pomiędzy czerwoną maliną a jeżyną, ale smaczne i słodkie Składniki: - 2 serki homogenizowane waniliowe - 3 łyżki żelatyny - 300 ml wody gorącej - 3/4 szklanki cukru - 1/2 szklanki mleka - 1 bita śmietana waniliowa - 1 pudełeczko śmietany 36% - 1 pudełko czarnych malin (poj. 1,5l) Najpierw przygotowujemy żelatynę – 3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody, mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia
Kuchenne Wariacjemasła - 1 czekolada mleczna - płatki kukurydziane Składniki na masę - 2 serki homogenizowane waniliowe - 2 jajka - 1/2 szklanki cukru - 300 ml gorącej wody - 2 łyżki żelatyny - 200 ml mleka - bita śmietana waniliowa Dodatkowo: - 1 słoiczek dżemu truskawkowego - 3 tabliczki czekolady do tarcia W pierwszej kolejności rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie, mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie robimy spód
Kuchenne Wariacjeciasto składające się z kilku warstw ale nikt nie powinien mieć problemu aby je złożyć w całość. Co prawda w tej opcji musimy użyć piekarnika (w przeciwieństwie do takiego 3bit-a ) ale ze smaku i poszczególnych elementów będą zadowoleni nie tylko nasi najmłodsi Składniki na biszkopt: - 3 jajka - 3 łyżki cukru - 2 łyżki oleju - 3 łyżki mąki pszennej - 1 łyżka
Kuchenne Wariacjekopiate łyżeczki kawy naturalnej Krem: - 30g czekolady mlecznej - 70g czekolady deserowej - 50ml śmietanki 30% - 50g masła - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Składniki na 10 muffinek. Najpierw bierzemy się za ciasto na babeczki. Zaczynamy od zaparzenia kawy naturalnej w ciut więcej niż połowie szklanki wody. Kiedy przestygnie wsypujemy do miski przesianą mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy
Kuchenne Wariacjełyżeczka kawy rozpuszczalnej (u mnie karmelowa) szklanka zimnego mleka gałka lodów waniliowych opcjonalnie bita śmietana PRZYGOTOWANIE Łyżeczkę kawy wsypujemy do wysokiej szklanki. Zalewamy około 2 łyżkami gorącej wody. Dodajemy szklankę zimnego mleka, lody i bitą śmietanę. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjekaszy manny Składniki: 5 łyżek kaszy manny 1,5 szklanki mleka 5 łyżek syropu malinowego 100 ml konfitury z leśnych malin łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią - wykorzystałam domowy bita śmietana w sprayu – niestety, zapomniałam kupić świeżej kremówki do ubicia pestki granatu do posypania Wykonanie: Szklankę mleka zagotowałam w rondelku, w pozostałym mleku wymieszałam kaszę i wlałam ją na wrzątek
Kuchenne zapiski Edytyszczypta soli 2 jajka budyń o smaku toffi bez cukru odrobina oleju do smażenia Nadzienie: 50 dag twarogu półtłustego 5 łyżek płynnego miodu kilka cząstek pomelo posypka czekoladowa Dodatkowo: bita śmietana – u mnie dyżurna w sprayu Naleśniki toffi z pomelo Żółtka oddzieliłam od białek. Mąkę przesiałam do miski, dodałam szczyptę soli, proszek budyniowy, żółtka i mleko. Całość dokładnie zmiksowałam
Kuchenne zapiski Edytyszklanki letniej wody FARSZ: 2 jabłka cynamon cukier – jeśli jabłka nie są wystarczająco słodkie DODATKOWO: do gotowania pierogów: sól i łyżka oleju do podania: śmietana kwaśna z cukrem albo bita śmietana opcjonalnie wiórki kokosowe do posypania Pierogi z jabłkiem i cynamonem Wykonanie: CIASTO: mąkę przesiałam do miski, dodałam szczyptę soli i wodę, wymieszałam łyżką, a następnie na stolnicy wyrobiłam dłońmi
Kuchenne zapiski EdytyRety, jakie to dobre :) Miękka beza, lemon curd i bita śmietana to połączenie idealne: lekkie i orzeźwiające. Niebo w gębie. A wykonanie banalnie proste, przekonajcie się sami :) Składniki: 7-8 białek 150 g cukru pudru + dodatkowo 2 łyżki do posypania 1 łyżka mąki ziemniaczanej Nadzienie: ok. 150-200 g lemon curd 200 ml zimnej śmietanki kremówki
Domowa Cookierenka Agimleka lub wody Do miski wsypać kazeinę i wlać mleko/wodę. Ubijać mikserem ok. 2-3 minuty do otrzymania gęsetej, budyniowej konsystencji (lub coś takiego jak bita śmietana :)). Przełożyć do miseczki, podawać z ulubionymi dodatkami. Ja po przygotowaniu włożyłam deser jeszcze na ok. 10 minut do lodówki i schłodzony smakował mi jeszcze bardziej :) Ostatniego dnia pobytu w Warszawie nie tylko
breakfast of dreamsCake. Wygląda cudnie i przypomina o wiośnie, która już przecież niedługo nadejdzie. Ja bardzo lubię takie proste ciasta. Bo wbrew pozorom jest łatwe. Tylko po prostu długotrwałe. Biszkopt i bita śmietana. Czyż może być coś smaczniejszego? :) A przepis na tort dostaniecie jutro. Bądźcie więc czujni i zapraszamy :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej
Marder&Marder Manufacturemnie zazwyczaj bywa. Pyszny mega słodki kajmakowiec na różowym biszkopcie umili romantyczne chwile we dwoje przy kawie ale nie tylko, polecam na różne okazje! Troszkę inna wersja słynnego 3 bita. Składniki CIASTO: 4 duże jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia czerwony barwnik spożywczy w żelu KREM: 1/2 litra mleka 1 budyń śmietankowy
Wanilia i Kardamonłyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny Poncz: 1 szklanka przegotowanej wody 1 łyżka cukru sok z 1/2 cytryny 1 łyżka rumu Dekoracja: polewa czekoladowa wisienki kandyzowane bita śmietana czekoladowe serduszka Sposób przygotowania: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek ubić na sztywną pianę wsypując w trakcie miksowania cukry, ubijać do uzyskania białej lśniącej masy. Dodać żółtka i delikatnie zmiksować. Mąkę pszenną
Wanilia i Kardamonśmietany kremowej 30% 1 puszka liczi 1 łyżka soku z limonki 3/4 szklanki cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny Dekoracja: wiórki kokosowe białe plasterki świeżej limonki bita śmietana owoce liczi ażurki z deserowej czekolady liście świeżej mięty Sposób przygotowania: Spód: Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Wafelki pokruszyć, tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć folią spożywczą
Wanilia i Kardamongalaretka jagodowa 1 galaretka pomarańczowa 250 ml śmietany kremówki 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub cukier waniliowy 15 dag serka homogenizowanego waniliowego 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki cukru pudru Dekoracja: bita śmietana płatki czekolady rabarbar karmelizowany w cukrze Sposób przygotowania: Galaretkę jagodową rozpuszczamy wg wskazówek na opakowaniu, rozlewamy po równo do trzech pucharków, zostawiamy do całkowitego stężenia. Żelatynę rozpuszczamy
Wanilia i Kardamon