piekarniku ( bez cukru pudru, oczywiście) odzyskują swoją lekkość. Zapraszam, Drożdżówki (flauti) nadziewane kremem czekoladowo-orzechowym składniki na 13 drożdżówek: 250 g mąki pszennej 250 g mąki manitoba, lub innej o wysokiej zawartości białka 250 ml mleka 8og masła 80g cukru 25g świeżych drożdży szczypta soli na nadzienie: słoik dżemu ( u mnie wiśniowy), lub krem czekoladowo-orzechowy białko(...)Masło roztopiamy, dodajemy mleko, podgrzewamy do letniej temperatury i rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy przesiane mąki, cukier i szczyptę soli. Wszystko razem zagniatamy na elastyczne i odchodzące od ręki ciasto. Wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Po tym czasie ciasto odgazowyjemy, dwa razy składamy jak kopertę. Prawy brzeg do środka, lewy
Mia Cucina Sofietawzdłuż na dwie warstwy.Składniki na krem:500 ml śmietanki kremówki 30 albo 36 %1 galaretka truskawkowaopakowanie borówek amerykańskichOpis na pierwszy krem różowy:Ubijamy śmietankę na bitą śmietanę i dodajemy do niej galaretkę. Krem różowy wylewamy na pierwszą warstwę biszkoptu oraz przykrywamy drugim płatem biszkoptu.Opis na drugi krem z borówkami:Ubijamy śmietankę na bitą śmietanę(...)miksujemy borówki (pozostawiamy kilka całych do dekoracji). I Delikatnie mieszamy bitą śmietanę z borówkami. Gotowy krem wylewamy na wierzch drugiego biszkoptu. Ciasto dajemy do lodówki do stężenia a następnie dekorujemy całymi owocami borówki.Biszkopt z bitą śmietaną i borówkami
Bon Appetit MałgorzatyFakes to typowa grecka zupa a ja uwielbiam Grecję! Pozwoliłam sobie lekko zmodyfikować oryginalny grecki przepis i zrobić tę zupę po swojemu. Składniki: Cieciorka 1
IzaGotujekremie angielskim z przepisu Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich. Wyszły obłędne - uwielbiam lody z alkoholem. Są takie dorosłe i pyszne.Jedyne ale - następnym razem jednak dodałabym do nich kremówki. Będą bardziej puszyste i delikatne. U mnie akurat wyszła, a było późno, więc wyjście do sklepu odpadało. Lody za to musiały być teraz, zaraz, natychmiast, więc... Są bez(...)masę mleczno-jajeczną z rumem. Przelać do maszyny do lodów, 10 minut przed końcem mieszania dodać rodzynki, figi i uprażone na suchej patelni migdały.Zamrozić.Smacznego!Uwielbiam lody na kremie angielskim. Jest z nimi tylko jeden problem - przeogromne ilości białek... Chyba zacznę kręcić sorbety (bo ile można piec bezy, prawda
Pożeraczka, czyli raz adobrzekoloru 1 łyżka masła Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka, poddusić pod przykryciem, dodać suche galaretki, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić bez przykrycia. Krem: 6 żółtek 1/2 litra mleka 5 łyżek cukru kryształu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 35 dag masła 1 cukier waniliowy Żółtka z mąką pszenną(...)odrobinie mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo połączyć z roztrzepanymi żółtkami i ciągle mieszając - ugotować budyń. Masło utrzeć dodając przestudzony budyń. Podzielić krem na pół.Przełożenia ciasta:Ciasto makowe - 1/2 kremu - placek biały - masa jabłkowa - 1/2 kremu - ciasto makowe - polewa.źródło ,, ciasta siostry Anastazji
Apetyczna babeczkablogów kulinarnych trafiłam na tę oto roladę. Od pierwszej chwili wiedziałam, że muszę ja upiec. I tak oto jest: piękna, elegancka, i bardzo efektowna, śmietankowo-truskawkowa rolada we wzory. Ciasto to robi niesamowite wrażenie na gościach, może być również doskonałym pomysłem na słodki prezent dla bliskiej osoby. Choć na pierwszy rzut oka rolada wydaje się być skomplikowana w przygotowaniu(...)stopni C. Całe jajka i cukier ubij w misce mikserem na jasny i puszysty krem. Przesiej do masy mąkę i dodaj szczyptę soli. Delikatnie wymieszaj. Wyjmij z zamrażarki blachę z wyciśniętym wzorem i przełóż na nią bardzo ostrożnie ciasto na biszkopt. Łopatką wygładź delikatnie masę, by była równomiernie rozłożona. Piecz biszkopt 10 minut.Gorący wyciągnij
Słodko-Słony Świat Ilonydekoracji ciasteczek użyłam Ziarenek Cynamonowy Raj z Ziarenkowa http://www.ziarenkowo.com/ Zapraszam do wypróbowania produktów tych firm zdrowych , ekologicznych , bez konserwantów. Składniki na ciasto kakaowe : 2 , 1/2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki Masła migdałowego Primavika http://www.primavika.pl/ 1 budyń waniliowy(...)Winiary 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1/2 kostki margaryny Kasi 3 żółtka 1 jajko 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju Krem czekoladowy Dr .Oetkera 1 szklanka mleka 2 łyżki Ziarenek Cynamonowy Raj z Ziarenkowa http://www.ziarenkowo.com/ Wykonanie : Do miski włożyć wszystkie składniki podane na ciasto , wyrobić mikserem na grudkowatą masę . Przełożyć
Sama słodycz i szczypta chiliskładników, mieszając. Gdy otrzymamy jednolitą masę bez grudek, przelewamy ją do natłuszczonej tortownicy (u mnie 23 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut do tzw. 'suchego patyczka'. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe! :) Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, polać karmelem lub przekroić i przełożyć ulubionym kremem. Przepis bierze udział w akcji
My Culinary ArtO tym cieście mówi się, że każdy je jadł, a większość własnoręcznie przygotowywała. Do mnie przepis trafił jakieś 3-4 lata temu bez nazwy. Dopiero
Codzienna kuchnia niecodziennakażdy może sobie pozwolić na chwilę zapomnienia! :) Składniki na ciasto: 1 żółtko 230 g mąki 40 g cukru pudru 130 zimnego masła, pokrojonego w kostkę szczypta soli Do przesianej mąki dodajemy sól, cukier oraz pokrojone masło. Rozdrabniamy, łącząc składniki. Po czym dodajemy żółtko. Ugniatamy - najlepiej własnymi rękami (lub męża :)) gładkie ciasto. Odstawiamy je do lodówki na godzinę, by odpoczęło(...)temp. 200 st. przez 10 minut z obciążeniem (na ciasto dajemy kawałek pergaminu, a nim umieszczamy obciążnik - np. fasolę), a następnie kolejne 10 - 15 minut bez obciążenia, aby ciasto się pięknie zarumieniło. Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i dajemy mu przestygnąć. Masa z kaszy manny: 4 łyżki kaszy manny 1 szklanka mleka ewentualnie cukier - do smaku 100 ml śmietanki
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Małe jest piękne. Wyznaję tę zasadę także przy ciastach, chyba dlatego tak bardzo lubię babeczki - są nieduże i urocze, każdy może dostać swoją, bez krojenia i ciaprania ;) Dzisiejsze torciki są także w wersji mini. Duży tort to zawsze duże wyzwanie, więc jeśli nie czujemy się jeszcze na tyle pewnie (ja się chyba nie czuję) lepiej spróbować zacząć od mniejszego(...)murzynka (a jakże! nie każdy tort musi być biszkoptowy), z kremem budyniowym, Nutellą i borówkami.Składniki na murzynkaSkładniki na krem+Nutella (lub inny krem czekoladowy), borówkiCiasto na murzynka przygotowujemy według przepisu. Wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, powinniśmy mieć warstwę o grubości około 1 cm (ciasto nie musi być wysokie, bo nie trzeba będzie go przekrawać). Wygładzamy wierzch
Ciastkozercydziałań.Krem - standardowy, czyli kremówka z serkiem, dodatkowo usztywnione żelatyną, żeby trzymało fason. Dodatek wanilii będzie idealny.Co dalej...? Trzeba przecież dodać jakąś wyraźną smakową nutę. W końcu pomyślałam, że przygotuję warstwę malinową. W sklepie jednak malin nie mieli... Zamiast tego nabyłam mrożoną mieszankę jeżyn, jagód i żurawiny, i przygotowałam mus, oczywiście usztywniony żelatyną. Sprawdził się na medal - ciasto było idealnie(...)poprzedniego posta. Po pierwsze - dodatkowo usztywniła ciasto. Po drugie - sprawiła, że nawet jeśli przesuwało się trochę w opakowaniu i obijało o ścianki, nie zniszczyło się. Z dumą informuję - po dwunastu godzinach podróży było śliczne i smaczne, i zrobiło furorę. Oczywiście wiem, że obiektywnie zbyt piękne nie jest - raczej krzywe, a dekoracja skromna i bez szału (nie potrafiłam wyciąć ładnych
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczym dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C około 20 minuty. Masa budyniowo- bananowa: 6 żółtek ½ szklanki cukru 2 budynie waniliowe 750 mleka 200g masła 82% (bez dodatku oleju) 3 banany 1/3 szklanki spirytusu lub wódki Odlewamy 1/2 szklanki mleka, a resztę zagotowujemy. Do mleka(...)trochu śmietankę i mieszamy łyżką. Dodatkowo: ½ szklanki alkoholu (np. wódki lub rozcieńczonego spirytusu) do nasączenia biszkoptu. Biszkopt smarujemy kremem bananowo- budyniowym, a następnie przykrywamy go upieczoną i zimną warstwą makowo- kokosową. Górę pokrywamy polewą i ozdabiamy resztą kremu budyniowego. Ciasto pozostawiamy na około 2 godziny w lodówce, by dobrze stężało. R E K L A M A google_ad_client
Smakowy RajBiszkopt : 4 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 30 g pestek z dyni drobno posiekanych Krem dyniowy : 700 ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru 200 g puree z dyni *250 g masła Polewa : Szklanka cukru 3 łyżki(...)przestając ubijać. Obie mąki kakao oraz przyprawę do piernika przesiać. Do piany dodać przesiane sypkie składniki oraz pestki z dyni, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić . bez . papieru . czy . smarowania. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie
RAROSSAużyłam domowej konfitury z czeremchy z dodatkiem czekolady i cynamonu, różanego cukru pudru, cassia własnej roboty i szlachetnej czekolady do dekoracji. Puszysty krem różany na bazie serka mascarpone świetnie łączy się z wilgotnym i sprężysty ciastem batatowym z korzennym akcentem. Jeśli nie macie jakiegoś składnika nie przejmujcie się, w przepisie znajdziecie też ogólnodostępne zamienniki, które równie dobrze łączą(...)miękkości sprawdzając patyczkiem. Wystudzić, usunąć skórę, miąższ zmiksować w melakserze.Przygotować krem różany: masło utrzeć z różanym cukrem pudrem na puszystą masę (ok. 4 minuty przy pomocy miksera). Stopniowo dodawać po łyżce serka, ucierając kolejne 1-2 minuty. Odstawić do lodówki. Dwie okrągłe formy na ciasto (średnica 20-22 cm) posmarować masłem, oprószyć lekko mąką lub wyłożyć papierem
SzczyptaSmaQ