razem miksujemy. Gotowy krem nakładamy szprycą na wystudzone babeczki. Jeśli nie dekorujemy od razu, krem chowamy do lodówki, aby się nie rozpłynął. Jadalne szkło: 150 g cukru 80 ml wody odrobina (2-3 krople) niebieskiego barwnika spożywczego Cukier wsypujemy do rondelka, dodajemy wodę, barwnik i doprowadzamy do wrzenia. Delikatnie zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy bez przykrycia(...)mnie malinowy) Syrop wlewamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy bez przykrycia przez ok 15-20 minut, aż zmniejszy swoją objętość o połowę i zrobi się gęsty. Jeszcze ciepłym, ale nie gorącym skrapiamy obficie babeczki udekorowne kremem i "szkłem". Przepis na babeczkowe ciasto znaleziony wieki temu u Cukrowej Wróżki . Inspiracje: Moje Wypieki , Kraina Sosny
Zawsze głodna!Uczciwie mówiąc pierwszy raz gdy usłyszałam o istnieniu ciasta o niechlubnej nazwie "Pijak" miałam mieszane uczucia i nie znając tego wypieku z góry się do niego
Słodka Stronanadzwyczajnego … nic szałowego … Proste i smaczne!Ciasto , które można przygotować z mgnieniu oka , nawet kiedy zjawiają się niezapowiedziani goście.Lekkie … mięciutkie … delikatnie słodkie – takie którego można śmiało wziąć dokładkę , bez obawy o nadmiar kalorii.Delikatny biszkopt przekładany lekkim kremem – nie za słodkie , nie za ciężkie ….W sam raz do popołudniowej kawki!Spróbujcie(...)dodajemy żółtka ( jedno po drugim ) i dalej ubijamy.Wymieszane obydwie mąki przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki.Dno formy wykładamy papierem do pieczenia , boków nie smarujemy.Wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30-40 minut ( do suchego patyczka ).Gorące wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy nim o podłogę z wysokości
Ostra na Słodkocukiernictwie. W zależności od proporcji składników i sposobu przygotowania może być nadzieniem, polewą, sosem lub kremem. Sprawdźcie jakie to proste! Sypkie składniki kruchego ciasta – mąkę, cukier i sól mieszamy. Dodajemy pokrojone masło, siekamy razem. Wbijamy trzy żółtka (białka będę idealne na BEZĘ ) i zagniatamy ciasto. Wszystko ręcznie lub szybciej – w misie malaksera. Ciasto dzielimy na części, pakujemy w folię, lekko
Karo in the KitchenDzisiaj propozycja na pyszne ciasto truskawkowe bez pieczenia. Mimo zimy miałyśmy ogromną ochotę na truskawki i myślałyśmy co by tu z nimi apetycznego zrobić. Wymyśliłyśmy ciasto składające się z biszkoptów, musu i kremu truskawkowego. Przygotowuje się je w lodówce i nie wymaga pieczenia. Jest bardzo proste w wykonaniu i niezwykle smaczne. Polecamy naprawdę każdemu! :) Ilość porcji: Mała tortownica Składniki
Kolizje Smakówteż dawno ich nie robiła, nie wiedzieć dlaczego. Najukochańsze? Ruskie, ale ogólnie mogłabym zajadać się nimi bez końca, tak samo, jak kremami z warzyw.Przedstawiam Wam moją propozycję na temat pierogów. Wegetariańskich. PIEROGI Z SOCZEWICĄ, BIAŁYM SEREM I MIĘTĄ. /własny farsz; ciasto - Moje Wypieki./ ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka gorącej wody 1 jajko3/4 łyżeczki soli1 łyżeczka oleju farsz
W kuchni Karmel-itkiminut przed podaniem, krem maślany wtedy zmięknie i ciasto lepiej się będzie kroiło. Bardzo polecam… (inspiracja z książki siostry Anastazji :)) Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka Składniki: Biszkopt I: 4 duże jajka- osobno żółtka i białka 140g cukru 80g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżki ciemnego kakao bez cukru 1/2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Biszkopt II: 6 jajek osobno żółtka i białka 1 łyżka ciemnego kakao bez cukru 3/4 szklanki cukru 100g poszatkowanych orzechów włoskich 70g rodzynek 6 łyżek mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 4 żółtka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki mleka 260g masła
Mała Cukierenkamiodu 10 łyżek mleka Krem grysikowy 0,5 l mleka 0,5 szkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 56 g kaszy manny (błyskawiczna) 1 kostka margaryny lub masła 5 łyżek soku z cytryny 1 słoik powideł śliwkowych 100 g posiekanych orzechów włoskich 1 słoik litrowy kompotu z wiśni cukier puder Przygotowanie: Ciasto;mąkę przesiać do miski dodać(...)wielkość blaszki 36*25 cm (tylko na spód blachy,bez brzegów). Na każdym arkuszu za pomocą łyżki maczanej w zimnej wodzie rozsmarować ciasto. Piekarnik z termoobiegiem rozgrzać do 160 st i każdy placek piec 8-10 min do lekkiego zrumienienia. Placki możemy upiec dzień wcześniej. Krem grysikowy; z 0,5 l mleka odlać pół szklanki. W pół szklance
Ala piecze i gotujezrobiłam gdy bloga jeszcze nie prowadziłam. Tamto było wysokie, puszyste, z migdałami, bez grama tłuszczu- taki marchewkowy biszkopt. To jest zupełnie inne, ciężkie i sycące, z nutą piernikową i dobrze wyczuwalnymi orzechami i ananasem, przełamane bitą śmietaną z serkiem mascarpone. Dobre, ale inne. W tym cieście bardzo wyczuwam smak sody i trochę mi to przeszkadza. Przepis od Dorotki(...)dodajemy marchewkę, orzechy i ananasy, szybko mieszamy do połączenia się składników. Spód formy o średnicy 23 cm wykładamy papierem, margaryną smarujemy boki, wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 175ºC przez 40 - 45 minut. Studzimy na kratce. Krem z serka mascarpone i śmietany:• 250 g serka mascarpone• 250 ml śmietany 36%• 3 łyżki cukru pudru Do lekko ubitej śmietany z cukrem
Mia Cucina Sofietamakaronem Składniki: Ciasto – składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej: 450g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka octu winnego 50g kakao bez cukru 250g miękkiego masła 240g cukru pudru 6 jajek 350ml mleka 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego Krem czekoladowy: 150g gorzkiej czekolady 100g śmietanki kremówki(...)truskawki) Dodatkowo: 1-2 łyżki konfitury morelowej lub dżemu około 500g czerwonego lukru plastycznego około 200-300g białego lukru plastycznego żółty, zielony, czarny, brązowy barwnik spożywczy Ciasto: 1. Foremkę w kształcie półkuli o średnicy 20cm wysmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik nastawić na 170oC na funkcji góra-dół. 2. Mąkę, kakao przesiać i wymieszać z proszkiem
Mała Cukierenkaśrednicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Większą część ciasta przeznaczyć na wylepienie cienko spodu tortownicy. Pozostałe ciasto zostawić na późniejsze wylepienie boków. Piec przez ok. 10-12 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Masa serowa: 1000 g twarogu półtłustego(...)pozostałym ciastem. Masę serową przełożyć do tortownicy. Piekarnik rozgrzać do 150 ° C bez termoobiegu. Piec 1,5 godziny. Po upieczeniu lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do ostygnięcia. Wyjąć ciasto z piekarnika, schłodzić w lodówce przez kilka godzin a najlepiej przez całą noc. Krem cytrynowy: 60 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny ( zwykle jest
maniapieczeniaTortownicę o średnicy 23 cm wykładami papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przekładami ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. /mojewypieki.com/KREM CZEKOLADOWY:4 jajka 1,5 szklanki cukru300g masła bez dodatku oleju 50 ml spirytus lub wódki30g cukru wanilinowego 200g czekolady gorzkiej ( mleczna(...)składniki muszą być w tej samej temperaturze). Następnie dodajemy do masy powoli (po jednej łyżce) masę jajeczną. Na koniec powolutku wlewamy spirytus- temp. pokojowa!. Przed przełożeniem tortu wstawiamy krem do lodówki, aby zgęstniał.TAFLA LODU (Szkło jadalne):szklanka cukru50ml wodyWodę z cukrem umieszczamy w rondelku i zagotowujemy nie mieszając. Do garnuszka wkładamy termometr cukierniczy i gotujemy aż mikstura osiągnie
Pudełko rozmaitościlubicie, robicie? Przyznaję, że miłośniczką tiramisu nie jestem. Zdecydowanie bardziej wolę słodkości z przewagą ciasta nad kremem a w tiramisu jest odwrotnie. Jednakże postanowiłam zrobić i przekonać się jak to tak naprawdę jest ze mną i z tiramisu. Zdecydowałam się na wersję bez świeżych jajek i bez alkoholu, tym samym na wersję z korzyścią dla dzieci. Jak większość
Made By Mom And SonBISZKOPT -5 jajek -5 łyżek cukru -5 łyżek mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia -2 łyżki kakao KREM JAGODOWY -350g jagód (ja użyłam mrożonych) -3/4 szklanki cukru -2,5 szklanki mleka -2 budynie śmietankowe bez cukru 40g -2 płaskie łyżki mąki -3 żółtka -250g masła lub margaryny PONCZ -sok z połowy cytryny -0,5 szklanki wody(...)pianę, dodajemy cukier, potem żółtka. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy do masy-delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy około 25-30 minut do suchego patyczka. Wyciągamy z tortownicy, studzimy, przecinamy na 3 blaty. KREM Jagody wkładamy do malaksera i ucieramy na gładki krem-żeby nie było skórek. Można też to zrobić
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku30dag orzechów włoskich 125 g margaryny (pół kostki) 2 łyż miodu 0,5 szklanki cukru pudru Krem: 0,5 l mleka 2 łyż. mąki pszennej 2 łyż. budyniu śmietankowego 1 kostka masła 2/3 szklanki cukru pudru . żółtko jajka Wykonanie : ciasto Zagnieść ciasto ze wszystkich składników . Podzielić na 2 części. polewa orzechowa Margarynę rozpuścić , dodać miód, cukier puder(...)wymieszać. Dodać obrane orzechy i prażyć przez 5-10 min . ( Orzechy najlepiej pokruszyć w miejsze kawałki.) Na jeden placek nałożyć polewę . Drugi placek pieczemy bez polewy. Piec po 15 min (180-190 stopni) Krem Żółtko rozbełtać w pół szklanki mleka następnie dodać mąkę i budyń. Dokładnie wymieszać aby nie pozostały żadne grudki. Resztę mleka zagotować na małym
Wypieki Uli