ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:465/1234)

Dama w opałach (tudzież w toalecie) i odwracane ciasto z jagodami 146

spodem prezentuje się doprawdy zachwycająco. Spróbujecie...? Odwracane ciasto z jagodami Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) 250 g jagód lub borówek amerykańskich 50 ml cydru z kwiatów czarnego bzu 2 jajka 125 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 125 g mąki pszennej 65 g mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 60 g masła(...)masy jajecznej dodać ekstrakt, zmiksować. Na zmianę dodawać mąkę i mleko z masłem, cały czas miksując.  Masę przelać na jagody, wyrównać wierzch.  Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, do suchego patyczka. Przestudzić w formie 10-15 minut, po czym odwracając do góry spodem, przełożyć na talerz. Zostawić do całkowitego wystudzenia. Smacznego! Ja tymczasem idę wyspacerować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słone ciasteczka serowe 208

nazwa przepisu to “Ciasteczka serowe wiedeńskie”, jednak ten przepis w książce dodatkowo wskazywał, aby na każde z ciasteczek przed pieczeniem położyć cały migdał, jednak nie byłam przekonana do takiego połączenia i zrobiłam ciasteczka serowe bez tego urozmaicenia. Chociaż kolejnym razem spróbuję przepisu oryginalnego. Słone ciasteczka serowe wyszły bardzo smaczne, jednak są dość tłuste(...)Czas gotowania: 30 minut Składniki 120 g twardego sera - parmezanu, sera cheddar 120 g masła dwa żółtka szklanka mąki szczypta soli i pieprzu Przepis 1 Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Zimne masło ścieramy na tarce o grubych oczkach. 2 Do powyższych składników dodajemy żółtka oraz mąkę - wyrabiamy na gładkie ciasto. 3 Rozwałkowujemy ciasto na grubość około

Kuchnia Bazylii
Bananowe drożdżowe rogaliki 124

Candy Company  a pieczone w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie. Ciasto 7 g drożdży instant lub 25 g świeżych 120 ml mleka 3,2 % 500 g mąki (+ dodatkowe 50 g jeśli będzie potrzeba) 50 g cukru kokosowego (można zastąpić brązowym, ok. 1/4 szkl.) [ u mnie cukier brązowy] 2 jajka 170 g pure z banana (bez skórki(...)wymieszać i odstawić na 10-15 minut, aż zaczyn zapracuje. Następnie dodać jajka, pure z banana ,resztę mąki i wyrobić. Kiedy ciasto się połączy dodać masło i wyrabiać jeszcze ok. 15-20 minut, aż będzie gładkie lśniące i zacznie odchodzić od ścianek misy. W razie potrzeby można dosypać dodatkowe 50 g mąki. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce

Moje domowe kucharzenie
Ptasie mleczko z galaretką 2862

Bez pieczenia, szybko, smacznie i przyjemnie w sam raz na piękny, słoneczny majowy weekend :D A co to takiego? A oto pianka czekoladowo-śmietankowa z galaretką i owocami :) Składniki:  4 jajka 250 g masła  1,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego  0,5 litra mleka 3 łyżki żelatyny 2 czubate łyżeczki kakao galaretka owocowa(...)lodówki na ok. 10 minut do stężenia (20-22 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia i jeśli forma jest nieszczelna, uszczelnić masłem), resztę wymieszać z kakao i wlać na jasną masę*. Wstawić do lodówki. Przygotować galaretkę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić do momentu aż zacznie lekko tężeć. Na wierzchu ciasta ułożyć pokrojone owoce. Zalać galaretką

Malinowo w kuchni
Sernik - puszysty, łatwy szybki 17597

Robię mnóstwo serników, bo sernik to moje ulubione ciasto. Nie było jeszcze takiego, który by mi nie smakował, nie każdy przepis na sernik publikuję na blogu, bo mam odnośnie nich duże wymagania. ;-) Ten spełnił je w 100%! Jest miękki, puszysty, rośnie wysoki i nie opada. Do tego jest wilgotny. Choć zazwyczaj puszyste serniki smakują mi mniej niż ciężkie, zbite, stawiam(...)wymiarach około 35x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki a na nie wylewamy masę serową.  4. Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiamy zamknięte drzwiczki i trzymamy w nim sernik jeszcze przez 15 minut. Następnie uchylamy drzwiczki, zostawiamy sernik na kolejne 15 minut. Następnie studzimy na blacie. 5. Przygotowujemy polewę

Szefowa kuchni
Świąteczny pudding (Christmas pudding) 171

niku już od wielu lat, jako ś  omija ł am go szerokim  ł ukiem a szkoda, bo od pierwszego k ę sa, ciasto to skrad ł o moje podniebienie ;)   Pudding pieczony jest w k ą pieli wodnej, a po upieczeniu odstawiany na przynajmniej 24-48 godziny. Im dłużej pozwolimy, aby nasz pudding dojrzewał, tym zyska(...)muszkatałowej oraz przyprawy (cynamon, imbir i goździki). Ciasto dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Okrągłe naczynie żaroodporne o średnicy 20 cm smarujemy masłem. Ciasto przekładamy do naczynia, łyżką wyrównując wierzch. Form ę  z puddingiem wkładamy do większej formy napełnionej wrzącą wod ą .  Pudding pieczemy w kąpieli wodnej ok. 2 godzin

La grande e la piccola cuoca
Ciasto drwala w wersji wegańskiej 167

Teraz jest mój ulubiony sezon owocowo-warzywny, bo są już nasze krajowe jabłka, dynie, maliny, borówki itd. Dawno nie piekłam nic z jabłkami, więc w tą sobotę postanowiłam zrobić własnie ciasto „duża blacha na sobotę” z jabłkami. Ciasto drwala jak chodzą słuchy pochodzi z Australii, nie wiem, nie byłam, nie znam się Czym się wyróżnia, cóż jest wilgotne(...)jeżeli chodzi o ciasta z jabłkami. Ciasto drwala jest na tyle wyjątkowe, że mimo iż niespecjalnie wizytowe, to nie zawahałabym się postawić go na niedzielnym stole dla gości. Składniki na dużą blachę o wymiarach: 450 g mąki 200 g margaryny roślinnej ewentualne oleju roślinnego 1 banan 150 g cukru 700-800 g jabłek 400 g daktyli bez pestek łyżka

greenscarf
Puszysty jabłecznik 118

kolejne składniki: jajka, przesianą mąkę, skrobie ziemniaczaną, proszek do pieczenia  i cukier wanilinowy. Ciasto wyrobić na gładką masę. Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Do blachy wlać połowę ciasta, następnie ułożyć jabłka i zalać pozostałym ciastemPieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 45-60 minut. Jak ciasto się zarumieni sprawdź wykałaczką czy ciasto jest

Niezły Młynek
Kruchy mazurek śliwkowy 86

Mazurki należą do najprostszych wielkanocnych wypieków – w tym wystarczy kruche ciasto, dżem i odrobina lukru. Wybraliśmy dżem śliwkowy, ponieważ jest kwaskowaty i można się delektować ciastem bez uczucia przesłodzenia. Dzięki temu będzie można spróbować większej ilości świątecznych smakołyków. Składniki 300 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 100 g cukru 2 żółtka 3 łyżki wody 1 opakowanie cukru(...)mąkę, dodać zimne masło, posiekać nożem. Dodać żółtka, cukier, cukier wanilinowy i wodę, zagnieść szybko ciasto, włożyć je do lodówki na 30 minut. Ciasto podzielić na trzy części, każdą z nich cienko rozwałkować na takie same prostokąty – najlepiej od razu na papierze do pieczenia, żeby nie trzeba było ich przekładać. Każdy prostokąt ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego

niecodziennikpary
Ciasto „Kraina Lodu” 348

masą jajeczną, delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 25-30 minut. Przestudzone ciasto oddzielamy od papieru do pieczenia, po czym ponownie umieszczamy na papierze w formie. Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody. Odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec(...)część masy odkładamy do drugiej miski. Mieszamy z odrobiną niebieskiego barwnika. Powstałą masę wykładamy na przestudzony biszkopt w formie, wyrównujemy. Rozkładamy biszkopty, jeden obok drugiego. Wykładamy pozostałą masę (tą bez barwnika), wyrównujemy, starając się rozprowadzić masę aż do brzegów formy. Żelatynę zalewamy około 1/4 szklanki zimnej wody, mieszamy. Odstawiamy do napęcznienia. Napój Sprite doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy

Smaki Na Talerzu
Pierniczki I 129

przyprawami korzennymi. Zrobić w niej wgłębienie, wlać miód, dodać masło i jajko. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać dokładnie, aż będzie jednolite i lśniące. Ciasto wałkować na na grubość około 1/2 cm. Wykrawać foremkami ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Pierniczki przechowywać w słoju lub szczelnie zamykanym

królestwo garów
PUSZYSTE PLACKI BANANOWE Z CYNAMONEM 117

mleko i szczyptę soli. dokładnie wymieszaj patelnię posmaruj tłuszczem, postaw na małym ogniu nakładaj porcje ciasta łyżką stołową, nadając plackom okrągły kształt. przykryj patelnię na 2 minuty. po tym czasie odkryj, przerzuć placki na drugą stronę i smaż jeszcze ok 1 minuty, już bez przykrywania gotowe placki bananowe układaj pojedynczo na kratce – w ten sposób nie opadną

SandraFrej.com
Szpinakowo Bananowe Ciasto Z Gotowanym Serem I Mascarpone 186

czarnej porzeczki Ciasto 1. Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. 2. Jajka ubijamy na puszysta masę z cukrem. 3. Następnie dodajemy pokrojonego banana, szpinak i partiami mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40-50 minut do suchego patyczka. Upieczone

Gotowanie...to proste !
Ciasteczka z kaszy manny z marmoladą 150

oprószenia ciasteczek Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (grzania góra-dół, bez termoobiegu). Do miski wsypujemy mąkę pszenną, kasze, dodajemy oba rodzaje cukru, posiekane na kawałki masło, proszek do pieczenia i wbijamy 2 jajka. Zagniatamy szybko i dokładnie ciasto, będzie się lekko lepić. Odrywamy kawałki ciasta i w dłoniach formujemy kulki ciut większe od orzecha włoskiego. Każdą lekko(...)spłaszczamy i robimy wgłębienie za pomocą  palca. Układamy w odstępach na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. We wgłębienia nakładamy marmoladę. Blachę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do ładnego zarumienia (spód ciasteczek będzie złoto-brązowy) około 12-15 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, obserwujemy ciasteczka. Po przestudzeniu ciasteczka oprószamy cukrem

Słodkie okruszki
Drożdżowe pierniczki (miękkie) I o tym gdzie tanio kupić prezenty? 206

Ciasto dzielimy na kilka porcji. Każdą porcję rozwałkowujemy na placek grubości około 7mm (max 1 cm, ale lepiej cieńszy) i wycinamy kółka (mogą być też np. serduszka, ale nie stosujemy tu zbyt wymyślnych kształtów). Wycięte pierniczki układamy w odstępach (2 cm) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut (jeśli bardzo(...)się spieszycie możecie pominąć ten etap, ja jednak polecam tak zrobić pierniczki się „napuszą”). Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia zależy od ich wielkości, około 9-12 minut (należy je obserwować, warto pierwszą partię zrobić mniejszą by wyłapać idealny czas dla waszego piekarnika). Upieczone pierniczki należy wystudzić

Słodkie okruszki