ciasto bez kremu - 1000 przepisów (strona:32/67)

Kruche kwiatki migdałowe nadziewane (kruche ciasteczka migdałowe) 193

sztuk. Wykorzystałam w przepisie margarynę Bielską od ZT Bielmar, jest pełnotłusta, o dużej zawartości tłuszczu (80%). Ta margaryna szczególnie jest  polecana do przygotowywania kremów, gdyż bardzo dobrze i  szybko się napowietrza, co powoduje, że kremy przygotowane na jej bazie są delikatne i puszyste. Ja wykorzystałam ją jednak do przygotowania ciasteczek, więc mogę ją polecić również do przygotowania wypieków(...)wsypujemy do misy robota, dodajemy  pokrojoną w kostkę margarynę i jogurt, wyrabiamy hakiem robota. Można zagnieść ciasto ręcznie, ale od czego mamy technikę. Wiadomo, że ciasto kruche nie lubi podwyższonej temperatury.  Ciasto wkładamy do woreczka i wstawiamy na 30 minut do zamrażalnika. Ciasto dzielimy na kilka części , każdy kawałek rozwałkowujemy niezbyt cienko na podsypanej mąką stolnicy i za pomocą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik czekoladowy na zimno z 'pijaną śliwką' 202

świątecznych potrawach miałam ogromną chęć na lekką zupę-  krem z papryki  i zamarzył mi się... serniczek czekoladowy, ale taki w wersji na zimno, gdyż jest on bardziej deserem niż ciężkim ciastem- jak np. tradycyjnie pieczony sernik.  Sernik, mimo, że z mlecznej czekolady jest słodki, ale nie jest przesłodzony ani mdły, o delikatnie przebijającej się nucie wanilii, przełamany(...)suszoną 'pijaną' śliwką- czyli nasiąkniętą %- oraz polany tradycyjną polewą czekoladową . Bez spodu, dzięki czemu przygotowuje się go dosyć szybko, o kremowej, delikatnej i rozpływającej się w ustach konsystencji. Jako, że sernik jest z dodatkiem 'pijanej śliwki' przepis ten będzie w sam raz na zbliżającą noc sylwestrową czy karnawał, który zaczyna się 6 stycznia, a kończy 9 lutego. Polecam

Kraina Miodem Płynąca
Torcik marchewkowy z cytrynowym kremem 165

Torcik marchewkowy, wygląda obłędnie i tak smakuje. Tak na prawdę, to moja babcia miała imieniny i długo zastanawiałam się co jej przygotować, bo słodkiego nie może

Niezły Młynek
TORT CZEKOLADOWO-MIĘTOWY 325

pół z mleczną) 2/3 szklanki kakao 1 szklanka jasnego brązowego cukru 1/4 szklanki cukru (zwykłego) 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18% SKŁADNIKI NA KREM MIĘTOWY: 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 400 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru (dałam 4,5 łyżki) 1-2 łyżeczki ekstraktu lub aromatu miętowego (zamiennie używam kropli miętowych(...)już tylko szpatułką do połączenia się składników. Ciasto będzie dosyć geste. Ciasto przełóż do formy (lub form, jeśli pieczesz blaty osobno) i piecz odpowiednio całe ciasto około 60-65 minut do tzw. suchego patyczka lub każdą formę z osobna po około 20-25 minut.  Upieczone ciasto pozostaw do przestudzenia. KREM MIĘTOWY: W misce ubij na sztywno kremówkę

Słodko-Słony Świat Ilony
Stefanka cappuccino 1158

tego jest bardzo szybka w przygotowaniu i na pewno lepiej zniesie pozostawanie poza lodówką niż ciasta z kremami lub przygotowane z użyciem żelatyny.Smak stefanki jest dość intensywny, ale wykorzystanie cappuccino w proszku zamiast ziaren kawy sprawia, że nie jest to ciasto typowo kawowe i może posmakować również osobom, które nie pijają kawy.Swoją stefankę przygotowałam w formie o wymiarach(...)rozpuścić co jakiś czas mieszając)- gorącą polewę wyłożyć na herbatniki na cieście, wyrównać i pozostawić do ostygnięcia, następnie schłodzić w lodówce do zastygnięcia polewy Ciasto wygląda i smakuje dobrze przez kilka dni, należy przechowywać je w lodówce i podawać schłodzone, choć spokojnie wytrzyma jakiś czas poza lodówką bez utraty swoich walorów smakowych

Smakołyki Bereniki
Alfabet cukiernika - czyli składniki, których nigdy nie może zabraknąć w Twojej kuchni 116

waniliowy i migdałowy F - fasola - w moim przypadku służy niestety tylko do obciążania tart czy tartaletek. Może kiedyś uda mi się kupić w końcu te kulki ceramiczne :) i francuskie ciasto (gotowe w lodówce na czarną godzinę) G - galaretki w kolorach tęczy, w razie gdyby naszła nas ochota na szalony deser H - herbata - najlepiej melisa na uspokojenie, gdy z nerwów siedzimy(...)lodówce co najmniej pół litra i nigdy nie wiem kiedy znika), kakao i kawa bez tych trzech składników nie potrafię się obyć. Zapomniałabym o gotowym słodkich korpusach do babeczek - zawsze je mam i w razie "W" napełniam je szybko dowolnym kremem L - laski wanilii i cynamonu Ł - łłłłłooooooorzechy - obowiązkowo arachidowe do zrobienia domowego masła orzechowego, a także  włoskie

Mania Wypiekania
Binenstich mit Apfelfülung 154

małe kawałki i przy cały czas pracującym robocie dodawać po kawałeczku masła,bez przerwy.W pewnym momencie może się wydawać,że ciasto się owarzyło.Zagniatać dalej,ciasto wchłonie całe masło,stanie się sprężyste i błyszczące.Przykryć misę folią i odstawić do podwojenia objętości.wyrośniete ciasto rozwałkować na blacie lekko posypanym mąką na wielkość i kształt blaszki.Powinno być równej grubości.Ułożyć(...)napuszonym cieście równomiernie rozłożyć polewę migdałową i piec w 180`C 22 minuty,do zbrązowienia migdałów.Po wyjęciu z pieca obkroić rand ciasta nożem ,studzić w formieserek wymieszać z 2-ma łyżkami cukru i łyżka po łyżce wmieszać przy pomocy miksera wystudzony budyńwystudzone ciasto przeciąć na pół.Na spodzie rozsmarować masę jabłkową,na to równomiernie rozłożyć  krem .Wierzchni placek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rolada z kremem i dżemem 131

piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek  - mieszać mikserem,potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! – najlepiej byłoby mąkę mieszać drewnianą łyżką – ale bez przesady Biszkopt wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 190 stopniach C 20 - 30 minut (sprawdzamy wykałaczką czy biszkopt gotowy) Opis rolady(...)pozostawiamy do ostygnięcia najlepiej całą noc. W tym czasie przygotowujemy krem wg wskazówek z opakowania i wstawiamy gotowy krem na noc do lodówki. Na drugi dzień gdy biszkopt ostygnie odwijamy z ręcznika i ściągamy papier do pieczenia, smarujemy dżemem a potem kremem i znowu zwijamy w ręczniku w roladę. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie rozpuszczamy

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczony budyń waniliowy 209

Pieczony budyń waniliowy może być słodkim śniadaniem lub pysznym i prostym deserem. Dlaczego pieczony? Otóż w ten sposób zrobimy go bez dodatku mąki – zetnie

Poezja smaku
Beza jagodowa z mascarpone 5870

No to serwuję znowu bezę, ostatnio przygotowałam ją na urodziny mojej siostry i zaczęły się ciągłe pytania kiedy zrobię drugą. Zostały białka więc zrobiłam inną ale

Niezły Młynek
Czekoladowe Ciasto Guinness 445

może być strzał w dziesiątkę. Robiłam bez większego przekonania, obawiając się, że ciasto może być lekko gorzkie. Inspirowałam się przepisem z jednego z moich ulubionych magazynów kulinarnych. Lekko zmodyfikowałam nasączając ciasto większa ilością Guinnessa oraz tworząc ‚giunnessową piankę’ na bazie śmietany i serka mascaropone. Ależ było moje zdziwienie po pierwszym kęsie. Ciasto wyszło wspaniałe. Pierwsza myśl, dlaczego nigdy wcześniej(...)robiłam. Jest cudownie wilgotne, delikatne, wspaniały lekki krem. Jednym słowem obłędnie smaczne a do tego proste i szybkie w przygotowaniu. Będzie częstym gościem na naszym stole. Wspaniałe. Bardzo Wam polecam.                 Składniki:   75 g rodzynek 125 ml piwa Guinness + 6 łyżek 150 g masła 125 g mąki 50 g czekolady 125 g cukru 3 jajka 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku

Made By Mom And Son
Madame Anna Pavlova z owocami i piankami 162

torcik bezowy nie smakuje jak typowa sklepowa sucha beza, jest przyjemnie wilgotny w środku i jest piękny jak tutu baletnicy (czyli spódnica baletnicy) :)Anna Pawłowaskładniki na torcik bezowy:4 białka szklanka cukru pudru2 łyżeczki octu winnego (albo zwykłego octu)szczypta soli1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej (przesianej)składniki na krem:500 ml śmietanki kremówki, najlepiej 36 % (u mnie(...)stopni C. Białka ubijamy z solą na sztywno. Następnie bardzo powoli, po jednej łyżce dodajemy cukier puder i wciąż miksujemy. Na sam koniec dodajemy ocet oraz mąkę ziemniaczaną. Ciasto powinno być aksamitne, lśniące. Na papierze do pieczenia rysujemy kółko o średnicy 20 cm. Wylewamy ciasto na papier do pieczenia. Piekarnik zmniejszamy do 120 stopni i wkładamy ciasto do środka. Pieczemy

Bon Appetit Małgorzaty
Niepoprawna rozkosz. CIASTO "CZARNY LAS" wg Karmel-itki. 490

Ciasto niby niewinne, po prostu kakaowy biszkopt z kremem czekoladowym i wiśniami, pokryte warstwą bitej śmietany w stylu straciatella, bo z potartą gorzką czekoladą. Ale nieee, nie, to nie tak! Jest zbyt czekoladowe, zbyt słodkie, zbyt kuszące. Każdy kęs.. i wołasz o jeszcze jeden, kolejny. Niepohamowana rozpusta. CIASTO "CZARNY LAS" wg  Karmel-itki biszkopt: /blaszka 28x24 cm/5 jajek3/4(...)szklanki mąki pszennej (tortowej)1/3 szklanki kakao masa: 4 szklanki mleka 4 opakowania "śnieżki" 2 tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżki cukru pudru łyżka żelatyny odrobina gorącej wody szklanka wiśni bez pestek (z syropu najlepiej) śmietana: 1/2 startej tabliczki czekolady  (lub 1/2 szklanki wiórków czekoladowych) 2 kremówki 30% (po 375ml jedna) 2 czubate łyżeczki żelatyny odrobina wody

W kuchni Karmel-itki
Tort czekoladowy z bananami 250

cukru140g mąki pszennej (użyłam tortowej) 30g ciemnego kakao bez cukru1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki olejuDo nasączenia:około 1/3 szklanki likieru bananowego (możemy zastąpić go posłodzoną kawą,  herbatą lub posłodzoną wodą z paroma kroplami aromatu waniliowego) Masa z bananami:500g śmietanki kremówki 30% lub 36%40g ciemnego kakao bez cukru60g cukru4 łyżeczki żelatyny5 bananów1/2 cytrynyPolewa:250g śmietanki(...)ognia i odstawić do ostygnięcia. Żelatyna ma być letnia.   7. Banany obrać, skropić sokiem z cytryny i położyć na wierzchu ciasta w okręgi (zdjęcie powyżej). 8. Zimną kakaową śmietankę ubić mikserem na jednolity krem (nie musi być bardzo sztywna). Do żelatyny dodać dwie łyżki kremu i rozmieszać. Następnie żelatynę dodać do pozostałego kakaowego kremu i wymieszać dokładnie łyżką

Mała Cukierenka
Sernik z niespodzianką 159

posta. Trzeba tylko pamiętać, żeby bezy układać na cieście w dniu podania, inaczej zaczną się rozpuszczać i nie będą już tak ładnie wyglądać.W momencie krojenia - gwarantuję - wszyscy wstrzymają oddech. Galaretka bowiem jest tak sprytnie ułożona, że w pierwszej chwili będą się zastanawiać, jakim cudem udało się ją Wam tam wcisnąć.U mnie ciasto zniknęło na raz, nawet jedna(...)schłodzić przez noc.Masa serowa:Mascarpone, serek i jogurt zmiksować na gładką masę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć i rozpuścić na parze. Przestudzić.Do ostudzonej żelatyny dodać kilka łyżek kremu, wymieszać. Przelać całość do masy, dokładnie zmiksować.Biszkopt ułożyć na paterze, zamknąć na nim obręcz tortownicy. Wylać 1/3 masy serowej, wstawić na 5-10 minut do lodówki. Po tym czasie

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania