ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:376/867)

MAKOWIEC Z WIŚNIAMI NA SPODZIE PIERNIKOWYM 196

dużą ilością orzechów, wiśni i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Wykończony polewą kajmakową i posiekanymi orzechami. Dobrze się przechowuje i kroi. Owinięty w folię  lub włożony do pojemnika na ciasto i trzymany chłodnym miejscu poza lodówką, będzie dobry przez około 5 kolejnych dni.  SKŁADNIKI SPÓD PIERNIKOWY 120 g mąki pszennej 100 g masła 1 łyżka  domowej przyprawy piernikowej(...)góra/dół bez termoobiegu). Blaszkę o wymiarach 20x30 cm smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.  Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą piernikową. Dodajemy cukier puder i pokrojone na kawałki masło. Rozcieramy, aż powstanie drobna kruszonka. Przesypujemy do blaszki, uklepujemy. Pieczemy ok. 15 minut, po czym blachę z ciastem wyjmujemy na blat

cool and minty
Jogurtowa babka budyniowa 196

bez cukru 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego 50 g siekanych migdałów blanszowanych (polecam bakalie Skworcu ) 4 jajka szczypta soli 200 g cukru 150 g jogurtu naturalnego 50 g oleju łyżeczka olejku pomarańczowego Ponadto: Masło, bułka tarta lub mąka do wysmarowania i obsypania formy. Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jogurt i jajka(...)Miksujemy tylko do połączenia się składników. Przestajemy miksować, dosypujemy mąkę z dodatkami i całość mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Babkę pieczemy do suchego patyczka. Ja piekę 40 minut w temperaturze 175 stopni, na grzałkach dolna + górna (bez termoobiegu). Smacznego

Smak mojego domu
Pączki z budyniem 179

mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 60 g cukru 250 ml mleka 3 żółtka 1 małe jajko 50 g rozpuszczonego masła 20 ml spirytusu 1 łyżeczka   domowego cukru waniliowego otarta skórka z 1 cytryny 1/4 łyżeczki soli Krem budyniowy: 1 waniliowy budyń bez cukru 3 łyżki cukru 350 ml mleka 60 g masła 3-4 łyżki likieru słony(...)łyżki cukru i połową szklanki mąki. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.   W misce ucieramy jajko i żółtka z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, zaczyn i pozostałe składniki ciasta, oprócz masła. Wszystko wyrabiamy, aż otrzymamy gładkie i lśniące ciasto, po czym dodajemy masło i chwile wyrabiamy, do połączenia

Kulinarne przygody Gatity
Rurki z kremem 214

między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub maty. Ciasto tniemy wzdłuż dłuższego boku na paski o szerokości ok. 2 cm. Foremki do rurek natłuszczamy olejem. Na każdą nawijamy pasek tak, aby kolejne warstwy nakładały się na siebie. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem demerara. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)180º C i pieczemy przez ok. 20 minut (grzałka góra – dół, bez termoobiegu). Gotowe rurki, jeszcze gorące, ostrożnie zdejmujemy z foremek pomagając sobie papierowym ręcznikiem kuchennym. Studzimy na kratce. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy ekstrakt waniliowy i mascarpone. Mieszamy na niskich obrotach robota. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą tylką. Ostudzone rurki nadziewamy kremem

mojewypiekiinietylko
Gofry po włosku z pastą rybną 186

Przepis powstał w ramach konkursu marki MPM która to, prezentuje nowość gofrownicę MPM z systemem Piramid. ciasto na gofry: 6 sztuk 140 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50 g masła 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 2 jajka  100 ml mleka 100 ml wody wody gazowanej 10 oliwek czarnych 10 oliwek zielonych 6 pomidorów suszonych

wesoła kuchnia
Bezglutenowe gofry bez zbóż i cukru - low carb 200

deser. Szybkie i proste w wykonaniu. Zapraszam Gofry bez mąki i cukru Składniki na 2 kwadratowe gofry: 2 jajka 2 łyżeczki mąki kokosowej 2 łyżeczki łupin babki plesznik  1 łyżeczka roztopionego oleju kokosowego 1 łyżeczka octu jabłkowego 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 - 2 łyżeczki erytrytolu  Wykonanie: Jajka roztrzepać w miseczce widelcem lub "miotełką. Ja polecam miotełkę. Dodawać(...)stopniowo pozostałe składniki stale mieszając. Sodę dodajemy na samym końcu.  Masa powinna mieć gęstość typowego ciasta naleśnikowego. Wlewamy ciasto do opiekacza i smażymy gofry ok. 3 minut. Najlepiej sprawdzić stopień wysmażenia w trakcie i ewentualnie dopiec. Czas pieczenia zależy od macy opiekacza.  Podawać z owocami lub bitą śmietaną :-) Smacznego

Marta próbuje
Bułeczki ślimaki z pysznym nadzieniem 156

czasie jajka roztrzep trzepaczka z cukrem i kardamonem - margarynę rozpuść w rondelku powinna być lekko ciepła ale nie może być gorąca - jeśli rozczyn już urósł, to dodajemy do miski pozostałe składniki; roztrzepane jaja, resztę mleka, miód i zagniatamy ciasto -czynność tą powinniśmy wykonywać energicznie i zdecydowanymi ruchami, tak aby jak najwięcej napowietrzyć ciasto, dodajemy tłuszcz i zagniatamy ciasto, podsypując sobie(...)mąką. Ciasto powinno być puszyste, miękkie i bez problemu odklejać się od dłoni. Nie może być twarde, gumowate ani tępe pod ręką. Ciasto drożdżowe musi być wyrabiane minimum 20 minut i tego czasu nie można skracać. Ja ciasto zagniatam zawsze 25 minut i wtedy jest bardzo, bardzo puszyste. Ciasto obsyp męką i pozostaw w misce na 45 minut

SMYKWKUCHNI
Muffinki kukurydziane z czarna porzeczką 213

miski, dodajemy jajka oraz mleko. Ubijamy rózgą chwilę, do rozbicia jajek i połączenia składników. Do drugiej miski wsypujemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól,cukier, mieszamy. Do mokrej masy dodajemy suche składniki czyli mąkę z dodatkami, dokładnie mieszamy szpatułką lub łyżką.  Nakładamy porcje ciasta do papilotek do 2/3 wysokości, posypujemy po wierzchu dużą ilością czarnej porzeczki oraz(...)cukrem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 25 minut ustawiając piekarnik góra i dół bez termoobiegu

Życie zaczyna się w kuchni
Koperkowy rosół z zielonymi szparagami 225

przygotować rosół na indyczych kościach z dodatkiem włoszczyzny, listka laurowego i kilku kulek ziela angielskiego. Marchewkę pokroiłam w krążki w kubku rozbełtać 2 jajka z 4-ma łyżkami mąki i szczyptą soli na gładką masę bez grudek. Gęstość regulować dodatkiem mąki. Na koniec dodać dowolną ilość drobno posiekanego koperku szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, następnie pokroić w kilkucentymetrowe kawałki(...)rosołu usunąć włoszczyznę, pozostawić tyko krążki marchewki. Dodać pokrojone szparagi (główki szpargów zostawić na koniec) i gotować je kilka minut. Na gotujący rosół wlewać cienkim strumieniem lane ciasto jednocześnie mieszając. Gotować jeszcze chwilę, aż kluseczki urosną. Na koniec dodać posiekany drobno koperek i główki szparagów. Już nie gotować. Dosmaczyć ewentualnie dodatkiem soli i świeżo zmielonego pieprzu z młynka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
KRUCHE, SEROWE WIATRACZKI Z MARMOLADĄ 163

Składniki na wiatraczki: * 3 szklanki mąki pszennej * 200 g twarogu zmielonego * 1 jajko * 1/2 szklanki cukru * 150 g masła * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * marmolada różana albo wieloowocowa * cukier puder do oprószenia (można pominąć) Wykonanie: Z mąki, twarogu, cukru, jajka, masła i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika na minimum

Zrób to smacznie
MUFFINKI CZEKOLADOWE 186

składników w jednolitą masę. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy. Do jeszcze ciepłej masy dodajemy cukier i jajka. Miksujemy lub mieszamy rózgą. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy mokre składniki. Powoli, delikatnie mieszamy szpatułką. Tylko do połączenia składników. Przygotowanym ciastem, w równych porcjach, napełniamy papilotki.  Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20-25 minut, do suchego patyczka

cool and minty
Ciasto piernikowe z ricottą i orzechami włoskimi 179

pieczenia, orzechy włoskie. W innej, dużej misce, jajka z cukrem ucieramy mikserem na puszystą, jasną masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy kolejno olej i ricottę. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Dodajemy wymieszane produkty suche i całość mieszamy łyżką. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników. Może mieć małe grudki. Ciasto przekładamy na blaszkę i wkładamy do nagrzanego(...)piekarnika. Pieczemy je 50 minut w temperaturze 175 stopni: grzałka dolna + grzałka górna, bez termoobiegu. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Patyczek powinien być suchy. Smacznego

Smak mojego domu
Naleśniki ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami 226

pozostawiam dietetykom. Spróbowałam szpinaku całkiem świadomie i bardzo mnie posmakował. Oczywiście, musi być odpowiednio przyrządzony, doprawiony i podany. Jak chociażby takie naleśniki z ciasta ze szczypiorkiem, nadziane szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami. Pycha! Składniki: naleśniki: 1 jajko 0,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka szczypta soli kilka pędów szczypiorku 1 łyżeczka oleju Nadzienie: 100g świeżego szpinaku 4-5 suszonych pomidorów

