ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:497/1234)

Ciasto z jabłkami i budyniem 168

pieczenia –  2 budynie waniliowe bez konserwantów  i cukru + 4 łyżki cukru lub  budyń z tego przepisu –  750 ml bez laktozy nadzienie – 1 1/2 kg jabłek – cukier puder do posypania Przygotowanie: Jabłka płukamy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przygotuj formę do pieczenia –tj. posmaruj masłem i opcjonalnie wyłóż papierem do pieczenia(...)stolnicę przesiać mąkę i proszek do pieczenia dodać pokrojone masło,cukier. Połączyć wszystkie składniki dokładnie siekając. Na koniec dodać szczyptę soli i wbić jajko i żółtka. Wyrobić kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część schować do lodówki, natomiast drugą wyłóż do formy i podziurkuj widelcem. Włóż na ok. 10 minut do nagrzanego piekarnika i podpiecz delikatnie

I LOVE LIFE
Sernik cynamonowy z masłem orzechowym ciasteczkami korzennymi (bez glutenu, cukru białego) 143

oleju rzepakowego -1 jajko -przyprawa korzenna (dowolna ilość) - ½ łyżeczki sody Sernik cynamonowy -250g twarogu -450g serka homogenizowanego -200g jogurtu naturalnego -40g budyniu waniliowego bez cukru -3 jajka -ok 80g ksylitolu (można spróbować masy i samemu ocenić ilość) -cynamon (u nas po prostu dużo 😃 ) Dodatkowo - pasta orzechowa 5-mix  Nutura -orzechy różnego rodzaju SPÓD(...)składników dodać mokre oraz rozmieszane jajko i wyrobić ciasto. Miskę wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki. 4. Ciastem wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Resztę ciasta rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia   i wycinać dowolne kształty. 5. Ciasteczka piec w 170’C ok 10 minut,   zależnie od grubości (najlepiej wyciągnąć kiedy brzegi

Candy Pandas
KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 127

Kiedy ciasto drożdżowe podwoiło swoją objętość, wykładam je na posypany mąką blat i zagniatam ponownie. Następnie wałkuję na grubość około 7 mm tak, aby uzyskać w miarę równy prostokąt. Odcinam także kawałek ciasta, aby wyciąć cienkie gwiazdeczki foremkami do pierniczków. Lekko przestudzoną kapustę z grzybami rozsmarowuję na cieście, zostawiając z każdej strony po około 1 cm ciasta, aby móc(...)posypuję sezamem. Odstawiam na 30 minut, aby ponownie wyrosło. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni. Kulebiak z kapustą i grzybami będzie się piekł około 30 - 40 minut, aż pięknie zbrązowieje i wyrośnie w piekarniku. Po wyłączeniu pieca zostawiam w nim kulebiak na około 20 minut, aby nieco przestygł.  Podaję zamiast krokietów do barszczu lub bez żadnych dodatków. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Pleśniak z budyniową pianką wg Aleex 122

pieczenia. 2. Żółtka oddzielić od białek, dodać żółtka do mąki. 3. Zimne masło pokroić na kawałki i dodać do mąki. 4. Dodać do mąki ¼ szklanki cukru i 2 łyżki śmietany. 5. Składniki posiekać. Szybko zagnieść ciasto. 6. Ciasto podzielić na 3 nierówne części. Najpierw na połowę, a potem jedną połowę na 2/3 i 1/3. 7. Połową ciasta wylepić foremkę(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i podpiec na złoty kolor przez 10-15 minut w opcji dół + termoobieg. Wyjąć, aby przestygło. 8. Do 2/3 pozostałego ciasta dodać kakao, zagnieść. Oba kawałki ciasta schować do zamrażalnika. 9. Ubić białka ze szczyptą soli. Powoli dodawać ½ szklanki cukru i cukier waniliowy. Ubić na sztywno

W mojej kuchni
PUSZYSTA BABKA BIAŁKOWA 125

Czasami nie wiemy co zrobić z białkami, które nam zostają. Przychodzą nam do głowy tylko bezy. Ja proponuję zrobić przepyszną babkę na białkach z dodatkiem czekolady i moreli. Składniki: 4 białka 0,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 50 g gorzkiej czekolady(...)miękkości. Suszone morele pokroić w paseczki i przełożyć do małej miski i zalać wrzącą wodą. Wody nalać tyle, aby pokryły owoce. Moczyć morele około 30 minut. Następnie odcedzić owoce.  Gorzką czekoladę - posiekać. Ciasto - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier. Do ubitych białek wlewamy powoli mleko

Ciastka - domowe słodkości
Racuchy jogurtowe z truskawkami 140

pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam mokre składniki, dodaję mokre, mieszam rózgą kuchenną do połączenia. Kilka truskawek myję, siekam w plasterki. Rozgrzewam olej na patelni. Nakładam ciasto jedną łyżką formując placuszka. Smażę na średnim ogniu. Gdy brzegi racuszka ładnie się zrumienią (smażę ok. 2 minut) wtykam po dwa plasterki truskawki

Zasmakuj Kuchni
Ciasteczka z czekoladą (niczym pieguski) 209

stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do miski przekładamy posiekane masło (wyjęte wcześniej z lodówki), wsypujemy cukier i dokładnie ucieramy. Następnie wbijamy 1 jajko, dodajemy aromat i chwilę miksujemy. Kolejno wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy wstępnie składniki. Następnie dodajemy czekoladowe kropelki lub posiekaną czekoladą, wyrabiamy całość ręcznie do połączenia składników. Z ciasta w dłoniach formujemy(...)ciasteczka (kulka, spłaszczamy ją), układamy je w odstępach na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można też nakładać małą łyżeczką masę na blaszkę. Wówczas wyjdzie nam więcej ciasteczek, ale będą mniej kształtne. Blachę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 12-15 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika i wielkości ciasteczek. Ciastka powinny być ładnie zarumienione

Słodkie okruszki
Bezmleczne babeczki z borówkami (na soku) 220

jajko klasy M borówki (po 4 szt na babeczkę) cukier puder do oprószenia babeczek Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do jednej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę, proszek do pieczenia, cukier. Składniki mieszamy łyżką. W drugiej misce mieszamy sok, olej i jajko. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy tylko do połączenia (masa(...)stelażu, można wyłożyć papilotkami formę na muffinki). Na wierzch każdej babeczki nakładamy borówki (po 4 sztuki), lekko wciskając je w ciasto. Babeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku, na środkowym poziomie do tzw. suchego patyczka (u mnie około 20 minut). Gdy babeczki ostygną oprószamy je cukrem pudrem. Wspaniale smakują z kubkiem soku Smacznego

Słodkie okruszki
Ciasto bez pieczenia: Rurociąg 1602

Ciasto należy schłodzić przez noc w lodówce, aż zmiękną rurki. Składniki na formę 24x24 cm Masa: 25 sztuk kakaowych herbatników 1,5 opakowania rurek 3 budynie śmietankowe bez cukru 3 łyżki cukru 3 szklanki mleka 200 g masła lub margaryny 4 łyżki cukru pudru 1 czekolada mleczna lub deserowa + 6 łyżek mleka Wykonanie: Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia(...)mleka odlać jedną szklankę. Resztę mleka zagotować. W odlanym mleku wymieszać cukier oraz budynie. Masę wlać do gotującego się mleka, cały czas mieszając i gotować, aż zgęstnieje (około 2 minuty). Budyń wystudzić. Masło utrzeć razem z cukrem pudrem i stopniowo dodawać zimny budyń. Całość dokładnie utrzeć, aż powstanie gładki krem. Połowę masy wyłożyć na herbatniki. Na masę wyłożyć rurki

Mojewlasne.pl
wiosenny murzynek (bez jajek) 152

lepszego sposobu na urozmaicenie popołudniowej herbatki niż prosty, domowy murzynek. Ciasto uwielbiany chyba przez wszystkich. A tym razem mam dla Was wersję kryzysową- na wypadek, gdyby zabrakło jajek. Bez nich ciasto też się uda! *keksówka 35 cm Składniki: 2 szklanki mleka 2 i 2/3 szklanki maki pszennej 1/3 szklanki budyniu ( 2 opakowania) 1/2 szklanki oleju 1 szklanka cukru(...)Dodać przesianą mąkę wymieszaną z budyniami i resztę składników. Wszystko wymieszać za pomocą rózgi lub drewnianej łyżki. Przelać do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 50 minut, do suchego patyczka.  Polewa: masło, cukier puder i kakao zagotować. Na końcu dodać wrzątek i zdjąć z ognia. Mieszać aż całość będzie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pustynna, jaglana szarlotka (bez glutenu, cukru) 150

Ciasto ryżowo-jaglane -170g mąki ryżowej -90g mąki jaglanej -½ szkl. mleka kokosowego  lub  mleka bez laktozy   -¼ szkl. oleju koksowego płynnego -4 łyżki ksylitolu -1 jajko -1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym Jabłkowe nadzienie -1 kg jabłek -cynamon Dodatkowo -małe jabłko na raczka :) - syrop klonowy MOHAWK JABŁKOWE NADZIENIE Jabłka umyć, obrać(...)cynamonem. JAK ZROBIĆ RACZKA - kliknij aby powiększyć CIASTO RYŻOWO-JAGLANE Mleko, olej, ksylitol, wymieszać do rozpuszczenia. Mąki, proszek do pieczenia wymieszać razem i połączyć z jajkiem i mokrymi składnikami. Połowę ciasta wyłożyć na dno tortownicy (wyłożonej na dnie papierem do pieczenia) i piec w 180’C ok 10-15 minut. Następnie wyłożyć na podpieczony spód jabłka

Candy Pandas
TORCIK ŚMIETANOWY Z OWOCAMI 191

wyjątkową okazję, ale również tak po prostu...bez okazji.Biszkopt, kremówka, świeże owoce...to zawsze musi smakować dobrze. Bardzo dobrze. Uwielbiam , a Wy? Składniki: 6 jajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa: 2 kubki po 330 ml śmietany 30% cukier puder do smaku dodatkowo: 2,5 szklanki krokantu orzechowego w karmelu  CUKIETERIA(...)ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksujemy. Stopniowo dodajemy cukier , dalej miksując * Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do ciasta, mieszając łyżką, nie miksując. * Ciasto przelewamy do formy o śr. 25 cm, pieczemy 25 minut. Studzimy. Przekrajamy na 3 równe blaty.  * Kremówki ubijamy na sztywno .. Dosładzamy cukrem pudrem do smaku.  * Każdy blat nasączamy

Z Majeczką w kuchni
Ciasto z truskawkami i kisielem 332

mąki, beza: 5 białek, niepełna szklanka cukru, kisiel truskawkowy, dodatkowo: truskawki (ok. 500 g ). Wykonanie: Wszystkie podane składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy ciasto. Odkładamy trochę ciasta na kruszonkę a pozostałe rozprowadzamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasto na kruszonkę wkładamy do lodówki. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, kroimy wzdłuż na pół i układamy na cieście. Białka ubijamy(...)sztywno, stopniowo dodajemy cukier. Pod koniec ubijania dodajemy cały kisiel. Pianę wykładamy na truskawki. Ciasto przeznaczone na kruszonkę musimy zetrzeć na grubych oczkach tarki na pianę z białek i kisielu. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45 minut. Smacznego

paapilotkaa
Tarta razowa z jogurtem greckim i porzeczkami 147

Porzeczkę czerwoną możecie śmiało zamienić na inne owoce sezonowe.  Warta wypróbowania. Przepis na okrągłą foremkę do tarty o średnicy 24 cm 45 g migdałów - użyłam migdałów w słupkach bez skórki 100 g mąki pszennej razowej 75 g mąki pełnoziarnistej  50 g cukru pudru 160 g zimnego masła szczypta soli Do posmarowania formy będziecie potrzebowali odrobinę masła(...)włożyć do malaksera i zmiksować do otrzymania ciasta kruchego. Wstawić do lodówki na 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść na posmarowaną, obsypaną sezamem i bułką tartą formę. Można formę ciastem wykleić formując wysoki rant. Schłodzić w lodówce 20 minut, nakłuć widelcem.  Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wsypać kulki ceramiczne, lub fasolę. Piec

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciasto z truskawkami i kisielem 333

mąki, beza: 5 białek, niepełna szklanka cukru, kisiel truskawkowy, dodatkowo: truskawki (ok. 500 g ). Wykonanie: Wszystkie podane składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy ciasto. Odkładamy trochę ciasta na kruszonkę a pozostałe rozprowadzamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasto na kruszonkę wkładamy do lodówki. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek, kroimy wzdłuż na pół i układamy na cieście. Białka ubijamy(...)sztywno, stopniowo dodajemy cukier. Pod koniec ubijania dodajemy cały kisiel. Pianę wykładamy na truskawki. Ciasto przeznaczone na kruszonkę musimy zetrzeć na grubych oczkach tarki na pianę z białek i kisielu. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45 minut. Smacznego

paapilotkaa
Drożdżówka na chandrę 199

truskawki dałam dwie łyżki lodów. Humor poprawiony :) Uwielbiam ją robić, ponieważ nie potrzebuje tyle roboty co przy nie których. dodajesz do niej owoce albo bez. Ważne aby składniki dodawać po kolei. SKŁADNIKI:   Ciasto : 8 dag drożdży (w kostce) 1 szklanka cukru 1 szklanka letniego mleka (podgrzać) 3/4 szklanki oleju 4 szklanki mąki 4 jajka szczypta soli cukier waniliowy(...)godzinę.  Po godzinie wymieszaj wszystko drewnianą łyżką Przygotuj kruszonkę ( ja mąkę daję na oko) Rozgrzej piecyk 180 stopni. Ciasto wylej na wcześniej przygotowaną blachę i posyp kruszonką.  Włóż do nagrzanego piecyka i piecz 40 minut. Przygotuj koktajl truskawkowy ( zmiksuj truskawki i dodaj jogurt naturalny). Odstaw do lodówki. Po wyjęciu ciasta z piecyka odczekaj trochę i pokrój jeszcze ciepłe

Misz-masz by Domi
bezglutenowe ciasto drożdżowe z truskawkami... 191

konsystencji od klasycznego pszennego, jeśli jest z jajkami staje się znacznie lżejsze niż w wersji bez jajek - użyłam mąki do testowania razem z drożdżami suszonymi w zestawie od "zobacz TUTAJ" , skorzystałam z dołączonego przepisu na "plecionkę" ale dodałam 2 jajka "M" aby ciasto było luźniejsze, w przepisie z książeczki jest 1 jajko = masło stopić w garnuszku i do stopionego(...)cukier, sól, wbić jajka, wlać aromat cytrynowy i letnie mleko z masłem hakiem robota wyrabiać ciasto z 10 minut, nakryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny wyrośnięte ciasto parę razy ręką wyrobić, blaszka 30x20 cm z papierem do pieczenia, w blaszce rozsmarować ciasto ręką umyte, osuszone tuskawki układać gęsto na wierzchu ciasta delikatnie

W Mojej Kuchni Lubię
Brazylijskie bułeczki serowe (Pão de queijo) po raz drugi 326

tylko zacznie się gotować dodać całą mąkę z tapioki. Mieszać bez przerwy, dopóki nie powstanie geste ciasto odchodzące od ścianek garnka. Uważać aby nie przypalić, robić to na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu można zdjąć z ognia. Ja podczas mieszania dodałem jeszcze trochę mleka, bo ciasto było sypkie i nie chciało się połączyć. Konsystencja ma być taka(...)jednolitą masę. Nie za długo, żeby nie przerobić. Nasmarować dłonie masłem/margaryną i ukulać bułeczki wielkości dużego orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w 180oC, aż trochę podrosną i się zarumienią. Ja piekłem ok.35 minut, wstawiałem z zimną blachą.. Smacznego

Przepisy na domowy ser i chleb
Pizza z grzybami, dynią i owczym serem do góry nogami 178

wysokiej temperaturze przez 2 minuty. Dodaj ocet i smaż jeszcze przez 5 minut. Rozwałkowane placki posyp utartą mozzarella. Następnie ułóż dynię i posyp pokruszonym owczym serem. Na końcu rozprowadź grzyby. Wstaw pizzę do nagrzanego na 250ºC piekarnika na termoobiegu (bez termoobiegu według piekarnika) i piecz przez 10 minut na samym dnie. Upieczoną pizzę z grzybami posyp tymiankiem i żurawiną

codojedzenia
BISCOTTI (CANTUCCI) CZYLI WŁOSKIE PYSZNOŚCI 185

zrobienie ich własnoręcznie, a zaręczam, że będziecie mieli wielką frajdę 👍 Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g cukru 100 g migdałów bez skórki (50g posiekanych, 50g w całości) 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia otarta skórka z 1 sparzonej cytryny odrobina aromatu migdałowego szczypta soli Do posmarowania: 1 roztrzepane żółtko Wykonanie:  Połowę migdałów siekamy drobno nożem(...)następnie formujemy wałek o średnicy 4 cm, który delikatnie spłaszczamy i  przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175-180st na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika,  przekładamy je na deskę do krojenia i ostrym nożem kroimy na ukośne kromeczki ok 1.5cm szerokie

Walijskie Pichcenie
Ciasto kukułka 11660

wanilią lub cukier wanilinowy 16g lub pasta waniliowa Wierzch: 400g śmietanki kremówki 30% lub 36% 2-3 łyżki cukru pudru kakao bez cukru do posypania Biszkopt ciemny: 1. Wymieszać razem mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając(...)jasną, kremową masę. 4. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 5. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Ostygnięte ciasto przeciąć w poziomie na dwie części. Jedną część biszkoptu

Mała Cukierenka
SNICKERS Z BANANAMI, KARMELEM I ORZECHAMI 993

przepis na przepyszne ciasto / deser ( takie kanapeczki ) bez pieczenia o smaku bananów, karmelu i orzechów. Taka fajna alternatywa dla znanego i bardzo lubianego ciasta bez pieczenia Banoffee oraz Snickersa. Ja moje ciacho przygotowałam na andrutach/waflach – dzięki czemu jest błyskawiczne do zrobienia. Jest świetnym pomysłem na deser do popołudniowej kawki, jak i np. imprezowe słodkości. Śmiało(...)łyżka * orzechy ziemne – ok. 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni roztapiamy cukier na karmel ( na złoto ), a następnie do rozpuszczonego dodajemy masło, energicznie mieszamy przez ok. 2 minuty aż masa stanie się jednolita. Do gorącego wlewamy powoli śmietankę i cały czas mieszając gotujemy ok. minutę, studzimy. Na blacie układamy wafla, smarujemy porcją karmelu i układamy 2 banany pokrojone

Ostra na Słodko
Cukiniowe paluszki na przegryzkę 228

wykorzystanie cukinii to oczywiście cukiniowe ciasto . Cukiniowe paluszki Składniki: 1 zielona cukinia, około 400 g 40 g zmielonych migdałów lub innych orzechów 30 g parmezanu 1 jajko sól do smaku dowolne przyprawy, u mnie płatki chili, suszone oregano, pieprz 1 łyżka posiekanej natki pietruszki olej do posmarowania brytfanki Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (bez termoobiegu 200ºC). Pokrój cukinię(...)przyprawami. Rozmąć jajko w naczyniu, dodaj cukinię i wymieszaj. Brytfankę wysmaruj olejem. Obtocz kawałki cukinii w panierce i ułóż na blasze. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz paluszki przez 20 minut. Cukiniowe paluszki świetnie smakują z sosem czosnkowym lub Rhode Island. Przyrządziłam uproszczoną wersję Rhode Island. Do przygotowania sosu wystarczy dobry ketchup i domowy majonez   The post Cukiniowe paluszki

codojedzenia
Markizy z płatkami owsianymi i marchewką 221

zrobiłam z większej porcji..pyszne ciasteczka można zjeść i bez przekładania..nawet może i smaczniejsze..chociaż te przełożone dżemem -u mnie malinowym też były pyszne. Ciasteczka razem ze mną piekły : Marzenka , Małgosia , Kasia , Asa ,... 1 szkl. mąki pszennej  4 łyżki płatków owsianych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 130 g masła(...)malinowy Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami,następnie odcisnąć sok.Wszystkie składniki przełożyć do miski.  Szybko zagnieść ciasto (w razie potrzeby dodać trochę mąki).Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około 30 minut.  Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, cienko rozwałkować. Z ciasta wycinać ciasteczka i układać je na blaszce wyłożonej papierem

Moje domowe kucharzenie
Sobota w kuchni 155

zmniejszamy ogień. Z masy mięsno-serowej formujemy małe kulki, które wrzucamy na wrzątek. Gotujemy ok. 5-10 minut. Ciasto bananowe Danie Ciasto , Przekąski , Słodkie przekąski , Śniadaniowo Kuchnia Słodkości Składniki 90 g mąka żytnia razowa 1 łyżeczka proszek do pieczenia 1 garść rodzynki 1 garść orzechy włoskie lub dowolne inne 1 łyżka erytrol lub inne słodziwo 2 szt banany dojrzałe(...)Erytrol, masło i żółtka utrzeć na gładką masę, dodać suche składniki, banany i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do keksówki i piec ok. 30 minut w temp. 180 st. C.   Deser kokosowo-śliwkowy Danie Słodkie przekąski Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 10 porcji Porcje 10 porcji Składniki 500 g śliwki 75 g mąka kokosowa 1 szklanka mleko 1 łyżka

Kucharzyca
Śliwka w czekoladzie 159

sztuki Porcje 32 sztuki Składniki 150 g kasza jaglana 3 szt jajka 60 g mascarpone 5 łyżek kakao 2 łyżeczki proszek do pieczenia 1/2 szklanki erytrol lub inne słodziwo 32 szt śliwki suszone bez siarki Sposób przygotowania Kaszę jaglaną prażymy w suchym garnku, aż poczujemy orzechowy aromat lub przelewamy trzykrotnie wrzątkiem. Następnie gotujemy w wodzie do miękkości, zgodnie(...)Układamy śliwki - w dużej formie w równych odstępach, a jeśli pieczemy pojedyncze ciasteczka, to do każdej foremki jedną śliwkę. Na wierzch wykładamy resztę masy. Pieczemy w 180 st. C - małe foremki ok. 25-30 minut, jedną dużą formę przez ok. 30-40 minut. Można sprawdzić patyczkiem, jeśli będzie suchy, ciasto jest gotowe

Kucharzyca
Brownie czekoladowo-orzechowe bez mąki 166

Cudownie wilgotne ciasto czekoladowe bez grama mąki, cukru i masła! Bardzo czekoladowe, bardzo uzależniające... na jednym kawałku się nie skończy :) Przepis podpatrzyłam u Eweliny, tak jak ciasteczka kokosowo-czekoladowe z poprzedniego wpisu. Polecam wszystkim, którzy szukają alternatywy dla tradycyjnego brownie, a nie mogą rozstać się czekoladą :) Składniki: 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich 1 jajko 5 łyżek mleka 3 łyżki(...)Żółtko mieszamy z resztą składników. W innej misce ubijamy białko na sztywno i delikatnie mieszamy z masą czekoladową. Wykładamy do tortownicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczeniaPieczemy 15-20 minut w 180*C. Podajemy z jogurtem i truskawkami. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Jabłecznik stracciatella 319

bardzo lubimy ciasta z jabłkami. Zdecydowanym numerem 1 jest szarlotka z bezą . Tym razem upiekłam jabłecznik na ucieranym cieście z dodatkiem masy śmietanowej ze startą czekolada, a'la stracciatella. Ciasto wyszło naprawdę baaaardzo smaczne, nie za słodkie, jak dla mnie idealne :) foremka 23x33 cm   Ciasto:   130g mąki pszennej,  70g mąki ziemniaczanej, jajko + 2 żółtka,  170g masła(...)Stale ucierając, dodawać kolejno żółtka i jajko, po każdym dokładnie miksując. Dodać przesiane, wymieszane mąki, krótko zmiksować. Ciasto jest dość gęste, ale właśnie takie ma być. Ciasto przełożyć do formy o wym. 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić. Masa jabłkowa:  1,5 kg jabłek,  2 galaretki pomarańczowe (po 90g każda

Z miłości do słodkości
Chleb z twarogiem i rodzynkami 178

się już buntował (bo ciasto chlebowe będzie raczej mocno zwarte), dokończyć wyrabianie ręcznie. Odstawić je w misce przykrytej ściereczka kuchenną na ok. 1 godz. do wyrośnięcia - podwojenia objętości . Wyrośnięte ciasto chlebowe zbić w misce kilka razy pięścią i krótko zagnieść od brzegów do środka - a wszystko to w celu dokładnego odgazowania . Uformować w rękach owalny bochenek. Ułożyć go na blasze(...)przykryciem ze ściereczki kuchennej.    Tuż przed pieczeniem wierzch chleba ponacinać na skos ostrym nożem - im głębsze nacięcia, tym bardziej "uśmiechnie" się chleb przy pieczeniu. Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i piec ok. 35-40 minut (w połowie wysokości, w opcji góra-dół, bez termoobiegu) - sprawdziłam metodą prób i błędów, że czas pieczenia mocno

Grunt to przepis!
Kruche ciasteczka owsiane 274

Składniki: 250g masła 82% (bez dodatku oleju) 2 jajka 1 ½   szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego ¾   łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 ½   szklanki mąki 2 ½   szklanki płatków owsianych błyskawicznych (drobne) + ½ szklanki płatków do obtoczenia ciastek Mąkę, cukier, cukier waniliowy, sól, proszek do pieczenia i sodę mieszamy razem(...)misie. Następnie dodajemy masło i wbijamy jajka, zagniatamy ciasto.   Na koniec stopniowo dodajemy płatki owsiane. Z gotowego ciasta formujemy nieduże kuleczki, spłaszczamy i układamy w odstępach   na papierze pergaminie. Można również kulki ciasta obtoczyć w płatkach owsianych, wówczas zyskują ładna fakturę. Ciasteczka pieczemy na złoty kolor (około 5 – 7 minut) w temperaturze 180 ⁰ C. Ciasteczka można przechowywać ponad

Smakowy Raj
Cesarski strudel! 235

pękać podczas pieczenia. Grubsze końce odcinamy nożem. Dobrze rozciągnięte ciasto smarujemy dużą ilością roztopionego masła, obsypujemy bułką tartą i pokrojonymi w kostkę, razem ze skórką jabłkami. Jabłka posypujemy cukrem i dużą ilością cynamonu, a na koniec skórką pomarańczową, rodzynkami i orzechami. Następnie pomagając sobie obrusem zawijamy strudel w rogal. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy go masłem. Pieczemy w temperaturze(...)stopni Celsjusza przez ok 40 minut. Przez ten czas strudel smarujemy masłem jeszcze dwa lub trzy razy. Dawno nie byłam z siebie taka dumna jak po upieczeniu tego strudla! Wyszedł niesamowity! I niestety muszę schować tu skromność do kieszeni! Wypróbujcie, bo nie bez powodu był to ulubiony deser cesarza Franciszka Józefa. Pewnie polecałby go nawet zza grobu :) Smacznego

Kuchnia Pani Wiosny
Mumie na Halloween - parówki/kiełbaski w cieście francuskim 653

gdyż w tym - czasu było stanowczo za mało. Mumie smakują świetnie na ciepło, jak i na zimno, maczane w ketchupie, jak i bez niego. Tylko spójrzcie na ich minki, jak ich nie schrupać? :) Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego lub 300g domowego - 2 opakowania vege kiełbasek grillowych z papryką POLSOJA (500g) lub innych - 1 łyżeczka majonezu sojowego lub majonezu(...)opcjonalnie: ketchup, majonez do maczania mumii  Opakowanie lub domowe ciasto francuskie rozwijamy i kroimy w cienkie paseczki. Każdą parówkę/kiełbaskę owijamy 3-5 cienkimi paseczkami na wzór luźnego bandażu. Wszystkie mumie owinięte w ten sposób umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Po upieczeniu za pomocą końcówki łyżeczki tworzymy "gałki

Be Fit Be Strong
Misiowe bułeczki ze śliwką 198

umyć i bez obierania pokroić w 12 kawałków. Zasypać cukrem, cynamonem i skrobią. Wymieszać. Odstawić na bok. Krok 2 Wsypać do miski mąkę, wlać rozpuszczone masło i wbić jajko i żółtka. Dodać sól. Na koniec wlać zaczyn i wymieszać łyżką. Wyrabiać ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Nie mniej niż 10 minut. Krok 3 Podzielić ciasto na 12 kulek(...)środku po 1,5 śliwki i kawałek gruszki. Zakleić i uformować kulkę. Powtórzyć 12 razy :) Posmarować wierzch bułek białkiem. Krok 4 Wstawić blachy na 0,5 godz do piekarnika. Piec w 180*C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp

CoolinarniePL
Ciasto ze śliwkami i kisielem 319

mąki, beza: 5 białek, niepełna szklanka cukru, kisiel wiśniowy, dodatkowo: śliwki (ok. 800 g). Wykonanie: Wszystkie podane składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy ciasto. Odkładamy trochę ciasta na kruszonkę a pozostałe rozprowadzamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasto na kruszonkę wkładamy do lodówki. Śliwki myjemy, kroimy wzdłuż na pół, pozbywamy się pestki i układamy na cieście. Białka ubić(...)sztywno, stopniowo dodawać cukier. Pod koniec ubijania dodać cały kisiel. Pianę wykładamy na śliwki. Ciasto przeznaczone na kruszonkę musimy zetrzeć na grubych oczkach tarki na pianę z białek i kisielu. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45 minut. Smacznego

paapilotkaa
Ciasteczka Digestive 173

zagniatamy ciasto. Wstawiamy na ok 0,5 godz do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy między dwoma kawałkami folii spożywczej na grubość ok 5 mm, wykrawamy ciasteczka. Przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st. C na ok 15 minut do lekkiego zarumienienia się boków. Studzimy na kratce, po wystudzeniu można polać

Słodka Kraina Wypieków
Rolada bezowa z truskawkami 206

Świetny pomysł na wykorzystanie zalegających białek w zamrażalniku lub tych, które właśnie zostały nam po zrobieniu kruchego ciasta :) Polecam !  źródło : piegusek1976 Beza : 4 białka 230 g drobnego cukru lub cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu odrobina soli Nadzienie : 300 g śmietany kremówki 30 lub 36% 180 g serka mascarpone opcjonalnie łyżka żelatyny maliny, truskawki lub inne(...)przerywając miksowania. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet, całość dokładnie mieszamy.  Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ubitą pianę z białek i wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy 20 min w 150st.C. Po upieczeniu zostawiamy ją na kilka minut w blaszce. Prostokątną podkładkę wielkości naszej bezy albo papier do pieczenia posypujemy cukrem pudrem i kładziemy bezę, a następnie

charlotte gotuje
Dietetyczne ciasto / "Cielak" otrębowy 185

sera chudego białego Emilki 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru Sposób przygotowania: Białka z wszystkich jajek wrzucamy do jednej miski, natomiast żółtka rozdzielamy, do dwóch misek, odpowiednio dwa i jedno żółtko;) do miski z dwoma żółtkami, dodajemy otręby, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, serek homogenizowany, kakao, 20 tabletek STEWII i miksujemy białka ubijamy(...)białka do miski z jednym żółtkiem dodajemy 10 tabletek STEWII, ser Emilka oraz budyń waniliowy ciasto otrębowe wylewamy do niewielkiej blachy pokrytej papierem do pieczenia następnie robimy na cieście "łatki" przy użyciu masy serowej , około łyżki na "łatkę" ;) pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni, pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Chleb pszenny na mleku z sezamem 321

wersji bez sezamu, ale wtedy w smaku był nijaki. Zmieniłam trochę proporcje i wyszedł całkiem smaczny i miękki chlebek. Jest lekko słodki, przypomina bardziej chleb pieczony na drożdżach niż na zakwasie. Jedyne co zmieniłabym w wykonaniu tego chleba to namoczenie mlekiem samej mąki i dosypaniem sezamu razem z pozostałymi składnikami. Ciasto robiłam wieczorem i piekłam dnia następnego rano(...)całość zalałam 1 i 3/4 szklanki ciepłego mleka - ciasto wyszło dość luźne - przykryłam i odstawiłam na 15 minut. Po tym czasie dodałam łyżeczkę soli, 2 łyżki cukru i 3 łyżki zakwasu pszennego ( konsystencji jogurtu naturalnego) - całość zmiksowałam do czasu aż ciasto zaczęło odstawać od brzegów naczynia ( u mnie zajęło to 5 minut, bo miksowałam na małych obrotach - było późno, więc

apetytnapieczenie
Serniczek z Brzoskwiniami 312

budynie śmietankowe 0,5 kubka cukru 0,5 kostki masła 1 puszka brzoskwiń w lekkim syropie szczypta soli Beza: 5 białek 1 kubek cukru Przygotowanie: masło ucieramy z cukrem, wbijamy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiewamy zagniatamy gładkie ciasto, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę w międzyczasie przygotowujemy masę serową, masło ucieramy(...)piekarnik ustawiamy na 180*C brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałeczki, wedle uznania, ćwiarteczki lub kosteczki:) foremkę- kwadratową lub tortownicę, smarujemy masłem, oprószamy mąka, wyklejamy ciastem, wylewamy ser, na wierzchu układamy brzoskwinie pieczemy około 40- 50 minut białka ubijamy z cukrem na puszystą piane wylewamy na gorące ciasto, po czym pieczemy jeszcze około 15-20 minut Smacznego

Luźna Kuchnia
Ekologiczne amarantuski z białym makiem Symbio 163

jakoś rozplanować swoje obowiązki, żeby wygospodarować więcej czasu na fotografowanie i pisanie. Póki co mam dla Was przepis na ekspresowe zdrowe ciasteczka. Bez mąki, bez laktozy, bez dodatku cukru i do tego wegańskie :) Składniki na ok 20 ciasteczek: 2-3 bardzo dojrzałe banany 3 szklanki ekologicznego poppingu z amarantusa  Symbio 3/4 szklanki prażonego sezamu 3/4 szklanki(...)dużej misce mieszamy masę bananową z amarantusem, sezamem, makiem i syropem z agawy. Z ciasta (które wychodzi mocno mokre, ale plastyczne) formujemy nieduże kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy, aby przybrały kształt ciasteczek. Pieczemy 15-20 minut (na ostatnie 5 minut pieczenia można zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i włączyć termoobieg). Ciasteczka mają

Zawsze głodna!
Wegańskie CIASTO Z JAGLANKI DOSKONAŁEJ ;) 171

chodzi o to, żeby wszystko porządnie w tej mące obtoczyć, - dodajemy trochę proszku do pieczenia , - chlust oleju (tak mniej więcej pół szklanki) -  i drugi chlust mleka (u mnie sojowe) - to już naprawdę na wyczucie -  tyle, żeby wymieszana masa była trochę mokra ale bez pływającego wokół płynu, takie małe "błotko" musi się zrobić ;) - opcjonalnie można sypnąć dodatkowych(...)grube plastry jabłko , - posypujemy troszeczkę cukrem (albo nie), - wkładamy do piekarnika, - wypowiadamy jak zwykle zaklęcie "ciasto, ciasto, udaj się bo chcemy cię zjeść!" :)) - i po jakimś czasie, krótszym niż godzina (u mnie to jest zawsze na oko ale jakieś 45-50 minut, chociaż jak będzie godzinę to też nic się nie stanie) wyciągamy z piekarnika, - czekamy aż się przestudzi, posypujemy

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Wegański CHLEBEK BANANOWY + ORKISZOWE BABECZKI BANANOWE 221

proszku do pieczenia (tutaj  proszek do pieczenia BIO bez fosforanów ) - 1/3 szklanki oleju, - 1/3 - 2/3 szkl. mleka roślinnego lub nawet samej wody , ilość płynu zależy od rodzaju mąki. Zaczynamy od nagrzewania piekarnika, bo przygotowanie tego ciasta do dosłownie moment. U mnie to 180 stopni, pieczenie góra-dół. Teraz w jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem(...)banany i mieszamy z olejem, łączymy jedno z drugim i dolewamy tyle mleka/wody, żeby ciasto nie było suche. Jeśli ktoś chce dodać czegokolwiek to właśnie teraz, bo to już koniec pracy. Przelewamy do formy, pieczemy. Jeśli forma na chlebek lub zwykłe, okrągłe ciasto - około 45 minut, jeśli babeczki, wystarczy nawet pół godziny, wszystko zależy od piekarnika. Jeszcze ciepły chlebek można

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
MUFFINKI MAKOWE ( BEZ JAJEK ) 196

Delikatne, puszyste ciasto wypełnione po brzegi fantastyczną, świeżutką masą makową . Muffinki są bez jajek – także jest to przepis idealny dla osób, które jajek nie tolerują. Łatwe, szybkie i niesamowicie smaczne! Do kawki idealne! Polecam! SKŁADNIKI: ( 9 szt ) * mąka pszenna – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * cukier – 0,5 szkl * olej – 1/4 szkl(...)można zastąpić olejkiem rumowym do ciast. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli/ Olej mieszamy z rumem, a następnie dodajemy do przesianej mąki. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Wkładamy do foremek na 3/4 wysokości, dodajemy łyżeczkę masy makowej ( delikatnie wciskamy ). Pieczemy ok. 20 minut / 180C. Dokładnie studzimy! Smacznego

Ostra na Słodko
Odwrócony piernik z żurawiną i gruszkami / Cranberry pear upside-down gingerbread 229

Palma, pokrojonej na kawałki1/2 szklanki brązowego cukru1/4 łyżeczki soli2 szklanki świeżej lub mrożonej żurawiny3 duże gruszki, dojrzałe, obrane ze skórki, bez gniazd nasiennych, pokrojonych wzdłuż na 0,5 cm plastry (lub cieńsze jeżeli dasz radę)Składniki na ciasto:1/4 szklanki oleju Kujawskiego1/2 szklanki cukru1/4 szklanki miodu1 duże jajko1/2 szklanki mleka1 szklanka plus 2 łyżki mąki3/4 łyżeczki sody oczyszczonej1/4 łyżeczki(...)Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC.Natłuść brzegi okrągłej blaszki do pieczenia o średnicy 24 cm, włóż do niej masło lub margarynę, posyp brązowym cukrem. Umieść na dużym ogniu i gotuj aż cukier się rozpuści a całość zacznie się karmelizować, przez około 10 minut. Zakręć blaszką od czasu do czasu aby karmel rumienił się równomiernie. Następnie wyłóż

karmelowy
Wielkanocny baranek 150

1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoNie ma Świąt Wielkanocnych - bez świątecznego baranka :) Tym razem przypomnę prosty przepis, który można wykorzystać do wykonania figurek z ciasta, pieczonych w specjalnych do tego celu przeznaczonych foremkach. Jajka utrzeć z masłem. Ucierając, dodać cukier, cukier waniliowy, sól i oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać ekstrakt waniliowy i dokładnie(...)połówki dokładnie wysmarować masłem i posypać (najlepiej przez sitko) mąką (fot.1). Następnie formę złożyć, odwróć do góry dnem, wlać ciasto do wysokości 2/3 foremki (fot.2). Wstawić w tej pozycji do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Piec około 40 minut. Jeżeli zostanie nam trochę ciasta, można z niego upiec małe babeczki. Wychodzą pyszne :) Po upieczeniu ostrożnie rozłożyć foremkę. Ostrym nożem

Świat Ciasta
Moje urodzinowe prezenty. I orkiszowe bułeczki na weekendowe śniadanie 145

się tarta. Prostokątna. Z czekoladą.Tymczasem dzisiaj mam dla Was zwykłe, proste bułeczki. Ich sekret tkwi w mące orkiszowej, która nadaje im lekko orzechowego posmaku. Są bez jajek, bez nabiału, idealne dla alergików. Po prostu pyszne.Bułeczki orkiszoweSkładniki:(na 12 sztuk)400 g mąki orkiszowej100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej300 ml letniej wody25 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka(...)wody.Odstawić na 15 minut.Po tym czasie dodać resztę wody, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, z każdej uformować bułeczkę, delikatnie obtoczyć w mące. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 30 minut do napuszenia.Piec w 200 st. C. przez 15 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!W najbliższej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb na młodym zakwasie 175

zakwasu z litrowego słoika (do reszty zakwasu dodaj ponownie pół szklanki wody i mąki. Szczegóły w linku powyżej)- 1 kilo mieszanej mąki ja wykorzystałam 400 g mąki chlebowej bez dodatku drożdży, 400 g orkiszowej  i 200 g razowej typ 2000.Ty użyj dowolnie, jak Tobie smakuje.- 20 g drożdży- nieco więcej niż pół szklanki wody przegotowanej- łyżka soliNiecały słoik(...)ręcznie trwa to około 15 minut.Chleb z zakwasem nie potrzebuje długiego wyrabiania.Wyrobione, nie klejące się zbytnio ciasto przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia foremek.Przykrywamy wilgotną ściereczką i czekamy aż wyrośnie.Po ok. 1.5 godziny włączamy piekarnik.Gdy się nagrzeje pieczemy pierwsze 10 minut w 220°dalsze 25 min w 200 °.GÓRA-DÓŁ.Po tym czasie sprawdzamy spody chleba poprzez wyciągnięcie

Pasje Jolki
Ciasto Marchewkowo – Jabłkowe z Kremem 161

krem idealnie wpasował się między blaty ciasta. Jest pożywne, pięknie się kroi, a i bez wyrzutów możemy prosić o dokładkę. Mogłabym tak jeszcze słodzić i słodzić i się zachwycać smakiem… Musicie koniecznie spróbować, zapewniam, że będzie to miłość od pierwszego ugryzienia. A ciasto marchewkowe będzie stałym gościem waszego domu.                 Składniki:   150 g obranej marchwi 150 g obranych jabłek(...)waniliowego szczypta soli 3 jajka 225 g mąki pszennej 50 g zmielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym około 5 minut, na puszysty krem. Stopniowo dodajemy jajka. Ciągle ucierając dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia

Made By Mom And Son
RAZOWE BUŁKI, ORKISZOWO- ŻYTNIE ZE SŁONECZNIKIEM 317

nich troszkę wody i łyżkę mąki (bez soli). Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać do mąki z solą, oliwą, wodą i zagnieść ciasto. Dodać 2 łyżki słonecznika i wgnieść w ciasto. Przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, delikatnie posmarować wierzch oliwą i zostawić na 30-40 minut do wyrastania. Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki lub odrywać małe kawałki, obtaczać(...)wyrastania na około 30 minut.Piekarnik nagrzać do 230 stopni C.Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika wsypać około 0,5 szklanki lodu lub wlać wodę na blaszkę poniżej bułek. Piec około 15-20 minut. Ostudzić na kuchennej kratce. Smacznego

Smaczne Zdrowe
ŁOSOŚ W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z TWAROŻKIEM. 209

odcinam skórę (chyba, że macie płat bez niej, ten punkt należy pominąć). Oprószam cytrynowym pieprzem i odstawiam. Dzielę go na cztery duże lub sześć dużych kawałków. Twarożek mieszam z suszonymi ziołami.  Ciasto francuskie kroję w kwadraty, w zależności od ilości kawałków ryby tak, aby z łatwością można było rybę zawinąć w ciasto. Na środku każdego kwadratu układam porcję(...)ziołami, na niego kładę łososia i zawijam jak kopertę. Jajko roztrzepuję. Na blasze wyścielonej papierem do pieczenia układam  kwadraty z łososiem, smaruję obficie jajkiem rozbełtanym i wkładam do piekarnika nagrzanego wcześniej do 200 stopni. Piekę pakieciki około 20-30 minut, aż wierzch pięknie zbrązowieje. Świetnie smakuje z domowym sosem czosnkowym lub ketchupem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Racuchy bananowo - kokosowe 193

Cześć Wam! Troszkę mnie nie było, ale już nadrabiam zaległości ;-). Dzisiaj proponuję Wam pyszny pomysł na obiad lub kolację, racuchy bananowo - kokosowe, przygotowane z mąki owsianej

SMYKWKUCHNI
Chleb gryczany bezglutenowy 173

przyjemnością zjadam więc normalną kanapkę, bez wyrzutów sumienia, bez bóli brzucha i złego samopoczucia. Jako następny upiekę chleb jaglany, ale najpierw muszę zjeść gryczany. Zamroziłam sobie po dwie kromeczki i wyciągam po trochu, gdy mam na niego ochotę, bo chleb bez glutenu lubi wysychać i robi się wtedy niesmaczny(...)wolnych obrotach. • Ciasto na chleb wlać do dwóch małych keksówek napełniając je do połowy. Przykryć drugą keksówką i wstawić w ciepłe miejsce na 40 minut. Ja wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 30 st.C. • Po tym czasie nastawić piekarnik na 180 st.C i piec przez 50 minut przykryty drugą keksówką

To co kocham
Tort orzechowo - czekoladowy bez mąki 401

Do zrobienia tortu złożyły się aż 3 ważne powody : rocznica ślubu ,urodziny i 1 rocznica powstania bloga :) . Orzechy i czekolada to świetne połączenie , stąd mój wybór

Słodkości i nie tylko
Domowe nachos 124

Nachos dla Muchachos, czyli domowa zagrycha dla tych, którzy lubią chipsy i nie tylko Składniki: – 200g mąki pszennej – 200g mąki kukurydzianej – 120g masła

Smaki Armine
Pora na ciasto dyniowe 121

dynia. Mam sentyment do dyniowych ciast i piekę je często. Jeśli nie mam dyni to używam dyni piżmowej, która u nas jest dostępna przez cały rok. W sezonie wolę jednak dynię. Najbardziej lubią hokkaido i z niej przygotowałam dzisiejsze ciasto. Dyniowe ciasto jest w dynię! Uwielbiam ja piękny kolor, smak i łatwość w przyrządzeniu. Ciasto z dynią jest również bardzo(...)masą. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Najlepiej zwilż lekko papier, zgnieć i wyprostuj. W ten sposób papier nie będzie uciekać z foremki. Napełnij foremkę ciastem. Wymieszaj cukier z cynamonem i posyp wierzch ciasta. Następnie końcem łyżki lekko przemieszaj posypkę z ciastem. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50 minut. Upieczone ciasto ostudź w foremce. Ciasto utrzymuje

codojedzenia
Pianka 143

Dzisiejsze ciasto oprócz dziwnego składnika, masła roślinnego, którego jeszcze nigdy nie używałam do pieczenia, posiada jeszcze bardziej tajemniczą nazwę, która generalnie nic nie mówi tylko

PatiGotuje