minut ,potem włożyć do woreczka , następnie zdjąć skórkę i pokroić na mniejsze kawałki pasta z pieczonego kalafiora ,można upiec kalafior równocześnie z papryką. Tuńczyk bez zalewy ,2 puszki małe. 2 jajka ugotowane na miękko Ciasto rozkładamy na papierze i smarujemy pastą z kalafiora , na niej kładziemy tuńczyka ,kawałki papryki i kawałki jajka . Wszystko przykrywamy drugim płatem ciasta ,kroimy
Ladylaura.potrzeba w rozdrabniaczu rozdrobnić dokładnie dynię aby były 3 szklanki miazgi, włożyć do woreczka i zamrozić, tak przygotowane dynię używam do ciast po odmrożeniu na sitku, można użyć dyni świeżej bez mrożenia mikserem utrzeć jajka, cukier na kogel-mogel, wlać mleko, olej i zmiksować wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i utrzeć na jednolitą masę wsypać odmrożoną(...)można delikatnie nasączyć np. herbatą z cytryną zimną śmietanę ubić z galaretką agrestową i posmarować śmietaną blat ciasta, nakryć drugim, też można go nasączyć, posmarować całe ciasto śmietaną, schować do lodówki galaretkę wiśniową rozmieszać w 250 ml gorącej wody, dodać mrożone wiśnie bez pestek i do stężenia, galaretkę posiekać i dać na wierzch ciasta na śmietanę, posypać posypką czerwoną
W Mojej Kuchni LubięTe ciasto powstało pod wpływem emocji 😃 Miałam zły dzień, a chciało mi się coś słodkiego.😈 Zrobiłam sobie zakupy, zaczęłam przygotowywać podstawowego murzynka, na koniec dodając trochę
Zdrowie i pysznie na talerzuwypróbowałam każdą z tych opcji, ale najszybsza i najmniej pracochłonna jest metoda z malakserem , którą zastosowałam i tym czasem. Praktycznie tylko wrzucamy ciasto, potem dorzucamy po jednym jajku i w kilka minut wychodzi piękna masa, bez grudek. Jeśli ucieramy ręcznym mikserem to trzeba zwrócić uwagę żeby go nie przegrzać. (Coś o tym wiem, bo już kilka mikserów(...)swoim sumieniu;) Więc robimy tak: do wysokiego naczynia przekładamy ciasto, lekko rozdrobnione łyżką. Dorzucamy około dwa jajka, miksujemy najpierw za pomocą świderkowatych końcówek. Potem gdy jajka połączą się z masą, dodajemy kolejne jajko i za chwile jeszcze następne. Po dodaniu wszystkich jajek, gdy masa jest już rzadsza, możemy zmienić końcówki miksera na śmigiełka, które zlikwidują grudki z ciasta. Pewnie zastanawiacie
Smakowy RajCzekolada, migdały i limonka - tak można w skrócie scharakteryzować ten przepyszny deser. Ciasto jest bez mąki, którą zastępują mielone migdały, za to z konkretną ilością jajek i oczywiście gorzką czekoladą z wspaniale kontrastującym limonkowym posmakiem. Przepis niezastąpionej przy ciastach czekoladowych Nigelli Lawson
Milion SmakówTym razem będzie pyszny przepis na sernik z ciasteczkami Oreo. Przygotowując ten deser wzorowaliśmy się na przepisie Sylwii Ładygi ("Ostra na Słodko") - uczestniczki 5 edycji programu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kwaśna wychodzi) 1 pomarańcza 3/4 szklanki cukru 3 jajka 2 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 120g masła na bezę włoską: 2 białka 150g cukru około 1/4 szklanki wody Do mąki dodać jajko, cukier i posiekane zimne masło. Zacząć wyrabiać ciasto, a kiedy zacznie przypominać kruszonkę dodać wodę. Szybko wyrobić ciasto, owinąć folią i spłaszczyć. Schłodzić w lodówce przez(...)zrumienienia, około 16-20 minut. Jeśli na środku powstanie bąbel, otworzyć piekarnik, przekłuć i piec dalej. Wystudzić.Kiedy ciasto stygnie, przygotować krem. Cytrusy wyparzyć a następnie porządnie wytrzeć. Z cytryn zetrzeć skórkę, wycisnąć sok (również z pomarańczy). Dodać żółtka, jajka, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać wszystko rózgą. Przelać do garnuszka i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, cały czas mieszając
Pudełko rozmaitościSzybko i smacznie. 2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl. cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki kakao 1 jajko 0,5
Moje domowe kucharzenieBezglutenowa, niskowęglowodanowa tarta z owocami i masą jogurtową. Różowa, kobieca, niezwykle urocza i smaczna. Bez pieczenia, bez cukru i laktozy. Smaczna, lekka i zdrowa. Składniki: Ciasto: 100g mąki kokosowej 30g mąki ryżowej 2 jajka 80 ml oleju rzepakowego 2 łyżki stewii w proszku 1 łyżka kakao Masa: 2 łyżeczki żelatyny 400g jogurtu bez lakozy
CzarnawisienkaSzybkie i proste kawowe ciacho bez mleka i bez jajek! Przepis: / na blaszkę ok. 20cm - 1,5 kubka mąki tortowej - 3/4 kubka cukru - 1 łyżka cukru wanilinowego - szczypta soli - 3 łyżki kawy sypanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 kubka oleju - 1 łyżka octu winnego (ale może być też balsamiczny lub jabłkowy) - 1 kubek zimnej przegotowanej(...)Gellwe) - zmielone migdały (posypka na polewę, dowolna) - masło (do nasmarowania blaszki) Wszystkie suche składniki zmieszać, dodać składniki płynne, wymieszać łyżką do ich połączenia. Blaszkę wysmarować masełkiem, wlać masę na ciasto. Piec w 180C, przez ok. 40 minut, badać patyczkiem czy gotowe/suche. Po upieczeniu ostudzić, rozprowadzić polewę i posypać zmielonymi migdałami
upichconalubi piec, więc napisałam to najprościej jak umiałam. Ciasto jest tak delikatne, że rozpływa się w ustach. Polecam :-) Przepis pochodzi z tej strony. Ciasto drożdżowe bez wyrabiania Składniki: 100 g drożdży świeżych 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 4 ½ szklanki mąki 1 szklanka letniego mleka 1 cukier waniliowy (16 g) – całe opakowanie dodatkowo owoce (dałam(...)jabłka) Wykonanie: 1. Przygotowujemy głębokie naczynie 2. Podgrzewamy lekko mleko 3. na dno naczynia wlewamy ciepłe mleko 4 Drożdże kruszymy 5 Sypiemy na mleko pokruszone drożdże 6. Dodajemy całe jajka 7 Dodajemy cukier i cukier waniliowy 8 Dodajemy olej. 9. Wszystko energicznie mieszamy łyżką, żeby się składniki wymieszały 10. Sypiemy mąkę i już nie wolno nam tego dotknąć NIE MIESZAMY
Na słodko lub wytrawnieświeci pustką. Ciasta w lodówce brak, jajka zostały tylko cztery, a sklepy już pozamykane. Na stole leży kilogram rabarbaru kupiony wczoraj. Przypomniało mi się, że dostałam spożywczą paczkę od Delecty – w środku była beza w proszku. Beza i rabarbar to jeden z duetów idealnych – no to pora zakasać rękawy! Beza nie jest ciastem które sprawia mi jakiekolwiek problemy – zawsze robię(...)ciasta w typie Pavlovej trzeba zjeść w przeciągu maksymalnie dwóch dni. Z każdym kolejnym dniem blaty bezowe miękną, robią się mniej chrupkie, śmietana podchodzi wodą a owoce zaczynają wyglądać mniej świeżo. Ale mnie do szybkiego zjedzenia bezy z takimi dodatkami nie trzeba dwa razy namawiać! SKŁADNIKI 1 opakowanie bezy w proszku albo beza naszykowana z 5 białek jajek
Karo in the Kitchenkwaskowatą rabarbarową masą połączoną z orzeźwiającym pomarańczowym sokiem a uwieńczeniem jest słodziutka beza. I jak jej nie lubić? Tarta z rabarbarem i bezą – składniki:700 g rabarbaru250 g drobnego cukrustarta skórka i sok z 3 pomarańczy3 jajka – żółtka i białka oddzielnie5 łyżeczek mąki ziemniaczanejSpód:200 g mąki pszennej25 g mielonych migdałów (lub orzechów)115 g masła2 łyżeczki cukru1(...)palcami (lub posiekać), aż powstaną drobne okruszki. Dodać cukier i jajko zmieszane z wodą. Zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć ciasto w folię i zostawić w lodówce na 30 minut. 2. Ciasto rozwałkować na lekko oprószonym mąką blacie lub pomiędzy dwoma kawałkami folii aż będzie miało średnicę około 25 cm. Ciastem wyłożyć formę do tarty (forma o średnicy 23 cm) spód
UgotujmyTo.plefektowny i pyszny wypiek. Polecamy na deser dla całej rodziny. Tarta z czerwonymi porzeczkami i bezą SKŁADNIKI : ciasto na tartę: 1 szklanka + 4 łyżki maki pszennej 4 łyżki cukru pudru 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka masło i bułka tarta do smarowania formy beza: 3 białaka 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodajemy masło i siekamy lub miksujemy, dodajemy jajka i zagniatamy jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki na godzinę. Formę do tarty natłuszczamy masłem i obsypujemy bułką tartą, wykłądamy ciastem. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Przygotowujemy bezę: biała ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier puder i miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki