ciasto bez jajek - 13000 przepisów (strona:381/867)

Korzenne ciasto dyniowe 2505

ekstrakt), wlać olej, wbić jajka, składniki wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji (ręczną trzepaczką lub widelcem)- do mniejszej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodać sól, przyprawę do piernika, wymieszać- do mokrej mieszanki dodawać stopniowo produkty suche, krótko mieszając, tylko do połączenia się składników - formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać- piec(...)suchego patyczka- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, po częściowym ostygnięciu zdjąć obręcz tortownicy, ciasto całkowicie ostudzić- przed podaniem oprószyć cukrem pudrem W cieście nie wyczuwa się purée z dyni, a dodatek przyprawy do piernika dominuje w smaku i aromacie ciasta.Ciasto jest na tyle wilgotne, że przechowywane w temperaturze pokojowej bez przykrycia, przez cały dzień utrzymuje swoje walory

Smakołyki Bereniki
Placuszki warzywne (bez mąki) 495

pozostawiamy na kilka minut i wyciskamy z niej wodę. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy jajka, przyprawy i otręby pszenne. mieszamy. Dotykając masą języka sprawdzamy czy jest właściwie doprawiona, gdy tak nie jest dodajemy brakujących składników. Jeśli masa wyda nam się zbyt rzadka, do ciasta dodajemy kilka łyżek płatków lub otrąb owsianych, mieszamy i pozostawiamy na kilkanaście minut, by masa(...)smażymy placuszki, najlepiej na małym ogniu, by się nie przypaliły i nie były surowe w środku. Dla mnie te placuszki same w sobie są pyszne i mogę je jeść bez żadnych dodatków, jednak doskonale komponuję się też z sosem grzybowym (przepis tutaj

Taste Of My Day
Wegańskie babeczki z pieczonych buraków bez glutenu i bez cukru 208

mojprzepisna.pl | Wegańskie babeczki z pieczonych buraków bez glutenu i bez cukru Witam serdecznie po długiej przerwie w blogowaniu. Piekę i gotuję bardzo, bardzo dużo

moj przepis na
Wytrawna tarta z burakami, botwiną i fetą 307

pora 3 jajka 300 ml mleka 50 g sera cheddar, utartego sól i pieprz do smaku 1 łyżka oliwy 1 łyżka świeżego tymianku, u mnie cytrynowy Z podanych składników przygotuj spód do tarty. Posiekaj nożem zimne masło wraz z suchymi składnikami, następnie rękoma uformuj kulę. Nie zagniataj, bo wtedy ciasto będzie zbite po upieczeniu. Owiń ciasto w folię i włóż(...)nagrzanym piekarniku jak wyżej przez 15 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia dodaj pokrojone łodygi bez liści. Ułóż buraki na podpieczonym spodzie na przemian z pokrojoną botwiną, fetą i porem. Posyp tymiankiem i utartym cheddarem. Całość rozmąconymi w mleku jajkami. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika tym razem na 160ºC na termoobiegu i piecz przez około 30 minut. Wyjmij

codojedzenia
ŁATWY I NAJLESZY PIERNIK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI I CZEKOLADOWĄ POLEWĄ 125

się nie tylko na święta, ale też na każdą okazję, nawet teraz, kiedy powinny dominować ciasta z sezonowymi owocami. Ja natomiast o tej porze nabrałam ochoty na to właśnie ciasto – co zrobić - i musiałam go w końcu upiec J A co!  Uwaga: Uwielbiają go dosłownie wszyscy! Jest bardzo wilgotny, mięsisty i wyraźnie piernikowy J  Polecam szczerze! SKŁADNIKI(...)wcześniej jajka. Wszystko szybko oraz energicznie wymieszać rózgą. Dodawać stopniowo mąkę, najlepiej bezpośrednio przez sitko cały czas mieszając. Masę wymieszać tak aby nie było w niej grudek mąki. Masę wylać do przygotowanej foremki i wstawić do piekarnika (konsystencje będzie rzadka). Piec przez 45 - 50 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Po całkowitym ostudzeniu, przekroić ciasto

Calzonella.com
KitchenAid: amerykański styl w polskiej kuchni 72

pierwszy elektryczny mikser dla gospodarstw domowych. Jak informuje marka na swojej stronie internetowej, nazwa „KitchenAid” to efekt słów żony jednego z prezesów firmy. Podczas testowania miksera miała ona stwierdzić: „Bez względu na to, jak to nazwiecie, to najlepsza pomoc kuchenna (ang. „kitchen aid”), jaką miałam”. Już w latach 20. i 30. XX w. mikser cieszył się dużą popularnością wśród(...)nadanie urządzeniu określenia „planetarny” . Imitują w ten sposób ruch ludzkiej ręki podczas wyrabiania ciasta (którym zresztą były inspirowane). Dzięki temu nadają się one nie tylko do bicia piany, ubijania jajek czy mieszania lekkich ciast, ale również wyrabiania ciężkich ciast drożdżowych – takich jak na przykład ciasto na chleb. Dziś istnieje możliwość rozbudowywania ich o wiele dodatkowych funkcji – mielenia, siekania, rozdrabniania, ważenia

Żyję by jeść
CUSZIMA 142

Dawno nie było u mnie słodkości.Ciasto,które prezentuje czekało na specjalną okazję bo i ono jest specjalne.Kiedy tylko pojawią się truskawki musi się u Nas pojawić również Cuszima s Anastazji.Każdy chwali,znika bardzo szybko.Podaję Wam przepis z moimi zmianami. Biszkopt ciemny: 7 jajek 1 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 2-3 łyżki kakao łyżeczka proszku(...)kakao i całość lekko wymieszać.Wylać na formę do pieczenia i piec ok 30 min w 180st C. Masa budyniowa: 1/2 l mleka   2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru 25 dag masła 3 łyżki cukru kryształu Z mleka,cukru,budyniu ugotować budyń.Utrzeć masło i dodać przestudzony budyń.   Masa truskawkowa:   ok 700 g truskawek(mogą

Niespełnione zdolności kulinarne
Sernik z mirabelkowym musem 158

wypadek spędziłam większość czasu pieczenia przed szybką piekarnika. Tak jakby moje nerwowe podglądanie mogło w czymś pomóc. Tak czy inaczej, czy to zasługa zaglądania do ciasta, czy może przepisu, ciasto się udało i możemy zajadać fantastyczny sernik z kwaskowym mirabelkowym wzorkiem. Też chcecie? To do dzieła- jak mi wyszło, to Wam na pewno pyknie. Jeśli nie z mirabelkami(...)MUSEM Na spód 150g kruchych ciastek (u mnie bardzo waniliowe Cookies on Tour) 50g masła Na masę 500g sera na sernik 2 jajka rozmiar L 100ml śmietanki kremówki 150g drobnego cukru 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru 1 laska wanilii Na rzeźbę, tzn na mus 200g mirabelkowych powideł z wanilią 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru Okrągłą zapinaną

les mirabelles
Tarta cytrynowa 139

niż forma, żeby starczyło na wyłożenie boków. Formę wysmarować masłem, wysypać mąką. Oderwać jeden arkusz, ciasto delikatnie przenieść na formę, strona z papierem ma być od góry. Papier oderwać, ciasto nakłuć widelcem, delikatnie dopasować do formy, położyć papier, wysypać ok. 1 kg fasoli, w celu obciążenia. Wstawić na 15 min do zamrażarki. Piekarnik nagrzać do 190-200 st. Wstawić formę(...)piec 5-10 min do zarumienienia spodu (u mnie boki były mocno zarumienione a środek był blady, więc piekłam dłużej niż 5 min bez obciążenia). Masa: 200 gr śmietanki 30% 8 gr mąki ziemniaczanej 5 jajek 120 gr drobnego cukru skórka otarta z dwóch cytryn 150 ml soku z cytryny (u mnie 3,5 cytryny) Cytryny sparzyć, wyszorować, otrzeć

moj przepis na
Tradycyjne jagodzianki najlepsze 215

wersja może być wegańska, bo jest prawie bez jaj i na oleju, ta wersja ma dużo jaj i masła, ale dla nas jest smaczniejsza. Składniki na 17 dużych jagodzianek: 500 gr mąki tortowej (u mnie z Lidla) 250 ml mleka u mnie sojowe 5 żółtek (z jajek rozmiar L) 1 jajko (rozmiar L) 50 gr świeżych drożdży(...)ciepłe, ale nie wrzące (ok 60 stopni), dodać jajko, żółtka, drożdże,cukier, dwie kopiaste łyżki mąki, odjąć z tych 500 gr, bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Do misy wsypać pozostałą mąkę, dodać drożdże, wyrabiać długo, najlepiej w mikserze, hakiem do drożdżowego, ciasto będzie się bardzo kleić cały czas, ale nie trzeba

moj przepis na
Mleczne bułki 147

Dodatkowo: jajko do posmarowania Wykonanie: "Starter": Mąkę oraz wodę umieścić w garnuszku z grubszym dnem i wymieszać dokładnie tak, aby nie było grudek. W razie potrzeby przetrzeć przez sitko. Garnuszek postawić na palniku i na niewielkim ogniu podgrzewać cały czas mieszając ( najlepiej rózgą kuchenną ), aż mieszanina zgęstnieje i osiągnie temperaturę 65°C. Ja sprawdziłam to termometrem cukierniczym, ale bez(...)ciastem. Ciasto wyrabiać/zagniatać, aż będzie miękkie i elastyczne ( wyrabiałam około 20 minut ). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia/do podwojenia objętości ( u mnie trwało to prawie 2 godziny ). Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić. Z ciasta odrywać kawałki o wadze około 60 g ( lub podzielić ciasto na 20 części ) i formować

Opowieści z piekarnika
Tort Pavlova z pieczonymi truskawkami 269

bezę, wycisnąć część kremu z rękawa cukierniczego, polać sosem truskawkowym i nałożyć mniejszą bezę. Na górze wycisnąć resztę kremu i dodatkowo można ułożyć parę świeżych truskawek. Polać sosem truskawkowym. Przechowywać w lodówce. Smacznego :) Tort Pavlova najlepiej składać chwilę lub tuż przed podaniem, wtedy bezy będą chrupiące z wierzchu. Im dłużej stoi, tym bardziej mięknie, ale jest równie smaczna :) Bezy można(...)Grudzień http://esmeraldazesmakiem.blogspot.com.es/…/ciasto… Aga Demska http://smakmojegodomu.blogspot.com/…/migdaowe-muffinki… Joanna Gralik http://rozowakuchnia.blox.pl/…/Ciasto-cytrynowe-z… Danuta Zygarlicka http://www.mojewypiekiinietylko.com/…/06/truskawkowiec/… Ewa Żuraw http://ewusiowesmaki.blogspot.com/…/torcik-truskawkowy… Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy i ciasta bezowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Dania bez glutenu , Torty , Wykorzystanie białek Tagged: mascarpone , truskawki

https:KKuchniaMniam
Chlebek bananowy 107

mocno dojrzałe i robię z nich ciasto bananowe. Jest delikatne w smaku, pysznie smakuje jako dodatek do kawy w pracy. Ciasto jest świeże przez kilka dni, czasem połowę mrożę, jeśli wiem, że nie zjemy całego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na chlebek bananowy 3 bardzo dojrzałe banany 75 gram roztopionego masła 1 jajko 1/2 szklanki cukru (około 130 g) łyżeczka cukru(...)wtedy ciasto będzie niższe. Najlepsze banany do ciasta to te bardzo dojrzałe, nawet przedojrzałe, są one najsłodsze i najbardziej miękkie. Banany można rozgnieść widelcem, nie musi być to zrobione bardzo dokładnie, w cieście mogą znajdować się banany w większych kawałkach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto bananowe – Wykonanie Przygotuj większą miskę, w której będziesz przygotowywać ciasto. Banany obierz

To Musisz Wiedzieć
Owsiane muffiny z orzechami i jagodami goji 123

oleju rzepakowego PRZYGOTOWANIE: Płatki owsiane namaczamy w jogurcie naturalnym. W innej misce mieszamy rozbełtane jajko z miodem, olejem oraz płatkami owsianymi namoczonymi w jogurcie. Mieszamy wszystkie składniki razem z przesianą mąką. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 C grzanie góra plus dół. Formę na muffinki wypełniamy ciastem, pieczemy ok. 20 minut na środkowej półce piekarnika. Gotowe można polać polewą czekoladową(...)zaszaleć i dodać kalorii Do przepisu na muffinki z bakaliami wykorzystałam orzechy laskowe HELIO – delikatne, prażone, bez konserwantów, tłuszczów i soli, idealne do wypieków i dań w mojej kuchni HELIO poleca się na co dzień! Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Najlepsze brownie bananowe bez mąki. Ciasto czekoladowe FIT. 155

Banany obrać i rozgnieść widelcem na purée. 3) Do purée z bananów dodać jajka, miód oraz przestudzoną czekoladę z olejem kokosowym i dokładnie wymieszać. 4) Na koniec dodać kakao wymieszane z sodą oczyszczoną oraz solą i ponownie wymieszać, tym razem do połączenia składników. 5) Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, a na wierzchu ułożyć plasterki banana(...)Piec 25-30 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Artykuł Najlepsze brownie bananowe bez mąki. Ciasto czekoladowe FIT. pochodzi z serwisu FitSweet

Fitsweet.me
Ciasto marchewkowe wg Ani Starmach 177

jogurtowe czy murzynek to pozycja której nie może zabraknąć w przepiśniku. Klasyczne, proste a zarazem pyszne samo w sobie, bez tony dodatkowych składników, kremów czy mas. Prawda jest też taka, że od kiedy mam dzieci ciasta z masami są u nas rzadkością;) Przepis pochodzi ze strony cudownej Ani Starmach, zmodyfikowany o kilka składników, ale jest tak pyszny(...)trzeba nic więcej zmieniać ;) Składniki: 250 g mąki 300 g tartej marchwi 350 g brązowego cukru 300 ml oleju rzepakowego 4 jajka 1 obrane jabłko starte na tarce 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli Przygotowanie: W jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cynamonem. W drugiej misce mieszamy

Życie zaczyna się w kuchni
Babka cytrynowa 174

większej miski dodajemy jajka, cukier i ubijamy na jasną, gęstą i puszystą masę (przez ok. 10 minut). W międzyczasie dodajemy cukier waniliowy. Obie mąki oraz proszek do pieczenia mieszamy ze sobą, a następnie przesiewamy do ubitej masy i delikatnie ze miksujemy na małych obrotach do połączenia składników. Na koniec dodajemy przestudzone masło (bez skórki cytrynowej) i miksujemy do połączenia(...)się składników również na niższych obrotach. Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą blachy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy przez ok. 45 minut. (pod koniec sprawdzamy patyczkiem czy upieczone, ma być suchy). Upieczoną i wystudzoną babkę przekładamy na talerz lub paterę. Wierzch dekorujemy lukrem i posypujemy np. płatkami migdałowymi i wiórkami kokosowymi

Gotuj z Mąką
Marchewkowe babeczki 171

jajka oraz mleko. Ubijamy rózgą chwilę, do rozbicia jajek i połączenia składników. Do drugiej miski wsypujemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól,cukier, mieszamy. Do mokrej masy dodajemy suche składniki czyli mąkę z dodatkami, dokładnie mieszamy szpatułką lub łyżką a na koniec dodajemy jabłko i marchewki.  Nakładamy porcje ciasta do foremek do 2/3 wysokości i wstawiamy(...)nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30 minut ustawiając piekarnik góra i dół bez termoobiegu

Życie zaczyna się w kuchni
MARCHEWKOWE MUFFINKI 138

marchewki stwierdziłam, pora go spróbować. W internecie na tej stronie  znalazłam przepis na babeczki, zrobiłam i oniemiałam z zachwytu. Ciasto z nutką przyprawy korzennej, wyszło genialnie, mięciutkie i puszyste. Najważniejszą sprawą jest jeszcze jego bardzo proste wykonanie, bez konieczności włączania miksera. Polecam :)  SKŁADNIKI: 2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki niepełna szklanka cukru 1,5 szklanki mąki(...)pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 3/4 szklanki oleju 3 duże jajka 0,5 opakowania cukru wanilinowego kilka kropli aromatu waniliowego WYKONANIE: Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni C ustawienie góra dół. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą, cynamonem i przyprawą

Pani na deser
Śnieżny puch na biszkopcie 204

Delikatny , puszysty, lekko kwaskowy  i mega pyszny sernik na zimno.  Bardzo łatwy, szybki do zrobienia i co najważniejsze, że ciasto zawsze  się

magiczna kuchnia Kasi
Torcik naleśnikowy z serem i rukolą 169

Rukola świeża rukola pomidorki koktajowe Przygotowanie ciasta naleśnikowego: Świeżą rukolę miksujemy w blenderze ze szklanką wody gazowanej i jajkiem, wlewamy zmiksowaną masę do miski i dodajemy stopniowo przesianą mąkę pszenną i sól, łączymy ciasto naleśnikowe za pomocą trzepaczki. Ciasto naleśnikowe zostawiamy na kwadrans. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni posmarowanej niewielkaą ilością oleju z obu stron. Przestudzone naleśniki smarujemy kolejno masą(...)serową, na każdym umieszczamy kilka posiekanych listków świeżej rukoli i składamy jeden na drugi tworząc torcik naleśnikowy, wierzchni naleśnik pozostawiamy bez smarowania. Resztę serka wkładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną kńcówką i dekorujemy nim naleśnik,układamy też po małym listku rukoli, oraz ćwiartkę pomidorka koktajkowego. Wpis bierze udział w akcji na Durszlaku „Codziennie baw się smakiem” The post Torcik

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dietetyczny quiche – niskokaloryczny, niskowęglowodanowy, niskotłuszczowy. 153

Quiche to jedna z moich ulubionych potraw. Bazą tej potrawy jest jednak kruche ciasto przygotowane z mąki oraz masła. To powoduje, że quiche nie jest zaliczany do potraw dietetycznych. Dlatego wpadłam na pomysł by quiche upiec bez spodu – sam farsz. Jest to wyjątkowo korzystne dla osób, które dbają o linię lub chcą zwiększyć masę mięśniową i szukają potraw wysokobiałkowych(...)Składniki: pierś z kurczaka (200g) cebula 3 ząbki czosnku 3 papryki (czerwona, żółta i zielona) 3 jajka 100ml śmietany 12% 100ml mleka łyżka oleju rzepakowego sól, pieprz, papryka ostra, suszona kolendra Sposób przygotowania: Na oleju podsmaż posiekaną w kostkę cebulkę. Kiedy lekko się zeszkli dodaj posiekany czosnek. Pokrój kurczaka oraz paprykę w kostkę wrzuć na patelnię i podsmaż. Dodaj wszystkie

wysmienity
Naleśniki z serkiem ziołowym 132

   Naszła mnie ochota na naleśniki, ale nie na słodko z serem jak zazwyczaj. Dziś proponuję naleśniki z serem ziołowym , odsmażone na masełku ziołowym, mam

Mój Smak
Racuchy (placuszki) z jabłkami bez drożdży 515

jabłkami, pulchniutkie, bez dodatku drożdży, szybkie do zrobienia. Najlepsze posypane cukrem pudrem, polane dżemem lub czekoladą choć nie wiem czy bardziej je lubię bez dodatków. :) Składniki: mąka 2 szklanki mleko 1 szklanka jajka 3 szt. cukier 4 łyżki cukier waniliowy 2 łyżeczki proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka jabłka 3 duże sztuki szczypta soli Żółtka oddzielam od białek(...)Żółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na aż uzyskam jasną, puszystą masę.  Dodaję mleko i miksuję.  Dodaję mąkę, proszek do pieczenia i znów miksuję aż ciasto będzie gładkie.  Jabłka obieram, ścieram na tarce z dużymi oczkami, dodaję do masy. Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli następnie dodaję do masy i delikatnie mieszam szpatułką

Kuchnia Viki
Nowy cykl: Uczta mola książkowego, a w nim Muffinki z bakaliami i "Jeden dzień" Davida Nichollsa 137

szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżka proszku do pieczenia  0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 0,5 łyżeczki soli 2 jajka 1 mały jogurt naturalny 0,5 szklanki oleju ewentualnie trochę mleka, jeśli ciasto będzie bardzo gęste ok. 200 g bakalii (u mnie: orzechy włoskie, pestki dyni, migdały, suszona żurawina, rodzynki)   W dużej misce wymieszać wszystkie

Simply Food
Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone z orzeszkami ziemnymi 302

pudru     Przygotowanie: Jajka w temperaturze pokojowej ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Dolewamy olej i miksujemy. Suche składniki mieszamy w oddzielnej misce i razem przesypujemy do mokrych składników. Miksujemy około 3 minut. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Orzechy rozgniatamy i razem z marchewką wsypujemy do ciasta. Mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem formy(...)średnicy ok. 23 cm. Pieczemy bez termo obiegu przez ok. 50 minut w 180 stopniach. Kiedy ciasto przestygnie serek mascarpone ubijamy około minutę z cukrem pudrem (jedynie do połączenia się składników. Przekrajamy ciasto jak tort i przekładamy serkiem. W kubku mieszamy łyżeczką sok z cytryny oraz cukier puder. Tak powstałym lukrem polewamy ciasto. Smacznego

ChilliJemy
Cytrynowy sernik z sosem wiśniowym i herbatnikami 152

Rewelacyjny słodko – kwaśny sernik o cytrynowym smaku. Pieczony w kąpieli wodnej bez spodu jest niezwykle delikatny i aksamitny. Aby przełamać smak cytryny wierzch oblany jest

VioletoweKucharzenie
Leniwe szybkie, wrzucane bezpośrednio do wrządku 138

Favorite Czasami brak czasu, warto wtedy zrobić właśnie takie pierogi. Nie trzeba formować ciasta, wrzucamy ciasto łyżką bezpośrednio do garnka. Nie ma bałaganu, a to super

Kuchnia Pokoleń
Migdałowe muffinki z truskawkami 145

miski wlewamy składniki płynne: olej, jogurt, olejek migdałowy i wbijamy jajka. Całość mieszamy widelcem, aby składniki się połączyły: krótko, ale energicznie- około 20 sekund. Do tak przygotowanych składników płynnych przesypujemy składniki sypkie, zmieszane z truskawkami. Całość ponownie mieszamy widelcem. Krótko, tylko do połączenia się składników (około 20 sekund). Tak przygotowane ciasto przekładamy do papilotek i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Muffinki pieczemy(...)około 35 minut w temperaturze 175 stopni (grzanie: góra + dół, bez termoobiegu). Przed wyjęciem z piekarnika patyczkiem sprawdzamy, czy babeczki są upieczone. Patyczek powinien być suchy. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji Ciasto na niedzielę , organizowanej na fb. Przepis dołączam również do akcji kulinarnych

Smak mojego domu
Cytrynowe ciasto z kokosem i migdałami BEZ MĄKI! 185

wiem kiedy minęła godzina! Wspaniałe uczucie, nie wiedziałam, że praca z grupą to taka przyjemność.  Dzisiaj coś słodkiego dla miłośników słodyczy bez dodatku mąki. Wyśmienite, delikatne, wilgotne i rozpływające się w ustach ciasto, przepełnione aromatem cytryny, kokosa i migdałów. Połączenie smaków wprost idealne, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku! Wychodzi ok. 12-14 kawałków. 100g = 308kcal, jeden kawałek(...)kcal. Składniki: - 250g ricotty (o temperaturze pokojowej) - 100g migdałów - 100g wiórków kokosowych - 80-100g masła (o temperaturze pokojowej) - 4 jajka (o temperaturze pokojowej, osobno białka i żółtka) - 3 łyżki ksylitolu - skórka z 3 cytryn (sparzonych wrzątkiem) - laska wanilii - 2 szczypty soli *opcjonalnie: płatki migdałów, chipsy z kokosa, roztopiona gorzka czekolada W misie blendera mielimy całe migdały wraz z wiórkami

Be Fit Be Strong
Babka piaskowa – najprostsza 242

Najprostsze i najczęściej pieczone przeze mnie w podstawówce ciasto. W czasach mojego dzieciństwa na każdą niedzielę musiało być coś słodkiego. Babka jest prosta i można ją

Niebieski kubek z kawa
Gofry bez proszku do pieczenia 394

Przepis Składniki: 200 g miękkiego masła 150 g cukru 4 jajka 250 g gęstej śmietany 300 g mąki 100 g mączki ziemniaczanej Przygotowanie: Na początek ucieramy masło z cukrem, dodajemy całe jajka i ubijamy mikserem. Oczywiście nie ubijemy ich tak jak samych białek, ale miksujemy na szybkich obrotach, aż ciasto się lekko spieni. Dodajemy śmietanę i miksujemy dalej. Na koniec

KasiaiKrzysiu.pl
Pychotka czyli ciasto z malinami i masą waniliową 92

Wybrany przez was na facebooku przepis na ciasto. Nie bójcie się, ono tylko wygląda na skomplikowane. Jego przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale wszystkie warstwy można upiec

Polska Zupa
Curd bananowo-cytrynowy 157

mojprzepisna.pl | Curd bananowo-cytrynowy Coś wspaniałego! Jestem tym kremem oczarowana. Krem idealny, mocno cytrynowy, kremowy, aksamitny, smakuje jak z cytrynowy krem karpatkowy z dużą ilością masła

moj przepis na
Ciasto cytrynowo - cukiniowe 158

Weekend bez ciasta? Nie ma u mnie takiej opcji! Nawet jak już jestem na tzw. "ostatnich nogach" :)) Może to być coś prostego i szybkiego, byle było słodkie:)) Dziś mam dla Was przepis na bardzo aromatyczne ciasto z nietypowym dodatkiem, jakim jest cukinia. Ciasto jest wilgotne i takie właśnie ma być! foremka 11x26 cm   Składniki:    2 szklanki(...)mąki pszennej,  1 i 1/3 szklanki cukru,  2 jajka,  1/2 szklanki oleju,  1/2 szklanki maślanki,  cytryna,  1 szklanka startej cukinii,  szczypta soli,  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Wykonanie: Jajka ubić trzepaczką z olejem. Dodać maślankę, cukier, skórkę startą z całej cytryny oraz sok wyciśnięty z połowy cytryny. Wymieszać. Dodać cukinię startą

Z miłości do słodkości
Roladki wieprzowe z kluskami śląskimi 187

mielimy w maszynce do mięsa. Z całości ziemniaków odbieramy 1/4 wsypując w to miejsce mąkę pszenną oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Dodajemy pozostałe ziemniaki oraz jajko. Masę mieszamy i zagniatamy podsypując delikatnie mąką, tak by ciasto nie kleiło się do rąk. Wstawiamy wodę, lekko posoloną, by ugotować nasze kluseczki. Ciasto dzielimy na ok 3 części. Każdą formujemy w długi wałek

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto francuskie – przepis podstawowy 97

Nie trzeba chyba nikogo przekonywać, że wszystko, co robimy sami, jest lepsze od kupowanych produktów przetworzonych. Dotyczy to także ciasta francuskiego, choć jego wykonanie jest pracochłonne

Pociąg Do Kuchni
Czas na rabarbar 108

roku na pierwszy ogień poszło ciasto. Skoro pogoda nas nie rozpieszcza w ten majowy weekend, rozpieśćmy się sami. Zapraszam na kawę i ciasto! RAB ARBAROWY PLA CEK (przepis zaczerpnięty ze strony BBC ) Kruszonka 100g różnych orzechów (u nas po równo włoskich, pekanów i niesolonych ziemnych) 100g cukru 1 łyżeczka cynamonu 15g masła Ciasto 1 jajko 250g brązowego cukru 85g masła

les mirabelles
Czekoladowe placuszki owsiane z masłem orzechowym, twarożkiem i bananem 145

niezbędne minerały. Spróbujmy więc połączyć zdrowie i przyjemność w tych malutkich placuszkach. Zainteresowani?      W tabelce wartości odżywcze placuszków bez dodatków i miodu. Składniki : 3 łyżki mąki owsianej (lub zmielonych na mąkę płatków owsianych) 1 jajko 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ciemnego kakao 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) Dodatkowo(...)masło orzechowe, banan, twarożek Rozgrzewamy patelnię. Zmielone płatki i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.  Gotowe

Chocolate Muffin Blog
Faworki bez jajek 192

świecie, brak czasu każe nam często rezygnować z własnoręcznie przygotowanych łakoci. Oto alternatywa, wieczorem zagniatasz, a po powrocie np. z pracy wałkujesz i smażysz. Pewnie zastanawiacie się, czy bez jajek mogą być dobre faworki? Nie spróbujesz nie odczujesz, jak to się mówi - to do dzieła, zadziwicie samych siebie. Proponuję od razu robić z podwójnej porcji składników. z miodem(...)mąki 1 łyżka masła 1 łyżka spirytusu lub octu kwaśna śmietana olej do smażenia cukier puder miód (opcjonalnie) Masło z mąką posiekać nożem, dodać spirytus i tyle śmietany, aby ciasto miało ścisłość ciasta na makaron (dość zwięzłe, nie kruszące się). Włożyć ciasto do garnka lub miski i dokładnie je docisnąć do dna, po czym przykryć i wstawić na całą

Kuchcik gotuje
Czekoladowe muffiny z wiśniami 142

szklanki cukru 125 g masła, roztopionego i wystudzonego 2/3 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego   2 jajka, Sposób wykonania W jednym naczyniu zmieszać ze sobą składniki suche i drugim płynne, a następnie płynne wlać do składników suchych i wymieszać wszystko łyżką.  Napełniać ciastem (2/3 wysokości ) foremki do muffinek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni

Na słodko lub wytrawnie
Waniliowy miodownik, czyli kruche miodowe ciasto przekładane waniliowym kremem budyniowym 253

cztery miodowe placki i przełożyłam je kremem. Biszkopt opuściłam. Ciasto wyszło pysznie, wygląda też rewelacyjnie. Nie jest trudne, ani specjalnie pracochłonne. Można je upiec z większej ilości warstw, a wtedy otrzymamy ciekawy torcik :)Ciasto:3 szklanki mąki pszennej,1/2 szklanki cukru,2 łyżki płynnego miodu,1 łyżka sody,1 jajko,120 g miękkiego masła,150 ml kwaśnej śmietany.Wszystkie składniki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Piernikowy sernik z rosą 214

soliMasa serowa:- 750 g sera do serników - 3 całe jajka + 4 żółtka- 3/4 szklanki cukru- 1/2 szklanki oleju- 1 i 1/2 szklanki mleka- 1 i 1/2 budyniu śmietankowego- 1/2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej- 400g nadziewanych pierniczków  w czekoladzie (ja użyłam 2 opakowania pierniczków Marco z Biedronki) Beza:- 4 białka- 1/2 szklanki cukruRozgrzewamy piekarnik do 180st. Blaszkę (moja(...)miała wymiary 20cm x 36cm) smarujemy tłuszczem. Składniki na spód zagniatamy. Wylepiamy ciastem dno blaszki i wstawiamy do piekarnika na ok 20 min.W wysokim naczyniu umieszczamy wszystkie składniki masy serowej i miksujemy ją ok 5 min na gładką masę. Masa będzie rzadka ale to nie przeszkadza. Wylewamy ją na podpieczony spód. Na wierzchu układamy pierniki. Próbowałam je wciskać w masę

happycreatiff.blogspot.com