ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:693/1234)

Idealnie kruche wegańskie rogaliki 182

wersji wegańskiej (bez masła i bez jaj). W moim wyobrażeniu idealne rogaliki są wielkości „na dwa gryzy”, kruche i rozpływające się w ustach. Od zawsze powtarzam Wam, że nie lubię wałkować ciasta, a przy cieście kruchym to już w ogóle dramat. Udało mi się i naprawdę jest to najlepsze kruche ciasto jakie kiedykolwiek udało mi się(...)umieść na blacie i za pomocą noża siekaj i zagarniaj, starajć sie możliwie jak najmniej dotyciach ciasto dłońmi. W zależności od wprawy po 10-15 minutach ciasto zacznie samo formować się w kulę, wtedy dopiero zagnieć je dłońmi, owiń w papier do pieczenia i wstaw do lodówki na 15 minut. Olej kokosowy tężeje znacznie szybciej niż masło, po dłużczym

greenscarf
Ciasto drożdżowe z czereśniami 186

szklanka mleka 3 jajka 40 dag drożdży 1 łyżka ekstraktu z wanilii 650 g czereśni (bez pestek) 4 łyżki cukru pudru + odrobina do posypania Szczypta soli Sposób przygotowania: Na początku wydrylowane czereśnie mieszamy z 4 łyżkami cukru pudru. Następnie odstawiamy je na 15 minut, tak by puściły sok. Po tym czasie czereśnie umieszczamy na sicie, by odsączyć nadmiar soku(...)ekstrakt waniliowy oraz szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Następnie dodajemy do tego również roztopione masło. Ponownie całość ugniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1,5 godziny). Następnie wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na całym cieście wykładamy przygotowane czereśnie. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Najlepszy przepis na pizzę – top 3 157

bardzo gładka. Ciasto wyłożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, polać oliwą i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż się zarumieni. W tym czasie wymieszać mascarpone z koperkiem, parmezanem, bazylią i czosnkiem. Upieczony blat do pizzy posmarować mascarpone, posypać tartym żółtym serem i potrzymać jeszcze kilka minut w gorącym piekarniku aż ser się stopi. Podawać(...)udekorowaną bazylią.   PIZZA Z BOCZKIEM   Pizza z kalafiora jest nadspodziewanie dobra, ale jeśli wolicie klasyczny przepis, to zapraszam na coś bardziej klasycznego. Składniki: Ciasto: 200 g mąki pół łyżeczki soli łyżeczka drożdzy instant łyżka oliwy 100 ml wody Dodatki: 2 ziemniaki (umyte i obrane) 100 g mascarpone szalotka lub mała cebula + ząbek czosnku 50 g twardego żółtego sera

Ugotowane pozamiatane
Brownie z ciecierzycy – szybkie ciasto z blendera i bez mąki! 199

piekarnik do 180⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Szykujemy kwadratową formę do pieczenia o wymiarach dna 20 na 20cm i wykładamy ją papierem do pieczenia. UWAGA! Tego ciasta jest mało i nie nadaje się do pieczenia w większej formie – jeśli nie macie takiej kwadratowej foremki, zróbcie ciasto z podwójnej ilości składników w prostokątnej formie 20/30cm(...)miseczce mieszamy wszystkie suche składniki poza cukrem– dokładnie przesiewamy na gęstym sicie kakao, żeby pozbyć się w nim grudek, przesiewamy też mąkę ziemniaczaną. Dodajemy sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Jeśli używacie kawy – dodajemy ją teraz. Ja dodatek kawy w brownie bardzo lubię, bo uwydatnia gorzki smak prawdziwego kakao. Suche składniki mieszamy i odstawiamy.   Odcedzamy na sicie ciecierzycę

Karo in the Kitchen
Noworoczny tort makowy 199

upiec tort bez grama mąki? Oczywiście, a do tego jest to tort bardzo smaczny i wilgotny. Nawet ten kto nie jest wielbicielem tego rodzaju ciast będzie mile zaskoczony i poprosi o dokładkę. Proponuję takim torcikiem uczcić początek Nowego Roku. Przy okazji życzę Wam wszystkim udanego i smacznego roku 2019. TORT MAKOWY Składniki: (forma 24 cm)   ciasto(...)skropienia ciasta (opcjonalnie) ok. 1/2 szkl maku do wykończenia tortu Przygotowanie:  ciasto: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy w oddzielnym naczyniu na puszystą masę. Do żółtek dodajemy masę makową oraz kaszę manną. Do masy dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie łyżką. Całość przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy 45-50 minut

Bon appetit mon amie
Budyniowe ciasto bez pieczenia z ciasteczkami od Cukry Nyskie 222

Czekoladowy budyń bardzo fajnie skomponował się z cytrynowymi ciastkami fit & free oraz petit beuree. Ciastka fit & free to nowość z serii bez dodatku cukru! Składniki: masa budyniowa: 1 opakowanie czekoladowego budyniu do ciast i kremów  100 gram masła 60 gram cukru 500 ml mleka 1 łyżka mąki pszennej różowa polewa: 200 ml mleka ok 150 gram(...)Nyskie 120 gram ciastek fit&free bez dodatku cukru Cukry Nyskie Przygotowanie: Masa budyniowa: pół szklanki mleka mieszamy z budyniem, cukrem i mąką. Pozostałe mleko doprowadzamy do wrzenia razem z masłem. Do gotującego się mleka z masłem wlewamy powoli rozrobiony proszek i gotujemy do zgęstnienia energicznie mieszając ok. 1 minutę.  Krem odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i wykładamy

Życie zaczyna się w kuchni
Szybkie ciasto ucierane z owocami 180

Uwielbiam to ciasto za wszystko dlatego nie ma się co dziwić że pojawia sie tu u mnie po raz kolejny i napewno nie ostatni Dodatek budyniu

Relaxtime
Pomysł na resztki kurczaka: zupa won ton 475

chmur Bardzo ciekawe jest ciasto na won tony. Składniki są podobne jak w naszych pierogach, ale ciasto zupełnie inaczej się zarabia. Wielokrotnie wałkowane (jak temat opozycji totalnej w Wiadomościach ) zyskują bardzo zwartą, ale też niezwykle delikatną strukturę. Nie bez powodu won ton można przetłumaczyć jako „połykanie chmur”. Pierożki możecie też zrobić z klasycznego ciasta, trzeba je tylko dość cienko(...)ciasto na stolnicy, aż zrobi się w miarę gładkie (zacznie przypominać plastelinę). Włóż ciasto z powrotem do miski, przykryj folią aluminiową i odstaw na 10 minut. Wyciągnij ciasto na stolnicę. Powinno być wilgotne (mimo że jest w nim mało wody) i znowu ugniataj przez kilka minut. Włóż ciasto do miski, przykryj folią i odstaw na 30 minut. Po 30 minutach

Niedzielny kucharz
Ciasto biszkoptowe z porzeczkową nutą 212

drewnianą łyżką lub miksujemy na najniższych obrotach. 2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy około 30-35 minut do tzw "suchego patyczka". Po upieczeniu gorące wyjmujemy z piekarnika i zrzucamy z wysokości 30 cm na podłogę. Dzięki temu ciasto nie opadnie. Potem studzimy już normalnie. Składniki masa: 500 g serka mascarpone(...)mieszamy, lekko studzimy. Przełożenie ciasta: ciasto jasne - połowa dżemu z czarnej porzeczki - połowa kremu z serkiem mascarpone - ciasto ciemne - druga połowa dżemu z czarnej porzeczki - druga połowa kremu - ciasto jasne - polewa czekoladowa Ciast wkładamy na kilka godzin do lodówki :-) Smacznego :-))) #beko #ciastojakzobrazka Poniżej filmik, który pokaże nam jak sprytnie i szybko na dodatek bez użycia noża pokroić równo ciasto

kruche babeczki
Tarta makowo-jabłkowa z bezą. 10 rad jak zrobić idealny kruchy spód do tarty. 202

ciasto nawinąć na wałek i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Docisnąć delikatnie do formy i odciąć wystające poza formę ciasto. 6) Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. 7) Piec około 20 – 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem. 8) Po upieczeniu odstawić(...)kruche, przestudzony spód wykładamy masę makowo-jabłkową. 2) Na masę makową wyłożyć bezę. 3) Całość piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok 50 min., aż beza się zarumieni i lekko popęka, w razie potrzeby czas pieczenia wydłużyć o kilka minut. 4) Po upieczeniu tartę dobrze studzimy. Artykuł Tarta makowo-jabłkowa z bezą. 10 rad jak zrobić idealny

Fitsweet.me
Low-Carb Tiramisu 237

bazie mąki migdałowej i krem z mascarpone. Niebo w gębie :-) Bez cukru i zbóż. Macie ochotę? Low-Carb Tiramisu Składniki na biszkopt: (na małą blaszkę lub tortownicę): 6 jajek 5 łyżek drobnej mąki migdałowej łyżka kakao 5 płaskich łyżek erytrytolu łyżeczka  bezglutenowego proszku do pieczenia Z podanej ilości składników otrzymamy biszkopt, który swobodnie możemy przekroić(...)piany, stale mieszając mikserem na wolnych obrotach dodawać kolejno żółtka. Na samym końcu dodajemy mąkę migdałową zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao Ciasto wyłożyć na blaszkę i piec w piekarniku nagrzanym do 170stopni ok. 35 minut. Po wystudzeniu biszkopt przekrawamy na 2 części. Wykonanie kremu z mascarpone: Wszystkie składniki zmiksować delikatnie razem, nie ma potrzeby ubijania śmietanki wcześniej

Marta próbuje
Tarta makowo-jabłkowa z bezą. 10 rad jak zrobić idealny kruchy spód do tarty. 225

ciasto nawinąć na wałek i przełożyć na wysmarowaną tłuszczem formę. Docisnąć delikatnie do formy i odciąć wystające poza formę ciasto. 6) Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć np. fasolą. 7) Piec około 20 – 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W połowie czasu usunąć papier z obciążeniem. 8) Po upieczeniu odstawić(...)kruche, przestudzony spód wykładamy masę makowo-jabłkową. 2) Na masę makową wyłożyć bezę. 3) Całość piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok 50 min., aż beza się zarumieni i lekko popęka, w razie potrzeby czas pieczenia wydłużyć o kilka minut. 4) Po upieczeniu tartę dobrze studzimy. Artykuł Tarta makowo-jabłkowa z bezą. 10 rad jak zrobić idealny

Fitsweet.me
Fit ciasto czekoladowe 519

też zdrową mąkę jaglaną oraz olej kokosowy. PRZEPIS NA  FIT CIASTO CZEKOLADOWE Składniki: ( * szklanka o pojemności 250 ml )  4 jajka 100 g gorzkiej czekolady 50 g daktyli 50 g oleju kokosowego 1 banan  1/2 szklanki mąki jaglanej * 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie ciasta:  Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na 1 godzinę(...)bananem i żółtkami. Następnie dodać mąkę jaglaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. pianę z białek dodać do przygotowanego ciasta i dokładnie połączyć. Ciasto wylać na blachę o średnicy około 20x20 cm. Piec w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
Pełnoziarnista pizza z szynką, kukurydzą i pomidorami 190

okazji pizzy na kalafiorowym spodzie, że pizza bez sera, to nie pizza ;) I o ile ta na kalafiorowym była dobra tak po 3 kęsie ;) tak tą polecam jeszcze mocniej, bo jest zupełnie inna w smaku i zdecydowanie bardziej podobna do tej tradycyjnej.  Składniki na jedną pizzę o śr ok 22cm Ciasto: 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)Jajka mieszamy z cukrem i drożdżami, do masy dodajemy wszystkie pozostałe składniki ciasta, prócz jogurtu. Przykrywamy folią spożywczą (ale nie szczelnie) i wstawiamy na noc do lodówki. Przed pieczeniem ciasto mieszamy z jogurtem, wylewamy na blaszkę, wyrównujemy na grubość ok ½cm i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200st C. Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy przecier pomidorowy wymieszany

Kuchnia w czekoladzie
Chleb żytni razowy z kaszą jaglaną i błonnikiem 254

głównie z dodawaniem różnych rodzajów mąki, żeby nie było zbyt nudno i monotonnie. Nie wyobrażam sobie też chleba bez dodatku ziaren i innych zdrowych "chrupaczy" w środku, ale tym razem z powodu nadmiaru ugotowanej kaszy jaglanej dodałam ją do ciasta i chleb wyszedł bardzo ciekawie :) Spotkałam się wcześniej z dodawaniem surowej kaszy jaglanej i możliwe, że też(...)Zakwas wymieszać z wodą, solą i oliwą. W osobnej misce połączyć mąkę z pozostałymi suchymi składnikami. Dodać do zakwasu i wyrabiać około 5 minut, najlepiej przy pomocy miksera. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięty chleb umieścić w zimnym piekarniku, nastawić temperaturę na 200 stopni i piec około godzinę

FitKot
Jabłecznik łaciaty z czekoladą, polewą i masą krówkową 313

szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny Polewa: 150g masła 3 łyżki kakao bez cukru 3 łyżki cukru pudru 7-8 łyżek wody Dodatwoko: 1 puszka masy krówkowej = kajmakowej (około 500g) 100g mlecznej czekolady 2 kopiaste łyżki masła Biszkopt: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C(...)patrz film ). Do jednej części dodać mąkę, a do drugiej mąkę z kakao, wymieszać. Ciasto nakładać na przemian do blaszki (raz jasne raz ciemne) o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia ( patrz FILM ). Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 5.Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki

Mała Cukierenka
Jabłecznik z polewą chałwową 233

pieczenia 1 łyżka kakao Warstwa kokosowa: 3 białka szczypta soli ½ szklanki cukru kryształu 50g kokosu Warstwa jabłkowa: 6 dużych jabłek 1 łyżka cynamonu Polewa chałwowa: 40g margaryny 1/4 szklanki cukru kryształu 1 łyżka mleka 2 batony chałwy (200g) Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Masło ucieramy z cukrem dodając po jednym żółtku. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę(...)piane ubitą z jednego białka. Delikatnie mieszamy i dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao, mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy w nagrzanym do 180stC piekarniku ok 5 minut. 2. Warstwa kokosowa: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy cukier, a następnie kokos. Wykładamy na podpieczony spód ciemny i wyrównujemy łyżeczką

Kuchnia w czekoladzie
Brownie jaglano-bananowe 196

bananów. Bez dodatku cukru i mąki. Oczywiście nie smakuje jak „prawdziwe” czekoladowe brownie, ale jest ciekawą odmianą dla wielbicieli ciast czekoladowych lub propozycją dla osób dbających o linię. 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wody szczypta soli 2 banany 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki miodu (ewentualnie można pominąć, banany sprawiają że ciasto jest(...)średnim ogniu aż kasza wchłonie całą wodę (ok. 15 minut). Odstawić do przestygnięcia. Ugotowaną kaszę zblendować na gładką masę. Przełożyć do garnka. Następnie zblendować banany. Dodać do kaszy wraz z jajkiem, jogurtem, miodem i kakao. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam podłużnej formy o wymiarach podstawy 28 x 8 cm). Piec około

Bullio
Ciasto drożdżowe bez jajek z gruszkami 167

Ciasta drożdżowe często są szybko suche, jednak to ciasto jest pełne owoców. Co sprawia że nie jest suche i długo świeże. Gruszki oskrobać i pokroić na

Kuchnia Pokoleń
Wielkanocne ciasteczka owsiane 219

Wielu z Was, którzy zaglądają na ten blog pomyśli, że przepadłam bez wieści. Mam  świadomość tego, że wieje tu nudą, ostatnio nie zamieszczam nic nowego. Przyznam, że przegrywam z czasem. W mojej kuchni zawsze się coś dzieje, ale ja nie mam kiedy porobić zdjęć, nie wspomnę już o tym, że później trzeba to opublikować. Wiele fajnych dań znika(...)masła starta skórka z 1 cytryny sok z połowy cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia do dekoracji  białko cukier puder ewentualnie barwniki wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy na gładką masę. Formujemy kulkę, którą owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 30-60 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto. Odrywamy po kawałku i na blacie oprószonym mąką wałkujemy

Przysmaki Karolki
Babka majonezowa 280

pewno zastanawiacie się już nad tym co upiec na Święta. W końcu to już za 2 tygodnie! Pewnie macie swoje tradycyjne dania, bez których ani Wy ani Wasi bliscy nie wyobrażacie sobie Świąt. U mnie w domu babka jest obowiązkowym wypiekiem na Wielkanoc. Staram się aby zawsze była inna. Tym razem proponuję Wam babkę przygotowaną na bazie majonezu. Jest(...)lśniąca dodawać po 1 żółtku, ziarenka wanilii i majonez. Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajecznej. Wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy silikonowej na babkę. Piec ok 45-50 minut w 170 stopniach. Ostudzić. Polać lukrem i udekorować, np. kwiatkami z opłatka. Lukier: wszystkie składniki utrzeć aby powstał gęsty lukier

Smakołyki Asi
Tropikalny sernik kokosowy z musem ananasowym 232

chrupiącym spodzie z wafelków śmietankowych, bez konieczności pieczenia. Masa serowa to moja ulubiona, sprawdzona receptura, z dodatkiem śmietanki, która sprawia, że sernik jest niesamowicie kremowy. Podczas chłodzenia w lodówce wiórki kokosowe oddają swój aromat i nadają wyczuwalnego aromatu. A wierzch? Mus jest Wam znany z wyżej wymienionego sernika. Ananas przełamuje słodycz ciasta i idealnie komponuje się ze smakiem(...)śmietanki 36% 3 jajka 2/3 szklanki wiórków kokosowych 3 łyżki mąki pszennej Ser zmielić na kremową masę. Wszystkie składniki zmiksować krótko, na gładko. Masę wylać na podpieczony spód. Piec 60 minut w 160*C, aż sernik się zetnie,a wierzch będzie sprężysty. Wyjąć, wystudzić. Mus malinowy: 500 g świeżego ananasa 300 ml śmietanki kremówki 36 % 3 łyżki cukru

Chocolate Muffin Blog
Ciasteczka owsiane z rodzynkami. I powrót do codzienności 194

pieczenia 50 g rodzynek Rodzynki zalać wrzątkiem, odstawić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Płatki wymieszać z mąką i proszkiem, partiami dodawać do ciasta. Na końcu dodać dobrze odciśnięte rodzynki, wymieszać. Ciasto będzie dość rzadkie. Przykryć miskę z ciastem, schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości(...)orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając. Piec w 180 st. C. przez 12-15 minut, aż się zrumienią. Ostudzić. Smacznego! Jeśli myślicie, że już zapomniałam o Świętach, to jesteście w błędzie! Choinka jeszcze stoi (choć w weekend najprawdopodobniej dokona żywota), krasnale uśmiechają się ze wszystkich kątów, a świeczki adwentowe... No cóż, ciągle umilają

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rożki z ciasta francuskiego z budyniem 196

czekoladowy lub wasz ulubiony) 350 ml  mleka 2-3 łyżki cukru (jeśli budyń był bez dodatku cukru) gruby cukier kryształ do posypania 1 jajko (rozmącone)  Sprzęt papier do pieczenia lub gruba folia aluminiowa do pieczenia silikonowa mata do pieczenia Przygotowanie Ugotować budyń zgodnie z podanym na opakowaniu przepisem, ale zmniejszając ilość mleka (zamiast(...)środku  widelcem, pozostawiając około 5-7 mm z każdej strony (dzięki temu zabiegowi ciasto na środku nie wyrośnie). Ciasteczka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.  Wierzch każdego z nich posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem kryształem i piec przez około 15 minut, do uzyskania złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika nałożyć do środka budyń, tarty ewentualnie ozdobić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szybka pizza z mozzarellą, kiełbasą i czerwoną cebulą. 293

Dziś post w mniej świątecznym nastroju, a bardziej w klimacie zbliżającego się Sylwestra. Prosta, smaczna i niedroga przekąska. Idealna na imprezy, spotkania towarzyskie, a nawet na

Niebieski kubek z kawa
Białka? I co dalej? 214

zrobić z 6 białkami? Pozostałość po carbonarze. Myślę, myślę i nic mi do głowy nie przychodzi... beza? Nieee - jakoś nigdy fajna mi nie wychodzi. Próbowałam oddać kotu - ale on stanowczo by wolał żółtko więc tak sobie stały te białka w lodówce i stały kilka dni aż w końcu z pomocą przyszedł mi niezastąpiony durszlak i blog pomodore e basilico(...)gorzką czekoladę - torcik i tak jest bardzo słodki. Wyszło przepysznie!  Ciasto jest bardzo szybkie i łatwe więc może służyć jako awaryjne bo robi się je dosłownie 1 h - masa to czysta formalność a ciasto piecze się i stygnie w mig Torcik czekoladowy pieczenie ok 30 - 40 minut w 170 stopniach bardzo łatwe Składniki ciasto 6 białek 3/4 szklanki

sierotka maRysia w kuchni
Serowe ciasteczka guziki 207

prostą, smaczną, ale efektowną słoną przekąskę z dodatkiem serka z kolorowym pieprzem do chrupania przed TV. Te solone ciasteczka guziki przygotowałam bazując na moim przepisie na kruche, serowe rogaliki bez jajek i cukru. Polecam też przepis na serowe krakersy solone. Serowe ciasteczka guziki solone są pyszne, chrupiące, znikają w oka mgnieniu. Polecam też przepis na słodkie, cytrynowe ciasteczka guziki(...)prowansalska Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, pokrojone masło i serek z kolorowym pieprzem. Mieszamy całość hakiem robota. Ciasto chłodzimy w lodówce ok. 30 minut. Silikonową matę posypujemy delikatnie mąką, wykładamy ciasto, rozwałkowujemy je dosyć cienko. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i wycinamy ciasteczka przy użyciu np. kieliszka. Na środku ciasteczka za pomocą wieczka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb pszenny na zakwasie żytnim 185

zagniatamy z nich zwarte, acz elastyczne ciasto. Umieszczamy pod ściereczką, a potem w ciepłym miejscu. Ciasto powinno wyrastać przez przynajmniej 3 godziny. Co godzinę należy je "złożyć", co oznacza zebranie brzegów ciasta i zagięcie do środka. Po tym czasie formujemy bochenek (nie mam koszyka chlebowego, więc układam chleb na blasze wyłożonej papierem do pieczenia), raz jeszcze przykrywamy ściereczką(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny.  Po tym czasie możemy dowolnie naciąć wierzch chleba (ja robię kratkę z czterech linii). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni. Przez pierwszych 10 minut musi się to odbywać z parą, co oznacza postawienie na dole piekarnika naczynia z wrzącą wodą. Po tych 10 minutach temperaturę zmniejszamy do 230 stopni

Życie zamknięte w smaku
Placek pełen botwinki i koziego sera 201

Nadzienie: 500 g botwinki bez buraczków 250 ml jogurtu bałkańskiego 3 ząbki czosnku 200 g sera koziego w plastrach 2 jajka sól, pieprz, oliwa Do dzieła: Mąkę i drożdże przesiewamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy na co najmniej 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Aby ciasto nie obsychało miskę można przykryć(...)koniec wrzucamy pokrojoną botwinkę. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i układamy w formie na tartę lub tortownicy posmarowanej oliwą, ja używam extra virgin. Na ciasto wylewamy nadzienie, układamy na wierzchu odłożone wcześniej łodyżki botwinki, a na nie plastry sera. Pieczemy ok. 30-40 minut na złoty kolor. A jako deser proponuję koktajl

Spektrum Smaku
Ciasto grysikowe z czekoladą i truskawkami 253

Ciasta bez pieczenia mają to do siebie, że praktycznie zawsze się udają, a ich smak nigdy nie zawodzi. Cieszą się dużą popularnością, zwłaszcza w sezonie letnim. I takie właśnie jest to ciasto - przepyszne. Z kremem grysikowo-czekoladowym, orzeźwiającym musem truskawkowym oraz jogurtem. Smakowało wszystkim domownikom!, ale trzeba bardzo uważać, bo zadziwiająco szybko znika...  ;) Składniki : Masa grysikowa(...)kaszę manną cały czas mieszając trzepaczką, by nie powstały grudki. Goracą masę wylać na ciastka, wyrównać szpatułką. Masę grysikową przykryć kolejną warstwą herbatników. Wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Pianka jogurtowa : 400 g jogurtu naturalnego gęstego ok. 100 g płatków śniadaniowych Cini Minis (truskawkowych;)) 2 białka jaja kurzego 2 łyżki cukru opakowanie truskawkowego kisielu instant  łyżka żelatyny

Kuchnia Ellie
Krokiety z kapustą i grzybami z puree z pieczonych buraków 208

razem mamy dla Was propozycję krokietów z kapustą i grzybami. Dobrym dodatkiem do krokietów jest barszcz czerwony do popicia lub jak nasza propozycja puree z pieczonych buraków. Składniki na naleśniki: - 230 g mąki - 230 ml mleka - 2 jajka - 180 ml wody mineralnej gazowanej - szczypta soli - 2 łyżki oleju Składniki na farsz: - 2 cebule - 2 łyżki masła - 500 g pieczarek(...)dusimy ok. 15 minut. W między czasie w drugim garnku na 1 łyżce masła smażymy na cebuli drobno pokrojone pieczarki. Gdy pieczarki i kapusta są gotowe łączymy razem, przyprawiamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Teraz zabieramy się za robienie naleśników. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą na jednolitą masę. Ciasto musi być lejące i bez grudek. Naleśniki smażymy na dobrze

Kuchenne Wariacje
Serowe spiralki z jabłkami i gruszkami 208

kilka kęsów. Z nadzieniem, które można dowolnie modyfikować dostosowując je do własnych upodobań. Z lukrem lub bez. Do wyboru, do koloru :P Zmodyfikowany przepis z gazety "Pyszne ciasta z owocami", nr 8/2003. Składniki na 12 sztuk Ciasto: 125 g chudego twarogu 1 jajko 50 g cukru 250 g mąki 4 łyżki oleju 4 łyżki mleka 1 łyżeczka cukru waniliowego(...)jednolitą masę twaróg, olej, mleko, jajko, cukier i cukier waniliowy. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dalej ucierać mikserem a następnie ręcznie wyrobić elastyczne ciasto. Jabłko i gruszkę obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Wymieszać z cukrem, cynamonem i rodzynkami. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na prostokąt wielkości 20x30 cm. Równomiernie rozłożyć na nim nadzienie

My simple kitchen
Jak zrobić idealne kruche ciasto ? - porady kuchenne 181

momentu, kiedy ciasto uformuje się w jednolitą kulę. Długie wyrabianie ciasta jemu nie służy, po upieczeniu może być twarde. Najlepiej wyrabiać w malakserze czy w mikserze z końcówką do ciasta kruchego. Przed pieczeniem - ciasto porządnie schłodzić - min pół godziny. Jak najkrócej trzymać je w cieple. Ciasto kruche idealnie się mrozi, więc warto zrobić go na zapas :) Pieczenie - krótko(...)200C. Tylko wtedy uzyskamy idealnie kruche ciasto. W niskiej temperaturze, ciasto może nam się rozpłynąć podczas pieczenia. Warto też ciasto, przed pieczeniem nakłuć widelcem (ciasto się nie wybrzuszy podczas pieczenia) oraz ułożyć na nim papier do pieczenia i wysypać kulkami ceramicznymi (fasolą, grochem itp) i piec 10-15 minut. Po tym czasie papier zdjąć i piec

CookYourself
Placek ze śliwkami - Zwetschgen-Pie 568

jestescie w posiadaniu wody rozanej) dodatku gruszek i soku z bzu czarnego jest rownie harmonijna.Ciasto upieklam w kwadatowej foremce o boku 23 cm.Nada sie rowniez tu okragla forma o przekroju 30 cm.Bardzo polecam ten smakowity placek sliwkowy i zapraszam do pieczenia!Skladniki na ciasto:250 g masla350 g maki100 g cukru1/2 lyzeczki soli1 zoltko+2 lyzki mleka(do posmarowania(...)umyc,obrac, pozbawic gniazd nasiennych i pokroic wzdluz na cienkie szpalty.Wrzucic do rondla z woda rozana pokrojone sliwki z gruszkami i dosypac cukier.Zagotowac i pozostawic na ogniu okolo 5 minut ,az zmiekna,ale sie nie rozgotuja.Czesc wody (odlanej wczesniej)wymieszac z maka ziemniaczana i dodac do gotujacej masy owocowej.Wymieszac,az masa ladnie sie zagesci.Piekarnik nastawic na 180 ° C.Ciasto podzielic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pani Walewska 3977

mąki pszennej,200g masła lub margaryny,szklanka cukru pudru Gellwe,4 żółtka,2 łyżeczki proszku do pieczenia Gellwe. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać żółtka oraz pokrojone w plasterki masło. Posiekać i zagnieść gładkie, kruche ciasto. Podzielić na dwie równe części. Każdą część rozwałkować i wyłożyć na przygotowane dwie jednakowe blaszki(...)200ml),  szczypta soli, 200g orzechów włoskich. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Oba ciasta posmarować cienką warstwą powideł śliwkowych, wyłożyć podzielona na pół pianę z białek oraz posiekane orzechy (ale nie za drobno). Każde ciasto piec około piec 15 minut w temp. 180st. Ostudzić.  Krem: 150g masła lub margaryny, 500ml mleka,  opakowanie kremu do karpatki

Z miłości do słodkości
Urodzinowe MUFFINKI Z BANANEM I CZEKOLADĄ. 266

dążenie do zdrowia i wygrana walka z chorą samą sobą... Tak, jestem dojrzała. Ale nie dorosła. Nie do końca.  W sercu zawsze pozostanę małym dzieckiem, chcącym poznawać świat bez ustanku. MUFFINKI Z BANANEM I CZEKOLADĄ. /przepis na muffinki podstawowy, banany i czekolada to bardzo znany dodatek, nie ma więc co mówić o autorskim przepisie/ 12 sztuk; 2 szklanki(...)wilgotne, ledwo tylko połączone. Na końcu wsypałam startą czekoladę i lekko ją wmieszałam. Przełożyłam ciasto do foremek, wypełniając każdą do dwóch trzecich wysokości. Po środku wcisnęłam po kawałku obranego banana tak, aby ciasto go zakryło.  Piekłam muffinki w 200 st. przez 15 do 20 minut, aż stały się złotobrązowe.  SMACZNEGO! Pozdrawiam wszystkich dzisiejszych solenizantów :] Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Ciastka z maszynki 259

. Przed pieczeniem można wycisnąć pasek marmolady na każde ciacho, albo upiec bez dodatków i po wystudzeniu moczyć w polewie czekoladowej, posypkach i wiórkach. Składniki: 500 g mąki pszennej 200 g margaryny (ja zawsze używam Kasi) 30 g smalcu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru (z maleńką górką) 1 łyżka gęstej śmietany(...)śmietaną. Szybko zagnieść, ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie przepuścić przez maszynkę do mięsa z założoną "ciastkową" końcówką, albo rozwałkować i wycinać różne formy. Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika i piec około 15-20 minut na złoty kolor. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Słonecznikowiec bez pieczenia 211

Przekładane ciasta mają to do siebie, że trzeba im poświęcić sporo czasu… Pieczenie poszczególnych blatów, przygotowywanie kremów, przełożeń, frużeliny- no cóż trochę schodzi;) Czy jednak

Domowe ciasta
Tarta ze szparagami na cieście francuskim 282

Wiosenna tarta szparagowa z serem w wersji najprostszej z możliwych, ponieważ przygotowana na gotowym cieście francuskim. Szybki i niezawodny pomysł na lekki bezmięsny obiad, kolację lub

wyzwania kuchenne
Babka z musem jabłkowym. Bez glutenu, jajek i laktozy. 168

Choć babka ta "wylądowała" w kategorii słodkości, to jest mało słodka. Wygląda trochę jak chleb, inni mówią, że jak pasztet ;) Mimo tych niedogodności jest niesamowicie smaczna

Szybko Tanio Smacznie
Poprawiające nastrój ciastka na patyku, czyli cake pops 163

Ostatnio z każdej strony płyną do mnie złe wieści. Po prostu masakra jakaś i tyle. Najgorsze jest to, że nic nie mogę zrobić. Żeby poprawić nam

Pełny talerz
Tort czekoladowy z wiśniami i dekoracją z kremu maślanego na bezie szwajcarskiej 275

niżej. Krem zawiera dużo masła, w związku z tym do szczególnie smacznych i lekkich nie należy, ale oczywiście jest jak najbardziej zjadliwy ( u mnie w domu wszyscy, bez wyjątku, dekorację zjadali :) ). Niewątpliwą jego zaletą jest trwałość - dekoracja takim kremem wytrzyma długie dni, nie spłynie, nie straci kształtu. Jak dla mnie jest to najlepszy krem do dekorowania wypieków ever(...)zniszczyć pęcherzyków powietrza ( w przepisie nie ma proszku do pieczenia, biszkopt rośnie tylko dzięki dobrze ubitym białkom ). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Delikatnie przelać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160° - 170°C przez około 30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika i z wysokości około

Opowieści z piekarnika
SERNICZEK CZARNO-BIAŁY 258

Obłędny sernik na zimno na ciasteczkowym spodzie, z kruchymi ciastkami w środku. SKŁADNIKI Masa serowa: 500 g sera z wiaderka, 200 g jogutu naturalnego, 3 łyżki

słodki bratek
Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką oraz "Poletko Pana Boga" 189

Składniki na kruszonkę wyrobić ręką. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania ciasta. Włączyć piekarnik na 190 stopni C. (pieczenie z dołu i z góry).  Śliwki umyć i przepołowić, usuwając pestki. Pomarańczę umyć, a następnie oblać wrzątkiem. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę i proszek do pieczenia odmierzyć do jednej miski. Wymieszać. Do dużego kubka lub miarki(...)pieczenia do ciasta i nie zrobił się zakalec. Śliwki oprószyć grubym cukrem, a następnie posypać skórką startą z wyparzonej pomarańczy. Wyjąć ciasto na kruszonkę i rozdzielając na małe kawałki, posypać wierzch ciasta. Włożyć ciasto do piekarnika i obniżyć temperaturę do 180 stopni C. Piec ciasto 50 minut. Po upieczeniu wyjąć na kratkę, a po kwadransie usunąć papier do pieczenia

Weekendy w domu i ogrodzie
Czekoladowe ciasto 164

materiał na dobry przekładaniec. Najlepiej byłoby tą czekoladę podwoić ; ) No więc mamy „pawełkową” masę i przełamanie w postaci lekko kwaskowego dżemu porzeczkowego. Całość w bardzo dobrej deserowej polewie. Ciasto z gatunku tych, co raczej wszystkim do gustu przypadną ; ) Blaszka 22 x 25 cm. p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height: 115%; text-align: left; orphans(...)łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek. Dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Pieczemy 35 minut w temperaturze

Domowe ciasta
Ciasto czekoladowe z czerwonym winem 118

Ciasto czekoladowe z czerwonym winem  Przepis na ciasto dla dorosłych tzw. bolo de vinho. Ciasto czekoladowe z czerwonym winem ma intensywny smak z delikatną owocową nutą. Duża ilość kakao sprawia, że ​​ciasto z czerwonym winem jest bardzo miękkie i czekoladowe, a cynamon, chociaż nie jest niewyczuwalny, dodatkowo wzmacnia smak czekolady. Przepis na ciasto czekoladowe na winie  tzw. bolo(...)bez problemu w większości marketów.  Ciasto na czerwonym winie najlepiej smakuje następnego dnia po upieczeniu i doskonale znosi transport. Jest więc idealnym ciastem na każdą imprezę.  Najlepszy przepis na ciasto czekoladowe dla dorosłych z dużą ilością czerwonego wina. Ten sprawdzony i prosty przepis na ciasto czekoladowe na winie nie sprawi Ci kłopotu, ale jest to raczej ciasto

Cztery Fajery
Jogurtowe ciasto z rabarbarem / Yogurt Rhubarb Bread 144

Jogurtowe ciasto z rabarbarem Jakim wypiekiem zacząć sezon rabarbarowy? Polecam mój przepis na proste, jogurtowe ciasto z rabarbarem na oleju, bez miksera . Ta błyskawiczna i banalnie prosta babka cytrynowa to idealny wiosenny deser, dla początkujących i nie tylko. Jogurtowe ciasto z rabarbarem zawiera sporo skórki z cytryny, dlatego jest też wyraźnie cytrynowe. Jeśli nie przepadacie za dodatkiem cytrusowego aromatu(...)dzięki dużej ilości greckiego jogurtu. Puszyste ciasto z rabarbarem uda się każdemu - wszystkie składniki wystarczy tylko wymieszać trzepaczką. Nawet jeśli nigdy nie piekliście ciasta, ten wypiek na pewno się uda. Do jogurtowego ciasta pasują również wszystkie owoce - poza sezonem na rabarbar wykorzystajcie swoje ulubione, na które akurat będzie sezon. Ja piekłam tę prostą babkę w wielu wariantach smakowych

Lekcje w kuchni
Rolada bezowa z lemon curd 113

jednocześnie wykorzystać białka pozostałe po pieczeniu ciasta drożdżowego. Jako nadzienie zrobiliśmy lekki krem śmietankowy, a do nadania kontrastu smakowego upieczoną bezę posmarowaliśmy lemon curd. Rolada bezowa dobrze zniosła trudy podróży, została rozdzielona między członków rodziny i dłużej jechała niż w domu postała. Składniki na roladę bezową z lemon curd Beza: 4 białka z jajek wielkości M 200 g cukru(...)pieczenia, na nim rozsmarować pianę z białek, tworząc prostokąt o wymiarach 25/30 cm. Posypać wiórkami kokosowymi, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 o C ( z termoobiegiem ), piec 25 minut . Upieczoną bezę wyjąć z piekarnika, wyłożyć na ściereczkę posypaną cukrem pudrem, tak aby papier do pieczenia był na górze. Zdjąć go ostrożnie i pozostawić bezę do wystygnięcia. Śmietankowe nadzienie

niecodziennikpary
Sernik wiedeński z truskawkami i czekoladą 171

Sernik wiedeński z truskawkami i czekoladą Delikatny i puszysty sernik bez spodu, z polewą czekoladową i truskawkami. Ciasto prawie nie opada po upieczeniu, jest bardzo smaczne i efektowne. Polecam!     Składniki: 1 kg mielonego twarogu 200g masła 8 dużych jajek 200g cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 czekolada deserowa + kilka łyżek mleka(...)około 5 minut, aż powstanie jasny puch *** *** Do oddzielnej miski przekładamy zmielony twaróg, dodajemy mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Następnie dodajemy roztopione i ostudzone masło. Całość dokładnie mieszamy (możemy użyć miksera ustawionego na najniższe obroty) *** *** Następnie do masy serowej dodajemy stopniowo puch jajeczny, cały czas delikatnie mieszając *** *** Dno tortownicy (o średnicy 23cm) wykładamy papierem do pieczenia, natomiast boki

Blog z Apetytem
Pijana wiśnia, czyli proste ciasto z wiśniami 205

jeżyk czyli świąteczny deser bez pieczenia Trudność Początkujący Czas przygotowania 50 min. Czas gotowania 30 min. Całkowity czas 1 godzina 20 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (1 BLASZKA 20x35 cm) CIASTO   200 g mąki tortowej   200 g cukru   4 jajka   3 płaskie łyżki kakao   1 łyżeczka proszku do pieczenia   12 łyżek(...)mlecznej INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA CIASTO 1 Białka odseparuj od żółtek. Ubij białka, następnie wciąż miksując dodaj stopniowo cukier a potem żółtka. 2 Wszystkie suche składniki (mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia) stopniowo dosypuj do ciasta, na przemian z olejem. Miksuj na wolnych obrotach. 3 Wylej ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku

A to pestka
Ciasteczka z pestkami dyni 229

jestem, z czym lubicie i czy robicie takie domowe ciasteczka? Ilość porcji: 36 Czas przygotowania: 60 minut Składniki na ciasteczka z pestkami dyni: 450 - 500 g mąki pszennej 150 g cukru 200 g masła (schłodzić) jajko + żółtko 2 łyżki śmietany łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru z wanilią 3 łyżki maku Dodatkowo: białko jajka kurzego łyżka cukru(...)zrobić ciasteczka z pestkami dyni? Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia i mak, dodać zimne masło i posiekać je nożem na mniejsze kawałeczki. Dodać jajko, żółtko, śmietanę i wymieszać łyżką. Następnie ciasto szybko zagnieść dłonią, tylko do połączenia się składników, aby zbyt mocno jego nie ocieplić. Z ciasta uformować wałek, zawinąć w folię

Kuchcik gotuje
Tarta z jabłkami 169

opcjonalnie pół łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo masło do wysmarowania formy i bułka tarta do obsypania formy Nadzienie: 4-5 kwaskowych jabłek (np. szara reneta,antonówka) 3-4 łyżki brązowego cukru opcjonalnie cynamon do oprószenia jabłek Jak przygotować ciasto do tarty z jabłkami Mąkę przesiać przez sito,  dodać cukier, sól, proszek do pieczenia, pokrojone na małe kawałki(...)masło i wodę. Posiekać nożem, aż utworzą się niewielkie grudki przypominające kruszonkę. Zagnieść jednolite ciasto, uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i odstawić do lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na placek o grubości około 3mm. Formę na tartę posmarować cienko masłem i oprószyć bułką tartą. Wyłożyć ciasto, obciąć wystające kawałki, nakłuć na całej powierzani

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
SMAŻONE FIGI Z SOSEM MUSCAT 156

pomagają obniżyć poziom cholesterolu, a suszone figi są skarbnicą wapnia. Są bardzo popularne w krajach śródziemnomorskich, między innymi we Francji, gdzie stanowią często składnik sałatek i przekąsek, deserów i ciast, mogą być również podawane jako dodatek dodatek do mięsa. Korzystajcie zatem z sezonu na figi i przyrządzajcie je na różne sposoby. Ja proponuję Wam tym razem deser z udziałem(...)potrząsając patelnią. Dodaj cukier i mieszaj bez przerwy, aż migdały się skarmelizują. Zdejmij z ognia i wysyp płatki migdałowe na rozłożony papier do pieczenia. Odstaw na czas przygotowania fig. Figi opłucz, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Na patelni rozpuść połowę masła, podsmaż figi z obu stron przez około 3 minuty, aż lekko się zrumienią. Wylej miód

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Przepis #150 Letnia pizza z owocami 172

świeżutkie owoce. Z owoców można przyrządzić wiele smacznych deserów, koktajli czy po prostu zjeść je bez dodatków. Ale kiedy znudzą się w Wam w takiej postaci to mam dla Was propozycję na pizzę z owocami. Uwierzcie, że warto spróbować!  Wartości odżywcze (tylko ciasto) na 100 g: 207 kcal(...)drożdże wyrosną. Następnie dodajemy resztę mąki oraz rozpuszczony olej kokosowy. Całość łączymy i zagniatamy. Pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na kaształt pizzy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut.   Kiedy pizza delikatnie przestygnie smarujemy ją sosem czekoladowym a następnie układamy ulubione owoce.  Pizza najlepiej smakuje kiedy jest lekko ciepła. Dodatkowo

Health-Fit-Life
WZ-tka z kremem mascarpone i likierem waniliowym 158

Przygotowanie. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Żółtka ubić z cukrem i wanilią. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do żółtek dodać mąkę bardzo delikatnie mieszając mikserem. Na koniec dodać delikatnie białka, mieszać drewnianą łyżką. Piec 3o min w 180 stopniach Celsjusza. Ciasto wystudzić i rozkroić wzdłuż. Nasączyć jedną ze stron każdego(...)śmietany i serka mascarpone dodać chłodną żelatynę, dokładnie razem wymieszać mikserem. W garnku wymieszać margarynę, cukier, wodę i kakao. Zagotować na małym ogniu. Od momentu zagotowania gotować przez półtorej minuty, cały czas mieszając. Wystudzić. Ciasto przełożyć kremem. Górę ciasta polać czekoladą. Schłodzić w lodówce. Smacznego! Wskazówki. Użyłam kwadratowej formy do pieczenia o wymiarach 19 na 19 centymetrów. Ciasto przed

mecooks
Kruche rogaliki z marmoladą 5 - składnikowe 212

kostkę masło. Wszystkie składniki siekamy do uzyskania kruszonki, a następnie zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto owijamy folią spożywczą, pozostawiamy w lodówce na ok 1 godzinę.  Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części i każdą z nich cienko wałkujemy w okrąg. Rozwałkowane ciasto dzielimy na osiem części, tak aby powstało osiem równych trójkątów. Na szerszej części(...)każdego trójkąta nakładamy marmoladę i zwijamy. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujmy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez 12 minut w temperaturze 200 °C. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto pistacjowe z cukinią oraz nutą cytrynową 225

obranych pistacji bez soli 150 g cukru 350 g mąki 200 ml/ 150 g oleju roślinnego (rzepakowego, słonecznikowego) 150 g gęstego mleka kokosowego z puszki 1 mała cukinia waga około 200 g 2 małe banany 2 cytryny (skórka i sok) łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody na polewę: 50 g gęstego mleka kokosowego (czubata łyżka(...)tego mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Całość możesz cały czas blendować. Dodaj zmielone pistacje z cukrem. Wymieszaj dokładnie. Na samym końcu dodaj startą cukinię, sok z jednej cytryny i skórkę cytrynową z obu cytryn * zostaw trochę do dekoracji. Wymieszaj i przełóż ciasto na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piecz około 50 minut

greenscarf
Klasyczne połączenie - szpinak i łosoś. Tarta. 214

takie bez białej mąki. Brak glutenu w cieście czasem była kłopotliwy gdyż ciasto nie jest sprężyste i się kruszy. Tym razem ciasto zachowało swoje właściwości i pozostało zwarte jak trzeba. Zachęcam Was do eksperymentowania z nadzieniem, gdyż dzięki temu za każdym razem możecie uzyskac zupełnie nowe danie. Tarta ze szpinakiem i łososiem składniki na ciasto: 1 jajko(...)Wszystkie składanki ciasta łączymy ze sobą, zagniatamy, formujemy kulkę i owijamy w folię spożywczą, a następnie odkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto wykładamy między dwa kawałki folii spożywczej i wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Przekładamy ciasto do foremki do tart nasmarowanej masłem. Nakłuwamy ciasto widelcem i przykrywamy papierem do pieczenia, na który

Przysmaki Karolki
Bardzo kokosowe ciacha z czekoladą 197

tylko mój piekarnik został naprawiony (to była taka pierdoła, że aż wstyd się przyznać) zabrałam się za pieczenie, bo byłam na totalnym ciastkowym głodzie. Przyznaję się bez bicia, że zjadłam je praktycznie sama (w dwa dni, ale wróciłam do biegania, więc sami rozumiecie, muszę mieć siłę, aby biegać). Ciacha są miękkie w środku, jakby lekko wilgotne, kokosowo-kokosowe(...)masy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj. Na samym końcu dodaj posiekaną czekoladę. Ciasto nakładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą łyżki. Piecz około 20 minut w temp. 170-180 C. Smacznego! Artykuł Bardzo kokosowe ciacha z czekoladą pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Tarta z brokułami i kurczakiem 204

naczyniu żaroodpornym bez żadnych problemów. Ciasto nie przyklejało się do naczynia i łatwo odchodziło od ścianki. Składniki na ciasto: 100g masła szklanka mąki jajko łyżka śmietany sól Składniki na farsz: 1 duży brokuł 3 ząbki czosnku 1 duża cebula pierś z kurczaka (około 250g) 100ml śmietany jajko łyżka oleju gałka muszkatołowa sól, pieprz Ciasto na tartę.  Do miski(...)ciasta. Tak się jednak nie stało. Ciasto przełożyć do foremki i przygnieść do ścianek. Na spodzie warto zrobić widelcem dziurki, wtedy ciasto nie powinno się podnieść podczas pieczenia. Wkładamy formę z ciastem do zamrażalnika na 20 minut. Następnie wstawić do nagrzanego piekarnika na 180˚C i pieczemy 15 minut. Farsz. Brokuła rozdzielamy na mniejsze części i gotujemy

wysmienity
Mini pizza w 4 smakach 221

pomidorowy: Na oliwie podsmażyć pokrojoną w mała kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Pomidory (bez skórki) pokroić w kostkę – dodać do cebuli i czosnku. Całość dusić do czasu, aż pomidory będą miękkie przez około 15 minut. Następnie dodać resztę składników (przecier, sól, pieprz, paprykę, cukier i sok z cytryny(...)dodać cieniutko pokrojoną papryczkę chilli i dusić przez 5 minut. Farsz serowy (do wersji wegetariańskiej): Na oliwie podsmażyć pokrojoną w mała kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Dodać szpinak (mrożony należy chwilę smażyć, aby się rozmroził), pokrojony ser fata, pieprz i wymieszać tworząc jednolity farsz. Ciasto podzielić na 16 części i uformować małe spody

KuchniaWeDwoje.pl
Babeczki z pianą 157

warszawskie – Bezę Zygmuntówkę . Zamiast bezy użyłam jednak piany z białek zaparzonej gorącym syropem z przepisu mojej Mamy. Uzupełnieniem słodkiego smaku jest dodatek żurawiny i czekolady. Takie babeczki z pianą zaparzaną były u mnie w domu rodzinnym na każdą Wielkanoc. Ja swoje zrobiłam po świętach. Składniki: Ciasto kruche • 300 g maki pszennej(...)żółtkami. • Szybko zagnieść ciasto, jeśli jest zbyt sypkie można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. • Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. • Foremki na babeczki wysmarować roztopionym masłem. • Ciasto rozwałkować dość cienko, wykrawać kółka większe od średnicy foremek i wylepić nimi foremki. • Piec w 170 st. C przez 8-10 minut. Nadzienie • Gorzką czekoladę rozpuścić

To co kocham
Ślimak z białej pieczonej kiełbasy 199

dzisiejsza propozycja białej kiełbasy pieczonejciastem francuskim w kształcie ślimaka. Smakuje na ciepło i na zimno! Można ją przygotować w Wielką Sobotę wieczorem i upiec rano przed śniadaniem wielkanocnym. Składniki: • surowa, cienka biała kiełbasa – pęto w kształcie ślimaka • 1/3 płata ciasta francuskiego Wykonanie: • Rozwinąć płat ciasta francuskiego i pociąć(...)ślimaka i zawijać na niej paski ciasta francuskiego aż do samego końca. • Kiełbasę ponownie zwinąć w ślimaka, przygnieść ręką, aby ciasto nie odstawało i skleiło się ze sobą. • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 20-30 minut

To co kocham
Domowy chleb z ziemniakami + film 243

odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Mąkę Szymanowską przesiewamy do miski, dodajemy przeciśnięte przez praskę ugotowane i wystudzone ziemniaki, rozczyn z drożdży, mleka, cukru i mąki oraz sól i całość mieszamy łyżką a następnie dłonią wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie do ciasta dodajemy połowę pestek słonecznika i dyni oraz olej(...)całość jeszcze raz dokładnie wyrabiamy. Z ciasta formujemy 7- 8 kul i układamy je jedna obok drugiej w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. W misce rozkłócamy białko i smarujemy nim wierzch ciasta a następnie posypujemy pozostałymi pestkami słonecznika i dyni, ciasto odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na około 30 minut. Chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp

Smakowite Dania
tort czekoladowe cappuccino 190

Niedziela nie może się obyć bez ciasta, oczywiście bardziej wykwintnego niż w tygodniu. Dziś więc do kawy zajadamy się pysznym tortem na bazie biszkoptu cappuccino przełożonego musem czekoladowym. W środku jest jeszcze niespodzianka- ciasteczka typu delicje z musem czekoladowym a więc całość jest bardzo czekoladowa, lekka i nieprzesłodzona, więc można pozwolić sobie na większy kawałek.  *tortownica(...)dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z cappuccino i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia u piec w 175*C około 40 minut, sprawdzając patyczkiem. Upieczone ciasto wystudzić a następnie podzielić na trzy blaty.  Czekolady połamać i rozpuścić nad parą. Kremówkę ubić na sztywno

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Trid -Maroko 205

samoliny (50g zostawiamy na później) Sól,i woda Ciasto ugniatamy około 10 minut bardzo energicznie,tak drożdżowe ciasto. gdy juz wyrobimy rozdzielamy na mniejsze kuleczki typu piłka golfowa  pozostawiamy w spoczynku przykrywając ręczniczkiem na około 20 minut. 1.Zdjęcie pokazuje nam jak powinniśmy na koniec pokroić by dodać ten specyfik do dania głównego jak R'fissa ,ale my dziś(...)ingerencji. Czyli bieżemy jedną kuleczkę  i oliwimy ją i ręce i okrężnymi ruchami staramy się zrobić koło musimy rozciągnąć jak najcieniej to tak jak byśmy chcieli rozwałkować ale bez ingerencji wałka tylko samymi dłońmi. Oleju możemy używać do oporu warto pamiętać o tym by stół wcześniej na oliwić . Gdy już mamy jednego blina zabieramy się za drugi

Viola cooks with passion
Ciasto jaglane z truskawkami 342

Idealne ciasto na lato - bez pieczenia, przygotowane ze zdrowych składników. Ciasto wykonane na chrupiącym spodzie z płatków owsianych i oleju kokosowego, a do tego delikatny krem z kaszy jaglanej i galaretka z truskawkami. Moja wersja jest o niskiej zawartości cukru, więc przygotowując proponuję próbować i słodycz dostosować do swoich upodobań. Składniki: (forma o średnicy 26 cm) spód(...)trzcinowego Przygotowanie: spód: Płatki owsiane rozdrobnić w blenderze, dodać olej kokosowy kakao i cukier, dokładnie połączyć. Spód foremki wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na nim masę z płatków owsianych. Wstawić do lodówki na około 20 minut, aby masa zastygła. masa jaglana: Kaszę przepłukać na sitku zimną wodą, przełożyć do garnka i zalać zimną wodą i mleczkiem kokosowym, dodać

Kuchcik gotuje
Drożdżówka z truskawkami, rabarbarem i kruszonką 239

ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1-1,5 godziny. Kruszonka: wszystkie składniki posiekać i rozetrzeć w palcach. Gdy ciasto podwoi objętość, zagnieść i przełożyć do formy posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Truskawki i rabarbar umyć, osuszyć i obrać. Pokroić na mniejsze kawałki. Rozsypać na wyrośniętym cieście, posypać(...)kruszonką. Ciasto piec ok 35 minut w 180 stopniach, ostudzić

Smakołyki Asi
tartaletki z budyniem i dżemami Stovit... 214

sztuk, ciasto nakłuć widelcem, babeczki piec w 200 C przez 15-18minut do zrumienienia upieczone babeczki wyjąć z piekarnika, lekko ostudzić, wyjmować delikatnie, odwracając foremki do góry nogami z mleka odlać pół szklanki, rozpuścić w nim proszek budyniowy, resztę mleka zagotować z cukrem i masłem, gdy mleko się zagotuje, wlać rozrobiony budyń, gotować 2-3 minuty cały czas mieszają(...)glukozowo-fruktozowego, konserwantów, barwników i sztucznych aromatów. Naturalnie owocowe to aż 70% owoców i tylko 26% cukru - Naturalnie owocowe to nie jest zwykły dżem, tylko owoce w delikatnym żelu bez konserwantów, barwników i sztucznych aromatów. Wybierz ulubione owocowe połączenie! #NaturalnieOwocowe #Stovit

W Mojej Kuchni Lubię
Bezglutenowa pizza z ziemniaków (dietetyczna) 191

można cieszyć się smakiem tego włoskiego specjału bez przybierania na wadze zbędnych kilogramów. Wystarczy zmienić kaloryczną mąkę na ziemniaki i pominąć ser, aby uzyskać lekkie i pełnowartościowe danie.  Najlepszym dodatkiem do dietetycznej pizzy są warzywa i grzyby. ja wybrałam pieczarki, pomidory i cebule, ale także świetnie się tu sprawdzą pieczone boczniaki, papryka, brokuły czy cukinia. Bezglutenowa pizza(...)dodaj skrobię ziemniaczaną. Wymieszaj składniki i uformuj kulę (ciasto nie będzie zwarte tak jak w przypadku drożdżowego). Na blachę ułóż papier do pieczenia i rozprowadź równomiernie ciasto formując kształt pizzy. Włóż spód ziemniaczany do nagrzanego do 200 st C piekarnika na 30 min. Po tym czasie wyjmij ciasto, rozprowadź na nim sos pomidorowy i ułóż ulubione dodatki. Zwiększ temperaturę

wegujemy
Bułki do hot dogów 209

weekend by mi nie pasowało. Co do bułek to powiem wam, że są pyszne i na prawdę warto się poświęcić by je upiec. Wtedy mamy pewność, że są bez konserwantów, polepszaczy i innych niepotrzebnych składników.  Składniki: 1,5 szkl mleka 55 g masła 650 g mąki pszennej typ 500 15 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru kokosowego(...)strumieniem do ciasta i zmiksować na gładkie i jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia. Ciasto przełożyć na stolnicę, kilka razy zagnieść i podzielić na 10 części. Uformować bułki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odłożyć do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem rozmieszanym z mlekiem, posypać złotym i czarnym sezamem. Piec

Ala piecze i gotuje
HIT ŚWIĄT! FIT MAKOWEIC- bez niczego! 107kcal 195

Wigilia, Boże Narodzenie... no nie ma innej opcji...MAKOWIEC! Ale jak zrobić NISKOkaloryczny przysmak? Ciasto bez: - mąki - cukru - glutenu - masła - tłuszczu - drożdży  No i wyszło PYSZNE! A MAKROSY GENIALNE!  1/20 CIASTA MA 107kcal B5 W9 T6 SKŁADNIKI: -7 białek (+łyżka sody oczyszczonej) -3 żółtka - jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu 60g - jogurt TUTTI jabłko-cynamon(...)według uznania(dałam dużo :D  0kcal-> żeby obniżyć kaloryczność) WYKONANIE: MAK wsypać do miski i zalać wrzątkiem lekko ponad poziom (po 30 minutach ewentualnie dodać odrobinę wrzącej wody) odstawić na kolejne 30 minut. 1. Białka ubić z sodą oczyszczoną 2. Jabłka zetrzeć na tarce, osączyć z nadmiaru soku. 3. Żółtka, jogurty, mak (jeśli została woda, to odlać

fitolarun.blogspot.com
Sernik z mango 211

proszek do pieczenia. Dodajemy posiekane zimne masło i jajko, ponownie mieszamy, a następnie szybko zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 min. 2. Spód formy o średnicy 25-26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spód foremki oraz boki mniej więcej do połowy jej wysokości wyklejamy ciastem, nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy(...)dekoracji. Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misie miksera i miksujemy jedynie do połączenia składników. 4. Foremkę ze spodem wkładamy prosto z lodówki do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 12 minut, wylewamy masę serową i pieczemy kolejne 45-55 minut, aż sernik będzie sprężysty na środku. Studzimy przez 30 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wyciągamy i odstawiamy do całkowitego

My Culinary Art
Babka jabłkowo - marchewkowa 253

tężeje, bez konieczności wstawiania ciasta do lodówki. Super smak i świetny przepis, bo z małą ilością cukru.  Składniki: 250 g mąki orkiszowej jasnej 630 50 g mąki ziemniaczanej 150 g marchewki 1 jabłko 2 łyżki soku z cytryny 175 g miękkiego masła 150 g cukru 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)marchewką. utrzyj 175 g masła z cukrem, szczyptą soli i cynamonem. Kiedy masa będzie jasnokremowa, dodaj jajka, całą mąkę i proszek do pieczenia. Szybko wymieszaj z marchewką i jabłkami ciasto przełóż do formy. Piecz 45-55 minut. Upieczoną babkę studź 10 minut w foremce. Następnie wyjmij i studź na kratce przygotuj polewę. Masło utrzyj z cukrem pudrem, następnie dodaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rogaliki półfrancuskie z nadzieniem serowym 262

zlepiamy brzegi do siebie i wałkujemy znów prostokąt, bez mąki do podsypywania, ciasto po schłodzeniu jest dość elastyczne i naprawdę nie ma takiej potrzeby. Po tej czynności ciasto wędruje znów do lodówki na około 45 minut , proces wałkowania i składania powtarzamy tak co najmniej 3 krotnie. Po ostatnim wałkowaniu ciasto przykrywamy folią i wkładamy na co najmniej 4 godziny(...)lodówki. Nadzienie: Twarożek ucieramy łyżką z budyniem, mielonymi migdałami, wiórkami oraz cukrem, wbijamy jajko i całość mieszamy. Ciasto wyjmujemy na 15 minut z lodówki przed robieniem rogalików, powinno się ogrzać, wtedy wałkujemy na prostokąt o średnich wymiarach 60/30 cm dzielimy na trójkąty radełkiem lub nożem zaczynającod węższego boku, smarujemy serowym nadzieniem-to nic że wypływa bokami i zawijamy zaczynając

Wanilia i Kardamon
bezowy jagodowy przekładaniec 164

bezowy przekładaniec z jagodami Kruche, lekkie, bezowe ciasto, wypełnione aromatem leśnych jagód. Czego można więcej oczekiwać od deseru. Składniki 7 białek sol 2 szklanki cukru pudru krem 500 g jogurtu naturalnego 0,5 szklanki cukru 250 g jagód cytryna 4 łyżeczki żelatyny Sposób wykonania Do białek jaj (schłodzonych)  wsypujemy szczyptę soli i ubijamy je w misie mikserem lub trzepaczka(...)pieczenia kształt koła). Następnie oba spody wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 140 stopni na 10 minut, w trakcie których masa powinna wyrosnąć a białko jajek ściąć się w wysokiej temperaturze. Później zmniejszamy temperaturę do 100-110 stopni i przez kolejne 60 minut dopiekamy masę nie otwierając piekarnika. Po tym czasie uchylamy piekarnik i studzimy  bezy przez kolejną godzinę

Miód i pieprz
Wegańskie muffinki z sokiem jabłkowym i nutą cytryny - zdrowa słodycz 183

Nigdy nie przypuszczałabym, że ciasto bez użycia jajek będzie tak miękkie i puszyste. Wiem, brzmi trochę jak bajka, ale naprawdę te muffiny są wyjątkowe. Ja co prawda na diecie wegańskiej nie jestem, ale dla wegan (i nie tylko!) ta propozycja może być całkiem niezłym pomysłem na słodką przekąskę w ciągu dnia ;) Do ciasta użyłam soku jabłkowego, który nadał dodatkowej(...)skórkę z cytryny wymieszać w misce. Oliwę, ocet jabłkowy i sok zmieszać razem. Suche składniki połączyć z mokrymi, najlepiej za pomocą miksera. Przełożyć do foremek na muffiny. Piec około 25-30 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Przepis dodaję do akcji Twój zdrowy lunchbox z Marwit

FitKot
Kruche bezglutenowe pierniczki bez jajek 177

łatwych w 'obróbce', ale nie jest najgorzej - myślę, że warto :) Kruche bezglutenowe pierniczki bez jajek 170g mąki gryczanej 100g mąki kukurydzianej 40g mąki ryżowej 100g masła(u mnie 50g masła i 50g oleju kokosowego) 6 łyżek płynnego miodu 2 łyżeczki BG proszku do pieczenia 4 łyżeczki przyprawy do piernika 4 łyżeczki łuskanego słonecznika 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego(...)ciasto wałkujemy (ja na początku rozpłaszczam je ręką dociskając do stolnicy, gdyż ciasto jest dość kruche i może się łamać) i wycinamy z niego pierniczki dowolnego kształtu. Wycięte pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 180°C. Pieczemy 10 minut. Po upieczeniu pierniczki trzeba całkowicie wystudzić. źródło przepisu Wpis dodaję do akcji Wigilia

FitKot
Orzechowe ciasteczka z powidłami 203

tych ciasteczek w moim domu nie ma świąt(tak jak bez Kevina! :D). Są pieczone już od kilkunastu lat i bez nich to chyba nie byłoby to samo :) W tym roku postanowiłam zrobić swoją wersję i wyszła równie dobra, jak pierwowzór. Zastąpiłam normalną mąkę orkiszową razową, inaczej posłodziłam i przełożyłam domowymi powidłami śliwkowymi z dodatkiem daktyli. Po świętach(...)szczyptę soli umieścić w misce, wymieszać. Dodać posiekane na drobne kawałki masło, zagnieść. Ciasto schłodzić w lodówce ok. 1 godzinę. Rozwałkować na grubość 3-4 mm i wykrawać ciasteczka(parzyście, aby można było skleić ciasteczko pełne z tym, które ma okienko). Piec 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu przekładać ciasteczka powidłami śliwkowymi, smarując ciasteczko pełne i przykrywając

FitKot
Figi i jabłka pod kruszonką 185

Muszę się przyznać, że nie lubię piec ciast, ale jakoś trzeba sobie osłodzić to gorzkie życie :) Dlatego pomyślałam żeby zrobić deser bez biszkoptu i wykorzystać leżące na trawie jabłka. Deser wzbogaciłam o dżem z fig, który przywiozłam z Bułgarii oraz o same boskie figi, które zagościły na sklepowych ladach. Składniki owocowe:5 dużych kwaśnych jabłekdżem z fig ( ale może(...)kroimy w ćwiartki. Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia. Następnie układamy ściśle plastry jabłek, a na jabłka układamy ćwiartki fig. wszystko smarujemy cienką warstwą dżemu. W między czasie robimy kruszonkę czyli: roztapiamy masło, do masło wsypujemy mąkę oraz cukier i mieszamy paluszkami. Masa ma być zbita i twarda. Następnie surowe ciasto kruszymy w palcach i układamy na wierzch owoców

Bon Appetit Małgorzaty
Biszkopt z kremem mascarpone i owocami sezonowymi w galaretce. 813

lodówki, lekkie, nie za słodkie, pyszne po prostu :) Nie lubię ciast, gdzie trzeba się namęczyć i wychodzi nam kilka porcji, dlatego u mnie standardowo przepis na dużą blachę, bez męczenia się.Najpierw przygotowujemy galaretkę, gdyż potrzebuje ona dużo czasu na ścięcie się, w tym czasie my będziemy robić pozostałe składowe ciasta.2 galaretki o dowolnym smaku (najlepiej pasujące smakiem(...)sztywną pianę. Pod koniec ubijania cały czas ubijając dodajemy cukier i stopniowo żółtka. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy jajecznej, delikatnie mieszając.Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC przez około 35 - 45 minut (do tzw. suchego patyczka).Na wystudzony biszkopt nakładamy krem (możemy wmieszać do niego część owoców), na krem rozsypujemy owoce, wszystko polewamy

Z butelką mleczka w tle
Ziemniaczki i wspomnień czar:) 224

kuchni dotyczyły ciast bez pieczenia, różnego rodzaju ciasteczka. Takie kuchenne dokonania dawały mi nie małą radość, z resztą chyba to waśnie jest najlepsze w pieczeniu, radość gdy wyjdzie Ci coś smacznego, a jak jeszcze komuś poprawisz takimi słodkościami humor to już w ogóle:) Tak w ramach nostalgicznych wspomnień postanowiłam zrobić ciasta, które kiedyś bardzo mi smakowały, ziemniaczki(...)Wykonanie: Herbatniki należy rozkruszyć jak najdrobniej oraz posiekać orzechy. Masło roztapiamy w rondelku na piecu i dodajemy do niego mleko cukier i kakao. Następne pokruszone herbatniki mieszamy z orzechami i wsypujemy je do rondelka. Gdy wszystkie składniki wymieszamy zostawiamy rondelek do stygnięcia na około 20 minut. Gdy masa będzie zimna formujemy z niej ciasteczka i obtaczamy kokosem. Gotowe władamy

ciastkarnia na kruchym spodzie
Drożdżówka z porzeczkami i ..proszkiem do pieczenia 196

czuć było że jest nie tylko na drożdżach, a także na proszku do pieczenia..Przepis na ciasto drożdżowe podaję bez mojego feralnego dodatku.. A Wam zdarzaja sie takie lub inne wpadki? Składniki (keksówka o wym. ok. 12 x 27 cm )Ciasto: 50 g margaryny 2 szk.mąki 1/3 szkl. cukru 1/2 szkl. mleka 2 duże jajka(...)rozpuszczony tłuszcz. Włożyć ciasto do obsypanej mąką miski i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h w ciepłe miejsce (musi podwoić objętość).[ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Połowę ciasta przełożyć do keksówki, posypać porzeczkami, wyłożyć resztę ciasta.Przykryć  i odstawić do wyrośnięcia.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez około 30 minut

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania