ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:504/1234)

Jabłka w cieście, mój sposób na weekendowe śniadanie. 131

Ulubione placuszki to chyba właśnie jabłka w cieście, grube plastry soczystych jabłek, umoczone w gęstym cieście i smażone na minimalnej ilości tłuszczu takie lubię najbardziej. Bez cukru, sama słodycz z jabłka. Mój mąż znowu lubi te smażone w dużej ilości oleju bądź masła i mocno obsypane cukrem pudrem. Każdy ma swoje smaki, więc najpierw smażę kilka dla siebie(...)przepadam za gruszkowymi w smaku jabłkami. Wybierz takie jak lubisz, a potem 10 minut i gotowe! Przepis na jabłka w cieście: - 2- 3 obrane ze skórki jabłka - 3 jajka - 6 łyżek mąki pszennej lub orkiszowej jasnej - 150 ml mleka - płaska łyżeczka proszku do pieczenia *opcjonalnie: ziarenka z laski wanilii, u mnie się o zgrozo skończyły! Wykonanie: - jabłka obierz

SMYKWKUCHNI
Grzebyki 144

dodatkową mąką. Rozwałkowane ciasto podzielić na pasy o szerokości 10-u centymetrów każdy. Po środku każdego pasa na całej jego długości kłaść marmoladę (pasek marmolady a nie wypełniać cały pas). Brzegi pasa połączyć ze sobą tak aby marmolada była w środku. Pasy kroić na grzebyki o długości 6-7 centymetrów każdy. Zewnętrzną stronę (bez marmolady) naciąć w kilku miejsach(...)Grzebyki można delikatnie zgiąć pośrodku tak aby nie były proste a miały lekko skręcony kształt. Grzebyki pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 10 minut. Podrośnięte grzebyki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec na złoty kolor. Grzebyki Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując grzebyki z marmoladą. Grzebyki Marmoladę

mecooks
Sernik z brzoskwiniami - rewelacja 194

bezą. Jest wysokie i bardzo smaczne, a duża ilość brzoskwiń dodaje mu jeszcze smaczku :-) Mam nadzieję, że lubicie i skorzystacie z przepisu, bo warto :-) Sam sernik najlepszy jest na drugi, a nawet trzeci dzień :-) Miłego piątku :-))) Blaszka: 24 x 34 cm Składniki ciasto: 250 g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 szklanki mąki pszennej 1. Wszystkie składniki umieszczamy w malakserze i miksujemy do uzyskania gładkiej kuli kruchego ciasta. Składniki możemy też dać na stolnicę i po prostu zagnieść :-) 2. Ciasto dzielimy na dwie części (60/40) i wkładamy na jakieś 30 minut do zamrażalnika. Po upływie czasu większą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach do blaszki wyłożonej papierem

kruche babeczki
DROŻDŻÓWKA Z MORELAMI 172

akurat proste do przygotowania, bez wyrabiania, wystarczy wymieszać łyżką. Naprawdę,  nie żartuję, drożdżowe jest takie łatwe. To co pieczesz ze mną? Składniki: 600 g mąki pół kostki drożdży 80 g masła 3/4 szklanki cukru 1 szklanka ciepłego mleka 2 jajka szczypta soli dodatkowo: 1/2 kg moreli cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Drożdże rozcieramy, dodajemy cukier, mleko, rozpuszczone(...)pól godziny, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy sól i mąkę, mieszamy łyżką, odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Gotowe ciasto przekładamy do prodiża. Morele przekrajamy na połówki, wyjmujemy pestki, wciskamy w ciasto. Pieczemy ok 35 minut. Gotowe wystudzone posypujemy cukrem pudrem

Z Majeczką w kuchni
GÓRKA WIŚNIOWO - CZEKOLADOWA 144

proszkiem do pieczenia, przesiać. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę - lekko wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z budyniem wiśniowym i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta wlać ciastoPiec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni

Ciastka - domowe słodkości
Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach 219

sernik na zimno z musem z białej porzeczki Sernik na zimno z musem z czarnej porzeczki Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik czarno-biały Kolorowy sernik Sernik dyniowy Sernik dyniowy z karmelem Sernik pomarańczowy Wielkanocna baba drożdżowa na żółtkach Proporcje(...)cukru waniliowego 50 g drożdży 250 ml mleka 150 g masła cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy (ma być letnie), dodajemy rozkruszone drożdże i odrobinę cukru oraz tyle mąki, aby uzyskać konsystencję śmietany. Odstawiamy na 10 - 15 minut do wyrośnięcia. Żółtka miksujemy z cukrem tak długo, aż uzyskamy jednolitą puszystą masę. Masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto "Tropiki pod kokosowym obłokiem". 119

Pyszne, lekkie i delikatne ciasto. :) Składniki: I. Biszkopt: 4 jaja w temp. pokojowej szczypta soli 4 łyżki cukru  4 łyżki mąki 1,5 łyżki budyniu waniliowego (bez cukru) kilka kropel aromatu pomarańczowego II. Warstwa owocowa: 1 puszka ananasa 1 puszka mieszanki egzotycznych owoców 1 puszka mandarynek 400 ml syropu po owocach z puszki (według uznania) 1 budyń bananowy(...)szczypta soli 5 łyżek cukru pudru 150 g wiórków kokosowych Sposób przygotowania: Jajka ubijamy ze szczyptą soli i cukrem przez około 10 minut. Do masy przesiewamy mąkę i budyń. Całość krótko mieszamy ręką. Przelewamy do tortownicy i pieczemy ok. 35 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie zeskrobujemy "skórkę" z wierzchu. Z 400 ml syropu gotujemy budyń bananowy. Studzimy. Odcedzone owoce

DominikaDolci
Ciasto kakaowe z cukinią i kremem mascarpone 193

zrobić bez kremu, tylko polać rozpuszczoną czekoladą i posypać płatkami migdałów. Przygotowanie cukinii – cukinię obrać, za pomocą łyżki wydrążyć gniazdo nasienne. Zetrzeć cukinię na tarce z dużymi oczkami. położyć cukinię na sitku i zostawić do odsączenia. Następnie jeszcze wydusić nadmiar wody. Wykonanie ciasta jest bardzo proste – mąkę przesiać do miski, dodać migdały, proszek do pieczenia, sodę(...)cukinię. Za pomocą miksera wymieszać wszystko na gładką masę. Wszystkie składniki muszą się połączyć. Pieczenie – formę o wymiarach 23 cm x 30 wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 35-40 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Jak po wyjęciu patyczka z ciasta patyczek jest suchy

Kuchnia Pokoleń
BROWNIE Z PIECZONYMI ŚLIWKAMI 198

Upieczone najlepiej odstawić do przestygnięcia i dopiero wówczas pokroić na porcje. Inaczej można odnieść wrażenie, że ciasto jest niedopieczone. Pamiętajcie, że w większej blaszce ciasto powinno piec się krócej. Najlepsze jeszcze lekko ciepłe, polane sosem z pieczonych śliwek i podane z porcją domowej bitej śmietany. SKŁADNIKI  200 g masła 200 g gorzkiej czekolady 3 jajka 250 g drobnego cukru (można(...)Piekarnik rozgrzewamy do 160℃ (góra/dół bez termoobiegu). Formę o średnicy 17x24 cm natłuszczamy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.  Śliwki myjemy, osuszamy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Układamy (skórką do dołu) na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika, oprószamy cukrem pudrem i pieczemy około 20-40 minut (w zależności od wielkości), aż będą miękkie

cool and minty
Jogurtowe z czekoladą 226

łatwe i szybkie ciasto, bez żadnych mas i  skomplikowanych warstw. I nie wiem jak to się dzieje, że takie właśnie zawsze znikają w tempie ekspresowym. Skusicie się i Wy? Składniki: 1 masło 3/4 szklanki cukru szczypta soli mały jogurt naturalny (200 g) 3 szklanki mąki pszennej 4 jajka 1 budyń waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia tabliczka gorzkiej(...)solą. Nadal ucierając dodajemy na przemian jajka i jogurt. Następnie wsypujemy mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia oraz posiekaną na duże kawałki czekoladę i dokładnie mieszamy. Przelewamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 50 minut

Cynamonowe szczęście
Delikatny sernik na czekoladowym spodzie. 140

wylewamy masę twarogową,  a wierzch równo pokrywamy kruszonką. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach, a następne 70 minut w temperaturze 150 stopni. Wyłączamy piekarnik, po 15 minutach lekko uchylamy i zostawiamy ciasto na dobrą godzinę. Po dwóch godzinach od wyłączenia, wyciągamy z formy. Za pomocą noża oddzielamy brzegi ciasta od tortownicy, przykrywamy talerzem i obracamy. Po zdjęciu obręczy(...)usunięcia spód formy. Można to zrobić nożem, to jednak ryzykowne, można pozacinać ciasto, a to nie wygląda zbyt estetycznie. Dlatego ja używam do tego zwykłej nitki. Dostatecznie długi kawałek nitki przeciągam między ciastem a spodem blaszki, delikatnie naciągając końce ku górze. Tak uzyskujemy gładką, równą i bez zacięż powierzchnię ciasta. Dekoracja dowolna, u mnie to był winogron, każdy może

Dieta moja pasja
WILGOTNA BABKA SEROWO-CYTRYNOWA 178

śmietankowy bez cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200g margaryny o temp. pokojowej 150 g rodzynek (namoczonych i odciśniętych) Wykonanie:  Miękką margarynę (najlepiej wyjąć poprzedniego dnia z lodówki) ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po 1 jajku. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno po łyżce  serek homogenizowany, mąkę, proszek budyniowy, proszek do pieczenia(...)odciśnięciu i wysuszeniu na ręczniczku papierowym, posypujemy je odrobiną mąki) i całość mieszamy łyżką.  Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem i obsypujemy  odrobiną mąki. Ciasto wlewamy do foremki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 45 minut. Po wystudzeniu lukrujemy

Walijskie Pichcenie
TARTA LCHF (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru) 221

tylko przyprawami i dodatkami, które dobieramy w zależności od rodzaju przygotowywanej tarty Składniki: 100 g mąki kokosowej 30 g mąki migdałowej 80 g oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF, optymalna) 3 jajka przyprawy i dodatki: „na słodko”: opcjonalnie stewia/erytrytol (keto, LCHF), ksylitol, cukier (optymalna), wanilia sproszkowana, cynamon, aromat waniliowy/migdałowy, cytrynowy itp. wytrawne(...)użyć blendera lub miksera. Formę dokładnie wylepić gotowym ciastem dociskając je do spodu oraz brzegów. Sekretem ciasta kruchego jest jego nakłucie widelcem. Dzięki temu podczas pieczenia spod ciasta wydostaje się para i nie powstają wybrzuszenia. Polecam docisnąć widelcem również brzegi ciasta. Wylepioną formę umieścić w lodówce na 20-30 minut. Schłodzone ciasto piec w temperaturze 180°C przez

Ola la LCHF
Super chrupiące ciastka owsiano-ryżowe z czekoladą 153

tempie.   (około 12 sztuk) 100g masła/margaryny 50g cukru (używam ksylitolu) 1 jajko   100g płatków owsianych (u mnie pełnoziarniste ) 60g kleiku ryżowego (bez dodatków)   3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 50g czekolady gorzkiej/mlecznej (wg gustu)  Płatki owsiane należy zmielić - np. młynkiem do kawy, a czekoladę posiekać na mniejsze kawałki. Masło/margaryn(...)najlepiej za pomocą dłoni). Na końcu wmieszać czekoladę. Z ciasta uformować kulki o wielkości większego orzecha włoskiego i każdą z nich dość mocno spłaszczyć (na grubość 6-7 mm). Ciasteczka ułożyć (zachowując niewielkie odstępy, ponieważ odrobinę podrosną) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 20-23 minut w 180 stopniach.  (Ciastka powinny być odrobinę zarumienione

Di gotuje
Sernik imbirowo-piernikowy 240

śmietanki kremowej 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Ciasto:  Mąkę mieszamy razem z przyprawą do piernika i  proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. Wylepiamy dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm. Chłodzimy w lodówce na czas przygotowania serowej masy. Masa serowa: Wszystkie(...)dodajemy miękkie masło, całość miksujemy  krótko tylko do uzyskania aksamitnej gładkiej masy bez grudek. Na sam koniec dodajemy starty na tarce imbir, mieszamy. Masę serową wylewamy na kruchy spód, wygładzamy łyżką, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*c na grzaniu góra-dół, pieczemy 30 minut po tym czasie temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy 20 minut. Studzimy

Wanilia i Kardamon
Ciasto marchewkowe z powidłami. Biszkopt marchewkowy 216

dodajemy przesianą mąkę z łyżeczką proszku do pieczenia, mieszamy całość . Wlewamy ok. 1/4 szklanki wody, wsypujemy startą marchewkę, posiekane orzechy, suszone wiśnie i wszystko mieszamy łyżką. Tak przygotowane ciasto marchewkowe przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20-30 minut. Marchewkowy biszkopt studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułeczki z dziurką czyli bajgle 146

wysmarowanej olejem miski na dobrą godzinę. Po tym czasie jeszcze raz wyrobić ciasto, uformować z niego wałek i podzielić na 8-10 części. Z każdego kawałka uformować kulkę, w której palcem zrobić dziurkę. Ułożyć wszystkie na papierze do pieczenia i pozostawić do napuszenia na 40 minut. Po tym czasie kolejno każdą   bułeczkę   wrzucać do posłodzonej 2 łyżkami(...)łatwo było je odwracać i wyjmować.   Gotować je po ok 1 minucie z każdej strony po czym wykładać na blachę wyłożoną czystym, suchym papierem, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami. Piec na rumiano w 200 stopniach ok 25-30 minut.  Następnym razem spróbuję bez gotowania aby zobaczyć różnice

W garach u Gosi
Mini focaccia z czerwoną cebulą i oliwkami. 165

Dzisiaj zapraszam Was do Włoch ;-) foccaccia to rodzaj pieczywa będącego podstawą pizzy jednak bez sosu pomidorowego i sera , natomiast  z ziołami, oliwkami, solą morską czy innymi smacznymi dodatkami... Składniki; 35 dag mąki pszennej pół łyżeczki soli 3 dag drożdży świeżych 2 łyżki oliwy 250 ml. wody 2-3 łyżki krojonych oliwek ( mogą być zielone lub czarne(...)pokrojonych oliwek 2 łyżki oliwy sól, pieprz     Przygotowanie; Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i oliwę , w mące robimy dołek i wkruszamy drożdże. Zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na około 10 min. Po tym czasie zagniatamy ciasto kilka minut i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy

Radość kipiąca uśmiechem.
CIASTO 3-BIT, BEZ PIECZENIA 255

kostek czekolady (do starcia na wierzch) Dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy dokładnie ciastkami, na ciastkach rozsmarowujemy masę krówkową w temp.pokojowej lub lekko podgrzanej - gdy jest twarda (moja była idealna bez podgrzewania). Na masie kajmakowej układamy warstwę krakersów (lub herbatników, gdy preferujemy b.słodkie ciasta). W rondlu podgrzewamy 2 szklanki (500ml) mleka z 1/4 szklanki cukru(...)chwilę gotujemy (do zgęstnienia). Do masy budyniowej dodajemy masło i nie zdejmując z palnika mieszamy do połączenia składników (masło musi się całkowicie rozpuścić). Odstawiamy  z palnika na kilka minut. Jeszcze gorącą masą maślano-budyniową zalewamy warstwę krakersów. Na masie układamy kolejną (3 już) warstwę krakersów lub ciastek. Dociskamy i odstawiamy w chłodne miejsce (najlepiej na całą noc). Na drugi

Smaczne Zdrowe
Krakersy sezamowe 106

Krakersy sezamowe Danie Przekąski Kuchnia Bez glutenu , Wege Porcje 10 porcji Porcje 10 porcji Składniki 6 łyżek sezam 5 łyżek pestki słonecznika 5 łyżek pestki dyni 3 łyżki siemię lniane mielone 1 łyżka nasiona siemienia lnianego 30 ml olej rzepakowy 100 g mąka gryczana 1 łyżeczka papryka wędzona 1 łyżeczka sól 200 ml woda Sposób przygotowania Wszystkie suche składniki(...)mieszamy ze sobą. Dolewamy trochę wody i rozdrabniamy blenderem. Znowu dolewamy wody tak, by powstało zwarte ciasto. Ciasto wykładamy na blasze warstwą grubą na kilka milimetrów. Kroimy na trójkąty lub inne kształty. Pieczemy, aż krakersy przybiorą rumiany odcień, przez ok. 20-30 minut

Kucharzyca
Babka majonezowa 194

jaja, majonez, proszek do pieczenia) umieścić w misie (u mnie od miksera) i miksować mikserem przez 3 - 5 minut, aż cukier się rozpuści. Formę na babkę wysmarować tłuszczem. Do tak przygotowanej formy przelać ciasto na babkę. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez 50 minut. Babkę wyjąć z formy(...)masy 1/4 szklanki mąki pszennej i wówczas można na jej wierzchu ułożyć kawałki jabłek i upiec na płaskiej blasze lub; do części ciasta można dodać kawę lub kakao i polać nią część ciasta bez dodatków, wyjdzie wówczas baba marmurkowa lub; 1/3 szklanki majonezu zastąpić 1 łyżką majonezu i 2 łyżkami oleju lub; do całości masy, zamiast odpowiedniej ilości mąki

Gospodyni Miejska
Chleb gryczano-kukurydziany z sumakiem 156

trudno po przeszło półwieczu przerzucić się z pszennego pieczywa na pieczywo bezglutenowe i od razu w nim zasmakować. Kto tego doświadczył, ten wie... Przepis źródłowy pochodzi z książki „Święta bez pszenicy” Marty Szloser i Wandy Gąsiorowskiej. SKŁADNIKI: 230 g mąki gryczanej 90 g mąki kukurydzianej 10 g zmielonego złocistego siemienia lnianego 2 łyżki oleju z pestek winogron 3 łyżeczki(...)misce wymieszać obie mąki, drożdże, siemię lniane i przyprawy. Dodać letnią wodę i olej, wymieszać gładkie ciasto. Miskę przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-60 minut do wyrośnięcia. Keksówkę o wymiarach 26x9 cm wyłożyć papierem do pieczenia (może być troszkę krótsza). Delikatnie wymieszane ciasto przełożyć do przygotowanej foremki, przykryć ją wilgotną ściereczką i odstawić

Kuchenne zapiski Edyty
Gniazdka poznańskie, pączki hiszpańskie, cudne 217

Tłusty czwartek już tuż, tuż. Proponuje Wam dzisiaj gniazdka poznańskie, trochę się bałam czy wyjdą. Nie robiłam ich nigdy, mam ten przepis od dawna ale nigdy

Kuchnia Pokoleń
Kruche ciasteczka z orzechami i cynamonem 179

najlepsze ciasteczka jakie do tej pory jedli. Są baaardzo kruche i ciężko się od nich oderwać. Idealnie nadadzą się na świąteczny stół. Są zdrowsze od innych ciasteczek, ponieważ są bez cukru. Składniki: 230g masła w temperaturze pokojowej 2/3 szklanki pudru z erytrytolu* 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka orzechów włoskich 1-2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki sproszkowanej(...)młotkiem do mięsa. Do masy maślanej dodajesz resztę składników i łączysz je ze sobą za pomocą miksera. Z ciasta formujesz kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziesz w niewielkiej odległości od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczesz około 12 minut w 180*C. * Jeżeli używasz zwykłego cukru możesz dać 1/2 szklanki cukru pudru zamiast słodzika Kaloryczność: Wszystkie ciasteczka

Moja Micha
Babka drożdżowa z pesto 180

rąk, ciasto ma być gładkie, bez grudek. Można też wyrabiać w robocie z hakiem do drożdżowego, około 10 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia, potrwa to około godziny lub dłużej, ciasto ma podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto w dotyku jest miękkie jak nóżka niemowlaka Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około(...)boku, zrobić nacięcie wzdłuż, nie przecinając do końca, wstawić do formy, posmarować mlekiem, posypać orzechami. Odstawić na drugie wyrastanie około 40 min. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. piec około 30-40 min. Po upieczeniu lekko przestudzić w formie (około 10 min), następnie wyjąć na kratkę, wystudzić przez 10 min, podawać Smacznego! babka_drozdzowa_z_pesto_mojprzepisna.pl babka_drozdzowa_z_pesto_mojprzepisna.pl

moj przepis na
Zdrowy snikers bez cukru i mleka 247

łyżki masła orzechowego (użyłam domowego) - o maśle orzechowym możecie poczytać tutaj (czy masło orzechowe jest zdrowe?  Ile można go jeść? Jak zrobić samemu?) Warstwa II daktyle bez pestek   250g wrząca woda do zalania daktyli Warstwa III 120 g niesolonych orzechów ziemnych (waga po obraniu). Orzechy możesz wcześniej podprażyć na suchej patelni Polewa czekoladowa 1 łyżka oleju kokosowego(...)gładką masę (może się lekko kruszyć) 2. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. 3. Keksówkę o wymiarach 25x13 cm wyłóż papierem do pieczenia.   Na to wyłóż ciasto i bardzo dokładnie ugnieć.  4. Piecz ok. 15 minut. W międzyczasie daktyle zalej wrzącą wodą i odstaw na 10 minut. 5. Wyjmij ciasto z piekarnika, wystudź. 6.   Zrób masę daktylową

Powiedz dietom nie
Zawijany torcik drożdżowy z truskawkami i rabarbarem 161

widocznie podwoi objętość . Możemy ciasto posypać z wierzchu kruszonką, lub później polukrować. U mnie w kuchni dzisiaj ta druga wersja. Piekarnik nagrzewamy do 180⁰C i pieczemy ciasto do suchego patyczka, 30 minut. Gdy wystygnie robimy mazy z lukru, łyżeczką. Lukier zrobimy z cukru pudru, skropionego sokiem z cytryny lub alkoholem – nie napiszę Wam ile tego soku lub alkoholu dokładnie(...)musi mieć lejącą, ale nie wodnistą konsystencję. Dla głębi smaku dobrze byłoby wymieszać i rum, i sok z cytryny. Taki lukier jest naprawdę świetnym dodatkiem a alkohol odparuje, ciasto bez obaw będą mogły zjeść i małe dzieci. Jeśli tylko zostawicie im chociaż kawałeczek… SKŁADNIKI 400g mąki pszennej 1 opakowanie drożdży instant 120ml ciepłego mleka 65g drobnego białego cukru

Karo in the Kitchen
wiśnie i tarte orzechy laskowe czyli na szybko łatwe, smaczne ciacho... 177

szklanki, proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki, wiśnie bez pestek 1 szklanka, mąka ziemniaczana 1 łyżka czubata, orzechy laskowe mielone Beach Flower-BACKMIT 5 łyżeczek mąkę krupczatkę, jajko, cukier, zimną palmę, proszek do pieczenia mikserem utrzeć jak na kruszonkę foremka żaroodporna do tart 17 cm - 3/4 ciasta dać do foremki, palcami przyklepać do dna, nakłuć widelcem umyte wiśnie(...)wypestkować i wymieszać z mąką ziemniaczaną, nie puszczą wiśnie soku do ciasta, wiśnie rozłożyć na cieście na wiśnie dać resztę ciasta jak kruszonkę, posypać po wierzchu tartymi orzechami laskowymi Beach Flower-BACKMIT = "zobacz TUTAJ" wstawić do piekarnika i teraz piekarnik nastawić na 210C i piec około 35-40 minut, ciasto kroic jak będzie zimne - ciasto jest pyszne z posmakiem orzechów

W Mojej Kuchni Lubię
Zdrowe krakersy pomidorowo-bazyliowe z serkiem kremowym 170

jako zdrowsza wersja smakują naprawdę jak krakersy, więc mogę spokojnie je polecić :) Są bardzo proste i szybkie w wykonaniu, nie wymagają żadnych specjalnych przyrządów kuchennych ;) Długo zachowują świeżość - bez zamkniętego pojemnika pozostają nadal świeże i chrupiące, a to w przypadku krakersów jest bardzo ważne.  Zdrowe krakersy pomidorowo-bazyliowe z serkiem kremowym Składniki: 3/4 opakowania serka Apetina z pomidorem(...)wody 1/4 łyżeczki soli Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy ciasto(nie powinno być zbyt lepkie). Odrywamy po kawałku wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulkę i dość mocno spłaszczamy(im cieńsze, tym bardziej chrupiące). Pieczemy w 180 stopniach ok. 25-30 minut, aby nie były w środku miękkie. zdjęcia oczywiście były nadzorowane przez moje chodzące futro

FitKot
A'la pizza z ciecierzycą z mąki gryczanej -oszukana pizza 350

szalotki  Papryka czerwona  30 dag żółtego sera  Sos:  Pomidory bez skórki ( u mnie puszka 400 g)  Czosnek marynowany ( ilość wg smaku) u mnie sporo  Drożdże rozpuszczam w wodzie , łączę z resztą składników i zagniatam mięciutkie ciasto, odstawiam . W tym czasie przygotowuję dodatki. Odcedzam cieciorkę , paprykę kroję w mniejsze kawałki, szalotki w piórka . Kabanosy(...)grubszych oczkach. Pomidory, wraz z zalewą miksuję z czosnkiem. Ciasto rozciągam rękami na natłuszczonej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia ( blaszka z wyposażenia piekarnika 30 x 36 ) Wykładam sos i rozsmarowuję . Układam kolejno dodatki , na wierzchu rozkładam tarty ser. Piekę w nagrzanym do 180 st. C piekarniku 20 – 25 minut. Podaję z ketchupem lub dipem czosnkowym.  Od jutra Tydzień

Takie tam pichcenie
Zielona Pavlova 185

szczypta soli- 3 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej- 1,5 łyżeczki octu 10%- zielony barwnik do ciast         Dodatkowo:  - 500ml śmietanki  fresh double  cream- 2 łyżki cukru pudru- zielony barwnik do ciast- truskawki- posiekane orzeszki pistacjowe (niesolone) Zimne białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodajemy, po łyżce cukru, za każdym razem ubijając, aby się dokładnie rozpuścił. Następnie dodajemy przesianą(...)robota) dodajemy do piany. Piekarnik nastawiamy na 175°C. Bezę wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, na którym wcześniej odrysowujemy kształt koła (odrysowałam od miski). Bezę wykładamy, formując zamierzony kształt. Wstawiamy do nagrzanego już piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 135°C. Pieczemy 1 godzinę 40 minut. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystudzenia w piekarniku przy lekko

mojewypiekiinietylko
Chlebek dyniowy 165

poszukiwaniu przepisu na małą ilość dyni i wybór mój padł na chlebek dyniowy znaleziony u Kasi na Bakeandtaste. Dla mnie ten chlebek dyniowy bardziej smakował jak ciasto i zajadaliśmy go bez żadnych dodatków. W smaku najbardziej przypominał mi piernik i był tak smaczny, że jeszcze nie raz go upiekę :)!Chlebek dyniowy – składniki:1 szklanka puree z dyni2 jajka1/4(...)jajkami i olejem a następnie przelać masę do suchych składników. Wymieszać łyżką. Przełożyć do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia lub wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut- do suchego patyczka. Smacznego Post Chlebek dyniowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
BABKA CYTRYNOWO-TRUSKAWKOWA 223

dosłownie 20 minut!  Kolejna babkowa odsłona :)  Tym razem z dodatkiem kisielu oraz jogurtu, co sprawia, że babeczka jest lekka, puszysta, wilgotna i efektowna kolorystycznie ... Polecam gorąco! Składniki: 4 jajka 220g cukru 1 op cukru waniliowego 200g jogurtu greckiego 30 ml oleju 260g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kisiel truskawkowy (40g) bez(...)cukru 1 kisiel cytrynowy (40g) bez cukru łyżeczka soku z cytryny Wykonanie:  Całe jajka ubijamy do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy cukier jest już niewyczuwalny dodajemy stopniowo: jogurt, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej aż do wyczerpania składników. Całość miksujemy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Następnie ciasto dzielimy na 2 części: do jednej

Walijskie Pichcenie
2. Pysznie krucho, czyli ciastka z maszynki. 251

cukru pudru (według uznania)1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajo i żółtka, następnie masło i cukier puder. Zagniatamy miękkie ciasto, formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę (lub dłużej, ciasto będzie bardziej spójne i zachowa formę). Maszynką do mielenia ze blaszką robimy(...)ciastka o różnych kształtach.      Pomoc taty jak zwykle niezastąpiona! Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciastka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok. 15 minut. Najlepiej kontrolować czas pieczenia (każdy piekarnik jest inny) i zaglądać przez szybkę, wyjąć gdy ciastka będą złociste.  Oczywiście jeśli nie macie maszynki, także możecie zrobić

Symfonia Smaków
Przepis na bułki pszenne 213

pracy, ale bez wątpienia są warte wykonania. Ilekroć piekę bułki pszenne, od razu przypomina mi się dzieciństwo i zapach pieczywa, który unosił się z pobliskiej piekarni. Z tego przepisu wyjdzie około 8 bułek pszennych. Zachęcam Cię, abyś podwoił proporcję, ponieważ bułki rozejdą się w oka mgnieniu. Trudność: Średni Czas przygotowania: 1 godz 45 min Czas pieczenia(...)drożdże, łyżeczkę drobnego cukier i łyżkę mąki. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj szmatką i pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia. przepis na bułki pszenne Przygotuj teraz naczynie, w którym przez sitko przesiejesz mąkę. Ja swoje bułki wyrabiałem robotem kuchennym, natomiast jeśli nie posiadasz wyrób ciasto ręcznie. Twój rozczyn drożdżowy jest już gotowy, zatem dodaj je stopniowo do przesianej mąki. Wyrabiaj ciasto

ugotuj-przepis.pl
Przepis na bułki pszenne 217

pracy, ale bez wątpienia są warte wykonania. Ilekroć piekę bułki pszenne, od razu przypomina mi się dzieciństwo i zapach pieczywa, który unosił się z pobliskiej piekarni. Z tego przepisu wyjdzie około 8 bułek pszennych. Zachęcam Cię, abyś podwoił proporcję, ponieważ bułki rozejdą się w oka mgnieniu. Trudność: Średni Czas przygotowania: 1 godz 45 min Czas pieczenia(...)drożdże, łyżeczkę drobnego cukier i łyżkę mąki. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj szmatką i pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia. przepis na bułki pszenne Przygotuj teraz naczynie, w którym przez sitko przesiejesz mąkę. Ja swoje bułki wyrabiałem robotem kuchennym, natomiast jeśli nie posiadasz wyrób ciasto ręcznie. Twój rozczyn drożdżowy jest już gotowy, zatem dodaj je stopniowo do przesianej mąki. Wyrabiaj ciasto

ugotuj-przepis.pl
Sypana szarlotka (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańska) 170

uzależnieniem od cynamonu 😄 Ten przepis pokazujemy pierwszy raz na blogu ale już robiłyśmy jego wariacje kilka razy co można było zobaczyć na naszym IG. Inspirację zaczerpnęłyśmy od Dieta Bez Diety gdzie oczywiście zapraszamy 😊   Genialnie prostą szarlotkę zwieńczyłyśmy surowym kremem, nowością od Siła Roślin . Według nas warto zapoznać się z ich ciekawą ofertą słodyczy 😍       Składniki(...)thermomixie. 3. Kaszę, mąkę kukurydzianą, ksylitol, cynamon i olej dokładnie wymieszać aby całość miała strukturę mokrego piasku. 4. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia (my wyłożyłyśmy spód oraz paskami papieru boki). 5. Ciasto a właściwie kruszonkę podzielić na 3 części. 6. Jedną część wysypać na spód tortownicy i ugnieść tworząc spód. 7. Na spód wyłożyć połowę jabłek i wyrównać górę

Candy Pandas
Ciasto kora orzechowa 203

warto go przygotować. Przepis zaczerpnięty z bloga żródło Składniki: Ciasto 8 białek 3 żółtka 180g cukru 100g orzechów włoskich – posiekanych 100g orzechów włoskich – zmielonych 100g wiórków kokosowych 100g rodzynek 1 łyżka mąki pszennej  1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 puszka brzoskwiń 2 budynie śmietankowe bez cukru 3/4 szklanki wody 3 łyżeczki cukru 1 łyżka mąki pszennej(...)pieczenia, dodać do masy jajecznej razem z mielonymi orzechami, delikatnie wymieszać. Do masy dodać jeszcze posiekane orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki, ostrożnie wymieszać do połączenia składników. Dwie blaszki o wymiarach 25x30cm , wyłożyć papierem, masę podzielić na dwie równe części, wylać masę na dwie blaszki. Wstawić blachy do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20-25 minut z termoobiegiem. Upieczone

Kuchnia Danusi
Ciasto Lemon Bez Pieczenia 317

Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Lemon Bez Pieczenia Składniki: Spód: 330g podwójnych markiz Mafijne Lemon dr Gerard 130g roztopionego, przestygniętego masła Krem: 700ml mleka 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 budyń waniliowy lub cytrynowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 kopiasta łyżka mąki pszennej 250g masła(...)gotować go, cały czas mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i nakryć go folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową, jak masło. Spód: 2. Podwójne markizy Mafijne Lemon przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać roztopione masło i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26x26cm i wyrównać, lekko docisnąć

Mała Cukierenka