ORZECHOWE NA OPŁATKU 350 g cukru pudru 5 białek 2 łyżki kakao 2-3 łyżki soku z cytryny 350 g mielonych orzechów włoskich okrągłe opłatki do pieczenia ciastek Cukier(...)białkami ucierać do białości, dodać zmielone orzechy, sok z cytryny i kakao. Dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do szprycy i wyciskać na przygotowane spody, czyli okrągłe opłatki do pieczenia ciastek. Piec 5-10 minut w temperaturze 150 stopni. Na środku można ozdobić kawałkiem orzecha, kandyzowanymi owocami, bakaliami lub dropsikami czekoladowymi. Po upieczeniu ciasteczka twardnieją, ale później stają się
KUCHARNIAbędzie pieczony w kąpieli wodnej. Ciastka czekoladowe należy rozdrobnić, najlepiej używając do tego malaksera - tak, aby zostały bardzo drobno zmielone. Masło stopić w rondelku i połączyć ze zmielonymi ciastkami. Wymieszać i lekko zagnieść, powstanie coś w rodzaju kruszonki. Tak przygotowaną masą wyłożyć spód i ściany tortownicy, dociskając dokładnie, by utworzyć jednolitą całość. Ser utrzeć mikserem, dosypując
KUCHARNIAprostokątów. Na środek każdego nałożyć nadzienie i rozsmarować.Z boku prostokąta zrobić ukośne nacięcia. Na każdym pasku, do dekoracji, jeszcze jedno nacięcie, w środku każdego paska. Składać ciastko, zaczynając od góry, kładąc paski na przemian. * Zajrzyjcie do Doroty, by obejrzeć fotorelację ze składania ciasta (klik) . Zakończyć, ułożyć na blaszce, przykryć, pozostawić do wyrośnięcia(...)ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić objętość, być miękkie i puszyste. Przed pieczeniem każde ciastko posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka. Posypać orzeszkami i udekorować żurawiną. Piec około 20 minut w temperaturze 180ºC. *przepis na ciasto duńskie (klik) i nadzienie (klik) cytuję za Dorotus
KUCHARNIAmielimy w młynku na mąkę. Następnie mieszamy z proszkiem i cukrem brązowym. Dodajemy do puree. Następnie dodajemy masło i żółtka. Zagniatamy ciasto. Ciasto nakładamy porcjami do maszynki do ciastek i wyciskamy ciasteczka, na blachę wyłożoną papierem. Ja wyciskałam końcówką do dekorowania toru (gwiazdką). Ciastka można również, formować w dłoniach. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i pieczemy
Moje pyszne gotowanielodówce. Schłodzone ciasto wałkujemy na blacie oprószonym mąką, a następnie używamy wałka z grawerunkiem. Wykrawane ciastka wstawiamy ponownie do lodówki na około 15-20 minut. Układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160 stopni i pieczemy przez ok. 20 minut na środkowej półce, aż nabiorą lekko złocistego koloru. Jeżeli brakuje
Kredowe MenuParę dni temu na blogu pojawił się przepis na churros , hiszpańskie smażone ciastka. Ciastka te można również podawać maczane w sosie czekoladowym, stąd też dziś na niego przepis. Sos posłuży nam również do innych deserów lub jako polewa do ciast. Jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. I oczywiście pyszny. Sos czekoladowy Czas przygotowania: 20 minut
Kulinarne przygody Gatityszklanki mieszanki bakalii 3 łyżki dżemu łyżka olejku rumowego lub rumu Wykonanie: Ciastka i ciasto blendujemy. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko oraz kakao. Zagotowujemy. Dorzucamy zblendowane ciastka i ciasto. Mieszamy. Masę chłodzimy. Formujemy kulki, obtaczamy w zblendowanych bakaliach
Z Majeczką w kuchniWspaniałe kruche ciasteczka z marmoladą z róży.. Im naprawdę nie można się oprzeć. Przepis wzięłam z TEJ strony z małymi zmianami. Składniki na całą blachę ciastek: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g margaryny 2 łyżki kwaśniej śmietany 12% - 18 % 2 jajka Dodatkowo: marmolada różana 1 rozmącone jajko Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy przez(...)wielkość boków najlepiej 5 – 6 cm) Na każdy kwadrat nakładamy łyżką marmoladę a potem mocno sklejamy przeciwległe końce. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej gotowe ciastka. Przed włożeniem do piekarnika posmarować je rozmąconym jajkiem. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec 10 – 15 minut w temperaturze 160 stopni C. Po upieczeniu, wyjąć i wystudzić. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieWitam serdecznie po przerwie. :-) Dzisiaj podam przepis na najpyszniejsze ciastka jakie kiedykolwiek jadłam. Niesamowicie wciągające i uzależniające. Polecam, naprawdę są pyszne :-) Znalazłam ten przepis w jednym ze starych numerów gazety z modą „BURDA”. Ponieważ chciałam uszyć sobie kilka kreacji, wyciągnęłam z pudła w piwnicy gazety z modą z lat 70 i 80. Kiedyś byłam namiętną(...)Wyjąc ciasto z lodówki, podzielić na 2 – 3 części i każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 2 – 3 milimetrów. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać większymi foremkami ciastka. Wycięte ciasteczka układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce a następnie nakładać na nie łyżką lub szprycą gotową bezę, udekorować wierzch płatkami migdałowymi, żurawiną, rodzynkami, orzechami
Na słodko lub wytrawniePonieważ zostało mi ubite białko z cukrem z poprzednich ciastek, zdecydowałam się upiec dodatkowo bezy. Dodałam do tego jeszcze kakao. Wyszły mi jeszcze dwie duże blachy. Składniki: 3 białka 200 g cukru pudru 1 czubata łyżka kakao Sposób wykonania: Białka ubić(...)sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodać kakao i dokładnie wymieszać. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką, lub szprycą nakładać masę na papier, zostawiając odległość. Wielkość ciastek jest dowolna. Ja zrobiłam trochę większe bo miałam mało czasu, żeby się nimi bawić. Wstawić do nagrzanego piekarnika piec 50 minut w temperaturze 140 stopni C. Wyjąć, wystudzić. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieczęść tej chałwy zużyć do sernika. Wspaniały delikatny sernik nie zbyt słodki o wyczuwalnym smaku chałwy.. no i ta chałwowa polewa.. poezja :-)) Składniki na spód: 100 g ciastek digestive ( ja dałam zwykłe herbatniki) 40 g roztopionego masła lub margaryny. Składniki na masę serowa: 1 kg sera białego 3 - krotnie zmielonego 1 szklanka cukru 5 jajek(...)pokruszonej w grubsze kawałki 1 opakowanie cukru waniliowego. Składniki na polewę chałwową: 150 g chałwy sezamowej waniliowej lub innej ulubionej ½ szklanki śmietany kremówki 30 – 35 % Sposób wykonania: Przygotować spód: Ciastka pokruszyć bardzo drobno, dodać rozpuszczone masło lub margarynę i wymieszać. Całość wyłożyć na dnie dużej tortownicy. Przygotować masę serową: Ser zmielić lub dodać gotowy zmielony, wsypać cukier i utrzeć
Na słodko lub wytrawnienastępnie odstawić do wystygnięcia. Ciastka zmielić przez maszynkę Zagotować ½ szklanki wody, dodać do niej kakao, cukier, 50 g masła, całość zdjąć z ognia wystudzić i dodać zmielone ciastka a następnie zagnieść tak aby powstało jednolite ciasto. Gdyby ciasto nie chciało się zagnieść i kruszyło się, dodać do niego odrobinę przegotowanej wody. Rozłożyć folię, rozwałkować
Na słodko lub wytrawniekońcu, niemal miesiąc po terminie, przedstawiam Wam ostatni z serii przepisów bożonarodzeniowych. Nie, żebym czuła się jakoś specjalnie usprawiedliwiona... Po prostu z tym wszystkim nie nadążałam. Napiekłam ogromnie ilości ciastek, a przecież ile można o ciastkach i pisać, i czytać...? Stwierdziłam więc, że będę je i Wam, i sobie, racjonalnie dawkować. I oto, co z tego wyszło
Pożeraczka, czyli raz adobrzeserdecznie spróbujcie, wart jest grzechu :) SKŁADNIKI: 80 dag tłustego zmielonego sera 4 jajka 200g dobrej gorzkiej czekolady ok 200 g masy kajmakowej orzechowej 1 szklanka cukru pudru 200 g ciastek oreo ok 80 g masła ( roztopionego) A jak to zrobić: Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miksujemy ser z cukrem, a następnie dodajemy po jednym jajku, dalej mieszając(...)miski, łączymy tę część z masą kajmakową. Pozostałą masę (2/3) łączymy z czekoladą ( powinna być schłodzona). Do tortownicy o średnicy 22cm, nakładamy rozkruszone na mąkę ciastka wymieszane z roztopionym masłem ( całość powinna przypominać w konsystencji mokry piasek). Następnie wlewamy najpierw masę czekoladową a potem masę kajmakową. Całość lekko mieszamy widelcem
Kuchnia w opałachdodajemy skórkę cytrynową. Tak przygotowane ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem formy i pieczemy 20 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia na 5-10 minut i wyciągamy ciastka. Przygotować krem. W rondelku podgrzać śmietankę, zdjąć z ognia i rozpuścić w niej czekolad, energicznie mieszając. Schłodzić i pozostawić(...)zacznie gęstnieć. Śmietanowa chmurka. Śmietankę ubić na sztywno ze śnietan-fixem i cukrem pudrem. Dodać mascarpone i sok z cytryny i jeszcze raz dokładnie zmiksować. Zagłębienie w każdym ciastku, wypełnić kremem czekoladowym, a na wierzchu przy pomocy rękawa cukierniczego utworzyć śmietanową chmurkę. Z wierzchu posypać odrobiną kandyzowanej skórki cytrynowej. Tak się upiekły :) Tak wyglądają :) A tak smakują
Kuchnia w opałach