szkl cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 szt żelatyna fix-deserowa Bita śmietana 200 ml kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru Przygotowanie:Mąki przesiać na stolnicę zrobić kopczyk dodać żółtka, zimne masło i posiekać nożem. Dodać cukier puder, cukier waniliowy i zagnieść ciasto. Uformować kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Ciastem wylepić foremki(...)wymieszać. Żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu wlać do masy serowo borówkowej i wymieszać. Masę włożyć do lodówki jak zacznie tężeć napełnić kruche babeczki i pozostawić do stężenia masy. Bita śmietana Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem
Ala piecze i gotujemrożonych ( bez pestek ) 2 łyżki cukru 2 galaretki wiśniowe pół szklanki gorącej wody Bita śmietana: 1 szklanka śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku 1 łyżeczka żelatyny 50 ml gorącej wody Dodatkowo: 4 łyżki wiórek kokosowych mąka pszenna do posypania stolnicy 5 dag mlecznej czekolady 3 łyżki płatków migdałowych Wykonanie: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy(...)wiadereczku, inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy ), całość dokładnie ucieramy. Na koniec białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. 3. Pieczenie: Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy. 4. Masa wiśniowa: Wiśnie przekładamy do garnka, dodajemy cukier
IzabelawkuchniDla tych, którzy nie przepadają za pieczeniem, ale uwielbiają słodkości. Pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach 3-bit. Dodam jeszcze tylko, że przygotowuje
Smaczne Zdrowepokrojone truskawki i pokruszone bezy. Nałożyć po 1 lub 2 gałki lodów, znów bita śmietana, truskawki i bezy. Na wierzchu położyłam całe bezy, bez rozkruszania, a śmietanę wycisnęłam z rękawa cukierniczego. Podawać natychmiast. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Bezy i ciasta bezowe , Dla dzieci , Lody i desery lodowe Tagged: bezy , kremówka , lody , truskawki
https:KKuchniaMniamgofrów: 3 jajka 1/2 szkl. cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 szkl. mleka 1 szkl. wody 3 szkl. mąki 1/2 szkl. oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatki: truskawki, bita śmietana, czekolada gorzka z pomarańczą Sposób przygotowania: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką, jasną masę. Dodajemy mleko, wodę, mąkę, proszek do pieczenia(...)sztywno pianę z białek i mieszamy delikatnie trzepaczką lub łyżką. Nalewką wlewamy do nagrzanej gofrownicy odpowiednią ilość ciasta i pieczemy w zależności od mocy urządzenia od 5 do 8 min. Studzimy na kratce. Podajemy jeszcze lekko ciepłe z dowolnymi dodatkami (owoce, bita śmietana, dżem, czekolada gorzka, nutella, cukier puder
Kolorowy PrzepisownikDzisiejszy tort robiłam na urodziny mojej siostry. Tort szwarcwaldzki to zwykle kilka warstw czekoladowego ciasta przełożonego bitą śmietaną i wiśniami, oczywiście z czekoladową dekoracją :) Ja zdecydowałam się na biszkopt czekoladowy. Żeby krem był bardziej stabilny dodałam do niego serek mascarpone i bitą śmietanę w proszku (ten składnik można śmiało pominąć, ja chciałam mieć pewność, że wszystko będzie na swoim miejscu(...)mąki pszennej 4 (płaskie) łyżki kakao 4 łyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Składniki na krem: 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru 1 bita śmietana w proszku (opcjonalne) +wiśnie ze słoika (lub świeże jeśli jest sezon ;) ) do dekoracji, sok wiśniowy i/lub wiśniówka na poncz, wiórki czekoladowe, ciemna czekolada do rozpuszczenia na polewę (ja użyłam
CiastkozercyPyszny sernik na zimno z musem mango na spodzie z herbatników z dodatkiem kardamonu. Orzeźwiający, aromatyczny i aksamitny. Cudowny! I ma ładny kolor. Jestem pewna, że
Oryginalny smakOstatnio po internecie krąży przepis na ciasto 3 bit z truskawkami. Spodobał mi się pomysł i oczywiście postanowiłam je zrobić. Z małymi zmianami, gdyż moje ciasto nie jest bez pieczenia tylko z biszkoptami. Po resztę szczegółów zapraszam niżej. Powiem tylko że wyszło przepyszne :) SKŁADNIKI: BISZKOPT: 6 jajek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki
Pani na deserPo cieście Snickers znów przyszła pora na odrobinę cukierniczej klasyki czyli Raffaello – wariantów jest sporo, większość z alkoholem, ja mam dla Was jednak dzisiaj wersję
Ciastkozercyszczypte soli i ubijamy na sztywna pianę. Delikatnie drewniana łyzką przekładamy białka do ciasta i mieszamy do jednolitej konsystencji. Wlewamy ciasto na rozgrzana formę i pieczemy ok 3 minut, aż gofry będą rumiane. Podajemy z ulubionymi dodatkami- owocami, bita śmietaną, konfiturami, czy cukrem pudrem. Puchota
ChilliJemyDzisiaj sernik na zimno z twarogu i bitej śmietany z borówkami amerykańskimi na spodzie z maślanych herbatników. Przygotowałam go z borówkami, bo je uwielbiam, ale możecie
Oryginalny smakProsty przepis na klasyczną i smaczną roladę z biszkoptu. Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną. Składniki: 5 jajek 100 g mąki 1 00 g
Tagebuch po polskunajbardziej smakowało na drugi i trzeci dzień. Blacha 22x33cm Składniki: Ciasto kakaowe: 4 jajka 3/4 szklanki cukru szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa: 200g masła 500ml mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki Nutelli Bita śmietana: 500ml śmietanki kremówki 30% 1,5 opakowania Śnieżki Nasączenie: 2 łyżeczki(...)szklanki wody 1,5 łyżeczki cukru Dodatkowo: opakowanie herbatników kakaowych (ok. 25sztuk) opakowanie herbatników maślanych (ok. 25 sztuk) pół słoiczka powideł śliwkowych starta czekolada lub słodkie kakao do posypania Ciasto czekoladowe: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie, ciągle ubijając dodajemy cukier. Kolejno dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia składników. Potem przesiewamy
Czerwona PorzeczkaDziś od rana u mnie bardzo słodko. Banany, owocowe crunchy, ciasteczka, bita śmietana, karmel...Zasłodziłam się na cały dzień ! Składniki: 2 dojrzałe banany sok z
Z Majeczką w kuchnimoimi małymi zmianami. Mocno kakaowy spód, budyń z mleczka kokosowego i bita śmietana z wiórkami kokosowymi w rezultacie dają pyszną tartę, która nie jest zbyt słodka i ciężka. To dzięki masie budyniowej, do której nie wkręcałam masła oraz bitej śmietanie, która nie jest za słodka. SKŁADNIKI Ciasto 160 g mąki 60 g cukru pudru 25 g kakao 1 jajko
Złote przepisy