Obiad gotowy
Domowe batony brownie 251

wyjąć z lodówki i piec przez ok 10-15 minut, czy to nie wspaniałe ciasto, ja dodatkowo je pokroiłam i oblałam czekoladą i tak powstały takie pyszne batoniki więc jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości koniecznie wypróbujcie ten przepis, możecie też podać zwykłe brownie bez krojenia i polewania czekoladą smakują równie wybornie mogę wam to obiecać :):)  Składniki(...)brownie : 1 szklanka mąki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 75 g masła 1/2 szklanki kakao 1/2 szklanki cukru 2 jajka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego mleczna czekolada ok 100g Przygotowanie :  Masło stopić wlać do miski dodać cukier, jajka, przesiać mąkę z proszkiem i szczyptą soli, dodać kakao i ekstrakt waniliowy, zblendowac na gładką masę, wylać na małą kwadratową

zdrowa vege kuchnia
Paszteciki nadziewane dynią, jarmużem i pistacjami 215

lekko przestudź. Wyrośnięte ciasto złóż kilka razy po czym rozwałkuj na placek o wielkości 40 cm x 45 cm. Przetnij na pół wzdłuż dłuższego boku. rozprowadź nadzienie i zwiń każdy placek w rulon. Potnij każdy rulon na 15 pasztecików i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Posmaruj jajkiem, posyp czarnuszką i wstaw(...)piekarnika nastawionego na 200ºC na termoobieg (bez termoobiegu 215ºC). Piecz paszteciki przez 8-10 minut na złoty kolor. Podawaj na ciepło lub letnie. The post Paszteciki nadziewane dynią, jarmużem i pistacjami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Tort chałwowo - wiśniowy 220

przez żołądek do serca.... Nie ma nic piękniejszego jak usiąść w Święta z najbliższymi, wsłuchać się w kolędy, zapatrzeć na uśmiechy dzieci i blask choinki, popatrzeć sobie w oczy - bez słów - tak po prostu, zjeść kawałek przygotowanego od serca tortu... Taki magiczny czas ogromnego szczęścia... Święta powinny być przynajmniej cztery razy w roku!  Za to, że tak kocham(...)Mamie. To ona przekazała mi wszystkie tradycje. To dzięki niej umiem sprawić, że na wigilijnym stole stoi 12 potraw. To dzięki niej znam zapach makowców, serników i ciasta chałwowego.  Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem chałwowy: 500 ml śmietany 30% 1 fix do śmietany 1 łyżka cukru

VioletoweKucharzenie
Drożdżowe rogaliki a'la Snickers 170

gęstości śmietany. Przygotowany rozczyn odstawić na 10 minut, aż podrośnie. Jajka zmiksować z pozostałym cukrem i solą. Wlać rozczyn i wymieszać. Stopniowo dodać mąkę i wymieszać. Pod koniec dodać roztopione masło. Ciasto przenieść na stolnicę i wyrabiać kilka minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Następnie ciasto przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce (fot.1) , aż podrośnie i podwoi(...)swoją objętość. Ja najczęściej do tego celu używam piekarnika ustawionego na temp. 40°C (bez termoobiegu)  (fot.2) . Po tym czasie ciasto wyjąć z miski i wyrabiać jeszcze około 2 minut. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą z części rozwałkować na okrągły placek o grubości 5 mm. Tak uzyskane koło podzielić na 12 części, dzięki czemu uzyskamy 12 trójkątów

Świat Ciasta
Karmelowe ciasto z orzechami. 318

najlepsze drożdżowe ;-) Jeśli tak jak my lubicie dogadzać sobie jesienią to zapraszam Was serdecznie na to ciacho. Sprawdźcie poniższą listę składników. SKŁADNIKI: CIASTO: - 400 g mąki pszennej  - 200 g mąki pełnoziarnistej graham (+ do podsypywania) - 2 całe jajka + 2 żółtka - 5 łyżek miodu - 1/6 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 płaska łyżeczka sody  - 200 g margaryny

SMYKWKUCHNI
Dyniowa tarta 207

suchej wędzonej kiełbasy pokrojonej w kostkę i podsmażonej na patelni bez tłuszczu ok. 100-150 g żółtego sera startego na tarce o małych oczkach 1 jajko 3 łyżki mąki z ciecierzycy Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Na początek dynię z jajkiem, potem dodajemy ser, kiełbasę, a na końcu mąkę. Dodajemy tyle mąki, by zagęścić i scalić masę. Masę(...)wykładamy do formy do tarty lub innej tak, by utworzyć warstwę ok. 2-3 cm ciasta. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 45 minut. Jeśli zostanie kawałek dyni, to nie wyrzucaj jej! Pokrój w grube plastry, posmaruj trochę olejem kokosowym i upiecz frytki

Kucharzyca
Omlet kokosowy z kremem jagodowym 162

Zapraszam na pyszny omlet kokosowy bez dodatku mąki pszennej, cukru i masła. Takie danie znakomicie sprawdzi się u osób, które ograniczają węglowodany w diecie lub też unikają pszenicy z przyczyn zdrowotnych. Dla zainteresowanych - mąkę kokosową można przygotować(...)domu mieląc wiórki kokosowe na pył w młynku do kawy lub blenderze. Ćwiartki omleta przełożyłam kremem z serka homogenizowanego i jagód. Całość smakuje i wygląda jak najlepsze ciasto! Omlet: 2 jajka 1 łyżeczka mąki kokosowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) Składniki zmiksować i wylać na  rozgrzaną patelnię. Smażyć pod przykryciem 5 minut z każdej strony

Chocolate Muffin Blog