Dawno nie było u mnie słodkości.Ciasto,które prezentuje czekało na specjalną okazję bo i ono jest specjalne.Kiedy tylko pojawią się truskawki musi się u Nas pojawić również Cuszima s Anastazji.Każdy chwali,znika bardzo szybko.Podaję Wam przepis z moimi zmianami. Biszkopt ciemny: 7 jajek 1 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 2-3 łyżki kakao łyżeczka proszku(...)kakao i całość lekko wymieszać.Wylać na formę do pieczenia i piec ok 30 min w 180st C. Masa budyniowa: 1/2 l mleka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru 25 dag masła 3 łyżki cukru kryształu Z mleka,cukru,budyniu ugotować budyń.Utrzeć masło i dodać przestudzony budyń. Masa truskawkowa: ok 700 g truskawek(mogą
Niespełnione zdolności kulinarnewypadek spędziłam większość czasu pieczenia przed szybką piekarnika. Tak jakby moje nerwowe podglądanie mogło w czymś pomóc. Tak czy inaczej, czy to zasługa zaglądania do ciasta, czy może przepisu, ciasto się udało i możemy zajadać fantastyczny sernik z kwaskowym mirabelkowym wzorkiem. Też chcecie? To do dzieła- jak mi wyszło, to Wam na pewno pyknie. Jeśli nie z mirabelkami(...)MUSEM Na spód 150g kruchych ciastek (u mnie bardzo waniliowe Cookies on Tour) 50g masła Na masę 500g sera na sernik 2 jajka rozmiar L 100ml śmietanki kremówki 150g drobnego cukru 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru 1 laska wanilii Na rzeźbę, tzn na mus 200g mirabelkowych powideł z wanilią 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru Okrągłą zapinaną
les mirabellesniż forma, żeby starczyło na wyłożenie boków. Formę wysmarować masłem, wysypać mąką. Oderwać jeden arkusz, ciasto delikatnie przenieść na formę, strona z papierem ma być od góry. Papier oderwać, ciasto nakłuć widelcem, delikatnie dopasować do formy, położyć papier, wysypać ok. 1 kg fasoli, w celu obciążenia. Wstawić na 15 min do zamrażarki. Piekarnik nagrzać do 190-200 st. Wstawić formę(...)piec 5-10 min do zarumienienia spodu (u mnie boki były mocno zarumienione a środek był blady, więc piekłam dłużej niż 5 min bez obciążenia). Masa: 200 gr śmietanki 30% 8 gr mąki ziemniaczanej 5 jajek 120 gr drobnego cukru skórka otarta z dwóch cytryn 150 ml soku z cytryny (u mnie 3,5 cytryny) Cytryny sparzyć, wyszorować, otrzeć
moj przepis nawersja może być wegańska, bo jest prawie bez jaj i na oleju, ta wersja ma dużo jaj i masła, ale dla nas jest smaczniejsza. Składniki na 17 dużych jagodzianek: 500 gr mąki tortowej (u mnie z Lidla) 250 ml mleka u mnie sojowe 5 żółtek (z jajek rozmiar L) 1 jajko (rozmiar L) 50 gr świeżych drożdży(...)ciepłe, ale nie wrzące (ok 60 stopni), dodać jajko, żółtka, drożdże,cukier, dwie kopiaste łyżki mąki, odjąć z tych 500 gr, bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Do misy wsypać pozostałą mąkę, dodać drożdże, wyrabiać długo, najlepiej w mikserze, hakiem do drożdżowego, ciasto będzie się bardzo kleić cały czas, ale nie trzeba
moj przepis naDodatkowo: jajko do posmarowania Wykonanie: "Starter": Mąkę oraz wodę umieścić w garnuszku z grubszym dnem i wymieszać dokładnie tak, aby nie było grudek. W razie potrzeby przetrzeć przez sitko. Garnuszek postawić na palniku i na niewielkim ogniu podgrzewać cały czas mieszając ( najlepiej rózgą kuchenną ), aż mieszanina zgęstnieje i osiągnie temperaturę 65°C. Ja sprawdziłam to termometrem cukierniczym, ale bez(...)ciastem. Ciasto wyrabiać/zagniatać, aż będzie miękkie i elastyczne ( wyrabiałam około 20 minut ). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia/do podwojenia objętości ( u mnie trwało to prawie 2 godziny ). Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić. Z ciasta odrywać kawałki o wadze około 60 g ( lub podzielić ciasto na 20 części ) i formować
Opowieści z piekarnikabezę, wycisnąć część kremu z rękawa cukierniczego, polać sosem truskawkowym i nałożyć mniejszą bezę. Na górze wycisnąć resztę kremu i dodatkowo można ułożyć parę świeżych truskawek. Polać sosem truskawkowym. Przechowywać w lodówce. Smacznego :) Tort Pavlova najlepiej składać chwilę lub tuż przed podaniem, wtedy bezy będą chrupiące z wierzchu. Im dłużej stoi, tym bardziej mięknie, ale jest równie smaczna :) Bezy można(...)Grudzień http://esmeraldazesmakiem.blogspot.com.es/…/ciasto… Aga Demska http://smakmojegodomu.blogspot.com/…/migdaowe-muffinki… Joanna Gralik http://rozowakuchnia.blox.pl/…/Ciasto-cytrynowe-z… Danuta Zygarlicka http://www.mojewypiekiinietylko.com/…/06/truskawkowiec/… Ewa Żuraw http://ewusiowesmaki.blogspot.com/…/torcik-truskawkowy… Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy i ciasta bezowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Dania bez glutenu , Torty , Wykorzystanie białek Tagged: mascarpone , truskawki
https:KKuchniaMniammocno dojrzałe i robię z nich ciasto bananowe. Jest delikatne w smaku, pysznie smakuje jako dodatek do kawy w pracy. Ciasto jest świeże przez kilka dni, czasem połowę mrożę, jeśli wiem, że nie zjemy całego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na chlebek bananowy 3 bardzo dojrzałe banany 75 gram roztopionego masła 1 jajko 1/2 szklanki cukru (około 130 g) łyżeczka cukru(...)wtedy ciasto będzie niższe. Najlepsze banany do ciasta to te bardzo dojrzałe, nawet przedojrzałe, są one najsłodsze i najbardziej miękkie. Banany można rozgnieść widelcem, nie musi być to zrobione bardzo dokładnie, w cieście mogą znajdować się banany w większych kawałkach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto bananowe – Wykonanie Przygotuj większą miskę, w której będziesz przygotowywać ciasto. Banany obierz
To Musisz Wiedziećoleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE: Płatki owsiane namaczamy w jogurcie naturalnym. W innej misce mieszamy rozbełtane jajko z miodem, olejem oraz płatkami owsianymi namoczonymi w jogurcie. Mieszamy wszystkie składniki razem z przesianą mąką. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 C grzanie góra plus dół. Formę na muffinki wypełniamy ciastem, pieczemy ok. 20 minut na środkowej półce piekarnika. Gotowe można polać polewą czekoladową(...)zaszaleć i dodać kalorii Do przepisu na muffinki z bakaliami wykorzystałam orzechy laskowe HELIO – delikatne, prażone, bez konserwantów, tłuszczów i soli, idealne do wypieków i dań w mojej kuchni HELIO poleca się na co dzień! Smacznego
Zasmakuj KuchniBanany obrać i rozgnieść widelcem na purée. 3) Do purée z bananów dodać jajka, miód oraz przestudzoną czekoladę z olejem kokosowym i dokładnie wymieszać. 4) Na koniec dodać kakao wymieszane z sodą oczyszczoną oraz solą i ponownie wymieszać, tym razem do połączenia składników. 5) Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, a na wierzchu ułożyć plasterki banana(...)Piec 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Artykuł Najlepsze brownie bananowe bez mąki. Ciasto czekoladowe FIT. pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.mejogurtowe czy murzynek to pozycja której nie może zabraknąć w przepiśniku. Klasyczne, proste a zarazem pyszne samo w sobie, bez tony dodatkowych składników, kremów czy mas. Prawda jest też taka, że od kiedy mam dzieci ciasta z masami są u nas rzadkością;) Przepis pochodzi ze strony cudownej Ani Starmach, zmodyfikowany o kilka składników, ale jest tak pyszny(...)trzeba nic więcej zmieniać ;) Składniki: 250 g mąki 300 g tartej marchwi 350 g brązowego cukru 300 ml oleju rzepakowego 4 jajka 1 obrane jabłko starte na tarce 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli Przygotowanie: W jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cynamonem. W drugiej misce mieszamy
Życie zaczyna się w kuchniwiększej miski dodajemy jajka, cukier i ubijamy na jasną, gęstą i puszystą masę (przez ok. 10 minut). W międzyczasie dodajemy cukier waniliowy. Obie mąki oraz proszek do pieczenia mieszamy ze sobą, a następnie przesiewamy do ubitej masy i delikatnie ze miksujemy na małych obrotach do połączenia składników. Na koniec dodajemy przestudzone masło (bez skórki cytrynowej) i miksujemy do połączenia(...)się składników również na niższych obrotach. Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą blachy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez ok. 45 minut. (pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy upieczone, ma być suchy). Upieczoną i wystudzoną babkę przekładamy na talerz lub paterę. Wierzch dekorujemy lukrem i posypujemy np. płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi
Gotuj z Mąkąjajka oraz mleko. Ubijamy rózgą chwilę, do rozbicia jajek i połączenia składników. Do drugiej miski wsypujemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól,cukier, mieszamy. Do mokrej masy dodajemy suche składniki czyli mąkę z dodatkami, dokładnie mieszamy szpatułką lub łyżką a na koniec dodajemy jabłko i marchewki. Nakładamy porcje ciasta do foremek do 2/3 wysokości i wstawiamy(...)nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30 minut ustawiając piekarnik góra i dół bez termoobiegu
Życie zaczyna się w kuchnimarchewki stwierdziłam, pora go spróbować. W internecie na tej stronie znalazłam przepis na babeczki, zrobiłam i oniemiałam z zachwytu. Ciasto z nutką przyprawy korzennej, wyszło genialnie, mięciutkie i puszyste. Najważniejszą sprawą jest jeszcze jego bardzo proste wykonanie, bez konieczności włączania miksera. Polecam :) SKŁADNIKI: 2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki niepełna szklanka cukru 1,5 szklanki mąki(...)pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 3/4 szklanki oleju 3 duże jajka 0,5 opakowania cukru wanilinowego kilka kropli aromatu waniliowego WYKONANIE: Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni C ustawienie góra dół. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą, cynamonem i przyprawą
Pani na deserDelikatny , puszysty, lekko kwaskowy i mega pyszny sernik na zimno. Bardzo łatwy, szybki do zrobienia i co najważniejsze, że ciasto zawsze się
magiczna kuchnia KasiRukola świeża rukola pomidorki koktajowe Przygotowanie ciasta naleśnikowego: Świeżą rukolę miksujemy w blenderze ze szklanką wody gazowanej i jajkiem, wlewamy zmiksowaną masę do miski i dodajemy stopniowo przesianą mąkę pszenną i sól, łączymy ciasto naleśnikowe za pomocą trzepaczki. Ciasto naleśnikowe zostawiamy na kwadrans. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni posmarowanej niewielkaą ilością oleju z obu stron. Przestudzone naleśniki smarujemy kolejno masą(...)serową, na każdym umieszczamy kilka posiekanych listków świeżej rukoli i składamy jeden na drugi tworząc torcik naleśnikowy, wierzchni naleśnik pozostawiamy bez smarowania. Resztę serka wkładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną kńcówką i dekorujemy nim naleśnik,układamy też po małym listku rukoli, oraz ćwiartkę pomidorka koktajkowego. Wpis bierze udział w akcji na Durszlaku „Codziennie baw się smakiem” The post Torcik
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię