Dzień bez kawy dniem straconym, a więc zapraszam na małą czarną w słodkiej formie przekładańca. Dziś kolejne ciacho z mojego pomysłu, a był on taki, by ciasto było baaardzo nasączone i kremowe, ale jednocześnie miało nieco inną strukturę niż zazwyczaj. Szczerze mówiąc chciałam pominąć wykończenie czekoladową polewą a zastosować coś zupełnie nowego i ... chrupiącego:) Zdecydowałam się na chrupiące płatki(...)pieczenia Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Dodajemy kakao. Mieszamy. Wylewamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy
Domowe ciastakolejny pomysł na rewelacyjne ciasto bez pieczenia Jakiś czas temu na grupie kulinarnej wypatrzyłam filmik z takim ciastem i bardzo mnie zaciekawiło Niestety, przepis gdzieś mi umknął, nie mogłam go odnaleźć, więc postanowiłam sama odtworzyć to co zobaczyłam. Nie jestem pewna, czy wyszło identyczne, bo tamtego nie jadłam, ale moje Piankowe ciasto na zimno z Oreo smakuje rewelacyjnie(...)Masło stopić, przestudzić i chłodne dodać do rozdrobnionych ciastek. Dokładnie wymieszać. Ciasteczka z masłem wysypać na dno tortownicy ( średnica 24 cm ), wyrównać i ugnieść. Tortownicę włożyć na około 30 minut do lodówki. Masa piankowa - serek mascarpone ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać aromat waniliowy. Zimną śmietankę 30% ubić na sztywno, a następnie połączyć z serkiem mascarpone. Żelatynę namoczyć
WSZYSTKO SMACZNEłyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 2 średnie dojrzałe banany 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 1/2 szklanki mleka (u mnie migdałowe) olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Banany rozgnieść. Przełożyć do miski, dodać jajko, ekstrakt, mleko i wymieszać. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Wsypać(...)dokładnego połączenia się składników (nie mieszać za długo). Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać mleka. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Nakładać ciasto (najlepiej za pomocą chochli), zachowując spore odstępy pomiędzy placuszkami. Smażyć na średnim ogniu około 2 minuty, aż na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki. Przewrócić i smażyć przez kolejne 2 minuty. Po usmażeniu pierwszej partii zmniejszyć ogień
Healthy food explorersmalcem posiekać i dodać żółtka z drożdżami. Zagnieść kulę ciasta. Jeśli jest za twarde wspomóc się śmietaną. U mnie nie było takiej potrzeby. Odstawić na około pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie rozwałkować część ciasta. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Malutką szklaneczką lub tzw.literatką wykrawać kółeczka(...)smarowania kółek roztrzepanym białkiem ,bo i tak ładnie się posklejają. Do dziurek nakładać dżem ,najlepiej przy pomocy dekoratora . Na dżem "przylepić"kwiatuszek. Układać ciastka na blaszce i piec ok.12-15 minut w temperaturze ok. 175-180 stopni. Ostudzone można posypać cukrem pudrem. Ciasteczka rozpływają się w ustach, są kruchutkie i mają konsystencję piasku. Znikną bardzo szybko. To ich jedyna wada
Z Kuchni Do Kuchnibudyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka ) pół szklanki cukru Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy bułką(...)wsypujemy cukier i miksujemy blenderem ręcznym na mus, na koniec dodajemy budyń w proszku i dokładnie mieszamy. 4. Pieczenie: Na ciasto równomiernie wykładamy masę serową, następnie na masę wylewamy mus. Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam na kilka godzin do lodówki
Izabelawkuchniwyrabiamy ciasto (tak aby się nie zagrzało). Przygotowaną kulke ciasta zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni oraz delikatnie pędzelkiem natłuszczamy foremki. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je na grubość ok 3mm. Wykrawamy kółka szklanką i przekładamy ciasto do foremek lekko je ugniatając (nadmiar ciasta odciąć(...)nożem). Foremki przykrywamy folia aluminiową i nasypać na nią odrobinę kaszy lub fasoli (obciąży to ciasto żeby nie wyrosło). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 12-15 minut do zarumienienia. Wypełniamy dowolnie ulubionymi dodatkami. Smacznego
ChilliJemymianowicie, że dzisiaj jemy pizzę bez mięsa. I tak mi się udało przemycić trochę świeżej bazylii i utartego parmezanu na męża połowę. Kiedy już piekę pizzę to z reszty ciasta wypiekam podpłomyki. Są one idealne do dipów i zup. Można je zamrozić i mieć gotowe w razie potrzeby. Przepis na pizza Składniki: Ciasto na pizzę – 3 cienkie spody(...)drożdże w letniej wodzie. Dodaj oliwę, mąkę, sól i zagnieć elastyczne ciasto. Pamiętaj różne rodzaje mąki chłonną wodą inaczej. Ciasto powinno być lekko lepkie ale swobodnie odchodzić od brzegów naczynia. Być może potrzebujesz mniej lub więcej wody. Przykryj wyrobione ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 35 minut. Wyjmij ciasto na stolnicę, złóż kilka razy. Podziel na 3 części
codojedzeniafareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Bez wątpienia to najlepszy bezglutenowy chleb jaki jadłam. Nawet moje glutenowe dziecko powiedziało, że jest przepyszny! Ma cudownie chrupiąca skórkę (dzięki pieczeniu z kostkami lodu) i sprężysty, jednolity miąższ. I smak jak najlepszy glutenowy chleb. Prostu do wykonania(...)Dodaj sól, miód i oliwę. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny. Po wskazanym czasie z ciasta uformuj 2 bochenki i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na kolejne 40 minut. Następnie chleb posmaruj wodą i obficie obsyp ziarnami lub makiem. Piekarnik nagrzej
Kuchnia bezglutenowasłodka pizzę "piekłam" w ramach weekendowej akcji Ciasto na niedzielę , w której tym razem tematem przewodnim było Ciasto bez pieczenia i domowa czekolada . Jako bazę użyłam tu ciasteczek maszynkowych śmietanowych od BRZEŚĆ . Były takie dobre, że przyznam bez bicia, iż większość wyżarłam przez ostatnie dni prosto z opakowania. Do pizzy ledwo zaoszczędziłam wymaganą ilość. Na koniec ostały(...)masłem do konsystencji mokrej kruszonki. Dno malej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i zatrzasnąć obręcz tak, by papier wystawał dołem po zaciśnięciu. Przełożyć na to masę ciasteczkowo-maślaną i dokładnie wylepić nią dno formy - można sobie pomóc denkiem szklanki. Tortownicę wstawić na 10 minut do zamrażarki - aby spód odpowiednio stwardniał . Następnie podkład ciasteczkowy posmarować cienką warstwą dżemu
Grunt to przepis!nerwowego” weekendu. Jest bez glutenu, bez cukru, bez tłuszczu, ale nie bez smaku. Misiek, byłe pewien, że to jego ulubione czekoladowe ciasto ( ten przepis ), tyle że bez wiśni. Użyłam do niego puree z dyni, ale śmiało można zastąpić puree z batatów, jabłek, fasoli a nawet zwykłych ziemniaków, tyle, że do tych dwóch ostatnich radzę(...)kakao (dopadłam w Biedronce) Przygotowanie: Namocz w gorącej wodzie rodzynki i daktyle (15 minut), po czym odsącz i zblenduj. Wszystkie składniki poza czekoladą i ziarnami kakao umieść w dużej misce i dokładnie wymieszaj. Dodaj resztę składników, przemieszaj. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Picze około 50 minut w temp. 180 C. Oczywiście, dla pełnej rozpusty możesz
greenscarfbez suchej skórki. A do tego obłędnie pachnąca pomarańczami. Wykończyłam ją czekoladą z orzechami, co okazało się strzałem w dziesiątkę. Niby zwykła babka ale dla mnie to wypiek doskonały w swej prostocie. Składniki: 6 jajek szklanka cukru 250 g masła + do wysmarowania foremki 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)pieczenia wymieszać i przesiać do masy jajecznej, dodać skórkę pomarańczową i zmiksować na gładko. Foremkę do babki porządnie wysmarować masłem i przełożyć ciasto (tak, żeby było go nie więcej niż do 3/4 wysokości foremki), zamknąć szczelnie. Do dużego garnka włożyć formę z ciastem i nalać wody do połowy wysokości blaszki. Przykryć pokrywką i gotować około 70-75 minut. Zaraz
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajakieś tajnej receptury. Dlatego co roku wracam do tego przepisu. Nigdy mnie nie zawiódł. Piernik ma formę tradycyjną a wykonujemy go tak jak żyjemy czyli szybko sprawnie i bez bólu, w nagrodę przepysznie! Najsmaczniejszy piernik na Święta Bożego Narodzenia! Zapraszam! PIERNIK MŁODEJ GOSPODYNI: Piernik przekładaniec z żurawiną i skórką pomarańczową! - 300 g mąki gryczanej - 300 g mąki pszennej(...)składnikami. Cisto jest bardzo gęste i takie ma być ma się dać niemalże zagniatać. Długą formę do keksówki, wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto i wstaw do pieca na godzinę. Temp 170 stopni C. Ostanie 10 minut z termoobiegiem 180 stopni C. Ciasto pieczemy do suchego patyczka tj. jak ciasto nabijemy takim patyczkiem np. do szaszłyków i wyjmiemy patyczek
SMYKWKUCHNICiasto: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, żółtka, olej, mleko i dalej ubijać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, powoli wsypywać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać wodę lub mleko i kakao. Delikatnie wymieszać. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wlać ciasto jasne(...)wierzch delikatnie wlać ciasto ciemne. Na ciemne ciasto wyłożyć wiśnie lekko je dociskając. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Masa: Ugotować budyń, wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać do niego po łyżce wystudzonego budyniu i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Na wystudzone ciasto wyłożyć masę budyniową i zostawić na kilka godzin w lodówce, aby masa zastygła
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanielato. *czas przygotowania: 90 minut *kategoria: deser Składniki na 15 sztuk: na ciasto: 100 g mąki 60 g zimnego masła łyżka cukru pudru żółtko szczypta soli na nadzienie: 250 g serka Almette Fruit jagoda-malina 50 g czekolady mlecznej łyżka mleka łyżka poziomek 2-3 łyżki jagód leśnych łyżka różowych wiórek czekoladowych Składniki ciasta posiekać, rozwałkować i literatką wyciąć(...)kółka. Foremki do babeczek wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wylepić ciastem i wstawić do lodówki na minimum pół godziny. Schłodzone babeczki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200*C i piec około 15 minut. Czekoladę połamać, dodać mleko i rozpuścić nad parą. Za pomocą pędzelka wysmarować środki babeczek. Serek przełożyć do szprycy i wycisnąć rozetki do babeczek. Na wierzchu ułożyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacieście ale szybko przekonałam się o tym, że nie zmienia on smaku (o ile jest to majonez łagodny bez przypraw) a nadaje wilgotności i puszystości. Jest prosta do zrobienia jak biszkopt a tym razem dodałam do niej przyprawę piernikową. Ciasta z takim dodatkiem robię dość często a na blogu możecie zobaczyć wersję np. z kajmakiem (klik) . * keksówka(...)dodać majonez i zmiksować. Następnie przesiać mąki i delikatnie wmieszać. Podzielić ciasto na połowę. Jedną część wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej połowy dodać kakao i przyprawę piernikową. Wymieszać i wylać do foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 45 minut. Kiedy wystygnie cukier puder wymieszać z wrzątkiem i tym lukrem polać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia