skwarek można upiec ciastka ??? A można, można i to jeszcze jakie!!! Delikatne, niezwykle kruche, po prostu idealne. Na przepis ten trafiłam przeglądając mój "wiekowy" zeszyt w poszukiwaniu przepisu na święta i od razu przypomniałam sobie jak smakowały, po mimo upływu, naprawdę, wielu, wielu lat:) Czytając przepis cofnęłam się w czasie do lat dzieciństwa i oczami wyobraźni zobaczyłam(...)Jeżeli zaś macie zamiar robić ciasteczka wykrawane foremką, należny dosypać drugą szklankę mąki, szybko zagnieść ciasto, przełożyć na blat podsypany mąką i rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wykroić ciastka, ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10-12 min. Po tym czasie wyjąć, gorące przełożyć na deseczkę. Składniki na lukier zmiksować, polukrować wierzch
Ciasteczkowy Potwórserowa: 1 kg twarogu na sernik 1 1/2 szklanki cukru 10 jaj 3 pełne łyżki kawy cappuccino o smaku orzechowym 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 kostki masła Wykonanie: Ciastka traktuję blenderem , łącze z miękkim masłem, zagniatam i przekładam na spód tortownicy o śr. 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Twaróg miele trzykrotnie. Białka ubijam na sztywną(...)cukrem na puch, dodaję miękkie masło i kawę cappuccino. Zmniejszam obroty miksera i dodaję twaróg, a na końcu pianę z białek i mieszam łopatką. Przekładam na spód z ciastek i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160°C na 1 godzinę, zmniejszam temp. 140°C, piekę przez 20 min, kolejny raz zmniejszam temp. do 120°C-110°C i piekę
Ciasteczkowy Potwórpodpatrzyłam go u Dorotki . Tyle, że ja zamiast malin wykorzystałam tutaj truskawki. Deserek pyszny i szybki. Polecam! Składniki: 25-30 dkg truskawek; jogurt grecki (lub inny kremowy); kilka ciastek owsianych (użyłam Digestive z czekoladą); 2-3 łyżeczki cukru pudru; Wykonanie: Truskawki umyć, obrać z szypułek, zmiksować razem z cukrem pudrem blenderem. Ciastka pokruszyć. W pucharkach układać warstwy: troszkę
In my kitchenBardzo smakował moim gościom. Zajadali się, że hej! Ja zresztą też:) Sernik znalazłam w kawiarence u Dorotki :) Składniki na spód sernika: 150 g ciastek digestive, pokruszonych; 75 g roztopionego masła; Wykonanie: Tortownicę o średnicy 22 cm bardzo dokładnie wyłożyć folią aluminiową. Pokruszone ciastka wymieszać z masłem, wgnieść w spód tortownicy i schłodzić przez 20 minut w lodówce
In my kitchenDelikatny, kremowy, lekko pachnący Bailey'sem... Nam bardzo smakował:) Przepis od Doroty . Składniki na spód: 190g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie; 60g roztopionego masła; Składniki na masę serową: 700g twarożku kremowego (np. Philadelphia); 3/4 szklanki cukru; 4 jajka; 1/3 do 1/2 szklanki likieru Bailey's; 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii; 1/2 szklanki deserowych chipsów czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady(...)bardzo dokładnie uszczelnić folią aluminiową, gdyż sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej (trzeba szczelnie owinąć tortownicę folią, by nie dostała się nam do sernika woda). Przygotować spód: Ciastka pokruszyć blenderem lub wałkiem i wymieszać z roztopionym masłem. Wcisnąć w dno tortownicy. Schłodzić w lodówce, do czasu przygotowania masy serowej. Aby przygotować masę serową, wszystkie składniki dokładnie miksujemy. ( nie oddzielamy
In my kitchensernik, ciężki, wilgotny i wcale nie za słodki. Rozpływa się w ustach. Nam smakował:) Przepis od Dorotki. Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm. Składniki na spód: 100 g ciastek digestive; 40 g masłą, roztopionego; Ciastka pokruszyć wałkiem lub malakserem na "piasek". Dodać roztopione masło i wymieszać. Formę - tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia
In my kitchennastępnym razie też nie pominę, bo wszystko razem pięknie zagrało. Dodatkowo jest bezproblemowy w wykonaniu, czyli łatwy Kochani :) To był świetny wybór. Źródło: Moje Wypieki . Spód ciasteczkowy: 200 g ciastek pełnoziarnistych 70 g masła roztopionego 1 kopiasta łyżka kakao gorzkiego Wykonanie jest proste, wiecie już doskonale jak zrobić taki spód. Ciastka wrzuciłam do blendera, zmiksowałam na piasek
Blondynka GotujeCiastka te wyszły przez "przypadek". Pieczone w nocy ze składnikami "na oko". Ciasteczka są miękkie i puszyste. Dzięki bananom długo utrzymują swoją świeżość, o ile długo w naszej kuchni wytrzymają. Podczas pieczenia, po kuchni i całym mieszkaniu, roznosi się piękny zapach bananów. Ciasteczka te może nie są najpiękniejsze, bo jak widać, każdy jest z "innej parafii(...)masło nie zważyło się podczas ucierania. Ucierać do uzyskania gładkiej i puszystej masy. W miseczce wymieszać banany z sodą. Soda spowoduje, że banany zaczną się pienić, dzięki czemu nasze ciastka będą puszyste i urosną. Masę bananową dodać do masła i dokładnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę, cynamon i sól. Dokładnie połączyć. Wsypać żurawinę wg uznania (ja dodałam 1 czubatą łyżkę
CookYourselfwzięłam, bo są pyszne. Idealne do kawki. Z przepisu wychodzi trochę ponad 30 ciasteczek, więc można się nimi objeść. Są słodkie, ale nie aż tak bardzo. Po upieczeniu ciastka są miękkie i podczas studzenia twardnieją, ale nie ujmuje im to w smaku. Polecam! 'mleczne ciasteczka' Składniki * : - 2 szklanki mąki - 0,5 szklanki mleka w proszku - 1 łyżeczka proszku(...)dokładnie zmiksować. Na końcu dodać białą czekoladę i wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w średnich odstępach, ponieważ ciastka trochę urosną i rozleją się na boki. Lekko spłaszczyć. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez 1 0-15 minut. Studzić na kratce. Smacznego! * przepis pochodzi z bloga 'Moje
CookYourselfJedne z najlepszych ciastek jakie jadłam. I to nie ze względu na "posiadanie" M&M'sów w przepisie, ale na to, że są na prawdę dobre. Bardzo szybko się je robi, więc nawet dzieci poradzą sobie z tym przepisem bez problemu. Ja robiłam je późnym wieczorem i zajęło to na prawdę niewiele czasu. Sama nie wiem, ale jakoś(...)najlepsze wypieki, ciastka, chleby wychodzą mi podczas nocnego pieczenia :) Po upieczeniu, należy przechowywać w szczelnym i suchym pojemniku. Dla urozmaicenia, można dodać kolorowy barwnik -u mnie żółty, który dostałam do przetestowania od firmy FoodColours . 'kruche ciasteczka z m&m'sami' Składniki: - 150g miękkiego masła - 100-150g cukru - 2 szklanki mąki pszennej - 1 jajko - 2 łyżeczki cukru waniliowego
CookYourselfsurowe kruche ciasto, możecie je bez problemu zamrozić. Zarówno w kulce, jak i w uformowanych np ciasteczkach czy w formie na tarcie. Aby upiec ciastka lub tartę wystarczy ciastka umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a tartę w formie do tarty i piec 5 min dłużej niż mówi przepis :) Możecie również mrozić upieczone już np. spody
CookYourselfCiastka te wyszły zupełnie przypadkiem.A jak to z przypadkami wychodzi - przeważnie są bardzo smaczne ;) Ciastka są łatwe w przygotowaniu i robi się je w niecałe 45 minut. Są bardzo treściwe - to co do nich dodamy, to tylko nasz wybór. U mnie dzisiaj z jagodami goji. Do tego nie zawierają w sobie jajek, więc dla alergików idealne. Polecam! 'łatwe
CookYourselfSkładniki: na 15-20 sztuk 1 kostka masła 3 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii lub 1 op cukru waniliowego 0,5 kubka mąki krupczatki marmolada
Luźna Kuchniastole :). Mazurek w skrócie to spód, nadzienie i dekoracja. Spód może być z ciasta kruchego, drożdżowego itp.. Jeśli nie macie piekarnika możecie go przygotować mieląc w malakserze pokruszone ciastka z masłem (ok. 150 g ciastek/30 g masła), "mokry piasek" rozsypać w formie i ubić dnem kubka lub szklanki. Po 30 minutach w lodówce będzie gotowy do pokrycia wybraną(...)mazurek na tym spodzie trzeba przechowywać w lodówce. Jeśli chodzi o dekorowanie ograniczeniem może być tylko nasza wyobraźnia. Poza bakaliami, kandyzowanymi owocami, ziarnami, czekoladą, ozdobami cukierniczymi, okruchami ciastek i bezów ciekawą dekoracją są kwiaty. O kwiatach jadalnych napiszę więcej w innym poście, jednak chciałabym zwrócić uwagę na to, że nie wszystkie kwiaty nadają się do dekorowania, mimo
SzczyptaSmaQPamiętasz jeszcze „Ulicę Sezamkową”? Te ciastka przypominają mi jednego z jej mieszkańców. Sama nie wiem, dlaczego. Być może przyczyny nie powinnam szukać w otoczeniu – prawda jest taka, że ciasteczkowy potwór mieszka gdzieś głęboko we mnie. Nieważne, bynajmniej mam tu dla Ciebie coś pysznego. Gwarantuję, że jak przy wszystkich czekoladowych deserach, uzyskasz tak zwany „efekt błogości”, ale w przypadku(...)tych ciastek bez wyrzutu sumienia. Mają bardzo głęboki czekoladowy smak i są doskonałe nawet bez kremu. Nie chcę jednak namawiać Cię do jego pominięcia, tym bardziej, że jego orzechowy smak wspaniale wzbogaca ciasteczka. Wybór należy do Ciebie. Składniki: Ciasteczka: 2 ½ szklanki pełnoziarnistej mąki ½ szklanki kakao 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 szklanka ksylitolu lub pasty daktylowej
Roślinna - blog wegański