mojprzepisna.pl | Babeczki burczane, wegańskie i bez cukru Świetne ciasto a’la brownie. Buraki w nim są tak dobrze ukryte, że prawie ich nie czuć. Ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość, smakuje nawet dzieciakom. Inspiracja z blogu Anny Lewandowskiej . Składniki na 10 małych babeczek lub tortownicę o średnicy 20 cm: 300 g surowych buraków 1/3 szklanki rodzynek, namoczonych(...)nagrzać do 180 st. Buraki umyć, obrać, zetrzeć na tarce następnie zmielić na puree blenderem lub w malakserze (trzeba mielić kilka minut). Dodać resztę składników, oprócz orzechów. Zmielić na gładką masę, dodać orzechy wymieszać. Wypełnić papilotki ciastem, wyrównać. Piec 30 min w 180 st. (w formie muffin). W tortownicy piec 40-50 min. Wystudzić. Smacznego! Babeczki buraczane Babeczki buraczane .pf-button.pf
moj przepis naPyszna tarta z pieczarkami i boczkiem dla mięsożerców, bez boczku też będzie pyszna. Ciasto : 250 g mąki pszennej, 100 g zimnego masła, 2 jajka, sól, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kwaśnej śmietany, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, farsz : 600 g pieczarek, 250 g boczku wędzonego surowego, 1 duża cebula(...)masło, 1 łyżka listków tymianku, 1 jajko, 250 g śmietany 18%, 60 g sera twardego (u mnie cheddar i gouda), Ciasto : mąkę, masło, jajka, sól, śmietanę i proszek do pieczenia włożyć do blendera i szybko zmiksować. Wyjąć ciasto i zawinąć je w ściereczkę, włożyć do lodówki, na co najmniej godzinę. Farsz : pieczarki oczyścić, pokroić na połówki lub ćwiartki (zależy
królestwo garówmojprzepisna.pl | Babeczki burczane, wegańskie i bez cukru Świetne ciasto a’la brownie. Buraki w nim są tak dobrze ukryte, że prawie ich nie czuć. Ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość, smakuje nawet dzieciakom. Inspiracja z blogu Anny Lewandowskiej . Składniki na 10 małych babeczek lub tortownicę o średnicy 20 cm: 300 g surowych buraków 1/3 szklanki rodzynek, namoczonych(...)nagrzać do 180 st. Buraki umyć, obrać, zetrzeć na tarce następnie zmielić na puree blenderem lub w malakserze (trzeba mielić kilka minut). Dodać resztę składników, oprócz orzechów. Zmielić na gładką masę, dodać orzechy wymieszać. Wypełnić papilotki ciastem, wyrównać. Piec 30 min w 180 st. (w formie muffin). W tortownicy piec 40-50 min. Wystudzić. Smacznego! Babeczki buraczane Babeczki buraczane
moj przepis naosób to radzę podwoić ilość składników. Takie ciasto będzie idealne na każdą okazję, ale i bez okazji bardzo polecam je przygotować. Zapewniam, że wszyscy będą zachwyceni :) Składniki: Ciasto czekoladowe: 250 g mąki pełnoziarnistej 3 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g ksylitolu/erytrytolu 2 duże jajka 200 ml mleka roślinnego 100 g roztopionego oleju(...)misce lub blenderze i zmiksować do połączenia się składników. Ciasto czekoladowe przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, następnie wyłożyć ser i wymieszać delikatnie z ciastem czekoladowym, aby uzyskać efekt marmurka. Na wierzch wyłożyć maliny. Piec przez około 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić
Healthy food explorerbez. składniki: 1 duży kubek jogurtu (może być 330 g lub 400 g) 3 kubki mąki pszennej 1 kubek cukru 1 kubek oleju 5 jajek 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia ok 700 g owoców, u mnie śliwki i borówki kruszonka 75 mąki pszennej 50 g cukru 50 g zimnego masła Składniki na ciasto przygotować wcześniej(...)olej i jajka. W drugiej misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Następnie połączyć zawartośc dwóch misek. Masę przełożyć do blaszki 35x25 wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce, ja dałam głównie śliwki i 2 garście borówek amerykańskich. Śliwki ułożyłam na cieście skórką do dołu. Składniki kruszonki rozetrzeć w palcach i posypać owoce. Jak ktoś
Monia miesza i gotujeróżnego rodzaju uroczystości rodzinne np.: urodziny czy imieniny. U mnie w domu nie odłączny król takich właśnie spotkań. Co tu dużo mówić stefanka a' la zebra to ciasto z kategorii bez pieczenia przełożone dwoma pysznymi kremami: czekoladowym i waniliowym. Całość tworzy niesamowity efekt wizualny i smakowy. Polecam! Składniki: 600 ml mleka 200 g herbatników 100 g masła(...)dodajemy zimny budyń czekoladowy i krótko miksujemy. Tak samo robimy z drugim budyniem. Układamy warstwę herbatników następnie smarujemy krem czekoladowy. Układamy tak jeszcze dwie warstwy. Chłodzimy przez 30 minut. Następnie kremem śmietankowym obtaczamy boki stefanki. Chłodzimy 30 minut. Dowolnie dekorujemy. Smacznego! Źródło: " Moje wypieki
Ciasta z tradycjamiwilgotne. Którą wersję wybierzecie już zależy od Was. Oba przepisy są proste, bez używania miksera. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM: 24/22 CM SUCHE: 2 szklanki mąki pszennej 1 budyń czekoladowy (40 g) lub 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli 1-2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru(...)pieczenia. SUCHE: Do 1 miski przesiewamy mąkę, budyń, kakao, sodę, proszek. Dodajemy cukier, sól i dobrze mieszamy. MOKRE: Do 2 miski wbijamy jajka, wlewamy jogurt i olej, mieszamy. W dwóch partiach dosypujemy suche składniki i mieszamy tylko do połączenia składników. Ciasto w lewamy do blachy , układamy owoce i pieczemy ok. 40-50 minut do suchego
Pani na deserpodniebienia jak pyszne ciasto, tym razem jest to piernik z jabłkami z dodatkiem bakalii. Niby pospolity i znany a jednak inny – bez jajek. Piernik z jabłkami to wyjątkowo smaczne, aromatyczne i rozpływające się w ustach ciasto, które zawsze się udaje. składniki na tortownicę 26 cm 1,5 szklanki jabłek prażonych 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki orzechów włoskich(...)Następnie dodajemy wystudzoną masę z jabłek, oleju, cukru oraz bakalii i całość dokładnie łaczymy za pomocą łyżki, ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję. Do tortownicy lub keksówki posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką przekładamy masę i dokładnie ją rozprowadzamy. Ciasto pieczemy około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 160 st C. a po upieczeniu studzimy w piekarniku.Wystudzony piernik oprószamy cukrem
Smakowite Daniadzisiejsza propozycja to coś dla wielbicieli kokosa (uwielbiam wszystko co kokosowe;)) W dodatku bez glutenu i białego cukru. Aby masa nie była zbyt mdła część masy połączyłam z kakao co przełamuje smak kokosu. Idealne ciasto na weekend a w dodatku nie jest bardzo kaloryczne. Do pieczenia użyłam tortownicy o średnicy 16 cm z czego otrzymałam 12 porcji. Jedna(...)ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier/słodzik . Dalej ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Energicznym ruchem łączymy wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę wylewamy do tortownicy. P ieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 25 minut. Po tym czasie wyciągamy zostawiamy do wystudzenia. Gdy biszkopt wystygnie dzielimy go na trzy części. Masa
Health-Fit-LifeJesień to bez wątpienia dobry czas dla czekolady i chilli. Dobra czekolada to endorfinowa bomba, która pozytywnie wpłynie na humor. Natomiast chilli rozgrzeje nawet największych zmarzluchów. :) Musicie zatem koniecznie wypróbować naszych obłędnych babeczek nafaszerowanych dobrą energią. SKŁADNIKI (12 sztuk): 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu(...)stopni, funkcja góra / dół. Foremki wykładamy papilotkami, natomiast jeśli używamy foremek silikonowych możemy pominąć papilotki. Każdą foremkę wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Na wierchu układamy po kilka kawałków czekolady i delikatnie wciskamy do środka. Muffinki pieczemy przez 15 - 18 minut, aż się ładnie zarumienią. Smacznego
Kuchnia od dwojgaHej! Jak mijają Wam letnie dni? U mnie bardzo pracowicie, ale mimo to staram się znaleźć trochę czasu na ulubione zajęcia. 💗 Ostatnio udało mi się
Kuchnia Ellieśrodę lub czwartek. Składniki na jedną średnią i trzy małe babeczki (można też upiec jedną większą) na ciasto: 3 jajka 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki oranżady cytrynowej 1/4 szklanki oleju 1 szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z cytryny na dekorację: 5 łyżek cukru pudru 2 łyżki wrzątku odrobina różowego barwnika lub soku malinowego cukrowa(...)proszkiem, przesiać do masy jajecznej, wlać olej i oranżadę, wymieszać dokładnie ale delikatnie. Foremki wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć ciasto (do 3/4 wysokości, bo urośnie) i piec w 180*C do suchego patyczka. Po upieczeniu odczekać kilka minut i wyjąc babeczki na kratkę. Cukier puder wymieszać z wrzątkiem i barwnikiem. Lukier musi być dość gęsty, rzadki spłynie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaodpowiadam na Wasze pytania i staram się rozwiać Wasze wątpliwości. Jest mi niezmiernie miło, że jesteście tutaj ze mną, no bo cóż byłby wart blog Kuchnia u Krysi bez Was? Dlatego ja upiekłam ten tort specjalnie dla Was. (tortownica 26 cm): Składniki na biszkopt: 7 jajek (temperatura pokojowa) 160 g mąki pszennej tortowej 55 g mąki ziemniaczanej(...)masy. Na koniec wsypałam obie mąki. Wymieszałam wszystko za pomącą szpatułki. Piekarnik ustawiłam na temp. 180 °C. Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto przelałam do formy i wstawiłam do piekarnika na około 25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu, zostawiłam biszkopt do wystudzenia w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Wykonanie kremu: Żelatynę zalałam zimną wodą. Po napęcznieniu
Kuchnia u Krysimasła w temperaturze pokojowej 120 g zielonych oliwek bez pestek 200 g serka słonego półtłustego lub sera typu feta 2 łyżeczki suszonego oregano oliwa WYKONANIE Do miseczki wlać 100 ml letniej wody, pokruszyć drożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić na 30 minut do powstania zaczynu. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, sól, wlać(...)łyżką, po czym przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i zacząć zagniatać ciasto. Stopniowo dodawać po kawałku masła cały czas wyrabiając. W razie potrzeby podsypywać mąką. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przełożyć do miski, lekko spłaszczyć, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do pierwszego wyrastania na 2-3 godziny. Ciasto powinno w tym czasie podwoić, a nawet potroić swoją objętość. Oliwki
Passions hobbies lifejednak takie dni, kiedy nie chce mi się uruchamiać piekarnika. Wtedy najchętniej przygotowuję właśnie ciasta bez pieczenia. Pyszna delikatna masa dyniowa przekładana kakaowymi herbatnikami idealnie pasuje do kubka gorącej kawy. Deser ten polecam szczególnie osobom, które nie przepadają za zbyt słodkim ciastami. Składniki (26x20): 2 opakowania kakaowych herbatników (2 razy po 250 g) 2,5 szklanki kremówki(...)mikserem na najmniejszych obrotach. w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy na przemiennie warstwę herbatników i masę dyniową do wyczerpania składników. Wierzch ciasta ozdabiamy pokruszonymi ciastkami. Ciasto można dodatkowo udekorować polewą czekoladową tworząc tzw. "esy floresy". Przechowujemy w lodówce. źródło: przepis własny Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: ok. 45 minut plus chłodzenie Koszt przygotowania
Pobite gary Barbaryokoło 5 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto rośnie bardzo wolno, po 1,5h zmiana nie będzie bardzo widoczna, ale tak ma być. Wyciągamy ciasto z miski, zagniatamy na kształt rolady i tniemy na dziewięć kawałków. Każdy kawałek rozwałkowujemy i nakładamy na jego środek 2 kostki czekolady. Sklejamy ciasto i formujemy(...)bułeczkę. Układamy na blaszce w sporych odstępach. Gotową blaszkę przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 30 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 12 minut
Gotowanie i blogowaniedokładnie miksujemy na gładką, lśniącą bezę. Następnie dodajemy pozostałe składniki czyli mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Całość bardzo delikatnie mieszamy. I nasze białe ciasto jest gotowe. Teraz przechodzimy do ciasta ciemnego :-) ciasto ciemne SKŁADNIKI: - 6 jaj - ¾ szklanki cukru - szklanka m ąki pszennej - 2 łyżki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek(...)dodajemy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Miksujemy delikatnie, na najmniejszych obrotach do połączenia się składników. I nasze drugie ciasto gotowe:-) Teraz przechodzimy do przygotowania naszego łaciatego biszkopta. Dużą blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Jeśli chcecie możecie wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. I zaczynamy wykładanie ciasta. Kładziemy łyżkę ciasta białego, i następnie ciemnego na przemian.Drug
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSłodka marcepanowa masa serowa bez spodu i orzeźwiająca warstwa owoców lasu z galaretką daje niesamowity efekt smakowy. Sernik wprost rozpływa się ustach, polecam na poczęstunek dla letnich gości. Przynajmniej raz trzeba upiec w sezonie takie ciasto. Składniki: Masa serowa 60 dag chudego twarogu Mlekoma 1/2 szklanki cukru 10 dag marcepanu 1/2 szklanki mleka w proszku(...)zmiksowana dodajemy starty na tarce jarzynowej marcepan, mieszamy delikatnie łyżką do połączenia. Gotową masę serową wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy o śr 22 cm. Pieczemy w nagrzanym do 160*c piekarniku przez 55-60 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Wierzch: Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody, lekko tężejącą mieszamy z owocami. Wylewamy na zimny sernik, wstawiamy do lodówki
Wanilia i Kardamonmojprzepisna.pl | Babeczki burczane, wegańskie i bez cukru Świetne ciasto a’la brownie. Buraki w nim są tak dobrze ukryte, że prawie ich nie czuć. Ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość, smakuje nawet dzieciakom. Inspiracja z blogu Anny Lewandowskiej . Składniki na 10 małych babeczek lub tortownicę o średnicy 20 cm: 300 g surowych buraków 1/3 szklanki rodzynek, namoczonych(...)nagrzać do 180 st. Buraki umyć, obrać, zetrzeć na tarce następnie zmielić na puree blenderem lub w malakserze (trzeba mielić kilka minut). Dodać resztę składników, oprócz orzechów. Zmielić na gładką masę, dodać orzechy wymieszać. Wypełnić papilotki ciastem, wyrównać. Piec 30 min w 180 st. (w formie muffin). W tortownicy piec 40-50 min. Wystudzić. Smacznego! Babeczki buraczane Babeczki buraczane
moj przepis naŚwięta wielkanocne bez jajek? Chyba nikt z nas sobie tego nie może wyobrazić, jednak zamiast klasycznie podanych jaj – zaszalej w tym roku i zaskocz rodzinę czymś, czego dotąd nie robiłaś! Jajka to prawdziwy symbol świąt wielkanocnych. Jest doskonałym i obowiązkowym daniem na świątecznym stole. Składniki: 200 ml letniej wody 15 g drożdży 350 g mąkipszennej 30 g otrębów(...)około 10 minut, aż ciasto będzie sprężyste. Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy 60 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W tym czasie jajko gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na osiem części, lekko rozwałkowujemy. Na każdym kawałku układamy jajko. Zlepiamy ciasto, formujemy kulę i zlepiamy brzegi. Jajka w cieście umieszczamy
Podróż w kulinariaśmietanką kokosową) ¾ szklanki erytrolu 1 łyżeczka soli 1 szklanka mąki kokosowej Opcjonalnie: ekstrakt waniliowy bądź migdałowy Opcjonalnie: dżem bez cukru (do wypełnienia babeczek) lub polewa czekoladowa (czekolada gorzka bez cukru z olejem kokosowym) Przygotowanie: W małym garnku roztapiamy olej kokosowy. Gdy już jest płynny, dodajemy do niego kakao i mieszamy aż składniki ładnie się połączą(...)donuty mamy gotową ;) Teraz wystarczy tylko wysmarować foremki niewielką ilością masła lub oleju kokosowego i ponakładać masę do foremek. Pieczemy około 15-20 minut (u mnie 17) w 160˚C, tryb góra-dół z wentylacją (u mnie nazywa się on ‘ciasto’). Sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków czy już są dobre – patyczek wbijamy w środek babeczki – i jeśli wyjdzie suchy
Jak gotować i nie zwariowaćsmażenia foremka aluminiowa 20 cm x 7 cm lub mała foremka do ciasta maszynka do mielenia mięsa Link do filmu z przygotowania : Pieczeń rzymska z ziemniakami https://www.youtube.com/watch?v=O73BVdKBpQI Przygotowanie : Cebule kroję w kostkę i podsmażam na rozgrzanym oleju na patelni przez około 10 minut tak żeby się zeszkliła . Umyte i osuszone mięso kroję na mniejsze kawałki . Umytą(...)masę przekładam do foremki ,delikatnie ugniatam i wyrównuję górę . Pieczenie pieczeni rzymskiej z ziemniakami : Foremkę z pieczenią wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 70 minut , góra po upieczeniu powinna być rumiana . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Pieczeń rzymska z ziemniakami jest gotowa . Życzę
Uwaga Babcia GotujeJeśli chodzi o słodkie menu świąteczne, zazwyczaj pojawia się w nim makowiec , sernik, keks i piernik. Dla mnie keks jest bez konkurencji (to chyba moje ulubione ciasto), szkoda, że do jego przygotowania niezbędne jest masło... Tutaj wersja tradycyjna, ale na blogu znajdziecie również przepis na keks herbaciany . Jutro Mikołajki, koniecznie przygotuj te pyszne i zdrowe pralinki , dla kogoś(...)żółtkami dodaj białka i delikatnie wymieszaj. Wymieszaj odsączone bakalie z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodaj suche składniki do mokrych. Ewentualnie dodaj jeszcze kilka łyżek wody. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Przełóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 50 minut do 1 godziny
Corner With RecipesDzisiaj przedstawiam prostszą wersję, marcinek lany, bez wałkowania, z podanych składników wyszło mi 9 placków, jak na moje potrzeby wystarczająco. Nie jest to przepis bardzo skomplikowany, tylko troszkę czasochłonny. Do dzieła! Składniki: na placki: 4 jajka kostka masła szklanka cukru 10 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli na krem(...)sztywno ze szczyptą soli i dodać do ciasta, delikatnie ale dokładnie wymieszać łyżką. Na papierze do pieczenia odrysować sobie okrąg (u mnie o średnicy 25 cm), nakładać na papier po 2 łyżki ciasta, dobrze rozprowadzić do krawędzi i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 4-5 minut. Placek zdejmuję z papieru i powtarzam tę czynność
na moim stole...często wielogodzinnego. A idea pieczenia w tym garnku jest taka, że moczymy ten garnek przed pieczeniem przez jakieś 20 minut, wkładamy do niego to co mamy włożyć i takiego nasiąkniętego wodą pieczemy. Jakby nam stał z ciastem na zakwasie przez kilka godzin to by przecież cały wysechł po tym moczeniu. A rzecz właśnie w tym żeby nie wysechł(...)ciasto przez 15 minut. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Potem przekładamy do garnka rzymskiego (który moczymy bezpośrednio przed użyciem przez 20 minut) i od razu wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy (garnek przykrywamy przykrywką) 1 godzinę w 220 stopniach. Jakby chleb się nam słabo przyrumienił to zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 10 minut. Wyjmujemy
Marder&Marder Manufacturejeszcze lepsze od poprzednich , bardzo zdrowe ciasteczka, z pełnoziarnistej mąki. Tym razem użyłam mąki żytniej i orkiszowej, dodałam pestki dyni i ziarna słonecznika oraz posłodziłam ksylitolem. Tradycyjnie są również bez laktozy - używam masła z ukwaszonej śmietany (ale zawierają białko mleka). Samo zdrowie w każdym chrupiącym kęsie, a chrupią meeega. Polecam wszystkim bardzo zdrową i smaczną słodycz. Idealne jako pełnowartościowe(...)pieczenia - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy W misie miksera umieścić mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, wsypać ksylitol i ksylitol z dodatkiem wanilii. Przy użyciu haka wymieszać składniki. Następnie dodać jajka i zagnieść kruche ciasto. Wsypać ziarna słonecznika i dyni i dokładnie wymieszać. Można również zagnieść ciasto
Smaczne Zdroweciepłe miejsce na 30 minut. Fiołkom odrywamy płatki. Po 30 minutach do zaczynu dodajemy mąkę, żółtka, masło i konfiturę fiołkową. Wyrabiamy aż ciasto przestanie się kleić (można dodać trochę mąki, jednak nie za dużo bo bułki nie będą puszyste). Dodajemy płatki i jeszcze raz wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość. Piekarnik nastawiamy(...)ciasta formujemy 12 niewielkich bułeczek. Smarujemy je z wierzchu białkiem i pieczemy 20 minut. Można jeść na ciepło, ale jak zauważyła trafnie mama, w wystudzonych bardziej czuć delikatny aromat fiołków. A to przecież on stanowi o wyjątkowości tych bułek. Polecam same, ale również z odrobiną masła albo miodu! Nie tylko my mamy smaka na fiołkowe płatki- coś
les mirabellesmogła ruszyć z remontem i koncepcji już nie zmieniać ;) Przynajmniej jedno pozostaje bez zmian! Moje zamiłowanie do pieczenia. Ostatnio na przykład zrobiłam idealne bakaliowe ciasto. Leciutkie, puszyste, lekko wilgotne - nie za suche brzmi w tym wypadku dużo trafniej. Do tego masa bakalii w podstawie ciasta, mniam! Nic tylko zajadać się kawałkiem z ciepłą herbatą i magazynem z wystrojem(...)migdały i orzechy laskowe. Mieszamy, następnie dodajemy partiami do masy jajecznej i lekko mieszamy.Ciasto przelewamy do dużej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180`C i pieczemy około 30 minut. Studzimy w formie.Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościmasłaRozpoczynamy od przygotowania ciasta. Białka ubić mikserem na sztywno (fot.1). Dodać cukier, dalej ubijając. Następnie żółtka. Odstawić mikser. Wrzucić resztę pozostałych składników. Wymieszać delikatnie drewnianą łyżką. Foremkę o wymiarach 28 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę wylać do formy (fot.2), a drugą wstawić do lodówki. Foremkę z ciastem wstawić do piekarnika(...)nagrzanego do 170ºC. Piec 20 minut (ciasta nie można przesuszyć). Po upieczeniu jednego placka, postępować dokładnie tak samo i upiec drugi placek, z masy oczekującej w lodówce.Ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie przygotować krem.Teraz czas na krem. Zimne mleko UHT mieszać z sokiem z brzoskwiń (użycie mleka UHT, jest takie ważne, ponieważ po dodaniu soku z brzoskwiń
Świat Ciastawadą, bo znikają ekspresowo) jest fakt, że pierniczki idealnie nadają się do spożycia zaraz po upieczeniu, dlatego można je upiec "na ostatnią chwilę" bez obaw o to, że staną się twarde jak kamień.Samo przygotowanie ciasta, w przeciwieństwie do składu, jest tradycyjne- banalnie proste i szybkie. Zdecydowanie więcej czasu niż w przypadku zwykłych pierniczków, pochłania jednak nadawanie ciasteczkom kształtu(...)żurawinę, miód/syrop z agawy oraz przyprawę korzennąWlać szklankę wody i wymieszać całość rękąDodawać wody do uzyskania gęstej, kleistej masyMasę wykładać na blachę z papierem do pieczenia używając foremekPierniczki piec około 45 minut w pierniku nagrzanym do 180°CTak przygotowane pierniczki stanowią nie tylko pyszną i zdrową przekąskę, ale dostarczają energii niezwykle potrzebnej w czasie przedświątecznych porządków i przygotowań
peanutbuttermonsterBardzo dobre i szybkie ciasto. Smakowało wszystkim. Możecie użyć innych owoców, ale muszą być kwaskowate. Ciasto jest słodkie. Wykonanie ciasta – do miski wsypać mąkę, proszek
Kuchnia Pokoleńczęści tarki przeznaczonej do tarcia ziemniaków. Odstaw na kilka minut, aby z ziemniaków zeszła woda. Cebulę pokrój na bardzo drobną kostkę, bądź zetrzyj na tarce na małych oczkach. Do startej masy na placki ziemniaczane dodaj cebulę i zamieszaj. Wodę znajdującą się w misce z ziemniakami delikatnie zlać, by ciasto nie miało zbyt wodnistej konsystencji. Do przygotowanych ziemniaków dodać jajko, mąkę(...)sól oraz pieprz. Całość zamieszać i odstawić jeszcze na kilka minut. Jeśli znów zbierze się zbyt duża ilość wody ponownie ją zlać. Masa powinna być dosyć gęsta. Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Za pomocą łyżki na patelni układać niewielkie i cienkie placki. Smażyć z każdej strony około minuty by placek ziemniaczany był mocno zarumieniony z każdej strony. Po usmażeniu
To Musisz WiedziećChciałam na weekend upiec jakiś sernik, ale nie pomyślałam wcześniej i nie kupiłam twarogu. Ale zawsze mam za to zapas serków wiejskich :D Przypomniałam sobie o
FitKotBardzo proste ciasto z dodatkiem dyni , które nie wymaga wielu składników. Nie ma w nim cukru, a także popularnych jego zastępników, a za to są daktyle
Zdrowie na języku :Pnajmniejszej prędkości przez 4 - 5 minut).Dodaj roztopione masło i wyrabiaj (albo mieszaj mikserem), aż masło zostanie całkowicie wchłonięte. Zajmie to około 5 - 6 minut.Jesli wyrabiasz ciasto ręcznie, rozciągnij je do postaci sporego kwadratu. Rozsyp na całej jego powierzchni ryż, a następnie złóż ciasto i krótko, ale delikatnie, wrób ryż w ciasto. Jeśli do pracy został zaprzęgnięty robot, po prostu(...)ryż nie rozmieści się równomiernie w cieście. Po dodaniu ryżu ciasto może stać się odrobinę bardziej lepkie, a to za sprawą zaabsorbowanej przez ryż wody.Uformuj z ciasta kulę, włóż ją do natłuszczonej miski. Odstaw pod przykryciem na ok. 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat roboczy. Podziej ciasto na cztery równe części (po około
Grahamka, weka i kajzerkaJak weekend to i ciasto musi być..tym razem tematem akcji Ciasto na niedzielę były rabarbarowe wypieki..Dagmara miała super pomysł z tym rabarbarem
Moje domowe kucharzenieKing...na wzór Maxi King... Składniki: 500 g herbatników, 500 g mleka w proszku - nie granulowanego! 400 g masła, pół szklanki cukru, 3/4 szklanki mleka, 510
Lena GotujeTruskawki pomału już znikają z krzaczków..i trza korzystać jeszcze póki można.Taki deser można zrobić z dowolnymi owocami lub i z owocami i dodatkowo z
Moje domowe kucharzeniePrzepis na ten sernik mam od mamy. I powiem Wam, że wychodzi idealny. Bardzo puszysty, delikatny. Po prostu rozpływa się w ustach. A sekretem tego
Passion of CookingChleb pszenno-żytni na zakwasie i drożdżach Przygotowanie: Do przygotowania ciasta chlebowego używam robota kuchennego dzięki czemu wyrobienie ciasta zajmuje dosłownie kilka minut, natomiast tradycyjnie przy odrobinie wysiłku i czasu można również wyrobić ciasto ręcznie. Do misy robota wkładam drożdże, które zasypuję odmierzoną ilością cukru, pozostawiam na 2-3 minuty aż drożdże pod wpływem cukru zaczną się rozpływać , n astępnie(...)przywarł do ścianek podczas pieczenia, z ciasta formuję wałek około 30cm długości, który wkładam do foremki, z wierzchu ciasto zwilżam mokrym pędzlem i posypuję makiem, czarnuszką bądź sezamem, ciasto z wierzchu nacinam ostrym nożem, po czym odkładam na 1 ½ godz. do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 210 -220 0 C i piekę w tej temperaturze przez
Księga-Smakupropozycje śniadaniowe. Każdą z nich uzupełnia szklanka soku pomarańczowego, o której warto pamiętać przy każdym śniadaniu. Dlaczego? Sok pomarańczowy świetnie komponuje się z porannym posiłkiem, bez względu na to czy wybierzemy propozycję na słodko, czy wytrawnie. Uzupełniając nim nasze śniadanie dostarczamy naszemu organizmowi 1 z 5 zalecanych dziennie porcji owoców lub warzyw, bo szklanka soku 100% to właśnie porcja(...)cukrem i miodem. Dokładnie mieszamy. Przygotowaną mieszankę rozprowadzamy na całej powierzchni blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20-25 minut (do zezłocenia). Po około 10 minutach mieszamy (bez wyjmowania z piekarnika) drewnianą łopatką. Pilnujemy, aby granola zbyt mocno się nie przyrumieniła. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy
Smaki Na Talerzuproszku *można użyć ulubionych świeżych ziół, np. bazylii, oregano, kolendry, pietruszki (łącznie ok 30g, same listki bez łodyg) Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w dużej misce, ugniatamy do połączenia składników, następnie przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Gotowe ciasto przekładamy znów do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na czas przygotowania masła. Cebulę, czosnek, zioła i suszone pomidory umieszczamy(...)układamy je obok siebie w natłuszczonej tortownicy o średnicy 26 cm (surowe ciasto nie musi zajmować całej objętości blachy, zwiększy swoją objętość podczas pieczenia). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy ok 25-30 minut, aż chlebek przyrumieni się z wierzchu
Zawsze głodna!Ciasto wyrabiać, aż będzie odstawać od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Nadzienie: cebule upiec, zemleć razem z mięsem. Przesmażyć razem, wlać bulion i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajko rozbełtać dodać do ostudzonej masy mięsnej. Jajka posiekać. Ciasto rozwałkować, wycinać z niego dowolnej wielkości koła – ja wycięłam 17 kół o średnicy 12 cm. Na cieście układać(...)porcję mięsa i trochę jajek siekanych. Zlepiać pierogi. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 – 25 minut
królestwo garówProsty i bardzo smaczny przepis na tartę bez dodatku mięsa, na bardzo smacznym twarogowym cieście :) Składniki na jedną tartę Ciasto: 150 g masła 150 g twarogu chudego lub półtłustego 150 g mąki pszennej typ 650 sól, papryka słodka, wędzona ewent. ostra. Nadzienie: około 1/2 paczki mieszanki warzyw (brokuły, kalafior, brukselka, marchewka itp.) około 120 g tartego sera(...)ostra Ciasto 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na około 30 minut. 2. Następnie schłodzonym ciastem wylepiamy formę do tarty uprzednio wysmarowana masłem i oproszoną bułka tartą lub mąką. 3. Tak przygotowany spód nakłuwamy widelcem i możemy jeszcze chwile schłodzić, ja od razu wstawiłam ją do piekarnika. Spód podpiekamy w 200 stop. 10-15 minut
Gotowanie...to proste !razem z masą makową Helio idealna do świątecznych wypieków, polecam. Tym którzy ich nie znają powiem że są to bardzo proste ciasteczka bez jajek i proszku do pieczenia, zawsze się udają i wybornie smakują. Jako nadzienie można użyć powideł, sera lub masy makowej. Jeśli obawiacie się posmaku piwa to powiem że wcale(...)oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na około 4 mm. Następnie wycinamy kwadraty o wielkości 4/4 cm, na środku układamy łyżeczką masę makową i dobrze zlepiamy ze sobą przeciwne rogi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy na złoty kolor, moje ciastka piekły się około 14 minut. Upieczone ciasteczka przekładamy na talerz
Sama słodycz i szczypta chiliłyżeczka cynamonu Budyniowa pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania budyniu bez cukru (waniliowy lub śmietankowy) 1/2 szklanki oleju rzepakowego szczypta soli Z podanych składników na kruche ciasto bardzo szybko zagniatamy kulę ciasta, którą dzielimy na 1 równe części. Wkładamy je do zamrażarki. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na mandolinie. Mieszamy(...)nich większość soku. Na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy. Zamarzniętą kulę ciasta ścieramy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Starte ciasto rozkładamy równomiernie na blaszce o wymiarach 30 x 23 (mniej więcej) i lekko przygniatamy dłonią. Na surowe ciasto nakładamy ciepłe jabłka. Z białek i szczypty soli ubijamy pianę. Ciągle ubijając dodajemy po łyżce cukru (kolejną
MamaOskarkamyślą, aby napić się kawy...". Znalezione w internecie. Trafione w samą dziesiątkę :D Rabarbar ostatnio przetwarzam hurtowo, ale ile też można piec tylko ciasta? Przyszła więc pora na deser. Coś słodkiego i kwaśnego zarazem lecz bez śmietany - by mała M również mogła spróbować. No i padło na kaszę manną. Taki banał? Ale jaki pyszny! Zainspirowałam się przepisem na taką(...)śmietanką i szczyptą soli. W szklance wymieszać pozostałe pół szklanki mleka wraz z kaszą oraz cukrem. Wlać je na gotujące się mleko i dodać wiórki kokosowe. Gotować przez kilka minut często mieszając aż kasza znacznie zgęstnieje. Przestudzić a następnie przelać do pucharków lub miseczek. Odstawić do wystygnięcia, najlepiej do lodówki. Karmelizowany rabarbar: Rabarbar obrać i pokroić na równej wielkości kawałki
My simple kitchenalbo bitkami, albo baletkami. Pamiętam jak po szkole, lubiłam wstąpić do cukierni i za zaoszczędzone monetki kupić sobie chociaż kilka sztuk tych ciasteczek. Były dostępne z makiem i bez, ale ja zdecydowanie bardziej wolałam te posypane czarnymi ziarenkami. I przepis na takie właśnie bitki zaproponuję dzisiaj. Składniki na 2 blaszki pojedynczych ciasteczek: 3 jajka (białka i żółtka osobno(...)delikatnie) wymieszać przy pomocy szpatułki. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o szerokości 1 cm i wyciskać na blachę (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia) nieduże krążki, pozostawiając odstępy między ciastkami. Tuż przed samym pieczeniem posypać makiem. Ciasteczka piec (obie blaszki na raz!) w temperaturze 180ºC z termoobiegiem przez około 10 minut, aż będą lekko złote
Świat Ciastaopakowanie cukru wanilinowego 190g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki suchego maku Krem kokosowy: 900ml mleka 250g cukru pudru 1 budyń waniliowy bez cukru 80g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 2 żółtka 250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 100g wiórków kokosowych 1 puszka ananasa w plastrach Krem śmietanowy(...)jasną, kremową masę. 3. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać mak i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem kokosowy: 5. Wiórki kokosowe zemleć
Mała Cukierenkaparówek (u mnie z szynki Henryka Kani ) Ciasto: 80g mąki pszennej 80g mąki kukurydzianej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 szczypta pieprzu (solidna) 1 jajko około 160 ml mleka Ponadto: mąka pszenna do obtoczenia parówek olej do głębokiego smażenia Obie mąki, proszek do pieczenia, sól, cukier oraz pieprz połączyć(...)mieszając należy stopniowo dolewać mleko. Ciasto wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. (Powinno być gęste, ale lejące się.) Parówki (dodatkowo przecięłam je na pół) nadziać na patyczki do szaszłyków, obtoczyć w mące i następnie dokładnie w przygotowanym cieście. Nadmiar ciasta delikatnie strząchnąć. Kiełbaski smażyć partiami na mocno rozgrzanym oleju - przez około 3 minut, do momentu aż będą zarumienione. Całość odsączyć
Di gotujeskładników i wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania dodawajcie masło. Dodajcie więcej mąki jeśli ciasto będzie za rzadkie. Dobrze zagniecione/ wyrobione ciasto powinno być miękkie i elastyczne i tak wyrobione ciasto włóżcie do wysmarowanej olejem miski i przykryjcie do wyrośnięcia na co najmniej 1 do 2 godzin. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełóżcie na wysmarowaną tłuszczem(...)rozciągnąć w dłoniach. Posypcie wierzch bułką tartą i ułóżcie połówki śliwek rozcięciami do góry, aby sok nie wsiąkał w ciasto. Odstawcie do wyrośnięcia- powinno solidnie się napuszyć. U mnie trwało to około 75 minut. Posypcie kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni około 35-40 minut. Powodzenia
Piekarz-Kucharz-GarkotłukCiastka z tego przepisu są idealne jako spód do np. serników, gdzie wykorzystuje się już upieczone wcześniej ciastka, lub też jako idealna baza do wszelkich kruchych tart i to bez zbędnego wałkowania i chłodzenia. Jest to idealny przepis- baza dla wszystkich nie tolerujących glutenu , ale zapewniam, że będą smakować wszystkim. Upiekłam ich 32 szt, z czego 12 zostało(...)pieczenia (ja pominiecie, to nic się nie stanie) Przygotowanie: Zblenduj płatki owsiane (ale nie na mąkę), umieść wszystkie składniki w misce i zagnieć ciasto. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, odmierzaj porcje ciasta małą łyżeczką, formuj kulki i rozpłaszczaj, tak żeby nie były grubsze niż 5 mm. Jak widać, idealnie wyciska się w tym cieście wzorki. Piecz w temp
greenscarfpory zrobiłam to chyba coś jest na rzeczy, jako, że on zawsze ma coś do powiedzenia co można by było zrobić lepiej. Ciasto jest bez dodatku mąki, co jest bardzo ciekawe. Jest to ciasto z pochodzenia z Neapolu a nazywa się Migliaccio, które je się najczęściej podczas karnawału. W oryginalnym opisie dodaje się kieliszek limoncello, rodzaju likieru, ale niestety(...)momentu aż całość będzie bardzo gęsta, jakieś 3 minuty. Następnie w misce na małych obrotach miksera łączymy ricottę, masło, jajka, cukier, skórkę z limonki i ekstrakt waniliowy. Następnie dodajemy stopniowo masę z kaszy manny i mieszamy aż obie masy dokładnie się połączą. Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy na to nasze ciasto, pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut aż się
Delusional Trine100g orzechów włoskich – zmielonych 100g wiórków kokosowych 100g rodzynek 1 łyżka mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 puszka brzoskwiń 2 budynie śmietankowe bez cukru 3 łyżeczki cukru 1 łyżka mąki pszennej 5 żółtek 250g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej Dodatkowo: 2 opakowania delicji o smaku pomarańczowym 2 galaretki o smaku pomarańczowym(...)osobnej blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i obie blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika (każda będzie na innym poziomie piekarnika, dlatego pieczemy na funkcji termoobieg). Piec przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 5. Brzoskwinie osączyć, zachowując syrop. 6. Syrop przelać do rondelka, dodać cukier i zagotować. Budynie rozmieszać razem
Mała Cukierenkaprzed obiadem oddałam Synów w dobre ręce Tatusia i dawaj ;) Raz dwa ukręciłam ciasto parzone, później wycisnęłam do ostatniej łyżeczki i upiekłam... Z tym jedynie zeszło troszkę dłużej, ale bez przesady. Całość zajęła mi może godzinę- łącznie ze studzeniem (dobrze mieć czasem w domu lodowaty ganek😋). Sami widzicie, że to nic trudnego, a świeżość tych "gniazdek" powala- ostatni krążek(...)połączenia się składników. Wyrobione ciasto parzone powinno odchodzić od ścianek. Studzimy, a następnie dodajemy po jednym jajku nie przerywając miksowania. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego, wyciskamy kółeczka tylką w kształcie gwiazdki na rozłożony papier do pieczenia. Następnie nożyczkami tniemy na małe części. Każdy jeden pączek kładziemy papierem do góry na rozgrzanym oleju. Po ok minucie papierek odrywamy. Smażymy
Kuchnia w czekoladzieBananowiec w naszej rodzinie jest bardzo lubianym ciastem, często go robię. Przeważnie wersję z pianką lub bez, z samym musem bananowym. Tego bananowca upiekłam na Dzień Babci do przedszkola córeczki, która koniecznie chciała ciasto z galaretką. Tym razem piankę zastąpiłam kremem karpatkowym i trochę zmieniłam kolejność warstw. Wyszło z tego coś całkiem nowego i pysznego. *foremka(...)sztywno. Nadal ubijając dosypywać powoli cukier a następnie dorzucać po żółtku. Kiedy masa będzie puszysta dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przełożyć do blaszki wyścielonej papierem. Piec w 175*C około 30 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Dwie galaretki cytrynowe rozpuścić w 750 ml wrzątku. Wystudzić. Z galaretki odlać pół szklanki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPyszny chlebek z oliwkami, bez drożdży, bez wyrabiania i wyrastania. Jego przygotowanie zajmuje jedynie 15 minut! Wykonany z mąki Szymanowskiej ekologicznej i Polskiego Oleju Rzepakowego. Można podawać go na ciepło lub zimno, sam lub jako dodatek do zup czy sałatek. Smakuje wyśmienicie 😋 Idealny zarówno na pierwsze jak i drugie śniadanie 😉 Składniki: 2 szklanki mąki Szymańskiej ekologicznej(...)wino oraz olej i mieszamy dokładnie, aż ciasto zrobi się gładkie. Oliwki kroimy w cienkie plasterki, a ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do ciasta. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do pizzy i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przenosimy do keksówki (12 x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Kuchnia MagdaLenyWspaniałe ciasto, które w internecie pojawia się jako ciasto bez pieczenia, podane na spodzie z herbatników. U mnie w wersji na biszkopcie, gdyż chciałam by ciasto było nieco bardziej podzielne. Warstwa serowa u mnie nieco niższa niż na ciastach prezentowanych na innych blogach, z uwagi na wykorzystanie większej formy, w moim odczuciu było jej jednak(...)cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Łączymy z masą jajeczną delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Ciasto wylewamy do formy (21×32) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody, odkładamy w chłodne miejsce. Gdy galaretki
Smaki Na TalerzuCiekawy deser w postaci ciasta bez odrobiny cukru. Całej masie słodkości dodają jedynie banany, zaś kiwi dodaje nutę kwaśnego smaku. Ciasto jest zdrowe i mogą go z spokojnym sumieniem jeść również osoby na diecie. SKŁADNIKI 150 g kaszy jaglanej 500 ml wody szczypta soli 2 łyżki masła 2 banany 4 kiwi WYKONANIE Wodę zagotować, wsypać do niej kaszę jaglaną(...)kiwi, zmiksować na jednolitą masę (najlepiej użyć w tym celu blendera ręcznego). Tak przygotowaną masę przełożyć do formy i wyrównać górę. Pozostałe kiwi pokroić w plastry i wyłożyć na cieście. Piec przez około 35 minut
Passions hobbies lifedobrym dodatkiem, ale i bez niej mazurek będzie smaczny. Mazurki to takie ciasta które budzą we mnie ambiwalentne uczucia - lubię je bo są ładne, szybkie do zrobienia i na wielkanocnym śniadaniu są od zawsze. Z drugiej strony, to jedne z najsłodszych ciast , przynajmniej tak było w moim rodzinnym domu - a takie słodkie ciasta to nie moja bajka(...)zrobimy z niego brzeg - resztę rozwałkować na niezbyt gruby placek (ok. 1 cm) o dowolnym kształcie. Z odłożonego kawałka ciasta uformować wyższy brzeg. Ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem. Piec około 25 minut na złoty kolor w temp. 190°C. W międzyczasie przygotować czekoladową masę w kąpieli wodnej : czekoladę połamać , włożyć do rondelka
Stare Garygryczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia odsączonymi i drobno posiekanymi pomidorami, solą, żółtkiem i posiekanym masłem roślinnym. Wyrabiamy ciasto którym następnie wykładamy foremkę do tarty. Ciasto będzie się kruszyć, ale wystarczy je dobrze docisnąć palcami. Po wyłożeniu foremki ciastem, nakłuwamy je widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni - pieczemy około 10 minut. Szpinak myjemy, usuwamy ogonki, wkładamy(...)minut aż zwiotczeje. Wykładamy na sito i przy pomocy drewnianej łyżki odciskamy nadmiar wody. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, wykładamy na nie szpinak a następnie pokrojony w drobną kostkę ser. Posypujemy czosnkiem. Jajko ubijamy ze śmietaną, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i wylewamy na tartę. Na wierzchu układamy suszone pomidory pokrojone w cienkie paseczki. Zapiekamy przez kolejne 10-15 minut
peggiwkuchniTrzeci wariant to ciasteczka z kawałkami czekolady – do suchej masy trzeba dodać posiekane kawałki czekolady. Ciasto na maślance uprzyjemni smak rozpływającej się w ustach czekolady. Prosty przepis na muffinki czekoladowe: margaryna lub masło 100 g mąka 250 g kakao 50 g proszek do pieczenia 1 łyżeczka brązowy cukier 150 g jajko 2 szt posiekana gorzka czekolada 100 g gorzka(...)jednej mokre, w drugiej suche. Następnie dodaj jedne do drugich i wyłóż na papilotki. Piecz w piekarniku ok 20 min (180 stopni). To, czy babeczki są gotowe najlepiej sprawdzać za pomocą drewnianej wykałaczki – jeśli po nakłuciu będzie sucha, zostawmy ciastka w środku na około 20 minut przy uchylonych drzwiczkach. Czekolada + owoce Krem na bazie czekolady połączony ze świeżo wyciśniętym sokiem
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniagamy warzyw, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Kolorowe warzywa, z których każde w odmienny sposób zbawiennie wpływa na nasze zdrowie, a do tego lekki kurczak pieczony w piekarniku bez topienia go w tłuszczu. A i jeszcze kremowy sos, tutaj mały grzeszek w postaci 1 majonezowej łyżki, którą swoją drogą z czystym sumieniem można pominąć przygotowując to danie ;) Jest(...)Marynujemy mięso kilka godzin (wersja dla cierpliwych). Płatki tłuczemy na mniejsze kawałki. Ja zwykle robię to wałkiem do ciasta, wsypując płatki do reklamówki jednorazowej. Zamarynowane mięso obtaczamy w płatkach i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temp. 180 st. Przygotowanie sosu Jogurt, majonez, sól, pieprz, zioła, sok z cytryny i oliwę mieszany
Mój Smak na Życierodziny. Kruchy spód połączony z delikatnym kremem i pysznymi owocami... Obłęd! A do tego jest bardzo prosta w wykonaniu. Chcecie dowód? Mimi udało się zrobić spód od tej tarty bez większego problemu. Przy robieniu kremu Moni mi już tak nie zaufała, ale dałabym radę. Ja nie mogę?! Mogę, więc i Wy możecie! A więc nie ociągamy się(...)następnie dodać białą czekoladę. Wstawić do lodówki. Wyjąć z lodówki ciasto. Rozwałkować. Wysmarować formę olejem i posypać mąką, Przełożyć ciasto do formy. Po nakłuwać widelcem ciasto i wstawić na 10 minut do lodówki. Przykryć papierem do pieczenia i dociążyć grochem/ryżem, co mamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut
Gotowanie, czyli hobby dla każdegoposta bez przepisu, przedstawiam wam dziś przepis na najwspanialsze na świecie ciasteczka orkiszowe. Zdrowe i naprawdę smakowite, szczególnie do popołudniowego kubka kawy bądź wieczornego kubeczka kakao. Bardzo gorąco je polecam, szczególnie że jest to zdrowa wersja domowego smakołyka. Ciasteczka zasilą grupę przepisów na każdy tydzień roku. Ciasteczka orkiszowe 3 szklanki mąki orkiszowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)jednolite ciasto. Następnie zawinąć je w folię spożywczą i schować do lodówki na co najmniej 2h. Po wyjęciu odrywać po skrawku ciasta i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Na blasze kulki powinny mieć nieco wolnej przestrzeni dookoła, ponieważ się lekko rozpłyną. Mnie na jeden raz na blasze zmieściło się 12 kuleczek. Piec w 175 C przez ~20 minut. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkomoże być również mąka krupczatka), 250 g masła lub margaryny, zimnego, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru pudru, 5 żółtek Budyniowa pianka: 5 białek, 1 szklanka drobnego cukru do wypieków, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru, 1/2 szklanki oleju słonecznikowego, Ponadto: 500 g malin (mogą być mrożone(...)wlewamy olej. Miksujemy do połączenia składników. Na spód przelewamy ubitą pianę. Układamy maliny otworkami do góry. Maliny lekko wciskamy w masę. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta (40%). Pieczemy w 190C przez 30-40 minut. Po całkowitym wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego
Passion of Cookingbrandy, 1 migdał bez skórki Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 g mąki, 100 ml mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rodzynki zalać brandy i zagotować, przykryć, odstawić do ostudzenia. Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, mleko, 2 jajka i 1 białko, sól i porządnie zagnieść. Ciasto ma być lśniące i gładkie(...)ekstrakt wanilii i dokładnie wyrobić. Nie zapomnijmy o dodaniu migdała. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto przełożyć do formy, posmarować rozmąconym żółtkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 -40 minut. Komu trafi się kawałek ciasta z migdałem zostaje „królem/królową” i ma prawo panować cały dzień -wszyscy powinni spełniać jego/jej zachcianki
królestwo garówsernik, który jest połączeniem tych dwóch, niezwykłych składników. Czekolada w wypiekach i deserach jest niezastąpiona. Ale któż wyobraża sobie dobry deser bez aromatycznej kawy? W moim serniku ten aromat kawy jest delikatny, nie przeszkadza w delektowaniu się ciastem. Polecam Sernik kawowy na czekoladowym spodzie składniki na spód: 250 g czekoladowych ciastek owsianych 50 g gorzkiej czekolady 70 g masła(...)miksujemy. Na końcu dodajemy kawę i jeszcze raz miksujemy przez chwilę. Gotową masę serową wykładamy na spód z ciastek. Pieczemy sernik przez 1 godzinę w temperaturze 150 ° C. Po upieczeniu pozostawiamy sernik w wyłączonym piekarniku jeszcze przez około 10-15 minut. By przygotować polewę podgrzewamy w kąpieli wodnej śmietanę i czekoladę. Kiedy masa stanie się gładka i aksamitna odstawiamy
Przysmaki Karolkiczęści, jeśli ciasto jest klejące, podsypać lekko mąką lub brać natłuszczoną olejem dłonią - każdy kawałek rozciągać dłonią, na środek nakładać łyżeczkę farszu orzechowego, brzegi złączyć razem, sklejając, następnie formować w dłoniach pączki - gotowe pączki układać łączeniem do spodu w odstępach od siebie na blacie posmarowanym cienką warstwą oleju, przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na 20-30 minut - pod koniec(...)wrzucać pączki w ilości, która umożliwi im swobodne pływanie, przykryć pokrywką, smażyć 1,5-3 minuty z jednej strony, po odwróceniu smażyć bez przykrycia do momentu, aż pączki uzyskają złoty lub jasnobrązowy kolor - usmażone pączki wyjmować na talerz wyłożony papierem do pieczenia, w który wsiąknie nadmiar tłuszczu - podczas smażenia regulować temperaturę oleju, niska spowoduje nasiąkanie pączków tłuszczem, zbyt
Smakołyki Berenikiwstawienie koszyków zawiniętych w folię, na noc do lodówki. (trzymać do 8 godzin w temperaturze 10 stopni, lub do 18 godzin w temperaturze 6 st C) Przed pieczeniem ,jeżeli pieczemy w foremkach, należy je wcześniej ogrzać do temperatury pokojowej. Nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym(...)Dużo łatwiej zsuwa się chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy go np semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę przerzucimy chleb . Zsuwamy do piekarnika razem z papierem .Piec ok 40 - 45 minut. Smacznego!Uwagi: Chleby piekłam na kamieniu. Pierwszy, okrągły, bez kłopotu, gotowy zgodnie z przepisem po 40 minutach. Drugi chleb, podłużny
Stare Garyatar1/4 szklanki oliwyprzygotowanieWymieszać ze sobą mąkę, sól, drożdże, cukier, łyżkę oliwy i wodę . Wyrabiać ręcznie ciasto, ok 10 minut, aż będzie gładkie. Wodę dodawać stopniowo. Jeżeli ciasto będzie zbyt wilgotne podsypać mąką, jeżeli zbyt suche - dodać trochę wody. Wyrobione ciasto przełożyć do naoliwionej miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.Piekarnik nagrzać(...)miseczce wymieszać za'atar z oliwą Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części Pierwszy kawałek rozwałkować na cienki placek, grubości ok 4 mm i o średnicy ok 25 cm. Posmarować połową oliwy wymieszanej z za'atarem, wsunąć do piekarnika na ok 8 - 10 minut. W międzyczasie przygotować do pieczenia drugi chlebek. Smacznego!Uwagi. Oryginalny przepis zawierał mniej
Stare Gary