączyły . Nie należy mieszać przy pomocy miksera! Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno).  Ciasto delikatnie przelewamy do tortownicy i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 165 ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy w temperaturze pokojowej.  Wystudzony biszkopt oddzielamy

Alutka-Gotuje
Ciasteczka warszawskie 176

wiórkami kokosowymi i zwieńczone cieniutką warstwą bezy z obu stron. Ciasteczka są wyjątkowo mało słodkie i niestety dosyć pracochłonne. Z podanych składników wychodzi około 50 sztuk. Ale przyznać trzeba jedno - po zrobieniu naprawdę robią wrażenie :). Wg mnie najlepiej smakują na drugi dzień, po odstaniu nocy w lodówce. Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 3 żółtka 250 g masła(...)ciasto. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę (ręcznie lub robotem). Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie posypanym mąką na grubość ok. 3-4 mm. Z ciasta wykrawać kółka kieliszkiem lub foremką o średnicy 3,5 cm. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można

Świat Ciasta
Seromak/Seromakowiec/Sernik z makiem (z gotową masą makową) 161

również na każdej imprezie oraz tak bez okazji. Masę makową możecie przygotować sami, lecz u mnie odkąd pojawiła się Natalia - każda minuta jest cenna, więc użyłam gotowej z puszki. Koniecznie spróbujcie! Zerknijcie również na mój wilgotny i ekspresowy biszkopt przekładany masą makową - klik . (Forma o wymiarach około 32 x 22 cm) (*) Kruche ciasto na spód: 1,5 szklanki mąki(...)/waniliowy kilka kropel aromatu cytrynowego (opcjonalnie) kilka kropel aromatu pomarańczowego (opcjonalnie) Polewa: 200g czekolady gorzkiej/mlecznej 100 ml śmietanki 30% Przygotować ciasto. Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolite ciasto, a następnie wylepić nim dno formy wysłanej papierem do pieczenia. Spód podpiec w rozgrzanym piekarniku - około 15 minut w 180 stopniach i pozostawić do ostudzenia. Przygotować masę makową. Masę makową zmiksować

Di gotuje
Sernik kajmakowy (bez spodu) 180

polecam Wam tą najprostszą wersję Spróbujcie. Sernik kajmakowy (bez spodu) Składniki: 1/2 kg sera z wiaderka* 125 g miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru 1/2 słoika kremu mlecznego śmietankowego KAJMAK 530 g do nabycia w Smak Market 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 jajka Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta krem mleczny śmietankowy (kajmak) do zdobienia *u mnie Wieluń (gęsty(...)miksujemy krótko i delikatnie na najmniejszych obrotach miksera. Masę przelewamy do przygotowanej formy. Wstawiamy na środkowy poziom do nagrzanego do 210 stopni piekarnika (grzanie dół). Pieczemy około 40-45 minut. Sernik obserwujemy, czas pieczenia zależy od piekarnika. Ciasto powinno zacząć odchodzić od boków formy.  Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik jeszcze na kilka minut. Następnie wyciągamy, studzimy

Słodkie okruszki
Pieczona owsianka z suszonymi śliwkami i masłem orzechowym 174

ciasto! Nie wszystko można przekazać i opisać słowami, na szczęście jest fotografia kulinarna. Mam nadzieję, że zdjęcia podobają się Wam i zachęcają do przygotowania owsianki!  Ostatnio zakochana jestem w tych delikatnie nakrapianych czarną farbą talerzykach, które kupicie w jednym z popularnych szwedzkich sklepów. Smacznego! PS. Ja idę po kawałek owsianki, jeszcze jest, ale pewnie do 20-tej zniknie ;) Pieczona(...)Dodajemy płatki owsiane, jogurt, mleko, cukier lub zamiennik, masło orzechowe i jajko. Całość starannie mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Wylewamy do naczynia masę owsianą ze śliwkami. Całość pieczemy przez 25 minut w temp. 180-200 st. C. Podajemy na ciepło lub na zimno, posmarowane masłem orzechowym, posypane cynamonem i udekorowane kawałkiem śliwek

Moja smaczna kuchnia
Muffinki owsiane z marchewką i cynamonem 110

kuchni to dla mnie zapach korzennych przypraw, zwłaszcza mielonego cynamonu, którego zapach roznosi się po całym domu. Zainspirowana popularnym ciastem marchewkowym postanowiłam przygotować muffinki, ale w wersji fit, bo bez mąki, a z płatkami owsianymi. Cierpliwie czekają na porę deseru, już dwie spróbowałam, jak były jeszcze ciepłe! Chrupiące z wierzchu, miękkie i wilgotne w środku, pięknie brązowe(...)owsiane, jajka, jogurt, cukier, proszek do pieczenia, cynamon oraz kakao, najlepiej przy pomocy trzepaczki. Muffinki należy piec w foremkach silikonowych, w przypadku papierowych foremek ciasto może przykleić się. Masę przekładamy do foremek. Pieczemy w temp. 180 st. przez 20-25 minut.  Smakują bardzo dobrze na ciepło i na zimno. Babeczki można wzbogacić dodając orzechy lub rodzynki. To idealny

Moja smaczna kuchnia
sernik z masą kokosową 167

daje mi spokoju. Do tego stopnia, że zachciało mi się nawet sernika z kokosem. Upiekłam więc sernik bez spodu a na wierzch wylałam gęstą masę kokosową i czekoladę. Smakowało trochę jak batoniki bounty. Wizualnie prawie nie widać, że to ciasto składa się z dwóch warstw, mają one też podobną konsystencję więc je się jak po prostu sernik. *foremka(...)łyżki wiórek kokosowych Foremkę do pieczenia wyścielić wysoko papierem. Przygotować masę serową: białka i żółtka oddzielić. Białka ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Nadal ucierając dodać ser, budynie i olej. Na końcu wmieszać pianę z białek. Przełożyć do blaszki i piec w 180*C około 50 minut. Wystudzić.  Przygotować masę kokosową: kokos zalać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Czekoladowa tarta z malinami na kruchym spodzie 170

dziś jak pada to mi się przypomina, i w sumie jakoś poprawia humor, a teraz uwaga cytuję „niebo ze mną płacze, bo cię nie zobaczę” . Bez komentarza. W każdym bądź razie, na kiepską pogodę i chandrę najlepsza jest czekolada, a czekolada i maliny to już w ogóle. Moi domownicy są tak przygnębieni pogodą, że nie dali(...)Siekaj wszystko razem, aż ciasto będzie mozna zagnieść w kulę. Jeżeli lubisz wałkować zimnie ciasto to w tym momencie zawiń je w folię spożywczą i schłodź w lodówce, przez godzinę, a jeżeli nie to wylep nim od razu formę do pieczenia (wcześniej lekko wysmarowaną olejem) i wstaw do lodówki na godzinkę lub 15 minut w zamrażalniku. Rozgrzej piekarnik

greenscarf
Libańskie ciasto pomarańczowe z czekoladą 308

możecie kupić gotową, albo po prostu zmielić zblanszowane (pozbawione skórki) migdały. Te z kolei możecie także zamienić na uprażone (koniecznie bez skórki) orzechy laskowe, albo połączyć oba rodzaje orzechów. Ważne jest, żebyście pamiętali przy przygotowaniu libańskiego ciasta pomarańczowego, że jeśli sami mielicie migdały lub orzechy muszą one koniecznie być pozbawione skórki. Migdały wystarczy zalać wrzątkiem i gdy ostygną skórka(...)cukru brązowego lub kokosowego 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia olej kokosowy lub masło do wysmarowania formy odrobina mąki kokosowej/ migdałowej lub cukru kokosowego do oprószenia formy 100g gorzkiej czekolady 1 czubata łyżka śmietany gęstej 18% 2 łyżki mleka Wykonanie: Pomarańcze porządnie wyszorować w gorącej wodzie. Na 5 minut zalać wodą z łyżeczką sody oczyszczonej. Następnie zalać czystą wodą

Pociąg Do Kuchni
Ciasto Pani Walewska. 147

Składniki: CIASTO 500 g mąki 220 g masła 6 żółtek 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru szczypta soli BEZA 6 białek szczypta soli 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej MASA 700 ml mleka 3 żółtka 1/2 szklanki cukru 1 mały cukier waniliowy 1 laska wanilii (opcjonalnie) 5 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżki(...)posypujemy bułką tartą (lepiej wyłożyć papierem - łatwiej będzie nam wyciągnąć upieczone ciasto z blaszki). Jedną połowę ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nią spód blaszki. Na cieście rozsmarowujemy połowę dżemu, następnie połowę piany i posypujemy ją płatkami migdałowymi. Pieczemy przez około 40 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta pomijając płatki migdałowe(są tylko

Moje-pitraszenie
Ciasto morelowe bez pieczenia 133

przy piekarniku w taki upał? W taką pogodę niezawodne są ciasta bez pieczenia, na zimno :-) To, o którym Wam dziś piszę nie wymaga wielu składników. Tak naprawdę nie musi być nawet z morelami, możecie śmiało użyć innych owoców. Natomiast podstawą są jabłka - lekko kwaskowe, nadające ciastu orzeźwiający smak... I nikt z moich gości nie odmówił kawałka... :-)  SKŁADNIKI(...)sztywno, a następnie dodajemy stopniowo jedną z galaretek, cały czas miksując na wolnych obrotach. Przekładamy masę na jabłka, na niej układamy połówki moreli i całość wstawiamy na 10 - 15 minut do lodówki. Polewamy trzecią (tężejącą) galaretką i ponownie wstawiamy na kilka godzin do lodówki

Czary - gary w kuchni
Bezglutenowy chlebek jaglany 117

bezglutenowego pieczywa, zupełnie bezzasadnie. Być może moje obawy podyktowane były ciągle gdzieś tam pojawiającymi się opiniami, że chleby bez glutenu są niesmaczne, twarde i łatwą się kruszą. Nic podobnego, takie domowe są przepyszne i pięknie pachną. Od jakiegoś czasu chętnie piekę takie chlebki na śniadanie, dlatego staram się zawsze mieć pod ręką bezglutenowe mąki i drożdże, ponieważ wypieki drożdżowe(...)minut.  Do miski z mąką dodaj pozostałe składniki: sól, resztę cukru oraz mleka, a także zaczyn z drożdży. Za pomocą łyżki wyrabiaj ciasto przez 4-5 minut, aż będzie jednolite. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.  Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę keksówkę o wymiarach około 25x12 cm wyłóż papierem do pieczenia i natłuść

Roślinna - blog wegański
Prosta szarlotka na biszkopcie 251

będzie świetnie smakował z dodatkiem rodzynków czy orzechów – u mnie najczęściej jest jednak bez dodatków. Prosta szarlotka na biszkopcie: 5 średnich jabłek 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 duże jajka 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 szklanki oleju opcjonalnie: garść rodzynków lub orzechów cukier puder(...)orzechy. Tortownicę o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciut więcej niż połowę ciasta i rozsmarowujemy po dnie. Do pozostałego ciasta dodajemy jabłka, cynamon i mieszamy. Równomiernie układamy na wierzchu ciasta w tortownicy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 45-50 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Post Prosta szarlotka na biszkopcie pochodzi

Poezja smaku
Kruche rurki nadziewane musem śliwkowym i kremem kajmakowym 168

grubości około 1 mm) (ciasto ma być między dwoma arkuszami maty silikonowej). Prostokąt podzielić na 20 cienkich pasków o grubości około 1,5 -2 cm i długości 30 cm. Ewentualnie ciasto można rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia wysypanych mąką. Nawijać ciasto na rurki, zaczynając od węższego końca. Ciasto lekko naciągamy, rolując kolejny pierścień na rurce. Pierścienie powinny(...)siebie. Na płaski talerz wysypać pół szklanki cukru. Obtaczać każdą rurkę z jednej strony. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, cukrem do góry. Piec na złoty kolor w 190 st. z termoobiegiem przez 15 min. (bez termoobiegu 20 min w 200 st.) Wystudzić na kratce. Tak samo postąpić z pozostałymi 2 częściami ciasta. Mus śliwkowy

moj przepis na
Chrupiące ślimaki z ciasta filo z tofu i zielenizną 172

odlewamy). Tofu rozgniatamy widelcem lub kruszymy w ręku i dodajemy je do liści (już bez wody), dodajemy 2 łyżki oleju kokosowego, chwilę razem podsmażamy, przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu i gałką muszkatołową (solimy mniej bo ciasto jest lekko słone). Tak jak pisałam wcześniej o cieście filo, musimy po wyjęciu z paczki dbać o nie żeby nie wyschło, ja tym razem(...)płata. Zawijamy ciasto filo, robiąc długi rulon, smarujemy go jeszcze olejem i później delikatnie zawijamy w ślimak i przenosimy na blachę wyłożoną matą do pieczenia lub papierem. Tak samo postępujemy z drugim płatem ciasta filo i pozostałym farszem. Pieczemy "ślimaki" w nagrzanym do ok 180 stopni piekarniku, do momentu aż ciasto się zrumieni (ok 20 minut). Można zjeść

Co na wege obiad?
TARTA DE SANTIAGO (CIASTO MIGDAŁOWE, BEZ MĄKI, BEZGLUTENOWE) 209

Santiago de Compostela. W Hiszpanii jest ono objęte specjalnym świadectwem pochodzenia, z czym wiążą się restrykcyjne zasady przygotowania wypieku i doboru składników. Jest to pyszne i aromatyczne ciasto bez mąki, na mielonych migdałach, z odrobiną cynamonu i skórką z cytryny. Wilgotne i miękkie w środku, lekko chrupiące na zewnątrz, przepyszne z filiżanką kawy :) Tarta de Santiago oprószona jest(...)Jakuba. Dzisiejszy wypiek dedykuję mojej Cioci Heni, która kilka lat temu przeszła właśnie te setki kilometrów Drogą św. Jakuba i to ciasto będzie już zawsze kojarzyło mi się z Jej niesamowitym osiągnięciem :) A Was tymczasem zapraszam do wspólnego pieczenia! SKŁADNIKI: 4 jajka 200 g mielonych migdałów (zmieliłam płatki migdałowe) 200 g cukru skórka otarta z 1 średniej cytryny

Słodko-Słony Świat Ilony
Warkocz drożdżowy z Nutellą 218

mięciutkie, pięknie pachnące czekoladą. Samo wykonanie warkocza jest bardzo proste: posmarowane Nutellą ciasto (z dodatkiem orzechów lub bez) należy zwinąć w rulon, przeciąć na pół i powstałe dwa kawałki przepleść ze sobą na zmianę, najlepiej cięciem do góry, wtedy podczas pieczenia utworzą się ładne warstwy, a w przekroju bardzo ciekawe wzorki. Na poprawę humoru jak również do poskubania(...)kocem i z kubkiem ciepłego mleka- znakomity wypiek! :) I ten zapach rozchodzący się po całym domu... mmm, obłęd! :) Receptura zaczerpnięta z bloga  I Love Bake . Ciasto: * mąka pszenna- 400 g * drożdże świeże- 25 g* * olej- 130 ml * masło- 20 g * jajko- 1 szt. * cukier trzcinowy- 3 łyżki * cukier waniliowy- 1 łyżka * sól- szczypta Dodatkowo: * Nutella- 3 czubate łyżki * posiekane

Kraina Miodem Płynąca
Pani Dulska – ciasto makowo-orzechowe z jabłkami 4690

jajek 3 łyżki bułki tartej 3 płaskie łyżki mąki pszennej (tortowej) 2/3 szklanki cukru pudru Szczypta proszku do pieczenia Czekoladowa masa budyniowa: 1 budyń czekoladowy (jeśli jest bez cukru to dodatkowo potrzebne będą 2 łyżki cukru) 450 ml mleka 1 kostka masła ( 200 g ) 3 łyżki kajmaku z puszki (można zastąpić 2 łyżkami cukru pudru) Masa jabłkowo-pomarańczowa(...)białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją do ciasta. Masę przełożyć na 2 takie same brytfanki wyłożone papierem do pieczenia (lub piec kolejno). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez 30 minut. Ciasto orzechowe: Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Białka ubić na sztywną pianę. Orzechy, bułkę, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać

Trzeci talerz
Calzone a'la gyros 210

godziny. W tym czasie przygotować farsz. Pierś kurczaka opłukać i pokroić w niedużą kostkę. W garnuszku rozrobić opakowanie przyprawy do gyrosa z 125 ml wody. Mięso wrzucić na patelnię ( bez dodatku tłuszczu do smażenia) i smażyć do momentu aż cała woda odparuje. Po tym czasie wlać rozrobiona przyprawę i smażyć, mieszając co jakiś czas do momentu aż mięso będzie(...)wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem, nakłuć widelcem i posypać ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 - 180 stopni i piec do czasu aż ciasto pięknie się zrumieni ( ok 25 - 30 minut, w zależności od piekarnika). Podawać gorące

Nie tylko w kuchni
Turecki "Fladenbrot" z patelni 175

miodu 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka drożdży instant 1 łyżka sezamu do posypania olej na patelnię Wykonanie: wszystkie składniki na ciasto połączyć i zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ciasto powtórnie zagnieść i podzielić na 4 części, następnie uformować w kule. Ułożyć na blacie posypanym mąką i pozostawic na 15 mninut do napuszenia(...)pożądanej wielkości, nie większej niż 18 cm średnicy na patelni rozgrzać 1/2 łyżki oleju, rozsypać 1/4 z porcji sezamu i ułożyć placek. Przykryć patelnię pokrywką i piec na średnim ogniu 5 minut, odwrócić i podpiekać następne około 5 minut. Upiec pozostałe chlebki. Podawać jeszcze ciepłe Uwagi: chlebki można upiec w większej ilości, a przed podaniem podpiec 2-3 minuty

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Piwne rożki z żurawinowym dżemem 173

Domowego? Moja mama ma całą kolekcję i zawsze powtarza, że to są najlepsze przepisy. Rzeczywiście - potrawy z tych przepisów zawsze się udają. Zainteresował mnie przepis na piwne rożki - ciasto bez cukru, za to z piwem, do tego słodki dżem... Postanowiłam spróbować i mogę polecić z czystym sumieniem. Ciasteczka wyszły super, chociaż w pierwszej partii przesadziłam z dżemem i delikatnie(...)nakłuwać widelcem wzdłuż przekątnej. Złożyć ciastka po przekątnej i porządnie ścisnąć rożki (można je nawet trochę zawinąć) żeby się nie rozłożyły podczas pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok 10 minut (aż leciutko się zrumienią). Po wyjęciu, kiedy lekko przestygną posypać cukrem pudrem.  Kilka porad: 1. Zamiast dżemu dobrze może się sprawdzić marmolada, bo jest

Kulinarne Inspiracje
Churros cynamonowe (Churros de canela) 213

Szczególnie w chłodniejsze dni w towarzystwie sosu czekoladowego (polecam!) lub dulche de leche. Przepisów na churros jest wiele. Mniej i bardziej tradycyjne. Z ziemniakami, z jajkami lub bez, z proszkiem do pieczenia, mąka kukurydzianą, kakao. Dlatego czasami trudno odszukać zapamiętany smak. Ja bazowałam na tej stronie: www.recetachurros.com . Churros wyszły trochę inne niż je zapamiętałam, ale bardzo nam smakowały(...)łyżeczki cynamonu Wodę zagotować z masłem i solą. Dodać mąkę z cynamonem. Zmniejszyć moc/ogień do minimum. Energicznie mieszać łyżką, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek naczynia. Masę odstawić do przestudzenia. Jajka roztrzepać razem, dodać do ostudzonego ciasta. Zmiksować do uzyskania gładkiej i dość gęstej masy. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdki (u mnie Wilton

Pełny talerz
Zebra ,ekspresowe ciasto. 6413

nigdy ,ale jej wygląd skusił mnie do wypróbowania .Ciasto smaczne ,ale bez fajerwerków ,myślę ,że potrzebuje jakiegoś kremu ,polewy ,jak u mnie i jest zdecydowanie smaczniejsze. Składniki: tortownica 26 cm 5 jajek 1 szklanka cukru 2,5 szklanka mąki 1 szklanka oleju 1 szklanka gazowanej wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki dobrego kakao 2 łyżki mąki(...)mieszamy .Do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą wlewamy na przemian na środek po dwie łyżki jasnej masy ,dwie ciemnej ,aż do wyczerpania całości. Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut .Dekorujemy dowolnie

Ladylaura.
Orzechowe muffiny 236

szklanki cukru cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 50 g orzechów włoskich 4 wafelki orzechowe 5 cukierków Michałków 3 łyżki syropu klonowego Przygotowanie: Masło rozpuszczamy na patelence i łączymy w jednej misce z mlekiem i rozkłóconym jajkiem. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukry i proszek do pieczenia.  Orzechy włoskie drobno siekamy, cukierki kroimy(...)mącznej mieszanki wlewamy płynne składniki i wsypujemy orzechy, wafelki i cukierki, wlewamy syrop klonowy i całość mieszamy łyżką - tylko do połączenia składników. Nakładamy ciasto do papierowych foremek na 3/4 wysokości i pieczemy  20 minut w 200 stopniach. Z takiej porcji wychodzi 12 babeczek. Każdy amator orzechów się skusi

Lawendowe Niebo
Wieniec drożdżowy z tapenadą 209

dodajemy oliwę,  jajko i mieszamy. Płynne składniki dodajemy do suchych, dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto (ręką lub mikserem z hakiem). Można delikatnie podsypać mąką jeśli jest taka konieczność. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30-40 minut.Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy, wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 30x40 cm, smarujemy tapenadą i zwijamy(...)roladę wzdłuż dłuższego boku. Następnie przecinamy roladę ostrym nożem wzdłuż na dwie części i zaplatamy w warkocz. Końce warkocza sklejamy z sobą tworząc wieniec. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Muffiny z borówkami 155

chyba amerykańskiej czy brytyjskiej cukierni lub kawiarni bez "blueberry muffins" w menu. Nic w tym dziwnego, bo miękkie babeczki pełne słodkich kuleczek lubi chyba każdy. Sezon borówkowy w pełni, więc słodkie śniadanie z kawą i muffinką w roli głównej jest jak najbardziej mile widziane. Polecam. Tym bardziej, że przygotowanie ciasta na muffinki zajmuje zaledwie kilka minut.Składniki:2 szklanki(...)pieczenia, sodę i kakao). W drugiej wszystkie mokre (jajka, roztopione masło, jogurt). Łączymy składniki obydwu misek, mieszamy łyżką (nie mikserem). Ciasto powinno być grudkowate. Do masy dodajemy szklankę borówek (reszta przyda nam się na sam koniec) i delikatnie mieszamy. Ciasto umieszczamy w foremkach do babeczek, na wierzchu każdej babeczki układamy pozostałe owoce. Pieczemy 25-30 minut w piekarniku nagrzanym

Smakowity Blog Kulinarny
Babka budyniowa 289

niedzielne ciasto - taka uniwersalna z niej babka. Przepis znalazłam na blogu Z cukrem pudrem, nie zmieniałam nic, poza polewą. Babkę można też polać lukrem albo po prostu oprószyć cukrem pudrem - w każdej wersji będzie pyszna.Śmietankowa babka budyniowaSkładniki:(na formę z kominkiem o średnicy 22 cm)5 jajek250 ml śmietany kremówki (38%)180 g cukru3 budynie śmietankowe bez(...)masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera. W trzech partiach dodać pianę z białek, delikatnie mieszając łyżką.Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką.Piec w 180 st. C. przez 50 minut, do suchego patyczka.Przestudzić, wyjąć z formy.Czekoladę posiekać, zalać kremówką, rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić.Babkę ułożyć na talerzu spodem do góry, polać czekoladą, posypać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Białkowe ciasto czekoladowe bez mąki 330

kakao 100 g suszonej żurawiny miód szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia       Białka oddzielamy od żółtek, które miksujemy z odsączoną fasolką, jogurtem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy też miód według uznania - ja dorzuciłam jedną sporą łyżkę i ciasto wyszło mało słodkie, czyli dokładnie takie jak chciałam. Pamiętajcie, że potem dodajemy jeszcze(...)już dzieło zniszczenia dobiegnie końca, ubijamy białka z odrobiną soli i razem z suszoną żurawiną dodajemy do fasolowej masy, delikatnie mieszając. Przelewamy do blaszki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut (albo do suchego patyczka). Świetnie się ich słucha na koniec ciężkiego dnia

sama złodycz
Babka kawowa 139

pewno jeszcze nie raz z niego skorzystam.           Składniki: ciasto: 120 g masła 4 jajka 180 g maślanki lub jogurtu naturalnego 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 300 g mąki pszennej 4 jajka 200 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia garść rodzynek polewa: 200 g nutelii 4 łyżki oleju  1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Wykonanie: Masło(...)puch dodajemy po jednym jajku i po łyżce maślanki. Kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i wlewamy ją do ciasta. Na koniec dodajemy sypkie składniki. Do gotowego ciasta wsypujemy rodzynki i przelewamy go do formy. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.  Polewa: Nutelle roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy olej. Mieszamy aż składniki się połączą. Na koniec wsypujemy kawę

ciastkarnia na kruchym spodzie
Cinnabon rolls 194

dokładnie masłem i posypujemy równomiernie przygotowaną posypka. Lekko ją wklepujemy żeby dobrze przylegała do ciasta. Zwijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku i kroimy na grube (około 3 cm) plastry. Układamy spiralne kawałki w okrągłej blaszce w ok. 3 cm odstępach. Odstawiamy zawijasy na około 40 minut do wyrośnięcia. Przygotowujemy karmelowy sos. Masło rozpuszczamy. Dodajemy do masła cukier i miód(...)będzie gładki. Orzechy siekamy. Dodajemy do sosu. Formę wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Na spód wylewamy przygotowaną mieszankę. Babeczki przekładamy do formy.Przed włożeniem do pieca smarujemy mlekiem, aby się ładnie zrumieniły. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. i pieczemy około 35-40 minut.W tym czasie przygotowujemy polewę. Serek miksujemy z masłem, cukrem. Dodajemy skórkę z pomarańczy

Mania Gotowania
Keks bananowo- czekoladowy 120

Podzielę się świetnym przepisem na cisto z wykorzystaniem bardzo dojrzałych bananów. Ten keks jest bardzo czekoladowy, delikatnie słodki, z mocno wyczuwalnym smakiem bananów. Polecam Składniki: –

Smaki Armine
Kukurydziana tarta ze śliwkami 203

  Od kiedy pracuję na gotowanie i bloga mam coraz mniej czasu i niestety sił. Moje wczesne wstawanie i dojazdy dają czasami o sobie znać i

Szybko Tanio Smacznie

Proponowane wyszukiwania