ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:724/1234)

Rolada cytrynowa 171

zagotowania gotować około 2 minut ( nie zaprzestając mieszania ). Na koniec dodać olej i wymieszać. Krem całkowicie wystudzić, następnie przełożyć do słoiczka, zamknąć i włożyć do lodówki. Lemon curd można przechowywać w lodówce do 7 dni. Biszkopt: Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać i wymieszać, połączyć z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek(...)żółtka, miksując na niskich obrotach miksera, do połączenia. Dodać suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką, do połączenia. Płaską blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wyłożyć ciasto biszkoptowe, wyrównać. Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Podczas gdy rolada się piecze, na blacie rozłożyć czystą ściereczkę. Równomiernie rozsypać

Opowieści z piekarnika
Czekoladowa Rolada Śnieżny Puch 112

taki rodzaj ciasta który bardzo lubię, krem nie jest ciężki, biszkopt sam w sobie jest leciutki i całość bardzo przyjemnie się je bez uczucia że zjadło się milion kalorii :) Składniki na jedną roladę biszkopt: 4 jajka (żółtka i białka osobno) szczypta soli 3 czubate łyżki mąki 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)kolei żółtka i miksujemy na najwolniejszych obrotach. 3. Na koniec dodajemy obie mąki, olej, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (papier smarujemy olejem). Biszkopt pieczemy w 170-180 przez 15 minut Kiedy biszkopt się piecze szykujemy ściereczkę (może być lekko wilgotna) i obsypujemy ją cukrem pudrem. Upieczony biszkopt przekładamy

Gotowanie...to proste !
Bułeczki na śniadanie, lekko słodkie z makiem lub sezamem 134

długie paluchy lub chleb z formy . Bułeczki przypominają chałkę ale są bez kruszonki. Wystarczy posmarować je rozmąconym jajkiem aby uzyskały połyskującą skórkę. Dodatkowo można je posypać makiem lub sezamem. Z tego przepisu możecie upiec 12 bułek lub 1 paluchów. Ja upiekłam po połowie z każdego rodzaju. Paluchy piekę na ogół jako pieczywo do bufetu. Łatwo je chwycić w rękę(...)misy robota, dodaj mąkę, cukier i sól. Zarób ciasto i kiedy zaczną się wytwarzać nitki glutenu dodaj miękkie masło w kawałkach. Zagniataj aż ciasto wchłonie całe masło. Ciasto powinno być puszyste i lekko odchodzić od ścianek naczynia. Przykryj naczynie z ciastem folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Po tm czasie podziel ciasto na 12 kawałków i uformuj okrągłe

codojedzenia
Marysieńka 129

Pyszne kakaowe ciasto z kremem i bezą orzechową. Biszkopt jest delikatny, a jajeczna masa w połączeniu z chrupiącymi orzechami daje nie lada wrażenia smakowe! Składniki na biszkopt kakaowy: 5 jaj 10,5 szklanki cukru 1,5 łyżki kakao 5 łyżek mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na warstwę orzechową: 4 białka  3/4 szklanki cukru(...)puszystą pianę. Ddodajemy cukier, miksujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia kryształków. Dodajemy żółtka, miksujemy. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy na najniższych obrotach. Ciasto przelewamy do blaszki o wymiarach 20x30cm. Pieczemy 20 minut w 18st C (do suchego patyczka). Studzimy, dzielimy na dwa blaty. Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy na puszystą pianę.  Dodajemy miód i cukier

Słodki Zakątek
Kruche ciasto 204

Kruche ciasto to podstawa wielu wypieków. Bez niego nie powstaną nasze ulubione ciasta np. mazurek, szarlotka czy kruche babeczki. Najlepsze kruche ciasto powinno być chrupiące pod zębami i rozpływające się na języku. W skład ciasta kruchego wchodzą: mąka i tłuszcz oraz szczypta soli. Niekiedy dodawana jest śmietana, cukier i żółtka. Do ciasta używa się mąki krupczatki. Krupczatka jest mąką(...)siekamy dokładnie całość nożem. Dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto ręcznie. Z ciasta wyrabiamy kulkę, którą wkładamy do woreczka foliowego i odstawiamy do lodówki na ok. 60 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy ciasto. Rozwałkowane ciasto przekładamy do formy i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez ok. 15-20 minut. Jeżeli ciasto będzie wykorzystane

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Ciasto Chrupanka Kawowa 131

Dzień bez kawy dniem straconym, a więc zapraszam na małą czarną w słodkiej formie przekładańca. Dziś kolejne ciacho z mojego pomysłu, a był on taki, by ciasto było baaardzo nasączone i kremowe, ale jednocześnie miało nieco inną strukturę niż zazwyczaj. Szczerze mówiąc chciałam pominąć wykończenie czekoladową polewą a zastosować coś zupełnie nowego i ... chrupiącego:) Zdecydowałam się na chrupiące płatki(...)pieczenia Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach.  Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Dodajemy kakao. Mieszamy. Wylewamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczeniaPieczemy

Domowe ciasta
Piankowe ciasto na zimno z Oreo 150

kolejny pomysł na rewelacyjne ciasto bez pieczenia Jakiś czas temu na grupie kulinarnej wypatrzyłam filmik z takim ciastem i bardzo mnie zaciekawiło Niestety, przepis gdzieś mi umknął, nie mogłam go odnaleźć, więc postanowiłam sama odtworzyć to co zobaczyłam. Nie jestem pewna, czy wyszło identyczne, bo tamtego nie jadłam, ale moje Piankowe ciasto na zimno z Oreo smakuje rewelacyjnie(...)Masło stopić, przestudzić i chłodne dodać do rozdrobnionych ciastek. Dokładnie wymieszać. Ciasteczka z masłem wysypać na dno tortownicy ( średnica 24 cm ), wyrównać i ugnieść. Tortownicę włożyć na około 30 minut do lodówki. Masa piankowa - serek mascarpone ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać aromat waniliowy. Zimną śmietankę 30% ubić na sztywno, a następnie połączyć z serkiem mascarpone. Żelatynę namoczyć

WSZYSTKO SMACZNE
Bananowe pancakes 118

łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 2 średnie dojrzałe banany  1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 1/2 szklanki mleka (u mnie migdałowe) olej kokosowy do smażenia Wykonanie:  Banany rozgnieść. Przełożyć do miski, dodać jajko, ekstrakt, mleko i wymieszać. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Wsypać(...)dokładnego połączenia się składników (nie mieszać za długo). Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać mleka. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Nakładać ciasto (najlepiej za pomocą chochli), zachowując spore odstępy pomiędzy placuszkami. Smażyć na średnim ogniu około 2 minuty, aż na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki. Przewrócić i smażyć przez kolejne 2 minuty. Po usmażeniu pierwszej partii zmniejszyć ogień

Healthy food explorer
Ciasteczka piaskowe dla diabetyków 139

smalcem posiekać i dodać żółtka z drożdżami. Zagnieść kulę ciasta. Jeśli jest za twarde wspomóc się śmietaną. U mnie nie było takiej potrzeby. Odstawić na około pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie rozwałkować część ciasta. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Malutką szklaneczką lub tzw.literatką wykrawać kółeczka(...)smarowania kółek roztrzepanym białkiem ,bo i tak ładnie się posklejają. Do dziurek nakładać dżem ,najlepiej przy pomocy dekoratora .  Na dżem "przylepić"kwiatuszek. Układać ciastka na blaszce i piec ok.12-15 minut w temperaturze ok. 175-180 stopni. Ostudzone można posypać cukrem pudrem. Ciasteczka rozpływają się w ustach, są kruchutkie i mają konsystencję piasku. Znikną bardzo szybko. To ich jedyna wada

Z Kuchni Do Kuchni
Sernik z musem z czarnej porzeczki na kruchym cieście. 175

budyń waniliowy ( bez cukru  i na pół litra mleka ) pół szklanki cukru Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy bułką(...)wsypujemy cukier i miksujemy blenderem ręcznym na mus, na koniec dodajemy budyń w proszku i dokładnie mieszamy. 4. Pieczenie: Na ciasto równomiernie wykładamy masę serową, następnie na masę wylewamy mus. Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam na kilka godzin do lodówki

Izabelawkuchni
Maślane kruche babeczki 319

wyrabiamy ciasto (tak aby się nie zagrzało). Przygotowaną kulke ciasta zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni oraz delikatnie pędzelkiem natłuszczamy foremki. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je na grubość ok 3mm. Wykrawamy kółka szklanką i przekładamy ciasto do foremek lekko je ugniatając (nadmiar ciasta odciąć(...)nożem). Foremki przykrywamy folia aluminiową i nasypać na nią odrobinę kaszy lub fasoli (obciąży to ciasto żeby nie wyrosło). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 12-15 minut do zarumienienia. Wypełniamy dowolnie ulubionymi dodatkami. Smacznego

ChilliJemy
Pizza dwa smaki 265

mianowicie, że dzisiaj jemy pizzę bez mięsa. I tak mi się udało przemycić trochę świeżej bazylii i utartego parmezanu na męża połowę. Kiedy już piekę pizzę to z reszty ciasta wypiekam podpłomyki. Są one idealne do dipów i zup. Można je zamrozić i mieć gotowe w razie potrzeby. Przepis na pizza Składniki: Ciasto na pizzę – 3 cienkie spody(...)drożdże w letniej wodzie. Dodaj oliwę, mąkę, sól i zagnieć elastyczne ciasto. Pamiętaj różne rodzaje mąki chłonną wodą inaczej. Ciasto powinno być lekko lepkie ale swobodnie odchodzić od brzegów naczynia. Być może potrzebujesz mniej lub więcej wody. Przykryj wyrobione ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 35 minut. Wyjmij ciasto na stolnicę, złóż kilka razy. Podziel na 3 części

codojedzenia
Bezglutenowy chleb domowy z mąką gryczaną. Najlepszy! 118

fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Bez wątpienia to najlepszy bezglutenowy chleb jaki jadłam.  Nawet moje glutenowe dziecko    powiedziało, że jest przepyszny! Ma cudownie chrupiąca skórkę (dzięki pieczeniu z kostkami lodu) i sprężysty, jednolity miąższ. I smak jak najlepszy glutenowy chleb. Prostu do wykonania(...)Dodaj sól, miód i oliwę.    Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Po wskazanym czasie z ciasta uformuj 2   bochenki i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Odstaw do wyrośnięcia na kolejne 40 minut. Następnie chleb posmaruj wodą i obficie obsyp ziarnami lub makiem. Piekarnik nagrzej

Kuchnia bezglutenowa
Pizza wegetariańska 243

Pizza to jedno z najszybszych dań, jakie gości na moim stole. Dzisiaj na blogu wersja bez mięsa. Ciasto: 3/4 szklanki ciepłej wody 2 szklanki mąki pszennej chlebowej 25 g drożdży pół łyżeczki cukru płaska łyżeczka soli 3 łyżki oleju oraz mąka do podsypywania Dodatki: pół szklanki zielonego groszku ok. 6 świeżych pieczarek pokrojonych w grubą kostkę 250 g sera(...)łyżki oleju i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (około 5 minut). W czasie wyrabiania zwilżać dłonie pozostałą częścią oleju, wówczas idealnie odchodzi od dłoni. Na koniec obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką na 20 minut.  Dłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką (ja użyłam teflonowej, więc ten etap

Czerwień i błękit
Ciasteczkowa pizza z owocami 190

słodka pizzę "piekłam" w ramach weekendowej akcji Ciasto na niedzielę , w której tym razem tematem przewodnim było Ciasto bez pieczenia i domowa czekolada . Jako bazę użyłam tu ciasteczek maszynkowych śmietanowych od BRZEŚĆ . Były takie dobre, że przyznam bez bicia, iż większość wyżarłam przez ostatnie dni prosto z opakowania. Do pizzy ledwo zaoszczędziłam wymaganą ilość. Na koniec ostały(...)masłem do konsystencji mokrej kruszonki. Dno malej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zatrzasnąć obręcz tak, by papier wystawał dołem po zaciśnięciu. Przełożyć na to masę ciasteczkowo-maślaną i dokładnie wylepić nią dno formy - można sobie pomóc denkiem szklanki.  Tortownicę wstawić na 10 minut do zamrażarki - aby spód odpowiednio stwardniał . Następnie podkład ciasteczkowy posmarować cienką warstwą dżemu

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania