UWAGĘ PRZYGOTOWUJĄC CIASTKA? Nie ma potrzeby schładzania ciasta, można od razu formować kulki. Najłatwiej zrobić to lekko zwilżonym dłońmi. Kulki ciasta układamy na przygotowanych blachach zachowując odstępy (ciastka rozpłyną się podczas pieczenia). Dekoracje cukrowe wgniatamy w ciastka po wyjęciu z piekarnika, gdy są jeszcze ciepłe. Próbowałam nałożyć je na ciastka przed pieczeniem, ale się roztopiły w piekarniku(...)pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na jasną masę. Dodać jajo i ekstrakt waniliowy zmiksować. Mąkę przesiać z kakao, proszkiem, sodą. suche składniki dodać do mokrych. Zmiksować do połączenia. Dodać mleko i ⅔ czekolady, wymieszać. Z ciasta formować niewielkie kulki. Układać je w odstępach na przygotowanych blachach. Każdą klukę lekko spłaszczyć, posypać pozostałymi kawałeczkami czekolady. Piec przez 10-12 minut. Blachy
Pełny talerzciasta dyniowe. Każdego roku staram się odnaleść coraz to ciekawsze połączenia smakowe. Tym razem padło na naprawdę niebanalne połączenie - dynia, cynamon i oliwa. Tak, właśnie oliwa, której tak często unikamy przy wypiekach, a naprawdę może im nadać bardzo ciekawych nutek smakowych. Zapraszam na ciasto dyniowe z oliwą! Jak raz sprobujecie, to się już się nie zatrzymacie. Ciasto wychodzi bardzo(...)wyjątkowo i jesiennie, a znika ze stołu w mgnieniu oka. No i właśnie, tylko spójrzcie na ten kolor i już zachcecie sięgnąć po kawałeczek. Całe przygotowanie ciasta to dosłownie 5 minut pracy, chwila pieczenia i już możemy się delektować ciastem. Ciasto dyniowe z oliwą - przepis: 300 g puree z dyni (przepis znajdziecie TUTAJ ) 5 jajek
Kuchnia ŁukaszaMając odpowiednie ciasto, zabraliśmy się do zrobienia baklavy , bardzo słodkiego i pełnego orzechów deseru. Smak, słodycz i kruchość tego wypieku wynagrodziły nam okres długiego czekania na możliwość upieczenia bakławy . Składniki na baklavę Ciasto: 1 opakowanie ciasta filo (ok. 330 g) 120 g masła 40 g orzechów nerkowca 100 g migdałów 100 g orzechów włoskich 50 g pistacji bez łupinek(...)niewielkim ogniu. Ciasto filo otworzyć, blaty dociąć do wielkości blachy. Przykryć zwilżoną ściereczką. Blachę wysmarować rozpuszczonym masłem, ułożyć na niej dwa płaty ciasta, drugi posmarować masłem. W ten sposób wykorzystać połowę przygotowanych płatów ciasta filo. Rozsypać równomiernie mieszankę orzechów oraz połowę pistacji, a następnie ponownie układać po 2 płaty ciasta filo, smarując każdorazowo drugi płat roztopionym masłem. Ciasto ponacinać
niecodziennikparymasła 25 dag cukru 6 jajek 1 białko (z ciasta kruchego) Dodatkowo: Cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Foremkę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Mąkę krupczatkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, dodać jajka oraz żółtko i posiekane zimne masło, całość szybko zagnieść w jednolite kruche ciasto. Przełożyć do formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem, włożyć do lodówki(...)wsypać budynie, dodać pulpę z marakui , zmiksować. Białka razem z tym z ciasta kruchego zmiksować na gęstą lśniącą pianę, dodać do masy serowej , delikatnie wymieszać. Masę wylać na kruchy schłodzony spód, włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika piec około 55-60 minut na grzaniu góra dół. Studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, Zimny oprószyć pudrem. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonpieczone na suchej patelni , można je jeść z dżemem, wędliną itp. 3 szkl. mąki 650 1/3 szkl. mleka (80ml) 1/2 szkl. wody (125ml) 25 g masła 1,5 łyżeczki suchych drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/4 szkl. semoliny Mleko podgrzać, masło roztopić.Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, cukier oraz sól. Stopniowo dodawać płynne składniki zarabiając ciasto(...)koniec dodać roztopione masło.Wyrabiać energicznie przez 10-15 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne . [Do naczynia miksującego thermomiksa wlać mleko, wsypać drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37° C/obr.2. Dodać resztę składników. Wyrobić 3 min/Interwał.] . Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia składników, na około 45-60 minut.Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną semoliną i rozwałkować na grubość
Moje domowe kucharzenieDobrze spisze się także standardowa blacha, warto jednak wyłożyć ją papierem do pieczenia. Ciasto można wygodnie rozkroić na 24 porcje. Jeśli szukacie innych inspiracji na desery bez pieczenia, zapraszam Was serdecznie do obejrzenia wszystkich przepisów na zimno . Jeżeli jednak jesteście tu dla czekolady Kinder może spodobać się Wam taki torcik :) Składniki: 150 g orzechów laskowych(...)mleka 250 g Nutelli 600 g herbatników + 50 g gorzkiej czekolady i czekoladki kinder do dekoracji Ciasto Kinder – jak to zrobić? Przygotowanie ciasta zaczynamy od przygotowania mlecznego „budyniu” i uprażenia orzechów – to jedyne czynności, które wymagają stanięcia obok pieca. Obiecuje. Orzechy prażymy na suchej patelni, aż zrobią się rumiane, nie można ich przypalić, bo będą gorzkie
CiastkozercyCiasto: 1. Do miski przesiać mąkę, kakao i kawę. Dodać cukier, pokrojone masło, śmietanę i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Następnie rękoma zagnieść ciasto. 2. Ciasto rozwałkować, podsypując mąką na okrąg większy od średnicy blaszki (blaszka 26cm, posmarowana masłem i oprószona mąką) i ciastem wyłożyć blaszkę, patrz FILM . Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 60 minut(...)Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200C na funkcji góra-dół przez około 15 minut. Piekłam na środkowym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 4. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na około 10-15 minut, aby napęczniała. 5. Do rondelka wlać śmietanę, dodać połamaną czekoladę, masło, cukier wanilinowy, ekstrakt, kawę
Mała CukierenkaLady fingers (po 140 g) cukrowe dekoracje do ciast wstążka Wykonanie : Piekarnik nagrzać do 180 stopni w opcji góra-dół, bez termoobiegu. Tortownicę dokładnie posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub otrębami. Biszkopt : żółtka ucierać z połową cukru pudru przez około 7 - 8 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej(...)misce ubijać białka z resztą cukru pudru przez około 7 - 8 minut, aż powstanie lśniąca piana (nie będzie idealnie sztywna). Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać dwukrotnie (z wysoka) do oddzielnej miski i dokładnie wymieszać. Połączyć żółtka z białkami za pomocą szpatułki, wykonując kilka lub kilkanaście delikatnych ruchów. Następnie do masy przesiać 1/3 ilości mąki
cucinarekształcie babki, która może być pod postacią ciasta drożdżowego czy piaskowego. Może być z dodatkami lub bez. Obraz Austrii to babka z morelami z dodatkiem orzechów. Smakuje nieziemsko! Składniki: 5 jajek 160 g masła skórka z 1 cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 125 g cukru 120 g zmielonych(...)białek do ciasta i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Morele kroimy na pól. Wyjmujemy pestki. Formę do babki (u mnie keksówka) smarujemy masłem i posypujemy bułką. Wylewamy 1/3 ilość ciasta. Układamy na ciasto połowę moreli. Na morele wykładamy 1/3 część ciasta i na to pozostałe morele. Przykrywamy je ostatnią, pozostałą częścią ciasta.Babkę pieczemy przez 45 minut w temp
Kuchnia w oparachwyobrażam sobie drożdżówki bez kruszonki, obowiązkowo Kruszonkę można przygotować z białym cukrem, brązowym lub cukrem pudrem. W zależności czy lubimy jak „chrzęści” w zębach czy nie… Dziś przedstawię Wam dwa trzy rodzaje kruszonki, tradycyjną oraz z dodatkiem wiórków kokosowych i migdałów. Polecam na wszelakie słodkie wypieki, dodadzą słodkości i chrupkości ciastom, drożdżówkom, rogalikom! Kruszonka Składniki(...)składniki i dodać zimne pokrojone w kostkę masło, rozcierać w dłoni aż powstaną charakterystyczne grudki, grube okruchy. Kruszonkę schładzaj w lodówce ok. 20 minut. Po tym czasie wysyp ją na ciasto lub na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz do zarumienienia ok. 20 minut
Zasmakuj KuchniCiasto z agrestem to wypiek dla wielbicieli tych kwaskowatych owoców. Wzbogaciłam je o skórkę cytrynową, która sprawia, że całość jest niezwykle świeża i niezbyt słodka. Przepis
Smakołyki Berenikitruskawek Wykonanie: Ciasto: Wszystkie składniki oprócz jajek i śmietany siekamy nożem na stolnicy. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. 1/5 ciasta wkładamy do lodówki, resztę ciasta rozwałkowujemy na stolnicy, na prostokąt o wymiarach blaszki (25 cm na 36 cm). Rozwałkowane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej jest nawinąć ciasto na wałek(...)truskawki możemy przekroić na połówki. Rozkładamy owoce równomiernie na całej powierzchni ciasta, truskawki pokrywamy budyniową pianką, której wierzch wyrównujemy łyżką, wyciągamy z lodówki pozostałą część ciasta i rozkruszając je w rękach, rozrzucamy na białkowej piance. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez 55-60 minut (jeśli ciasto od góry zacznie za bardzo się rumienić, możemy przykryć
KulinarneImpresje.plmoże być miód - ale to już nie będzie wersja wegańska) Składniki na część jaglaną: 400 g maku 10 daktyli bez pestek agawa Składniki na polewę czekoladową: 10 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego 1 łyżka masła kokosowego 2 łyżki kakao Dodatkowo: posypka czekoladowa, wegańska Część jaglana Kaszę dokładnie wypłukałam, zalałam wodą, a następnie ugotowałam do miękkości(...)wstawiłam do piekarnika na 30 min, temp. 180°C. Polewa Daktyle zalałam mlekiem i dusiłam na wolnym ogniu ok 10 minut. Do lekko rozgotowanych daktyli dodałam kakao, masło kokosowe i wszystkie składniki zblendowałam na gładko. Czekoladę przełożyła na ciasto i gotowe:) Ciasto najlepiej smakuje po wstawieniu do lodówki ale nie zawsze się to udaje
nietadietaSkładniki na ciasto: 1 kg mąki 3 jajka 250g masła 500g miodu prawdziwego 200g cukru kryształu ½ szklanki mleka ½ łyżeczki soli 3 łyżeczki sody oczyszczonej 2 opakowania przyprawy do piernika bez cukru i mąki Składniki na krem: 3 szklanki mleka 6 łyżek kaszy manny błyskawicznej 1 szklanka cukru pudru 200g masła Sok z ½ cytryny Ponadto: 2 słoiczki powideł śliwkowych(...)lodówki lub innego zimnego miejsca. Z dnia na dzień staje się co raz bardziej twarde. Przed pieczeniem blatów piernikowych ciasto dzielimy na 3 części. Wałkujemy na grubość ok ½cm, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 17 minut w temp. 170⁰C. Studzimy. Krem: 2½ litra mleka gotujemy. W pozostałej ilości mieszamy kaszę
Kuchnia w czekoladziebiałka i żółtka) ⅔ szklanki drobnego cukru 100g mąki pszennej 40g mąki ziemniaczanej Krem na bazie soku przecierowego typu Kubuś: 1 litr soku przecierowego typu Kubuś 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (40gx3szt) 2 łyżki cukru jeżeli sok jest bardzo słodki to można pominąć 250g masła w temperaturze pokojowej Masa śmietanowa ( wszystkie składniki powinny być schłodzone): 250g serka mascarpone 60ml(...)obie mąki i delikatnie mieszamy np. szpatułką, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą dno formy 23x24cm wykładamy papierem do pieczenia, nie smarujemy boków, do tak przygotowanej formy wykładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy około 30-35 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 160-170ºC gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika i z wysokości
Słodkie zapomnienieposypania ciasta Uwaga! Składniki powinny mieć temperaturą pokojową Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy resztę składników i drobno pokrojone cytrynki (wspaniale wzbogacą smak ciasta). Wszystko mieszamy drewnianą łyżką, tylko do czasu połączenia składników! Tego ciasta nie miksujemy, ani nie wyrabiamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej np. kaszą manną formy. Ciasto pieczemy(...)nagrzanym do 180 stopni piekarniku do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia zależny od rodzaju formy i ustawień pieczenia (u mnie najczęściej grzanie góra dół z termoobiegiem). Keksówka – około 45 minut, mała tortownica lub mała kwadratowa blaszka – czas pieczenia będzie krótszy. Po przestudzeniu ciasto obficie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie okruszkipłatków jaglanych i owoców. Ja do swoich dodatkowo wrzuciłam trochę kolorowych cukierków. Raczej nie polecam ich robić bez owoców, są wtedy trochę suche. SKŁADNIKI NA 24 MUFFINKI: 45 dag mąki pszennej 15 dag płatków jaglanych 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 25 dag cukru 4 całe jajka 150 ml oleju 350 ml maślanki lub kefiru ORAZ(...)Wsypujemy do ciasta na zmianę z kefirem. Mieszamy do połączenia składników. Na końcu wlewamy olej. Do ciasta na tym etapie możemy wsypać ulubione owoce i lekko wymieszać. Możemy też owoce powciskać gdy ciasto jest już w foremkach. Możemy również dodać pokrojoną czekoladę lub kolorowe cukierki. Ciasto za pomocą łyżki wlewamy do foremek do 2/3 wysokości. Pieczemy w temperaturze
Pani na deserWykonanie: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, dodajemy śmietanę i kakao i ucieramy, na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę, całość dokładnie ucieramy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm ( ciasto jest dość gęste(...)dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy olejek według uznania i dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na ciasto. 3. Maliny: Maliny płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie wciskamy je lekko w masę serową. 4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. 5. Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę. Rady: Zamiast sera
Izabelawkuchniteż ciast z jesiennymi owocami. We wrześniu królują ciasta z jabłkami,albo śliwkami. Ja połączyłam te owoce i zrobiłam prosty biszkopt z musem i śmietankową pianką. Efekt? Pyszne, delikatne ciasto, które posmakuje każdemu. Polecam. BISZKOPT Z MUSEM ŚLIWKOWO-JABŁKOWYM Składniki: (tortownica 24 cm) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju(...)przesiewamy mąki i mieszamy delikatnie łyżką. Masę przelewamy do formy 24 cm i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Biszkopt studzimy mus śliwkowo-jabłkowy: Jabłka obieramy i kroimy, a następnie polewamy je sokiem z cytryn,y aby nie ciemniały i mieszamy. Śliwki bez pestek wrzucamy do rondla z 1/2 szkl wody, aby się nie przypaliły
Bon appetit mon amiemoich tegorocznym świąt wielkanocnych - babka majonezowa :) Przygotowana bez dodatku masła, czy margaryny. Puszysta, lekko wilgotna i łatwa do upieczenia. Babka nie wymaga leżakowania, ponieważ świetnie smakuje od razu po upieczeniu. Wiem, że niektórzy z Was mogą zrobić skwaszone miny na myśl o cieście z dodatkiem majonezu, ale uwierzcie mi na słowo - nie jest on w ogóle wyczuwalny w smaku(...)puszystą masę. Do przygotowanej masy jajecznej wsypać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość zmiksować ze sobą. Na sam koniec dodać majonez i kilka kropelek olejku śmietankowego. Wszystko ze sobą delikatnie wymieszać. Formę do babki wysmarować masłem. Wylać ciasto. Piec około 40-50 minut w 165-170ºC (aż do zarumienienia wierzchu ciasta i suchego patyczka). Upieczoną babkę
Ugotowaćzniosą Wasze kubki smakowe ) 1/2 łyżeczki ,mielonej gałki muszkatołowej Dynię hokkaido , czyścimy z nasion , zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku ( 160 C ) do momentu aż będzie się rozpadać pod nakłuciem widelca . Studzimy , wyjmujemy łyżką miąższ , zostawiając skórkę ( bez niej farsz będzie gładszy ) , przekładamy do miski . Cebulkę siekamy naprawdę drobniutko i szklimy na odrobinie tłuszczu na złoty kolor(...)height: 1em;" /> Jeśli wybierzecie metodę tradycyjną -uwaga na dłonie , można się poparzyć przy dodawaniu wrzątku . Gotowe ciasto rozwałkowujemy , wycinamy krążki , napełniamy farszem i zlepiamy ,żeby się nie rozpadły . Wrzucamy na gotującą się wodę po kilka i wyjmujemy po 1-2 minutach od wypłynięcia . Smacznego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Post Pierogi z farszem dyniowo
Ogrodnik w podróżymnie z dość jasną skórką, ale chlebek w środku wypieczony :) Z dziurami, z dodatkiem ziaren: słonecznika, dyni, sezamu i siemienia lnianego. Bardzo prosty w wykonaniu, szybki i bez zagniatania. Składniki wystarczy wymieszać łyżką. To mój pierwszy wypiek bezglutenowy i chyba nie ostatni :) Składniki na 1 bochenek: 500 g mąki bezglutenowej* 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki łuskanego(...)minut, do powiększenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać. Keksówkę o wymiarach dolnych 8 x 27 cm wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką bezglutenową. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Przykryć kuchennym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 20 - 25 minut, do powiększenia objętości. Chleb rośnie bardzo szybko i nie powinien podwoić objętości, zbyt długie rośnięcie mu nie sprzyja. Piec w temperaturze
Proste Potrawywtedy jest tyle innych zajęć, że znów, pieczenie schodzi na dalszy plan. Ale nie zawsze. Na swoje małe przyjemności trzeba znaleźć czas, choć odrobinkę. Tym razem wyczarowałam torcikowe ciasto z pysznymi, sezonowymi owocami lata - brzoskwiniami i jagodami. Bardzo, bardzo smakowite :) Składniki: (na tortownicę 24cm) BISZKOPT: 6 jajek 3/4 szklanki cukru szczypta soli 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej 1/3 szklanki(...)połączenia składników. Do masy przesiać obie mąki, zmiksować krótko na najniższych obrotach miksera. Przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm z wyłożonym papierem do pieczenia jedynie snem. Piec w 180'C około 25 - 30 minut. Wystudzić, przeciąć na 3 blaty. KREM: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec dodać mascarpone (powinno mieć temperaturę pokojową) oraz ostudzoną, płynną żelatynę. Zmiksować
Cakes By Kejtciasto z maślanką i owocami, więc takie sobie zażyczyli, dla mnie tez bomba, bo szybko się go robi :-). Ciasto robiłam wcześniej z jagodami i bez czekolady, tym razem dodałam do ciasta jeszcze białą czekoladę. Ciasto wyszło naprawdę bardzo smaczne, choć maliny do takich wypieków nadają się średnio, bo są według mnie za delikatne. Udanego dzionka :-) Składniki na blaszkę 24x34(...)cukrem, proszkiem do pieczenia i startą na drobnych oczkach białą czekoladą. W drugiej misce mieszamy wszystkie składniki mokre, dodajemy do nich suche i mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem, wykładamy ciasto, na ciasto układamy owoce i przygotowujemy kruszonkę. W miseczce zagniatamy masło z cukrem i mąką. Posypujemy nią owoce. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Do suchego patyczka
kruche babeczkiulubionych. Wprawdzie nie należy do małych przekąsek, ale jak upieczecie dużą blaszkę tarty, zaopatrzycie się w odpowiednią ilość napoi, to bez problemu przetrwacie do końca meczu. I nie zabraknie Wam siły do głośnego, triumfalnego okrzyku gooooool!! Składniki: ciasto francuskie gotowe (lub z tego przepisu) 250 g łososia ulubione przyprawy do ryby 2 cebule 250 g świeżego szpinaku(...)patelni rozgrzać oliwę. Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć. Dodać szpinak smażyć dalej ok. 10 minut. Doprawić solą. Rybę doprawić ulubionymi przyprawami i podsmażyć na drugiej patelni. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną formę, nakłuć gęsto widelcem i podpiec 10 minut w temperaturze 200° C (termoobieg). Na podpieczony spód wyłożyć szpinak z cebulą i czosnkiem oraz kawałki podsmażonego łososia
zadanie-gotowanieokruszki, następnie połączyć składniki w jednolite ciasto. Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i podzielić na 12 równych części. Z każdej z nich uformować okrągły placuszek o grubości ok. 1 cm, układając (z zachowaniem kilku cm odstępu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (fot.3) . Odstawić w ciepłe miejsce, na ok. 25 minut do kolejnego wyrośnięcia. W międzyczasie przygotować nadzienie serowe(...)tyle głęboko, aby podczas pieczenia nadzienie nie wypadło. Do wgłębień włożyć po 2 łyżeczki sera i po kilka plasterków truskawek. Wierzch drożdżówek posmarować za pomocą pędzelka mlekiem i posypać rozdrobnioną w palcach kruszonką (fot.5) . Piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie góra - dół, bez termoobiegu). Po przestudzeniu drożdżówki polać lukrem (fot.6
Świat Ciastaotrębów owsianych (płaskie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 1/3 łyżeczki soli Dodatkowo (opcjonalnie): odrobina jajka do posmarowania wierzchu przyprawy i dodatki do oprószenia (u mnie słodka papryka i czarnuszka mielona) Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie połączyć. Z ciasta uformować 4 bułeczki. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmieszanym jajkiem i oprószyć dowolnymi(...)dodatkami. (Powinny być okrągłe i nie należy ich mocno spłaszczać, ponieważ po upieczeniu będą płaskie.) Piec (w rozgrzanym) piekarniku około 30 minut w 180 stopniach. (Powinny być zapieczone.) Pozostawić do ostygnięcia. Użyłam otrębów z Młyny Stoisław
Di gotujezdrowych składników i zjeść kawałeczek więcej niż katować się ćwiczeniami, żeby spalić efekt jednej chwili słabości :) Ciasto, które dziś proponuję jest bardzo proste w wykonaniu i zadziwiająco smaczne jak na tak małą ilość składników. Jestem pewna, że go pokochacie <3 Ciasto: 100 g mąki owsianej 1 jajko 50 g mąki kokosowej lub wiórków zmielonych na mąkę 4 łyżki wiórków(...)łyżek mleka (może być sojowe lub ryżowe) 1 spora łyżka miodu lub innego słodzidła Składniki wymieszać widelcem do uzyskania jednolitego ciasta. Formę 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 185*C. Piec 15 minut. W tym czasie przygotować krem. Krem: 250 g twarożku półtłustego 1 łyżeczka miodu 1 szklanka mrożonych malin (rozmrozić) 3 łyżki
Chocolate Muffin Blogtortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić z szczyptą soli na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać żółtka. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Do masy jajecznej wlać łyżkę wody, następnie stopniowo przesiać(...)szpatułką. W momencie gdy masa będzie za gęsta dolać ponownie nieco wody i delikatnie wymieszać. Gotową masę przelać od razu do formy. Piec około 30 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika warto ciasto zrzucić na ziemię. Wystarczy na podłodze rozłożyć 2 ręczniki i zrzucić ciasto z wysokości 60 cm. Ostudzone ciasto przekroić na 3 placki. Frużelina wiśniowa
Passions hobbies lifeLady fingers (po 140 g) cukrowe dekoracje do ciast wstążka Wykonanie : Piekarnik nagrzać do 180 stopni w opcji góra-dół, bez termoobiegu. Tortownicę dokładnie posmarować masłem i wysypać bułką tartą lub otrębami. Biszkopt : żółtka ucierać z połową cukru pudru przez około 7 - 8 minut, aż powstanie puszysta i gęsta masa. W drugiej(...)misce ubijać białka z resztą cukru pudru przez około 7 - 8 minut, aż powstanie lśniąca piana (nie będzie idealnie sztywna). Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać dwukrotnie (z wysoka) do oddzielnej miski i dokładnie wymieszać. Połączyć żółtka z białkami za pomocą szpatułki, wykonując kilka lub kilkanaście delikatnych ruchów. Następnie do masy przesiać 1/3 ilości mąki
cucinarepierwszy udało mi się zgrać czasowo i wziąć udział we wspólnym pieczeniu chleba. Nie ukrywam, iż wybór chlebka bardzo mi się spodobał. Ponieważ nie używam mąki pszennej, chleb upiekłam z mąki orkiszowej. Nie udało mi się zachować z przepisu długiego czasu wyrastania ciasta. Przy panujących upałach to warunek nie do spełnienia. Upiekłam go z połowy porcji i całe szczęście(...)wody 25 g oliwy 1 łyżeczka miodu 1 czubata łyżeczka soli 1 op. suszonych drożdży Wykonanie: składniki umieścić w misie miksera i hakiem do ciasta drożdżowego zagnieść luźne, elastyczne ciasto. Wyrabiać około 10 minut. Misę przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia, podwojenia objętości po tym czasie ciasto wyrzucić na blat i powtórnie zagnieść podsypując mąką. Ułożyć w misce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ważne) szklanka cukru 3 łyżki masła kokosowego/oleju kokosowego/roślinnego Polewa czekoladowa: 2 gorzkie czekolady (70% kakao) bez obaw, ciacha są tak słodkie, że nie zwrócicie uwago na to, że czekolada jest gorzka Przygotowanie: Z mąki, oleju, cukru i zblendowanego banana wyrobić ciasto (musi być twarde, ale dające uformować się u kulę i nie kruszyć, w razie(...)masło kokosowe i dokładnie wymieszać. Idealny karmel musi być gęsty i „odchodzić” od ścianek patelni. Wyjąć ciasto z lodówki i wykleić nim blachę uprzednio wysmarowaną delikatnie olejem roślinnym. Ciasto dodatkowo ponakłuwać widelcem. Piec w temp. 190 C około 20 minut. Na upieczone ciasto wykładamy lekko przestudzony karmel. a na to rozpuszczone w kąpieli wodnej 2 tabliczki czekolady
greenscarfwycinania ciasteczek i odciskania na nich wzorów za pomocą pieczątek czy grawerowanych wałków. Dla kogo: dla ciasteczkomaniaków dla szukających przepisu na ciasteczka, które zachowują swój kształt po upieczeniu (bez proszku i sody) dla miłośników syropu klonowego Składniki: pół szklanki syropu klonowego żółtko kostka miękkiego masła 3 szklanki mąki duża szczypta soli pół łyżeczki ekstraktu waniliowego 3/4 szklanki cukru Wykonanie(...)wałkiem grawerowanym). Wykroić ciasteczka w wybranych kształtach. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia lub silikonową matą. Ułożyć na nich ciasteczka w odstępach ok. 3cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 14-18 minut. Po upieczeniu przełożyć ciasteczka na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Dla fanów syropu klonowego polecam także przepis na muffinki z syropem klonowym . Przepis pochodzi
Mania WypiekaniaORZECHOWE MUFFINY BEZ MĄKI, CUKRU I TŁUSZCZU przepis autorski // ok. 7-8 muffin ~100g masła orzechowego (użyłam domowego) ~średni dojrzały banan, ok. 120g ~4 łyżeczki stevii (lub fruktoza/ksyliotol/miód/cukier - jeśli nie zależy Wam na wersji super-light :)), lub do smaku ~50ml mleka (u mnie sojowe) ~jajko ~1/3 łyżeczki sody oczyszczonej ~1/3 łyżeczki proszku do pieczenia ~spora szczypta(...)stevię, proszek do pieczenia, sodę, sól (opcjonalnie), czekoladę/orzechy/suszone owoce (opcjonalnie) i mieszamy z masą. Rozgrzewamy piekarnik do ok. 160-180*C. Silikonowe (takie będą najlepsze, ale w ostateczności można użyć papilotek) foremki na muffiny wypełniamy ciastem - ok. 2-3 łyżeczki do każdej foremki. Wkładamy wypełnione formy do piekarnika i pieczemy muffiny ok. 30-35 minut, do "suchego patyczka
chili & sugarskładniki, tartę robi się bez problemu. Proporcje na zalewę jajeczną znalazłam gdzieś w internecie - podane było, że to metoda Julii Child. Faktycznie takie proporcje jajek do mleka/śmietany, okazały się bardzo dobre. Masa po upieczeniu nie była ani zbyt gęsta ani zbyt rzadka. Polecam, bo łatwo zapamiętać. składniki (forma 24 cm) Kruche ciasto 250 g pszennej mąki(...)pieprz przygotowanie Wszystkie składniki ciasta wrzucić do malaksera, wyrabiać do czasu , aż ciasto utworzy kulę. Wyjąć, owinąć folią i włożyć do lodówki na ok 60 minut. Ciasto, po wyjęciu z lodówki, rozwałkować cienko na placek większy niż średnica formy na tartę, najwygodniej wałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wyłożyć ciastem formę. Piekarnik
Stare Garyciast, więc jeśli wahasz się czy zrobić czy nie to bez obaw, na pewno się uda. Składniki: 100 g świeżych truskawek 300 g rabarbaru 175 g masła 1 łyżeczka cukru waniliowego 175 g cukru kryształu + 1 łyżka 3 jajka 275 g maki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g jogurtu naturalnego Truskawki myjemy i przecinamy(...)pieczenia i po łyżce jogurtu. Ucieramy do połączenia się składników. Formę okrągłą o średnicy 24 cm natłuszczamy masłem i posypujemy mąką (dno i boki). Wylewamy ciasto. Połowę owoców wykładamy na ciasto i wciskamy je na głębokość około 1 cm. Pozostałe owoce wysypujemy na ciasto i tak zostawiamy. Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 50 minut
Made By Mom And Sonłyżeczka cukru waniliowego (najlepiej domowego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g rodzynek (użyłam żurawiny) Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 190°C (grzałka góra-dół). Masło rozpuść w rondelku, odstaw. Jajko rozbełtaj widelcem. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, płatki, migdały, orzechy laskowe, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Do suchych składników dodaj rozpuszczone masło. Dobrze wymieszaj(...)żurawinę lub rodzynki. Nakładaj łyżką porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Spłaszcz lekko, nadając okrągły kształt (układaj ciasteczka w odstępach, żeby podczas pieczenie nie złączyły się ze sobą). Ciasteczek wychodzi na dwie blachy, więc upiecz najpierw jedną, potem drugą) Blachę z ciasteczkami wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 10-15 minut. W ostatnich minutach pieczenia ciasteczka
Moja Delicjapochwalić dyniową aparycją. To bardzo efektowny sposób na podanie babeczek- zachwycone ochy i achy gwarantowane. A osoby, które się Halloween'owo bawią, z pewnością unikną psikusa bo jest to bez wątpienia "treat". Zatem na pytanie "trick or treat?" odpowiadam: DYNIOWE DYNIE Z KREMEM CZEKOLADOWYM:) 175g mąki szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sody 1 jajko 50g cukru(...)mieszamy. Na koniec dodajemy wymieszane suche składniki i dokładnie mieszamy łyżką- masa wydaje się gęsta, ale po dłuższym mieszaniu całą mąkę udaje się wmieszać. Ciasto przekładamy do silikonowej formy na babeczki i pieczemy 20-30 minut do suchego dźgulca. Zimną czekoladową śmietanę ubijamy do otrzymania puszystego kremu. Wyrośnięte czubki babeczek odcinamy nożem. Dwie babeczki sklejamy za pomocą kremu. Z odciętego
les mirabellespieczone smakują cudownie! Podczas pieczenia uwalnia się ich słodycz, którą bardzo lubię, no i trochę kwasku też się pojawia. Czyli dwa w jednym. Dziś prosty i bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie śliwek. Potrzebujemy tylko francuskie ciasto, trochę śliwek i cukier oraz masło do smaku. Zresztą przekonajcie się sami, zapraszam na francuskie ciacha ze śliwką."Składniki:opakowanie ciasta francuskiego12 śliwek1/3(...)Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na 12 kawałków. Każdy z nich zawijamy tak aby stworzyć ramkę z ciasta ( zawijamy każdą ze stron na około 0,5 cm). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek każdego ciastka układamy przekrojone na cząstki umyte i wydrylowane śliwki, dodajemy pół łyżeczki masła i posypujemy szczyptą cukru waniliowego. Pieczemy około 18 minut
Słodkie Przyjemnościmoże być coś lepszego od domowych ciasteczek z kawałkami czekolady? Pewnie coś może, ale po co szukać, skoro taki smakołyk możemy mieć bez większego wysiłku w mgnieniu oka? Gdy przygotowałam wczoraj te ciasteczka, usiadłam wygodnie na kanapie, wzięłam do ręki książkę i zaczęłam zajadać się nimi popijając herbatkę z nagietka. Taaak, to było bardzo przyjemne popołudnie ;) Dlatego pomyślałam(...)proszkiem do pieczenia, które wsypujemy do masy maślanej i łączymy.Czekoladę siekamy i dodajemy do ciasta - całość ponownie mieszamy. Za pomocą łyżeczek wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia małe kulki wielkością przypominające duże orzechy laskowe. Gotowe ciasteczka spłaszczamy zwilżoną łyżeczką. Pieczemy w rozgrzanym do 200`C piekarniku przez około 7-9 minut - do zarumienienia się spodu ciasteczek.Smacznego
Słodkie Przyjemnościczego chcieć więcej. Kochani! Dodaję ten przepis dziś abyście i Wy mogli zrobić na Święta to cudowne ciasto. Pragnę jeszcze dodać, że jest to ciasto bez cukru i bez tłuszczu, w dodatku bezglutenowe (jeśli pominiemy polewę) dlatego zasługuje na szczególną uwagę.Serdecznie polecam bo smakuje tak jak wygląda. Składniki:Biszkopt5 jaj3/4 szklanki mąki kukurydzianej1/4 szklanki mąki ziemniaczanej(...)Następnie dodajemy po jednym żółtku. Kiedy otrzymamy sztywną, jednolitą masę dodajemy przesianą mąkę. Całość przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (papier do pieczenia wypuszczamy na zewnątrz tortownicy). Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Następnie studzimy biszkopt. Składniki masy makowej dokładnie mieszamy, dodajemy stopniowo na ubite na sztywno białka
Mango Papajaprzesadnie słodki , więc śmiało można sięgnąć po dokładkę , bez obaw o „zasłodzenie się”.Ahhh … czyż nie cieknie Wam ślinka na samą myśl? SKŁADNIKI:CIASTO:* ser biały dwukrotnie mielony – 1 kg* masło – 175 g* cukier – 1 szklanka* żółtka – 8 szt* białka – 8 szt* olejek cytrynowy do ciast – 1 op* brzoskwinie – 1 puszka* budyń waniliowy – 2 opakowaniaBEZA(...)tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Układamy pokrojone i odsączone na sitku cząstki brzoskwiń. Wkładamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy 60 minut w 170C.BEZA:Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.Pod koniec dodajemy cukier puder.Masę bezową wykładamy po 50 minutach pieczenia na gorący ser i zapiekamy jeszcze 10 minut.Zostawiamy w piekarniku do ostudzenia.Zdobimy ubitą śmietaną ( tworząc duże kleksy ) , cząstkami brzoskwiń
Ostra na SłodkoSernik na zimno czyli ciasto bez pieczenia z dodatkiem świeżej ricotty, białej czekolady i puszystej kremówki dodającej deserowi puszystości i delikatności. Dodatkowo sernik wzbogacony efektownymi serduszkami z galaretki. Może warto go przygotować dla ukochanej osoby... Efektowny Sernik na Zimno z Ricottą i Białą Czekoladą - Składniki:2 galaretki truskawkowe500 g ricotty100 g białej czekolady300 ml śmietany kremówki3(...)przepisie). Czynność tą najlepiej wykonać dzień wcześniej aby serduszka zdążyły stężeć. Serc powinny być minimum dwie tacki.Drugą galaretkę przygotowujemy według opisu na opakowaniu kilkadziesiąt minut przed przygotowaniem masy serowej.Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej - studzimy.Ricottę miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę, a na końcu ciągle mieszając wlewamy rozpuszczoną w ciepłej wodzie żelatynę. W osobnej
Słodka Stronaniepełna szklanka cukru2 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki cukru waniliowego2 łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki sodyszczypta soliPonadto:2 łyżki kakao1 czerwony kisiel bez cukru1/3 szklanki suchego maku1/3 szklanki wiórek kokosowychWykonanie:Wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sodę.Żółtka z cukrem utrzeć na biały puch. Dodawać stopniowo po kawałku miękkiego masła i całość miksować do połączenia się(...)bułką tartą. Następnie wlewamy do foremki kolejno warstwami: jasną z kokosem, z kakaem, z kisielem i na koniec ciasto z makiem. Wziąć nóż i przekroić wzdłuż surowego ciasta, trzymając go pionowo.Piec w piekarniku na 180 st. C, przez ok. 50 minut. Najlepiej sprawdzić suchym patyczkiem, czy ciasto się upiekło
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniażółtka utrzeć mikserem , wsypać mąkę z proszkiem , wymieszać mikserem , grudkowate ciasto wyłożyć na stolnicę i zagnieść . 2. Odstawić na pół godziny do lodówki . 3. Ciasto podzielić na 2 części z tym że jedna jest troszkę większa . 4. Blaszkę o wymiarach 24/ 30 wyłożyć papierem do pieczenia , większą część ciasta zetrzeć równomiernie na grubych oczkach tarki(...)blaszki . 5. Jogurt wymieszać z cukrem , cukrem waniliowym , budyniem i wiórkami , dodać ubite białka i bardzo delikatnie wymieszać. 6. Warstwy; -- starte ciasto -- masa jogurtowa -- na wierzch starte ciasto 7. Piec w temp . 180/ 190 st. około 60 minut. 8. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem . Rady Ciasto najlepiej kroić gdy dobrze ostygnie , po około 2 godzinach
Sama słodycz i szczypta chiliszybkie i proste bułki. Podobny do wcześniejszych bułek, które są na blogu. Tym razem są to bułeczki pszenno-żytnie z dodatkiem siemienia lnianego. Bez robienia zaczynu, wystarczy wlać i wsypać wszystkie składniki, wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Prawda, że proste? Składniki na 6-8 bułek: 300g mąki pszennej chlebowej typ 550 250g mąki żytniej(...)świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypujemy/wlewamy do miski i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. W razie potrzeby można dosypać troszkę mąki. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby ciasto podwoiło swoją objętość. Po tym czasie formujemy 6-8 bułek (ja zrobiłam 6 średniej wielkości). Każdą z nich nacinamy
Ze smakiem i z pasjąmiękkie ciasto (podczas zagniatania dodałam trochę mąki, bo ciasto wyszło zbyt klejące). Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół- jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na spód formy, na cieście układamy wydrążone połówki jabłek i lekko posypujemy cynamonem. Tak ułożone jabłka przykrywamy drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Ja posmarowałam wierzch ciasta białkiem jaja w trakcie pieczenia- w ogóle nie chciało mi się zarumienić, a spód był już gotowy. Pieczemy ok. 45 minut. Po ostygnięciu, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Symfonia Smakówmasło i wyrabiamy ciasto na kruszonkę. Dodajemy jajko i żółtko oraz rum. W razie konieczności dodajemy też łyżkę mleka. Wyrabiamy ciasto. 1/3 ciasta odkładamy do drugiej miseczki i dodajemy do niego cynamon, kakao i mleko. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Oba ciasta owijamy w folię i odkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto podsypujemy mąką i wałkujemy(...)grubość około 0,5 cm. Z białego ciasta wycinamy większe gwiazdki, z ciemnego taką samą ilość mniejszych gwiazdek. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180°C. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę Za jej pomocą łączymy mniejszą.gwiazdkę z miększą. Resztę czekolady i cukrowych gwiazdek możemy wykorzystać do dekoracji mniejszych gwiazdek
Przysmaki KarolkiJuż dawno na śniadanie nie jedliśmy placuszków, które tak uwielbiamy. Dlatego korzystając z pełni sezonu na śliwki, dzisiaj na śniadanie serwujemy puszyste placuszki z owocami. Proponuję
Ania i Marcin gotująBardzo dobre ciasto, można można polecić każdemu. Przepis na wykonanie w thermomix na dole. Wykonanie ciasta – wiśnie odcedzić, sok zostawić. Masło z cukrem utrzeć na
Kuchnia PokoleńRolada szpinakowa to bardzo efektowna przystawka na świąteczny stół. Jednak u mnie nie będzie to rolada z łososiem wędzonym i kremowym serkiem, która jest wszystkim bardzo
Kuchnia MagdaLenywiadomość dla wszystkich łasuchów- bananowym sernikiem z mojego przepisu będziecie mogli zajadać się bez obawy o niezdrowe kalorie. Nic dziwnego, przepis opiera się głównie na twarogu i bananach, które są stosunkowo niskokaloryczne. Kremowa konsystencja oraz intensywny bananowy smak wzbogacony nutką cytrynową to kwintesencja całego ciasta. Idealny na upalne letnie dni! Ale dosyć już tego gadania, sami się przekonajcie! Składniki(...)wybrać jak najmniej płynny twaróg. Im bardziej płynny tym dłużej zastyga, a co za tym idzie potrzeba więcej żelatyny. Przygotowanie: Żelatynę zalej wodą i odstaw na 10 minut do napęcznienia. Następnie umieść ją na palniku i i podgrzej cały czas mieszając, do całkowitego rozpuszczenia. Pamiętaj, by NIE DOPROWADZIĆ ŻELATYNY DO WRZENIA, gdyż wtedy straci właściwości żelujące! Zdejmij z palnika
Smiling ShrimpMaj nas nie rozpieszcza szczególnie dzisiaj pogoda spłatała figla. Po wczorajszym ciepłym dniu dzisiaj przyszło niespodziewanie ochłodzenie. Dla poprawy nastroju proponuję pyszne, pachnące cynamonem i czekoladą
Pieguskowa KuchniaNajlepszy czas aby zajadać się szparagami :), co roku o tej porze część z nich ląduje w naszych obiadowych daniach, a zdecydowana większość jest marynowana, aby można
Apetyczna babeczkaBycie kawoszem zobowiązuje. Nie mniej jednak niż przygotowanie tortu dla kawosza. A ten nie zadowoli się jakimś jej byle substytutem, nawet w wypieku. Kawosz chce w
Domowe ciastaBułki pieczone metodą solno-drożdżową na wspólne pieczenie wybrała Ania, twórczyni Piekarni Amber . Przepis pochodzi w bloga Zorry. Bułki pięknie się upiekły, miają cieniutką, chrupiącą
Codziennik KuchennyTa szarlotka powstała z potrzeby chwili, kiedy bardzo chciało mi się zjeść coś słodkiego, ale przy okazji zdrowego i bezglutenowego. Akurat miałam ugotowany
To co kochamBardzo miękki, bardzo aromatyczny, pachnący dynią i przyprawami do piernika... Przepyszny piernik dyniowy! Świetny do kawy lub herbaty, idealny na jesienne wieczory bądź popołudnia, znika bardzo
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieOstatni przepis na ciasto jednogarnkowe pobił na blogu rekordy popularności. Postanowiłam więc, pokazać pierwowzór tego ciasta, czyli gniotka Przepis równie szybki, ale zamiast czekolady są owoce
Kuchnia w bieguCoś słodkiego do weekendowej kawki. Kruche ciasto, krem ze śmietanki i mascarpone, a na wierzchu owoce. Coś pysznego. Jeśli lubicie kruche ciasta, to na pewno, taka tarta Wam posmakuje. Moją tartę piekłam bez obciążania, ponakłuwałam ją tylko widelcem. Zawsze tak robię. I jest płaska, nie wyrasta. Piekłam w formie 28 cm. Składniki: 200 g. mąki(...)Formę do tarty (miałam 28 cm.) nasmarować masłem i posypać bułką tartą. Odrywać po kawałku ciasta i wykleić nim formę. Spód i brzegi. Tak przygotowane ciasto,ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić do wystudzenia. Dopiero wtedy przygotować krem. Śmietankę ubić na gęsto
Agusiowe smakołykiPyszne proste ciasto na deser i do kawy.Bardzo szybko się robi i bardzo szybko znika z talerza.Znakomite dla dzieci i dorosłych.Ciasto wyróżnia bardzo puszysta i
Mała w garnku mieszajabłkowa: 3 opakowania budyniu bez cukru – użyłam dwóch budyniów o smaku toffi i jednego o smaku waniliowym 1L mleka 6 łyżek jasnego, brązowego cukru trzcinowego nierafinowanego (można użyć białego) 1,5kg jabłek 1-2 łyżeczki cynamonu 3-4 łyżki bułki tartej Dodatkowo: cukier puder do posypania Spód: 1. Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy(...)mikserem, aż powstanie ciasto. Następnie krótko zagnieść rękoma. 2. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, jedną troszkę większą od drugiej. Mniejszą część ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika. Większą cześć przenieść na folię spożywczą i spłaszczyć, formując mały prostokąt, patrz FILM . Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. 3. Schłodzone ciasto odwinąć
Mała CukierenkaMoim zdaniem beza to królowa wśród ciast. Bardzo je lubię dlatego kombinuję, aby zawsze była nieco inna niż poprzednia. Z kremem czekoladowym smakuje wyśmienicie! Za spraw deserowej czekolady nie jest bardzo słodka, ale za to smaczna i elegancka. Składniki na bezę: 6 białek, 1,5 szklanki cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka soku z cytryny, Składniki na krem(...)pergaminie rysujemy dwa jednakowe okręgi (ok 27cm), na które wykładamy masę z białek. Piekarnik nastawiamy na 140 o C i zaraz po włożeniu bezy zmniejszamy temperaturę na 100 o C i tak pieczemy przez ok 90 minut, aż beza będzie całkowicie wysuszona. Beza powinna wystygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Krem: Śmietankę podgrzewamy, wrzucamy do niej połamaną czekoladę, odstawiamy
Słodki Zakątekłyżeczka proszku do pieczenia 100ml oleju Do nasączenia: 110-120ml wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Krem kokosowy: 850ml mleka 1 budyń waniliowy bez cukru 120g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 300g wiórków kokosowych 200g masła Polewa czekoladowa: 150g gorzkiej czekolady (użyłam o zawartości kakao 64%) 100g mlecznej czekolady 200g śmietanki kremówki(...)szpatułką. Następnie na jajeczną masę przesiać przygotowaną mąkę z kakao, wymieszać szpatułką (proszę za długo nie mieszać). 4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 5. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia
Mała Cukierenkagóra plus dół bez termoobiegu. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na stolnicę lub do dużej miski (ja wolę opcję miska;) wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Siekać składniki aż powstanie drobna kruszonka (robię to szybko rękoma). Następnie dodać jajko, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć(...)zmiksować. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części: jedna większa do wyłożenia dna tortownicy (robiłam to rękoma) + ok. 2 cm boków, druga część na wierzch ciasta (starłam na tarce o grubych oczkach). Na ciasto wykładać masę serową, na wierzchu rozsypać maliny i posypać je przez sitko mąką ziemniaczaną, na wierzch można wysypać wiórki kokosowe. Bezpośrednio na ciasto zetrzeć
Zasmakuj Kuchnitylko na jedną połowę. Jajka na pizzy bardzo przypadły mi do gustu, jednak mój syn wolał wersję bez nich, czyli podział był sprawiedliwy i w kilka minut było po pizzy :) Składniki potrzebne do przygotowania pizzy z awokado: Ciasto: 250g mąki pszennej, 1 łyżeczka suszonych drożdży, 1 łyżeczka soli, szczypta cukru, 150ml ciepłej wody, 1 łyżka oliwy(...)przygotowania pizzy z awokado: Z podanych składników zagniatam miękkie i elastyczne ciasto, które rozkładam na lekko podsypanej mąką blasze. Miękkie i dojrzałe awokado blenderuję z sokiem z cytryny, i cebulką, doprawiam do smaku sola i pieprzem. Rozsmarowuję masę z awokado na przygotowanym cieście, następnie rozkładam plastry szynki, połówki pomidorków koktajlowych lub plastry zwykłych. Całość posypuję
Gotuj Się Kto Możesię, że nic nie dojdzie. Nawet jak wybrana rzecz okaże się klapą to jest jeszcze czas na wymianę i przede wszystkim masz spokojną głowę i bez stresu możesz zabrać się np. za pieczenie pienriczków Efekt dzisiejszych zakupów jest taki: kupione dwie rzeczy, ale raczej pójdą do wymiany, załamanie i przerażenie, że jednak zostało kilka dni, a ja nadal(...)oczkach i odstaw na ok. 15 minut. W tym czasie w misce wymieszja mąkę orkiszową, gryczaną oraz proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Następnie dodaj posiekane bakalie oraz jabłko i marchew oraz mleko kokosowe. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Wystudzony
365 dni dookoła kuchnijesieni bez ciasta z jabłkami, a najlepszym ciastem jest szarlotka, pyszna i pachnąca cynamonem. W mojej szarlotce obowiązkowo musi się znaleźć dużo aromatycznego cynamonu. Tym razem wzbogaciłam ją o lukier i maliny. Całość wyszła obłędna w smaku. Wszystko się ze sobą idealnie komponuje. Ciasto i lukier są słodkie, a owoce kwaśne, więc wszystko się ze sobą łączy. Bardzo(...)białko około 1 szklanka cukru pudru Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 2 łyżki bułki tartej 2 szklanki świeżych malin Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na około 30 minut do schłodzenia. 2. Jabłka: Owoce myjemy i osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie odciskamy
Izabelawkuchnimiski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimną margarynę lub masło, siekamy nożem. Następnie dodajemy 3 żółtka, zimny jogurt naturalny (lub śmietanę) i oba rodzaje cukru, zagniatamy dokładnie ciasto (jeśli po dłuższym zagniataniu będzie się słabo lepić dodajemy odrobinę jogurtu/śmietany, jeśli lepi się za mocno posypujemy rękę lekko mąką). Ciasto dzielimy na dwie części – jedną mniejszą(...)mnie 24×24 cm) smarujemy tłuszczem, następnie wylepiamy ją ciastem tworząc mały rant (ja to robię uciskając ciasto stopniowo dłonią, na wysmarowanej blaszce łatwo ciasto się rozprowadza). Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, otwieramy i zostawiamy w nim ciasto. Na czas
Słodkie okruszkiTarta, którą upiekłam na tegoroczne święta wielkanocne okazała się prawdziwym hitem. Dzielę się z Wami przepisem, bo warto ją upiec nawet bez okazji. Jest to zmodyfikowana wersja przepisu na tartę marcepanową, którą znajdziecie tu —>KLIK. Ciasto: 280 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 125 g masła w temperaturze pokojowej 3 łyżki soku z grejpfruta żółtko Masa(...)godziny przed pieczeniem ciasta grejpfruty filetujemy. Obrane kawałki układamy na sicie które umieszczamy na miseczce. Przykrywamy folią i odkładamy do lodówki. Sok, który wycieknie do miski, zostawiamy do przygotowania ciasta. Na następny dzień przygotowujemy ciasto. Masło siekamy z mąką i cukrem pudrem. Dodajemy żółtko i sok i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Wykładamy nim spód i boki foremki
Mienta blograzem z ciecierzycy. Są wyjątkowo lekkie i delikatne, o lekko cytrynowym aromacie, a odrobina czekolady wybornie dopełnia ich smak. Miśka znów mnie zaskoczyła, bo o ile Misiek słyszy bez glutenu to omija łukiem (naprawdę nie mam pojęcia skąd ta panika) to ona jest wielką fanką , a te zasmakowały jej na tyle, że zostawiła sobie „miejsce” na zjedzenie(...)Przez 15 minut mocz orzechy nerkowca w gorącej wodzie, po czym je odsącz. Umieść wszystkie składniki na ciasta (z wyjątkiem mąki) w misce i zblenduj na idealnie gładką masę. Dodaj mąkę i ponownie zblenduj. Gotowa masa na ciastka jest gęsta, ale nie na tyle by formować ją dłońmi. Ciasto nakładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą dwóch
greenscarfgładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45 min w ciepłe miejsce. Następnie ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 2 lub 3 części (w zależności od tego, ile chcemy upiec ciast i w jakich keksówkach). Przygotować farsz. Mleko zagotować z dodatkiem ksylitolu. Wsypać zmielony mak, zamieszać i zdjąć z palnika. Daktyle sparzyć wrzątkiem, odstawić na kilka minut, odcedzić(...)zblendować. Maku dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie. Można jeszcze dosłodzić, jeśli farsz wydaje się mało słodki. Ciasto rozwałkować na prostokąt taki, by był dopasowany do keksówki i rozsmarować nadzienie na cieście. Umieścić w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut. Przed pieczeniem nakłuć widelcem i posmarować mlekiem wierzch ciasta. Piec około
FitKotbez dodatków, albo dodać rodzynki do środka. Przepis godny zapamiętania. Składniki: Ciasto drożdżowe • 100 g drożdzy • 1 szklanka cukru • 5 jajek • 1 szklanka mleka • 1 szklanka oleju • 5 szklanek mąki pszennej • szczypta soli • 1 kg śliwek węgierek Kruszonka • 1 szklanka mąki pszennej • 1 szklanka cukru pudru • cukier waniliowy • ok. 1/4 szklanki oleju Wykonanie: Ciasto drożdżowe • Wszystkie składniki ciasta(...)godziny. Wszystkie składniki zmiksować razem. • Ciasto wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kruszonka • Wymieszać mąkę pszenną z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. • Dodawać powoli olej, aż składniki połączą się do konsystencji mokrego piasku. • Śliwki przekroić na pół i wyjąć pestki. • Na cieście poukładać śliwki skórką do dołu. • Całość
To co kochamcukru -0,5 szklanki mąki -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -6 łyżek wody -6 łyżek oleju MASA -3,5 szklanki mleka -2 budynie śmietankowe po 40g bez cukru -3/4 szklanki cukru -1 cukier waniliowy -2 żółtka (białka do biszkoptów) -250g masła lub margaryny DODATKOWO -łyżka ciemnego kakao -barwniki spożywcze -pomarańczowy i zielony Przygotowani(...)cukrem na kogel mogel. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy olej i wodę oraz trochę barwnika pomarańczowego. W osobnej misce ubijamy 6 białek. Następnie delikatnie łączymy z ciastem. Z ciasta odkładamy 2 czubate łyżki do osobnej miseczki. Ciasto wylewamy do miski i pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 170 stopni. Do suchego patyczka. Upieczony biszkopt
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokucytryny Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 2-3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Polewa: 10 łyżek wody 10 łyżek cukru 100g masła 5 łyżek dobrego kakao bez cukru Sposób wykonania: Środek: 200 ml śmietany kremówki zagotować w rondelku z grubym dnem. Zdjąć z ognia i dodać poszatkowaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi (jeśli się(...)kremową masę.. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.Ostygnięte ciasto przeciąć w poziomie
Smaki Nataliilodówki na około 30 min. Wyjąć z lodówki i rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wyłożyć nim dno prostokątnej formy (około 22 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Jeżeli ciasto będzie się rwało, należy wylepić formę ręcznie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 13 min, aż będzie lekko złote. Masa(...)dodać wyskrobane ziarenka z laski wanilii. Krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Na podpieczony spód przełożyć masę serową, na wierzch rozłożyć obrany i pokrojony rabarbar. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 45 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec przez około 30 minut. Po około 20 minutach pieczenia na wierzchu ciasta rozkruszyć kruszonkę. Upieczony sernik
Oryginalny smakbez kremu długo zachowują świeżość, a do ich wykonania nie musimy używać miksera. MUFFINKI BANANOWE Z KREMEM LIMONKOWYM Składniki: (na około 12 muffinków) Muffiny: 1,25 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 1 banan 30 g masła 2 łyżki oleju 1 jajko 1/2 szklanki mleka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)widelcem (nie potrzeba mikser) Do mikstury dosypujemy po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszamy łyżką do połączenia składników. Ciasto będzie gęste,ale lejące. Napełniamy ciastem papilotki włożone do foremki do muffinów tak do 3/4 ich wysokości. Pieczemy 17 -20 minut w 180 stopniach. W tym czasie robimy krem. Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem
Bon appetit mon amieWspaniały przepis na przepyszny, tradycyjny sernik wiedeński z niewielką ilością cukru i polewą czekoladową. Sernik jest bez spodu, jest to jedynie masa serowa i polewa przez co ciasto jest jeszcze smaczniejsze i wykwintne. Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm): 800 gram twarogu zmielonego trzykrotnie 5 jaj (osobno białka i żółtka) 2 białka 100 gram miękkiego masła 3/4 szklanki(...)puszystą masę i stopniowo, drewnianą łyżką, mieszam z masą serową. Gotowe ciasto przekładam do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia (wypuszczonym poza obręcz), i piekę w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Zaraz po umieszczeniu sernika w piekarniku obniżam temperaturę do 150 stopni i piekę go przez 90 minut. Studzę przy lekko uchylonym piekarniku. Składniki polewy: czekoladę i masło rozpuszczam
Mango Papajaszklanki cukru 1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 65g (jeśli mamy dwa mniejsze opakowania budyniu w proszku, proszę odmierzyć na wadze 65g) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 200g wiórków kokosowych 5 białek Dodatkowo: cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem i cukrem. Dodać posiekane masło(...)pieczenia. Wyrównać i lekko docisnąć. Masa jogurtowa: 3. Wymieszać krótko mikserem jogurt, cukier, budyń, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. 4. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać łyżką lub szpatułką z masą jogurtową. 5. Piekarnik nastawać na 180oC na funkcji góra-dół. 6. Masę jogurtową przełożyć na spód w blaszce, wyrównać i wierzch posypać pozostałą kruszonką. Ciasto
Mała Cukierenkaustawiłam czas w robocie i założyłam hak do ciasta. Po upływie 20 minut przykryłam misę i odstawiłam w ciepłe miejsce. U mnie to "koło grzejnika" Następnie przełożyłam do keksówki i zostawiłam na godzinkę. Chleb powinien podwoić objętość. I włożyłam do piekarnika. 5 minut piekł się w 230 stopniach, a następne 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu od razu wyciągnęłam(...)dopełniły suszone pomidory z zalewy w towarzystwie żurawiny. Kochani Orkiszowy Dobrodziej all'italiana ma cudowny smak. Do tego ulubione wytrawne winko... I możecie uwierzyć lub nie...Dobrodziej poszedł cały ! Bez mrugnięcia okiem. To wyjątkowy chleb. Posmarowany, jeszcze ciepły, olejem kokosowym robi niesamowite wrażenie. U mnie zagości w Wigilię. Bo chcę aby te Święta były NATURALNIE ZDROWE
Z Kuchni Do Kuchnichleb bananowy z bloga Chillibite . Jednak z niedoboru składników i ogólnej "biedy przedzakupowej" musiałam dostosować go do panujących w mej spiżarni warunków. Składniki: 3-4 przejrzałe banany ( waga bez skóry około 370g ) 2 jajka 2/3 szklanki cukru ( lub mniej jeśli wolicie mniej słodkie wypieki ) 2/3 szklanki oleju rzepakowego lub innego roślinnego 2 pełne łyżki jogurtu naturalnego 30 g śmietanki(...)olejek rumowy. Następnie dołożyć rozgniecione banany, jogurt i śmietankę - zmiksować. Wsypać mąkę, wyrobić ciasto. Na sam koniec dodać do ciasta bakalie i czekoladę - wymieszać. Keksówkę o wymiarach .... wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto do formy i piec w temperaturze 160 stopni przez 50-55 minut. Upieczone ciasto pozostawić na pół godziny do ostygnięcia, po tym czasie wyjąć z formy
kolorowotorcikowonaczynie z wodą ( jeżeli nie możemy wstawić naczynia z wodą to też chlebek będzie pyszny :) Piekarnik mam nagrzany do 200 stopni po 10 minutach pieczenia temperaturę zmniejszam do 180 stopni i nadal piekę około 55 minut Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb gryczany jest upieczony to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę ) i po wyjęciu jeżeli jest suchy(...)spodu to powinien mieć głuchy pusty odgłos to wtedy chleb na pewno jest upieczony W sumie piekłam chleb około 65 minut – 10 minut w temperaturze 200 stopni i około 55 minut w temperaturze 180 stopni , piekarnik miałam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu Chleb gryczany z siemieniem lnianym jest gotowy Życzę smacznego oraz udanych wypieków . Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Piecze Chlebnastępnie ciasto podzielić na 14-15 równych części. Uformować z nich w ręku kule i odłożyć na obsypaną mąka stolnicę. Każdą kulę rozwałkować na cienki, okrągły placek - posypując stolnicę w trakcie wałkowania niewielką ilością mąki. Po kolei nakładać farsz, czyli: pół plastra pieczeni na spód, pół łyżeczki pokrojonej w drobne paski papryczki pepperoni, pół plastra pieczeni na wierzch. Następnie(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia - w dość luźnych odstępach, gdyż mocno urosną przy pieczeniu . Blachę z bułeczkami przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do napuszenia. Następnie posmarować roztrzepanym białkiem - upieką się wtedy na błyszcząco - i posypać czarnym sezamem. Wstawiać do rozgrzanego do temp. 200C piekarnika - opcja góra-dół bez termoobiegu - i piec do zezłocenia
Grunt to przepis!aromatycznej herbaty Lady White Sir William's -to kompozycja wyjątkowej białej herbaty z kawałkami owoców tropikalnych, jej aromat jest bardzo subtelny a serwowana bez dodatków pozwala delektować się pełnią smaku. Składniki: Ciasto: 45 dag mąki pszennej 5 dag mąki kukurydzianej 30 dag masła 4 żółtka 3 łyżki śmietany 18% 15 dag cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą(...)blaszki o wym 25/30 cm wyłożonej pergaminem. Masę uprażonych jabłek wymieszać z konfiturą różaną i wyłożyć na ciasto kruche, pozostałe ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować pociąć na jednakowej szerokości paski, ułożyć kratkę na jabłkach. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku 45-50 minut w temp 180*c-do momentu lekkiego zrumienienia. Całkiem zimne oprószyć przed podaniem cukrem pudrem. Podawać z filiżanką
Wanilia i Kardamondrożdżach. Pulchny, z chrupiącą skórką, obłędnie pachnący. Przepis jest dobry dla początkujących, choć ogólnie pieczenie chleba nie jest trudne. A chleb z tego przepisu jeszcze na trzeci dzień jest świeży. Kto raz upiekł chleb w domu ten wie, że domowy jest bez porównania lepszy od sklepowego. Oczywiście to jest przepis podstawowy a możemy z nim kombinować(...)cukier, roztwór drożdży, dodatki. Wyrobić ręką do połączeia się składników, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę. Następnie ciasto odpowietrzyć i przełożyć do blaszek. Przykryć je ściereczką i odstawić jeszcze kwadrans. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 210*C i piec około 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec jeszcze około godziny. Jeśli zacznie się przypiekać za mocno, można
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto zbić ręką - uderzając w nie kilka razy pięścią , w ten sposób je odgazowywujemy. Chwilę pozagniatać a następnie ciasto rozciągnąć/rozwałkować na stolnicy na cienki placek - posypując stolnicę w trakcie wałkowania niewielką ilością mąki. Wykroić prostokąty o wielkości mniej więcej 10x14cm. Naciąć paski na 1/3 długości prostokątów(...)pieczeniu . Drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - w dość luźnych odstępach, gdyż jeszcze mocno urosną przy pieczeniu . Blachę z bułeczkami przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut do napuszenia. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem - upieką się wtedy na błyszcząco - i posypać cukrem perłowym. Wstawiać do rozgrzanego do temp. 220C piekarnika - opcja góra-dół bez
Grunt to przepis!wymieszać delikatnie szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm, z wyłożonym dnem papierem do pieczenia. Boków nie smarujemy, gdyż biszkopt "pnie się" właśnie po ściankach. Piec w 170'C około 30 minut. Gotowy wyjąć z piekarnika i upuścić w formie na podłogę z wysokości kolan. Wystudzić, przeciąć na 3 blaty. MASA JOGURTOWA: Jogurt(...)bez dodatku. Na schłodzony krem jogurtowy wylać galaretkę z malinami, wstawić do lodówki do stężenia. Następne warstwy przygotować analogicznie. Aby przygotować wierzch należy obrać kiwi, pokroić w plasterki i sparzyć je wrzątkiem, około 2 minut. Robimy to, aby pozbyć się enzymów uniemożliwiających tężenie galaretki. Na wierzchu ułożyć kiwi, zalać galaretką, włożyć do lodówki do pełnego stężenia ciasta
Cakes By Kejtrozpływające się w ustach. Ten biszkopt taki właśnie jest z nutką smakową i aromatem cytryny stanowi idealny podkład pod masę. Z tortownicy o średnicy 24 i 26 cm bez trudu wychodzi wysoki tak, aby można go było przeciąć na trzy blaty. Ważne! Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, a mąka przesiana. Składniki: 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej(...)tarce. Wyciskamy do ciasta sok z cytryny i dodajemy starta skórkę, mieszamy. Przesiewamy mąki i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy delikatnie drewniana szpatułką ( krótko, aby ciasto nam ładnie wyrosło). Wylewamy masę do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i wstawiamy do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika na 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy ok 30 minut
ChilliJemydodawać po trochu wodę z drożdżami , a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i wyrabiać przez co najmniej 10 minut. Włożyć ciasto do miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na nie mniej niż na 2 godziny w ciepłym miejscu. Gdy ciasto jest wyrośnięte (powinno podwoić swoją objętość), trzeba je jeszcze raz zagnieść na blacie podsypanym mąką, a następnie podzielić(...)godzinę. Umieścić bochenki w piecu w temperaturze 230 ° C i piec przez około 20 minut, a następnie 20 minut w temperaturze 200 ° C, aż chleb zbrązowieje. Uwaga! Główną cechą toskańskiego chleba, oprócz braku soli, jest to, że musi być szczególnie miękki w środku. Wymaga to długiego wyrastania. Aby uzyskać toskański chleb miękki w środku , ciasto musi być bardzo miękkie. Dlatego
Moje domowe kucharzeniegościło przepyszne ciasto - Tort Pavlova. Kiedy otrzymałam przepis, postanowiłam zmierzyć się z pieczeniem bezy. Jeszcze nigdy tego nie robiłam. Przepis w oryginale był z wiśniami, jednak trochę go zmieniłam. Dodałam inne owoce a także inny czas pieczenia. Beza się udała. Pięknie urosła i stała się bardzo chrupka. Przepis dodaję do ulubionych! Składniki: Beza - 300g cukru(...)cytryny, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną. Przekładamy bezę do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Formujemy z pianu okrąg z wyższymi brzegami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy 5 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 130 st. i pieczemy przez godzinę i 50 minut. Bardzo ważne. Po upływie czasu studzimy bezę w piekarniku z uchylonymi
Pan i Pani Smith w kuchnipieczenia i śmietany zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao i zagnieść ponownie. Ciasto ciemne i jedno ciasto jasne owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika. Drugim jasnym ciastem wyłożyć formę wysmarowaną masłem i posypanej mąką. Na cieście rozsmarować dżem lub powidła, na to wyłożyć owoce. Ciasto(...)ubijania dodawać stopniowo pozostałe ¾ szklanki cukru i jeszcze chwilę ubijać. Dodać proszek budyniowy (lub kisiel). Ubitą piankę wyłożyć na ciemne ciasto. Na nią zetrzeć jasne ciasto (lub poskubać palcami) Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na 50-55 minut
Walijskie Pichceniedrożdży instant 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Dzielimy je na 9 części i z każdej z nich lepimy niewielką bułkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Piekarnik ustawiamy na mniej więcej 45 stopni i grzejemy tak bułki przez godzinę. W tej temperaturze ładnie(...)wyschły nieco od temperatury i dzięki temu miały fantastyczną grubą chrupiącą skórkę. Po godzinie bułki powinny dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Wtedy podkręcamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy bułki przez 20 minut. Madzia się obudziła w chwili, gdy wyjmowałem je z piekarnika. Zdążyłem :) Po upieczeniu, dla dodania charakteru, możemy leciutko oprószyć bułki mąką. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto
Marder&Marder Manufacturerodzynki. Ja postawiłam na klasyczną wersję - bez dodatków, za to z duuużą ilością truskawek i galaretki :) I jak, macie ochotę na kawałeczek? ;) Tortownica o średnicy 26 cm Składniki: Ciasto: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżka wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu na sernik(...)Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i łyżkę wody. Ubijamy na sztywno. Następnie partiami wsypujemy cukier i ubijamy aż masa nabierze lśniącego koloru. W następnej kolejności dodajemy po jednym żółtku a na końcu mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy
My simple kitchendodać dowolną ilość owoców bez obawy, że podczas pieczenia opadną na dno. Amatorów ucieranych ciast z owocami, na drugie, równie pyszne ciasto z rabarbarem oraz owsianą kruszonką zapraszam tutaj. Składniki: 260g mąki 60 g wiórkówk kokosowych 160 g cukru lub ksylitolu 4 jajka M 200 g masła 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego(...)jednym jajku. Na końcu na małych obrotach wmieszać mąkę utarte ciasto wyłożyć do przygotownanej tortownicy, góre wyrównać szpatułką. Na górze rozsypać owoce, lekko wciskajac je w ciasto piec w 180`C 40-45 minut do suchego patyczka studzić na kratce. Przed podanie posypać cukrem pudrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pieczenia (u mnie domowy bezglutenowy ) - 2 płaskie łyżeczki cynamonu * szklanka 250ml Masło pokroić na mniejsze kawałki. W misie miksera umieścić mąkę, dodać pokrojone masło, syrop z agawy, proszek do pieczenia, cynamon i przy pomocy haka zagnieść ciasto, następnie dodajemy jajka i mieszamy. Na samym końcu dodajemy pestki dyni, mieszamy do połączenia składników. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Otrzymane(...)ciasto (będzie klejące) dzielimy na dwie części, każdą zawijamy w osobną folię spożywczą i umieszczamy w lodówce, na ok.30 minut. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy (przykryte folią spożywczą) na stolnicy lub na blacie wyłożonym folią spożywczą (można również użyć papieru do pieczenia). Z ciasta wycinamy, przy pomocy ostrego noża dowolne kształty, u mnie kwadraty, prostokąty, trójkąty... Ciasteczka wykładamy na blachę
Smaczne Zdroweprawdę dobre. Bardzo szybko się je robi, więc nawet dzieci poradzą sobie z tym przepisem bez problemu. Ja robiłam je późnym wieczorem i zajęło to na prawdę niewiele czasu. Sama nie wiem, ale jakoś najlepsze wypieki, ciastka, chleby wychodzą mi podczas nocnego pieczenia :) Po upieczeniu, należy przechowywać w szczelnym i suchym pojemniku. Dla urozmaicenia, można dodać kolorowy barwnik(...)jajko i dokładnie je wmiksować w maślaną masę. Stopniowo dodać mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy, do uzyskania jednolitego miękkiego ciasta ( w razie konieczności dodać więcej mąki - ciasto nie może się kleić do rąk). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i umieścić na 5 minut do zamrażalki. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki umieścić na blasze
CookYourselfbez niczego. Jeśli jest ładna forma do pieczenia to wygląda efektownie. Inspiracją był przepis stąd . Babka podana na talerzu Porcelana Bogucice . Składniki: 4 jajka 1/4 szkl cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 400 g masy krówkowej o smaku orzechowym Helio 3/4 szkl oleju 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)ponownie zmiksować. Mąki, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać przez sitko. Porcjami dodawać do masy jajecznej na przemian z olejem i miksować na wolnych obrotach do momentu aż składniki się połączą. Formę wysmarować i wysypać bułką tartą. Przelać ciasto, włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 50 minut. Do suchego patyczka. Wyjąć z pieca
Ala piecze i gotujemyśl, jak wiele jeszcze mezaliansów można popełnić i jak bardzo smaczny mogą mieć finał! CIASTO CZEKOLADOWE Z BAKŁAŻANEM Przepis pochodzi z książki Red Velvet and Chocolate Heartache , pokazującej, iż używając warzyw do słodkich wypieków można piec bez masła i często bez użycia cukru. Ich rolę spełniają bowiem naturalne składniki zawarte w większości warzywach. 400 g bakłażana(...)oddzielnej misce. Dodać masę bakłażanowo-czekoladową i ponownie dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez ok. 30-40 minut. Polecam! * przepis pochodzi z tej strony - klik
KUCHARNIAczekać kilku dni, aż zmiękną. Są mięciutkie od razu po upieczeniu. Więc bez stresu, jeszcze dacie radę upiec je do świąt :) SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 85 g zmielonych migdałów 3 łyżeczki przyprawy korzennej do (piernika) 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml płynnego miodu 85 g masła(...)było grudek. Ciasto powinno mieć lekko klejącą konsystencję. Masę odstawić do całkowitego wystygnięcia i zgęstnienia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy pierniczkami zostawiać spore odległości, gdyż podczas pieczenia zwiększą objętość. Każdą kulkę lekko spłaszczyć. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Po przestudzeniu pierniczki obficie polukrować
Kuchnia w opałachpapieru do pieczenia o boku ok 10 cm. Zagotowujemy w garnku 2 szkl wody z masłem i szczyptą soli i wsypujemy do tego przesianą mąkę. Cały czas energicznie mieszamy. Ucieramy dokładnie ciasto, aż zacznie odstawać nam od ścianek garnka. Gotowe odstawiamy do wystudzenia. Kiedy jest zimne miksujemy je wbijając kolejno jajka. Następnie przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego(...)każdy papierek wyciskamy kółka z ciasta o średnicy 6-7 cm. Rozgrzewamy w szerokim garnku/ wysokiej patelni tłuszcz. Do gorącego wkładamy pączki (papierkiem do góry). Po ok minucie usuwamy papierki i smażymy ok 4-5 min z każdej ze stron. Wyjmujemy na tacę wyłożoną ręcznikiem papierowym i zostawiamy do wystudzenia.Cukier puder ucieramy z sokiem cytrynowym i dekorujemy
Malinowe PocałunkiZwracam jednak waszą uwagę na fakt, że boki ciasta, kiedy podpieka się je bez żadnej zawartości kurczą się i w rzeczywistości stają się niższe niż się spodziewaliśmy. Dodatkowo przypominam o nakłuwaniu spodu widelcem, by nie wybrzuszał się za bardzo (można też ciasto obciążyć kulkami do pieczenia lub grochem - u mnie ryż się nie sprawdza, jest za lekki). Krem(...)tniemy wszystko raz wolniej raz szybciej, trochę w trybie pulsacyjnym, do uzyskania konsystencji lekko wilgotnego piasku. Następnie dodajemy jajko i powtarzamy czynność, aż ciasto zaczyna nam się zbijać w duże kawałki, które należy wyrobić przez minutę ręcznie. Jeśli malaksera brak, mieszamy mąkę z cukrem na blacie/stolnicy/dużej desce, wrzucamy kawałki masła i kroimy nożem. Mamy uzyskać "mokry piasek
W kuchni wieczoremzastanawiajcie tylko wrzuccie je do koszyka.Mozliwosci ich wykorzystania jest bez liku.Nawet pokrojone w plasterki z kropla miodu na kanapce z twarozkiem sa zachwycajace.U mnie propozycja na blyskawiczne torciki z gotowego ciasta francuskiego.Polecam,bo wygladaja cudownie i tak samo smakuja!Skladniki na 4 osoby:250 g ciasta francuskiego (gotowy produkt z lady chlodniczej)6-8 swiezych fig1 lyzka drobnego cukru(...)ciasta 4 kola,lub wiecej nieco mniejszych.Na wiekszych jednak latwiej bedzie rozmiescic figi.Wyciete kolka przeniesc na blache wylozona papierem do pieczenia.Zostawiajac 1-cm rant, podziurkowac ciasto widelcem.Figi pokroic w cwiartki,lub osemki i rozlozyc na przygotowanych krazkach z ciasta.Cukier wymieszac z cynamonem i posypac figi.Brzegi ciasta przy pomocy pedzelka posmarowac mlekiem.Torciki wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec okolo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dekorowanie, ale dla mnie w smaku najlepsze są pierniczki bez lukru i różnych dodatków.Pierniczki z tego przepisu tylko nadziewane dżememSkładniki:500 g mąki2 białka4 żółtka3 łyżki przyprawy do pierników1/4 szkl. cukru1,5 łyżki kakao100 ml śmietany1,5 łyżeczki sody2 łyżki przypraw korzennych125 g masła200 g mioduDzień przed pieczeniem:W misce mieszamy mąkę z kakao. Śmietanę mieszamy(...)dalej mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę z sodą.Odstawiamy ciasto przykryte w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na 24 godziny.W dniu pieczenia:Ciasto jest kleiste, więc trzeba sporo podsypywać mąką przy rozwałkowywaniu. Po rozwałkowaniu niezbyt cienkich placków, wykrawamy pierniczki. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 7-12 minut, w zależności od grubości i wielkości.Świąteczne mmm Pycha
NA MOIM TALERZU