Były już ptysie, czas na eklerki. Aby urozmaicić zrobiłam je z kremem waniliowym (ale może być również bita śmietana, lub krem czekoladowy). Nowy post Eklerki z kremem waniliowym pojawił się w Wypieki i Rumieńce
Wypieki i RumieńceZostaw ciasto w lekko otwartym piekarniku aż do wystudzenia. Krój na blaty dopiero po przestudzeniu. Co do kremów: Pierwszy to prażynka Callebout wymieszana z czekoladą mleczną, druga to bita śmietana. Pod masę cukrową położyłam klasyczny maślany krem. Przed podaniem tort zawsze najlepiej schłodzić. Pamiętajcie tylko, że śmietana 30-36% musi być bardzo dobrze schłodzona do ubijania. Pamiętajcie tez, żeby
Wielki apetytBiszkopt: 8 jajek 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia masło i bułka tarta do wysmarowania i posypania formy Masa truskawkowa i bita śmietana do dekoracji: ok. 0,8 kg truskawek 1 litr śmietany 36% 4 opakowania usztywniacza typu Śmietan-fix (1 opakowanie = 9 g) 3 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki gorącej wody
Bulliotruskawkową rozpustę. Składniki: spód: paczka herbatników 150 g masła masa: 1 l mleka 1 szklanka cukru kostka masła 2 szklanki kaszy mannej dodatkowo: galaretka truskawkowa 400 g truskawek bita śmietana do dekoracji Wykonanie: Herbatniki kruszymy dokładnie. Galaretkę zalewamy wrzątkiem zgodnie z instrukcją na opakowaniu i zostawiamy do ostygnięcia. Masło rozpuszczamy i wsypujemy do niej herbatniki. Powstałą gęstą masę
ciastkarnia na kruchym spodziekompletnie niejadalne. Ale kto nie ryzykuje i nie próbuje ten się nie dowie, bezy z miętą wyszły pyszne, o cudownym aromacie mięty, który ubóstwiam, uzupełnieniem takich bez była bita śmietana i arbuz, chociaż same w sobie były dobre, nie mogłam nie wypróbować ich bez przełożenia. Nie są takie straszne do pieczenia Wyszły idealnie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku
dom-agi.plradzić bez niego. Potrzebne nam (na 3 porcje): - 1,25 szklanki wrzątku - 0,75 szklanki mleka - 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej - 3-4 łyżeczki cukru - 3 łyżeczki żelatyny spożywczej *dodatkowo: - bita śmietana Przygotowanie: Kawę zalać wrzątkiem, posłodzić i wymieszać z mlekiem. Dodać żelatynę i mieszać aż do całkowitego jej rozpuszczenia. Następnie przelać ciepłą galaretkę do szklanek i odstawić do ostudzenia. Galaretkę
W poszukiwaniu inspiracjiwyszły pyszne :) Taki deser szybko się przygotowuje , super sprawdza się szczególnie teraz gdy jest ciepło na dworze i szkoda czasu na siedzenie w domu . Z dodatków wystarczy bita śmietana i dowolne owoce lub musy które zapewne macie w swoich zamrażarkach
Sama słodycz i szczypta chiliminute, stirring constantly, then, add in the chicken stock, whisking all the while to avoid lumps, and allow the sauce to simmer very gently and tighten up a bit for a couple of minutes. Whisk in the Dijon mustard, herbes de Provence, and the half and half. Add in the asparagus pieces, and allow those to very gently simmer
karmelowymalinowy wzięłam z tego przepisu. Wyszedł wspaniały. Co prawda nie upiekłam go w kształcie serca, tylko w zwykłej tortownicy i podwoiłam ilość składników. Ciasto nie jest przesłodzone, jest czekoladowe, bita śmietana połączona z malinami dodaje całości lekkiego kwasku. Pycha! Tortownica średnica 23cm. Blaty na ciasto warto upiec dzień wcześniej. Wszystkie skladniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Potrzebujemy: Ciasto
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/górnego brzegu był wolny. Piekarnik 170C pieczemy około 20 minut do tzn.suchego patyczka. Krem: Wszystkie schłodzone składniki wrzucamy do miski i miksujemy aż powstanie bita śmietana. Dekorujemy szprycą i ozdobami. Przechowujemy babeczki w lodówce, o ile się jakieś zachowają ;) Oryginalny przepis jest tutaj Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Biszkopt przełożony kremem budyniowym z bananami. Na wierzchu bita śmietana posypana startą gorzką czekoladą. Biszkopt czekoladowy: 6 jajek 150 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 120 g mąki pszennej 50 g kakao łyżeczka masła (do wysmarowania tortownicy) Masa budyniowa: 1/3 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy (60 g) 5 żółtek 500 ml mleka 100 g masła Na wierzch
BullioPrzedstawiam 3BIT-a w wydaniu bardziej eleganckim, świątecznym nawet można by było powiedzieć. ;) W moje ręce ostatnio wpadła włoska śmietana Bravo, do kupienia TUTAJ . Jest to niezawodna śmietana, dla tych, których choć raz zawiodła standardowa 30%, bądź 36%. Śmietana Bravo nie ma szans na niepowodzenie, nie może się nie udać. Ubija się niezwykle szybko, jest nieco słodka i można nią
MamaOskarkagospodyni domowa, postanawia dodać trochę koloru swemu bezbarwnemu małżeństwu – zgodnie z maksymą „przez żołądek do serca”. Kobieta ma wielką nadzieję, że nowa potrawa, której smak doprowadziła do doskonałości, przyspieszy bicie serca jej wiecznie nieobecnego męża. Specjalna przesyłka z jedzeniem, wysłana do niego do biura, przez pomyłkę trafia w ręce innego mężczyzny. Podejrzewając, że ktoś obcy zjada przygotowane przez nią
królestwo garówniego poszczególnych składników otrzymujemy sos Choron - koncentrat pomidorowy, sos bearneński (berneński) – wino i estragon, sos maltański – sok pomarańczowy sos musztardowy – musztarda sos muślinowy – bita śmietana Szparagi obrać obieraczką do miękkich warzyw i owoców. Końcówkę odłamać a nie odcinać !!! Obrane wkładać do zimnej wody, aby nie ciemniały. Gotować, najlepiej "na stojąco" (chociaż można i na płasko
królestwo garów