baba muffinkowa z marmoladą śliwkową bez jajek... 230Składniki: 1/2 szklanki olej, 1 szklanka mleko, 1/2 szklanki cukier, 200 gram marmolada śliwkowa, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia, 1 łyżeczka soda
W Mojej Kuchni Lubię
FIT chlebek jaglano-dyniowy bez białej mąki i cukru 203wyszło z takiej mieszanki. ;) A wyszło coś naprawdę dobrego! Od razu uprzedzam, że nie jest to typowy chlebek. Ciasto od razu po upieczeniu musi swoje odczekać, bo jest bardzo wilgotne i mokre. Później staje się zwarte i można je rozkrajać bez większego problemu... no może tylko troszkę się kruszy. Ale to chyba nic jeśli weźmiemy pod uwagę składniki...?;) Zapraszam(...)trzech łyżek oleju rzepakowego. Piekarnik ustawić na 180 stopni C. Jajka utrzeć z dodatkiem odrobiny soli, stopniowo dodając zmiksowaną kaszę. Następnie dodawać kolejno : 1,5 szklanki pur é e z dyni, miód, rodzynki i przyprawy. Keksówkę lekko natłuścić i oprószyć mielonym siemieniem lnianym lub bezglutenową mąką. Następnie wyłożyć ciasto i posypać pestkami dyni. Piec przez ok. 45-60 minut. Przed
Kuchnia Ellie
Sernik mocno czekoladowy (bez glutenu i cukru) 224Intensywnie czekoladowy sernik bez glutenu i dodatku cukru. Pyszny, ciemny, rozpływający się w ustach. Cztery tabliczki czekolady dają mnóstwo słodyczy, więc dodatkowe dosładzanie nie jest
Mienta blog
Rogaliki z nadzieniem orzechowo-miodowym 168orzechów włoskich 10 dag płynnego miodu prawdziwego ½ łyżeczki cynamonu Dodatkowo : 1 jajko Orzechowy krokant Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami oraz cukrem i szczyptą soli, z laski wanilii wydrążyć nasionka i wymieszać z ciepłym mlekiem, po czym wlać do mąki i wyrabiać ciasto-dość krótko, tylko do połączenia, wlać lekko ciepłe rozpuszczone masło (2 łyżki) i zagnieść(...)znów prostokąt, bez mąki do podsypywania. Po tej czynności ciasto wędruje znów do lodówki na około 45 minut, proces wałkowania i składania powtarzamy tak co najmniej 3 krotnie. Po ostatnim wałkowaniu ciasto przykrywamy folią i wkładamy na 4 godziny do lodówki. Nadzienie: Orzechy włoskie mielimy, wsypujemy do miseczki, mieszamy z cynamonem oraz miodem na papkę. Ciasto wyjmujemy
Wanilia i Kardamon
Pączki pomarańczowo-rumowe z serka homogenizowanego – najszybsze 262konsystencję bardzo gęstego greckiego jogurtu i powoli spływać z łyżki – jeżeli Wasze ciasto wyszło tak gęste jak gęsta śmietana – dodajcie jeszcze trochę mąki. Wszystko zależy od wielkości jajek. Pączki z gęstszego ciasta ładniej ‘puchną’ i są bardziej okrągłe. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej rzepakowy do smażenia – potrzeba nam go dużo, pączki muszą pływać, a w czasie smażenia(...)możecie sprawdzić temperaturę oleju wrzucając do niego odrobinę ciasta albo kawałek surowego ziemniaka – powinien zacząć od razu skwierczeć i w ciągu 40 sekund do minuty zrobić się rumiany. Do nakładania ciasta szykujemy sobie dwie łyżki, moczymy je w gorącym tłuszczu żeby ciasto nie przylepiało się do nich i nakładamy porcje ciasta na gorący tłuszcz. Smażymy z każdej strony do zezłocenia
Karo in the Kitchen
Pączki serowe w 5 minut 323Pączki serowe w 5 minut Prosty przepis na pączki bez drożdży. Pączki serowe w 5 minut to prosty przepis na pączki bez drożdży. Nie znam nikogo, kto nie lubi pączków, ale nie wszyscy mają czas i ochotę na pieczenie takich smakołyków jak tradycyjne pączki drożdżowe z marmoladą czy pączki na zakwasie pszennym . Te łatwe pączki(...)sernikowego. Żeby przygotować pączki z twarogu potrzebna Ci będzie mąka, ser, jajka, proszek do pieczenia, trochę cukru pudru i 5 minut pracy. Bardzo proste pączki z mąki, twarogu i jajek do zrobienia w 5 minut. Pączki serowe w 5 minut 250 g twarogu "z wiaderka" 3 małe jajka 280 g mąki pszennej tortowej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka
Cztery Fajery
BABKA MIGDAŁOWA NA OLEJU I MĄCE ORKISZOWEJ 332Dla mojej Córci , która uwielbia wszystko co z orzechami oraz migdałami zmodyfikowałam troszkę babkę na oleju i wyszła bardzo smaczna i baaardzo migdałowa
Smaczne Zdrowe
Szpinakowe placuszki z karmelizowanymi gruszkami 359wody. Przełożyć do kielicha blendera, wlać mleko, jajka, dodać masło i cukier. Wszystko razem miksować, aż masa stanie się w miarę jednolita. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i również zmiksować. Masa powinna mieć konsystencję tak jak przy tradycyjnych pancakes, czyli trochę gęstsza niż na tradycyjne naleśniki. Wylewać porcję ciasta na rozgrzaną suchą patelnię i smażyć z dwóch stron. Placuszki(...)smarować kremem gruszkowym, nakładając jeden na drugim i wykładając kawałki karmelizowanych gruszek. Placuszki można też jeść pojedynczo smarując kremem. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Dania z patelni , Dla dzieci , Na specjalne okazje , Naleśniki, gofry, placuszki Tagged: gruszki , szpinak , twaróg
https:KKuchniaMniam
Ciasto z bananem i marchewką „Morning Glory” 330Szybkie w przygotowaniu, smaczne ciasto z bananem i marchewką. Bardzo sycące, z mąką razową oraz bakaliami. Dodałam rodzynki, orzechy i wiórki kokosowe. Ładnie pachnie i apetycznie wygląda, nie jest za słodkie. Będzie świetnym dodatkiem do śniadania, na piknik oraz na rower:). Proste do zrobienia i z kategorii „ bez miksera ”. Bardzo polecam… (przepis ze strony Canadian Living). Składniki(...)szklanki naturalnego jogurtu 1/3 szklanki oleju 1 jajko 1/3 szklanki rodzynek 1/3 szklanki poszatkowanych orzechów (dowolnych) 1/3 szklanki wiórków kokosowych 1. Banana rozgnieść widelcem. Dodać do niego sodę, wymieszać i odstawić na 5 minut. 2. Wymieszać razem obie mąki, proszek do pieczenia, przyprawy, sól. 3. W kolejnej misce wymieszać razem jajko, jogurt, osączoną marchewkę (najlepiej zrobić to w dłoniach
Mała Cukierenka
Torcik rabarbarowo-śmietankowy z migdałową kruszonką 203kruszonka na samym wierzchu. Obłęd. Nie będę się zbyt długo rozwodzić nad tym ciastem. Mam nadzieję, że nie tylko smakowo ale i wizualnie skusiłam Was na to ciacho. Oryginalny przepis pochodzi z tej strony ( klik ), jednak wprowadziłam kilka zmian. Tortownica 26 cm Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżki mąki 1 łyżka mąki(...)Żółtka oddzielić od białek. Biała ubić na sztywno. Porcjami wsypywać cukier i ubijać, aż powstanie gładka i lśniąca beza. Wówczas dodać żółtka. Na samym końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie ze sobą wymieszać. Gotowe ciasto przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarnik nagrzanym do 180 stopni przez
My simple kitchen
Perfekcyjna beza - To się musi udać! 347Czysta rozkosz dla podniebienia! Ubite białka nadają pulchności również tradycyjnym ciastom, warto więc poznać tajemnice ich właściwego przygotowywania. Jedyne co potrzeba to nauczenie się dosłownie paru żelaznych zasad. Naprawdę! Beza wyjdzie wtedy zawsze. Śnieżnobiała, krucha. Nie ma innej możliwości. Oto kilka moich sprawdzonych porad. 1. Podstawy. Podstawą udanej bezy jest bardzo precyzyjne oddzielenie białka od żółtka. Nawet odrobina żółtka(...)natychmiast i w efekcie nie wiemy na jakim etapie ubicia jest nasza beza. Łatwo wtedy o pomyłkę a niedostatecznie ubite białka po prostu opadną i beza nie wyjdzie. Można użyć również cukru trzcinowego – beza zyska wtedy orzechowy kolor i intrygujący karmelowy smak. Ubite białka do ciasta tradycyjnego dodajemy na końcu, bardzo delikatnie dodając je do masy by powstałe
maniapieczenia
ORANGE CURD 141Przepis na orange curd , czyli pomarańczowy krem do kremów, lodów, owoców i deserów. Do wszelkiego rodzaju pieczywa, naleśników i chałki. Babeczek i tart, biszkoptów i pierników, ciast, ciasteczek i bez. Jak zrobić taki pomarańczowy krem orange curd pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative , a będziesz na bieżąco z nowymi filmami(...)newslettera, to raz w tygodniu wyślę Ci nowy przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ORANGE CURD - krem pomarańczowy SKŁADNIKI: sok z pomarańczy (100 ml.) sok z cytryny (30 ml.) 2 jajka ( rozmiaru L) 3 żółtka (rozmiaru L) skórka otarta z 2 duzych pomarańczy cukier (100 g) masło (150 g) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: Do rondelka wlewamy 1 szkl. wody i zagotowujemy
RITA food channel
Kolorowe Mini Bezy 278ozdabiania tortów, babeczek, ciast. Możemy z nich również przygotować deser. Lubię mieć je pod ręką w różnych kolorach, kształtach, bo to szybka, łatwa dekoracja, a na gościach robi wrażenie. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kolorowe Mini Bezy Składniki: 150g białka (białko(...)około z 4 jajek) 260g drobnego cukru do wypieków Dodatkowo: barwniki spożywcze brokat jadalny 1. Do czystej suchej miski przełożyć białka i dodać cukier, ubijać mikserem, aż cukier się rozpuści. Potrwa to około 12-15 minut ( patrz FILM ). 2. Gotową bezę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką (użyłam końcówek Wilton 1M, 2A, 1A, 1E, 2D) i wyciskać bezy na blachę
Mała Cukierenka
Najłatwiejsze ciasto z truskawkami 193łyżeczka proszku do pieczenia 300 g truskawek Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka i mieszamy z cukrem za pomocą trzepaczki lub miksera. Kolejno dodajemy olej. Wlewamy partiami cały czas mieszając. Na koniec dodaje partiami mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Cały czas mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika(...)temperatury 180 stopni. Pieczemy 30-35 minut do tzw. suchego patyczka ( bez termoobiegu). Przestudzone możemy dodatkowo posypać cukrem pudrem. Smacznego ! Zapraszam na film z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału
Kulinarne przygody
Karleksmums - szwedzkie ciasto miłości czyli poWeekendowe Łakocie odc.159 259misy miksera wbijamy jajka, wsypujemy cukier i ubijamy do połączenia się składników i otrzymania jaśniejszej piany. Dodajemy mleko i masło, miksujemy. Do misy miksera przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól. Mieszamy rózgą kuchenną do połączenia się składników. Smarujemy masłem blaszkę o wymiarach 23 x 33 cm i wykładamy ją papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy(...)temperaturze 175 st.C bez termoobiegu przez około 15 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wymujemy i studzimy. polewa czekoladowa: 140 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki zaparzonej, mocnej kawy 110 g gorzkiej czekolady, posiekanej 30 g masła do posypania: 1 szklanka wiórków kokosowych W rondelku podgrzewamy prawie do wrzenia śmietanę kremówkę i kawę, i natychmiast zdjejmujemy z palnika. Dorzucamy
Dzieje kuchennej Wiewióry