Zielona Pavlova 230szczypta soli- 3 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej- 1,5 łyżeczki octu 10%- zielony barwnik do ciast Dodatkowo: - 500ml śmietanki fresh double cream- 2 łyżki cukru pudru- zielony barwnik do ciast- truskawki- posiekane orzeszki pistacjowe (niesolone) Zimne białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Stopniowo dodajemy, po łyżce cukru, za każdym razem ubijając, aby się dokładnie rozpuścił. Następnie dodajemy przesianą(...)robota) dodajemy do piany. Piekarnik nastawiamy na 175°C. Bezę wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, na którym wcześniej odrysowujemy kształt koła (odrysowałam od miski). Bezę wykładamy, formując zamierzony kształt. Wstawiamy do nagrzanego już piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 135°C. Pieczemy 1 godzinę 40 minut. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystudzenia w piekarniku przy lekko
mojewypiekiinietylko
Chlebek dyniowy 196poszukiwaniu przepisu na małą ilość dyni i wybór mój padł na chlebek dyniowy znaleziony u Kasi na Bakeandtaste. Dla mnie ten chlebek dyniowy bardziej smakował jak ciasto i zajadaliśmy go bez żadnych dodatków. W smaku najbardziej przypominał mi piernik i był tak smaczny, że jeszcze nie raz go upiekę :)!Chlebek dyniowy – składniki:1 szklanka puree z dyni2 jajka1/4(...)jajkami i olejem a następnie przelać masę do suchych składników. Wymieszać łyżką. Przełożyć do foremki keksowej wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia lub wysypanej bułką tartą. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut- do suchego patyczka. Smacznego Post Chlebek dyniowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.pl
BABKA CYTRYNOWO-TRUSKAWKOWA 262dosłownie 20 minut! Kolejna babkowa odsłona :) Tym razem z dodatkiem kisielu oraz jogurtu, co sprawia, że babeczka jest lekka, puszysta, wilgotna i efektowna kolorystycznie ... Polecam gorąco! Składniki: 4 jajka 220g cukru 1 op cukru waniliowego 200g jogurtu greckiego 30 ml oleju 260g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kisiel truskawkowy (40g) bez(...)cukru 1 kisiel cytrynowy (40g) bez cukru łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Całe jajka ubijamy do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy cukier jest już niewyczuwalny dodajemy stopniowo: jogurt, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej aż do wyczerpania składników. Całość miksujemy aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Następnie ciasto dzielimy na 2 części: do jednej
Walijskie Pichcenie
2. Pysznie krucho, czyli ciastka z maszynki. 282cukru pudru (według uznania)1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajo i żółtka, następnie masło i cukier puder. Zagniatamy miękkie ciasto, formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę (lub dłużej, ciasto będzie bardziej spójne i zachowa formę). Maszynką do mielenia ze blaszką robimy(...)ciastka o różnych kształtach. Pomoc taty jak zwykle niezastąpiona! Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciastka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok. 15 minut. Najlepiej kontrolować czas pieczenia (każdy piekarnik jest inny) i zaglądać przez szybkę, wyjąć gdy ciastka będą złociste. Oczywiście jeśli nie macie maszynki, także możecie zrobić
Symfonia Smaków
Przepis na bułki pszenne 245pracy, ale bez wątpienia są warte wykonania. Ilekroć piekę bułki pszenne, od razu przypomina mi się dzieciństwo i zapach pieczywa, który unosił się z pobliskiej piekarni. Z tego przepisu wyjdzie około 8 bułek pszennych. Zachęcam Cię, abyś podwoił proporcję, ponieważ bułki rozejdą się w oka mgnieniu. Trudność: Średni Czas przygotowania: 1 godz 45 min Czas pieczenia(...)drożdże, łyżeczkę drobnego cukier i łyżkę mąki. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj szmatką i pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia. przepis na bułki pszenne Przygotuj teraz naczynie, w którym przez sitko przesiejesz mąkę. Ja swoje bułki wyrabiałem robotem kuchennym, natomiast jeśli nie posiadasz wyrób ciasto ręcznie. Twój rozczyn drożdżowy jest już gotowy, zatem dodaj je stopniowo do przesianej mąki. Wyrabiaj ciasto
ugotuj-przepis.pl
Przepis na bułki pszenne 242pracy, ale bez wątpienia są warte wykonania. Ilekroć piekę bułki pszenne, od razu przypomina mi się dzieciństwo i zapach pieczywa, który unosił się z pobliskiej piekarni. Z tego przepisu wyjdzie około 8 bułek pszennych. Zachęcam Cię, abyś podwoił proporcję, ponieważ bułki rozejdą się w oka mgnieniu. Trudność: Średni Czas przygotowania: 1 godz 45 min Czas pieczenia(...)drożdże, łyżeczkę drobnego cukier i łyżkę mąki. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj szmatką i pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia. przepis na bułki pszenne Przygotuj teraz naczynie, w którym przez sitko przesiejesz mąkę. Ja swoje bułki wyrabiałem robotem kuchennym, natomiast jeśli nie posiadasz wyrób ciasto ręcznie. Twój rozczyn drożdżowy jest już gotowy, zatem dodaj je stopniowo do przesianej mąki. Wyrabiaj ciasto
ugotuj-przepis.pl
Sypana szarlotka (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańska) 202uzależnieniem od cynamonu 😄 Ten przepis pokazujemy pierwszy raz na blogu ale już robiłyśmy jego wariacje kilka razy co można było zobaczyć na naszym IG. Inspirację zaczerpnęłyśmy od Dieta Bez Diety gdzie oczywiście zapraszamy 😊 Genialnie prostą szarlotkę zwieńczyłyśmy surowym kremem, nowością od Siła Roślin . Według nas warto zapoznać się z ich ciekawą ofertą słodyczy 😍 Składniki(...)thermomixie. 3. Kaszę, mąkę kukurydzianą, ksylitol, cynamon i olej dokładnie wymieszać aby całość miała strukturę mokrego piasku. 4. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia (my wyłożyłyśmy spód oraz paskami papieru boki). 5. Ciasto a właściwie kruszonkę podzielić na 3 części. 6. Jedną część wysypać na spód tortownicy i ugnieść tworząc spód. 7. Na spód wyłożyć połowę jabłek i wyrównać górę
Candy Pandas
Ciasto kora orzechowa 233warto go przygotować. Przepis zaczerpnięty z bloga żródło Składniki: Ciasto 8 białek 3 żółtka 180g cukru 100g orzechów włoskich – posiekanych 100g orzechów włoskich – zmielonych 100g wiórków kokosowych 100g rodzynek 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 puszka brzoskwiń 2 budynie śmietankowe bez cukru 3/4 szklanki wody 3 łyżeczki cukru 1 łyżka mąki pszennej(...)pieczenia, dodać do masy jajecznej razem z mielonymi orzechami, delikatnie wymieszać. Do masy dodać jeszcze posiekane orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki, ostrożnie wymieszać do połączenia składników. Dwie blaszki o wymiarach 25x30cm , wyłożyć papierem, masę podzielić na dwie równe części, wylać masę na dwie blaszki. Wstawić blachy do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20-25 minut z termoobiegiem. Upieczone
Kuchnia Danusi
Ciasto Lemon Bez Pieczenia 361Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Lemon Bez Pieczenia Składniki: Spód: 330g podwójnych markiz Mafijne Lemon dr Gerard 130g roztopionego, przestygniętego masła Krem: 700ml mleka 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1 budyń waniliowy lub cytrynowy bez cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 kopiasta łyżka mąki pszennej 250g masła(...)gotować go, cały czas mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia i nakryć go folią spożywczą, odstawić do całkowitego ostygnięcia, ma mieć temperaturę pokojową, jak masło. Spód: 2. Podwójne markizy Mafijne Lemon przełożyć do blendera i zmiksować. Dodać roztopione masło i wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26x26cm i wyrównać, lekko docisnąć
Mała Cukierenka
Sernik z palonym masłem na spodzie z bułki tartej 192delikatny, kremowy, taki maślany - wprost rozpływa się w ustach. Obłędnie też pachnie i doskonale się kroi. Spód z bułki tartej także należy do najsmaczniejszych. Zresztą sernik ten mogłabym zachwalać bez końca, dlatego sami go upieczcie i przekonajcie się dlaczego... Pooolecam! (Tortownica o średnicy 22 cm) Spód: 50g masła 100g bułki tartej (u mnie firmy Mamut ) 2 łyżki cukru(...)budyniowym. Na końcu masę zmiksować z przestudzonym masłem i przelać na spód z bułki tartej. Sernik piec w rozgrzanym piekarniku (posiadam gazowy) przez około 80-90 minut w 160 stopniach. Gotowe ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piecyka, a następnie schłodzić w lodówce. Udekorować według uznania
Di gotuje
Sernik jagoodowy bezglutenowy 222Masa serowa z mrożonymi jagodami na kruchym spodzie, polana jasną polewą z mleka w proszku. Wizualnie przepiękne, smakowo aksamitne, słodkie i aromatyczne. Prosta konstrukcja
Ze smakiem bez glutenu
Sernik jagoodowy bezglutenowy 197Masa serowa z mrożonymi jagodami na kruchym spodzie, polana jasną polewą z mleka w proszku. Wizualnie przepiękne, smakowo aksamitne, słodkie i aromatyczne. Prosta konstrukcja
Ze smakiem bez glutenu
Zdrowy placek bananowy 286Placek bananowo-kakaowy* w mega zdrowej wersji- bez cukru, nabiału, jajek i mąki, a za to na samych płatkach owsianych, bananach oraz z dodatkiem orzechów
Kraina Miodem Płynąca