mające wspólnego z polskimi tradycjami - był szwedzki stół, na którym oczywiście główną rolę odgrywały jajka na twardo, a na deser krem cytrynowy (pyszny, kiedyś podam Wam przepis). A później wszyscy z niedowierzaniem oglądali ciasto w jajkach... Widziałam takie cuda już w zeszłym roku, a może nawet wcześniej. Ogromnie mi się podobały, ale jednak troszkę mnie ich przygotowanie przerażało... Tym razem(...)wypłukać. Ciasta w nich zamknięte też były różne - od prawdziwego, intensywnie czekoladowego brownie po świeżo-cytrynowe. Wyciągnęłam więc wnioski, i zabrałam się do pracy. Zrobienie dwudziestu wydmuszek zabiera sporo czasu, polecam więc zacząć je kompletować już kilka dni przed Świętami. Sparzonym, nic się nie stanie do chwili, gdy nadejdzie pora pieczenia. Reszta to już banał - przygotowałam zwykłe ciasto muffinkowe
Pożeraczka, czyli raz adobrzeniestety w tym roku nie jedziemy do domu na święta, ale chcemy sobie ten czas zrekompensować i postanowiliśmy przyrządzić kilka wyjątkowych dań, ciast i deserów - między innymi duży tort ;)! Miał być mocno czekoladowy, z kremem i koniecznie z cytrusami! W końcu czekolada i cytrusy to połączenie idealne! Dziś przedstawiamy Wam pyszny tort - ciasto pieczone z dodatkiem startej skórki z pomarańczy
Plate of JoyRafaello – jeden z moich ulubionych przysmaków , którym można mnie skutecznie przekupić ;)Robiłam już dla Was Rafaello na zimnoi Rafaello z białą czekoladą.Dziś mam dla
Ostra na Słodkowybrać coś dla siebie. Żeby nie męczyć was czytaniem całych przepisów, przy każdym cieście znajdziecie krótki jego opis oraz odnośnik, który przeniesie was na wpis z ciastem, które was interesuje. CIASTO MALAKOFF Ciasto Malakoff Ciasto Malakoff to ciasto pochodzące z Austrii. Jego warstwy to kolejno: biszkopty, krem budyniowo-maślany oraz konfitura lub dżem. Całość wydawać by się mogła słodkim
Relaxtimełyżki wody. Z ciasta formujemy kulę i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wałkujemy je i przekładamy do formy na tartę o średnicy 23-24 cm (można też tak jak ja – do tortownicy o takiej wielkości, formując rant do połowy wysokości). Ważne, aby ciasto miało jednakową grubość w każdym miejscu. Ciasto nakłuwamy widelcem i schładzamy jeszcze(...)termoobiegiem). Ciasto obciążamy kładąc na wierzchu i po bokach papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysypując suchą fasolę lub groch. Pieczemy przez 13 minut. Zdejmujemy obciążenie. Smarujemy całe ciasto białkiem jajka za pomocą pędzelka (żółtko zostawiamy do masy). Wstawiamy z powrotem do piekarnika na 7 minut (już bez obciążenia). Tak przygotowany spód całkowicie studzimy. Śmietanę łączymy trzepaczką
Poezja smakujako słodzik idealny, ma jednak jedną zasadniczą wadę - w większych ilościach powoduje biegunki, wzdęcia, niestrawność. Po czasie organizm może, ale nie musi, się przyzwyczaić. Ksylitol nie nadaje się do ciast drożdżowych, ale można go spokojnie traktować wysoką temperaturą. Kosztuje od 20 złotych za kilogram, jest do dostania nawet w większych marketach. Erytrytol (E 968) Należy do tej samej rodziny(...)wciąż spora dawka kalorii. Suszone daktyle Jeden z moich ulubionych naturalnych słodzików. Smakiem przypominają karmelowe krówki. Najlepiej używać ich w formie zmiksowanej, świetnie nadają się do kremów czekoladowych, ciast, trufli itd. Kupując daktyle trzeba uważnie czytać etykiety, czasem producenci zalewają je syropem glukozowo-fruktozowym. OKAZJONALNIE Syropy: daktylowy - zawiera dużą ilość cukru, ale i składniki mineralne oraz witaminy
Powiedz dietom niebiałka3 łyżki mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego/śmietankowego16 ciastek Oreo (około 170 g)SKŁADNIKI NA SPÓD:10 ciastek Oreo (około 100 g) - (bez białego kremu)*2 łyżki roztopionego masłaDODATKOWO:300 ml śmietany kremówki 36% - bardzo dobrze schłodzonej1-2 usztywniacze do śmietany ("śąmietan-fixy)3 płaskie łyżki(...)cukru pudru6 ciastek Oreo (około 70 g)WYKONANIE:SPÓD:Dno tortownicy o średnicy 21-22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do malaksera lub blendera wrzuć ciastka Oreo bez kremu (krem wyskrob i odłóż na bok), dodaj roztopione masło i zmiksuj. Przesyp całość do tortownicy i dociśnij dobrze do dna, by powstała równa, cieniutka powierzchnia.Wsadź tortownicę
Słodko-Słony Świat Ilonydeser przygotowałam już jakiś czas temu. Tak naprawdę szukałam pomysłu na zagospodarowanie nektarynek i marakui, które kupiłam zupełnie bez celu - tylko dlatego, że wyglądały smakowicie. Też tak macie...? Nie możecie się oprzeć soczystym owocom czy jędrnym warzywom, a potem patrzycie, jak leżą w lodówce i tracą wartości wizualne i odżywcze, a Wy nadal nie wiecie(...)przyznać, że wyszło naprawdę smacznie - słodkie, gąbczaste biszkopty o lekko alkoholowym aromacie, delikatnie aksamitny krem z mascarpone, soczyste nektarynki, kwaśna marakuja i chrupiące płatki migdałowe - czyż to nie brzmi wspaniale...? Taki leniwy w sumie deser z tego, co akurat jest pod ręką. W dodatku bez pieczenia, co jest ogromną zaletą przy aktualnych upałach.C. pochłaniał z zadowoloną miną, absolutnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzień Mamy. Co byśmy bez nich zrobiły? W takie święto jak dziś wręcz nie wypada zapomnieć o drobnym upominku bądź wypieku. Słodkie słówka, też by się przydały :) Mam nadzieję, że nikt z Was nie zapomniał(...)dziś przygotuje swojej rodzicielce. Ja już wiem! A Wam proponuje ten o to smakowity, bardzo czekoladowy i całkiem prosty Tort Czekoladowy. Jedyny minus, należy poczekać na ostudzenie ciasta i schłodzenie kremu, aby wszystko wyglądało tak jak należy. Ale, Kochani, warto!"Składniki:4 jajkaszklanka cukru pudru3 łyżki kakao1/2 szklanki mleka2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniadodatkowo400 g masła150 g cukru pudru190
Słodkie Przyjemnościtylko super zdrowe skladniki,ale jest rowniez niskokaloryczny.Skladniki na spod biszkoptowy:200 g drobnego cukru4 jajka9 lyzek oleju np.rzepakowegp200 g maki gryczanej1 czubata lyzeczka proszku do pieczeniaSkladniki na krem:375 soku z czarnego bzu100 g drobnego cukru1 op.budyniu waniliowego1 op.zelatyny w proszku lub w listkach400 g smietany kremowkiOzdoba gory:250 g soku z czarnego bzu2 lyzki drobnego cukru1 op.Tortenguss(...)tortownice o przekroju 24 cm,wylozona papierem do pieczenia,bokow foremki nie smarujemy.Piec 30 minut.Studzic na kratce.Po 10-15 uwolnic ciasto z obreczy, papieru i najlepiej odwrocic go "do gory nogami",bedzie wtedy idealnie rowne,bez gorki posrodku.°Zelatyne w proszku lub w listkach namoczyc w zimnej wodzie.Budyn rozmieszac z czescia soku z czarnego bzu,reszte soku wlac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciasto. Po wyrobieniu formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie je zgniatamy, następnie na środku każdego ciasteczka robimy palcem wgłębienie. Układamy na posmarowanej tłuszczem blasze w dość dużych odległościach od siebie (rosną podczas pieczenia) i pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. C do momentu aż ciasteczka się zrumienią. Po upieczeniu można we wgłębienia włożyć dżem, konfiturę lub krem(...)czekoladowy, dla mnie jednak są wystarczająco słodkie bez tego dodatku. Smacznego
chwile dla mnieNie da się ukryć, że 3 bit to bardzo słodkie ciasto, ale niektórzy za to właśnie uwielbiają desery :) słodkie, ale pyszne. Dużym plusem jest to, że
upichcicSłodko-kwaśne, intensywne, kremowe i gładkie słońce w słoiczku, pachnące latem, optymistycznie żółte i napawające radością. A to tylko krem cytrynowo-jajeczny. Lemon curd uwielbiam! W
W kuchni Karmel-itkipalców, pokaleczone palce, a w moim przypadku głębokie nacięcie kostki co w konsekwencji skończyło się uszkodzeniem ścięgna i dłuższej rekonwalescencji. Ten nóż jest tak cholernie ostry, że pieczywo kroi bez uszkadzania kromek i kruszenia pieczywa. Nie ważne czy kroi się nim bułkę ze sklepu czy domową, miękką, czy twardą. Z chlebem podobnie. Wchodzi w pieczywo jak w masło. Kilka(...)warzyw kiedy ten mniejszy z zestawu jest poza zasięgiem ręki. Ciekawostką dla Was może okazać się fakt, że nóż do pieczywa idealnie kroi wszelkiego rodzaju torty i ciasta z kremem, lepiej niż te o gładkim ostrzu ;) Poważnie! Nóż szefa kuchni długość ostrza 19 cm. Nóż o tym kształcie długo był moim ulubionym, ale przez firmę Fiskars osobiście "przesiadłam" się
Blondynka GotujeJeden z najprostszych i najsmaczniejszych deserów w wersji light? Czemu nie...Jakiś czas temu wpadłam na pomysł odchudzenia tego przepisu. Co dziwne, kiedy szukałam jakiś inspiracji
Mania Gotowania