czekolady, min. 70% 200 g mąki pszennej 200 g cukru 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie wiśniowe: 500 g wiśni (świeżych lub w syropie) 200 ml syropu z wiśni 1-2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Bita śmietana: 1 l śmietany kremówki 36% 1 łyżka cukru pudru z wanilią 2-3 łyżki cukru pudru(...)bezę). Pianę z białek delikatnie dodaj do czekoladowej masy. Nie musisz dokładnie jej rozprowadzać. Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Kolejno wsypuj ją partiami do reszty składników, mieszając całość delikatnie łyżką w jedną stronę. Gotową masę przelej do tortownicy pokrytej od spodu papierem do pieczenia. Ciasto na tort szwarcwaldzki piecz w piekarniku nagrzanym
Food Squarebita śmietana ulubione owoce Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Batata obieramy, myjemy, kroimy na niewielkie kawałki i gotujemy na parze. Do blendera wkładamy ugotowanego batata, banany, siemię lniane i mleko kokosowe. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji dosładzając syropem według uznania (mnie smakuje bez syropu, ale Mąż potrzebuje więcej słodyczy ). Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem kokosowym. Wylewamy masę z blendera i wyrównujemy powierzchnię szpatułą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 50-55 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy ciasto na kilka godzin do całkowitego ostudzenia. Ozdabiamy bitą śmietaną – przepis na nią podałam przy okazji tortu naleśnikowego lub owocami albo orzechami – czym
Lamarida.plpuder i sól – tylko do połączenia składników – zajmie to ok. 10-15 sekund. Ciasto powinno być dosyć płynne. Odstawiamy je do odpoczęcia na 20-30 minut. Potem nastawiamy piekarnik na 210-215ºC – wraz z pustą patelnią w środku. Gdy ciasto odpocznie, a piekarnik będzie nagrzany – wyjmujemy patelnię (uwaga, rączka jest gorąca, używajcie rękawicy) i wrzucamy(...)brzegach, a następnie szybko wlewamy ciasto. Od razu wstawiamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy naleśnik, aż brzegi się zbrązowią (ok. 10-12 minut z termoobiegiem lub ok. 15-17 bez termoobiegu – najlepiej obserwować, aby naleśnik się nie spalił). Od razu podajemy z ulubionymi dodatkami. Naleśnik bezpośrednio po wyjęciu z pieca jest mega wyrośnięty – potem w trakcie stygnięcia
Poezja smakukolej na zielony tort. Puszyste biszkopty, bita śmietana i duużo limonki! Spody zdecydowałam się upiec z odrobiną herbaty matcha, ale kolor nie był tak intensywny jak bym sobie życzyła, więc dodałam do nich odrobinę zielonego barwnika spożywczego (jeśli używacie tych w żelu naprawdę wystarczy minimalna ilość nakładana wykałaczką, żeby zafarbować całą porcję ciasta). Chciałam, żeby kolory układały się od najciemniejszego
CiastkozercyWiosna już przyszła i w teorii i w praktyce, więc i na stole nie mogło zabraknąć wiosennych wypieków. Zapragnęłam czegoś zielonego, wesołego i nietuzinkowego. Od dawna
Jedzeniomaniaszklanki mleka 10 łyżeczek jagód bita śmietana truskawkowa posypka Przygotowanie: Do jednej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, 4 łyżeczki kakao (do wypieków, ciemne) oraz cukier. Całość dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy jajko, z mlekiem i olejem rzepakowym. Na koniec do mokrych składników wsypujemy suche i całość dokładnie łączymy (mieszamy). Ciasto wylewamy do formy na babeczki (wyłożonej papilotkami
Słodkie okruszkiagrestu z myślą o tym cieście. My go bardzo lubimy i dlatego dosyć często go robię. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa agrestowa: 750 ml wody z kompotu agrestowego* 2 budynie waniliowe b/c 1-2 łyżki cukru* owoce z kompotu odsączone Bita śmietana: 500 ml kremówki 30% 1/3 szkl
Ala piecze i gotujejagody amerykańskie 1 budyń wiórki czekolady bita śmietana Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z dodatkiem szczypty soli i 0,5 łyżki cukru pudru. Żółtka ubić z dodatkiem pozostałego cukru, dodać mleko i mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dobrze wymieszać i dodać ubite białka. Całość wymieszać łyżką. Patelnie skropić olejem i wylać ciasto. Wyrównać i smażyć na małym ogniu
Kulinarny karnet Christopheratych, którzy uwielbiają słodkości, ale – albo nie potrafią, nie lubią, czy też nie nie mają czasu na pieczenie. Co można zrobić z „prawie gotowych” składników? Błyskawiczne eklerki w czekoladzie. Składniki: - podłużne biszkopty (ilość według potrzeb) - krem lub bita śmietana do przełożenia - 125 g czekolady o zawartości kakao 75% - 125 g czekolady mlecznej - ¾ szklanki słodkiej śmietanki minimum(...)dodatkiem sezonowych owoców, czy też zmieniając czekoladę na białą. Deser bardzo prosty, szybki w przygotowaniu i bez użycia piekarnika. Jeśli chcecie zabłysnąć przed rodziną lub gośćmi – zróbcie błyskawiczne eklerki w czekoladzie. Gorąco polecam i życzę smacznego. Na blogu znajdziecie podobne ciasta i ciasteczka: Biszkopciki z masą kokosową i truskawkami Tiramisu Wydrukuj przepis The post Błyskawiczne eklerki w czekoladzie appeared
mojewypiekiinietylkowersję bezglutenową tego ciasta, a w sumie deseru, bo tak naprawdę do są pieczone jabłka pomiędzy kruszonką. Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm: 250 g mąki owsianej 1 średni banan 100 g zimnego masła czyli oleju kokosowego (ewentualnie innej wegańskiej margaryny) szczypta soli łyżeczka cynamonu łyżeczka kardamonu *łyżeczka imbiru (nie dodawałam, bo ciasto było pieczone z zamiarem poczęstowania Klaudii(...)żeby nie ściemniały. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, i na grubych oczkach tarki zetrzyj 3/4 ciasta równomiernie je rozkładając na dnie. Podpiecz w nagrzanym do 190 C piekarniku przez 15 minut. Na podpieczony spód wyłóż równomiernie jabłka. Zetrzyj resztą ciasta na wierz i posyp płatkami migdałowymi delikatnie mieszając z ciastem. Możesz opcjonalnie posypać łyżką cukru
greenscarf15min Upieczone ciasto zostawiamy do ostygniecia Potem wkladamy do lodowki do nastepnego dnia Ser powinnien wyjsc puszysty Smacznego! PS Sernika odstawienie do lodowki na drugi dzien jest konieczne poniewaz masa na poczatku bedzie leista i dopiero jak sie odstanie to zrobi sie spojona i puszysta Ja podalam ten sernik z bita smietana i sosem toffi
Klaudynkowa kuchniaBeza Pavlova to bardzo popularny tort bezowy, bardzo efektowny z wyglądu. Lekka forma bezy nawiązuje do zwiewności, lekkości rosyjskiej primabaleriny Pavlovej. Beza Pavlova idealnie nadaje się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskromny, bez zbędnych ozdób i szczegółów. Oczywiście numer jeden ma u mnie czekoladowy, a po sukcesie tortu szwarcwaldzkiego każdy ciemny blat piekę z tego właśnie przepisu. Biszkopt jest mocno kakaowy i mokry, a więc nie wymaga nasączania, krem śmietanowy nie jest za słodki, a kwaskowości dodaje dżem żurawinowy. Natomiast beza(...)st.C. Ciasto wylać do 3 małych tortownic wyłożonych papierem do pieczenia. Piec każde po 20 minut. • Sprawdzić patyczkiem, jeśli będzie mokry, to piec jeszcze po 5-10 minut. Krem śmietankowy • Serek mascarpone rozmiksować na gładką masę. • Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. • Połączyć mascarpone ze śmietaną bez
To co kochamktóry swoją kwaskowatością przełamuje słodkość ciasta. Moja wersja też nie jest oryginalna, bo wersja podstawowa (kladdkaka) jest z czekoladą mleczną a nie białą (vit kladdkaka). SKŁADNIKI: * 100 g białej czekolady * 100 g masła * 180 cukru * 120 g mąki pszennej * 2 jajka * ½ łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią * 1 szczypta soli * Dodatki do podania: świeże owoce, bita śmietana, sos żurawinowy, WYKONANIE: Masło
Mohiella