powideł śliwkowych. Wyłożyć 1/3 kremu chałwowego, przykryć kolejną warstwą ciastek i powideł. Ponownie posmarować kremem, przykryć herbatnikami i resztą powideł śliwkowych. Rozsmarować resztę kremu i przykryć ostatnią warstwą ciastek. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać startą czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce. Źródło: Relax time
Z miłości do słodkościminut, żeby nieco stężało. Po tym czasie formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając kilkucentymetrowe odstępy. Ciastka pieczemy 20 minut w temp. 190 stopni C - powinny być lekko zarumienione. Studzimy, układamy na tacy i obficie posypujemy cukrem pudrem. /przepis: "Kuchnia" - 12.2011/ Kruche ciasteczka renifery 150 g miękkiego masła(...)Ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm. Nagrzać piekarnik do 160 stopni C i piec 15 minut następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni C i piec 7 minut. Gdy ciastka ostygną dekorujemy pisakami cukrowymi
noteskulinarnyfigazaledwie kilka chwil co stanowi ogromny atut. Smak jest powalający i na jednej kuleczce nigdy się nie kończy ... Czekoladowe kuleczki z ciasteczek i mascarpone SKŁADNIKI: 6-8 ciastek czekoladowych Hit 2 łyżki czubate ugotowanej kaszy manny 1 łyżka masła 2 łyżki serka mascarpone 50 g czekolady gorzkiej kilka kropli aromatu kawy PRZYGOTOWANIE: Ugotowaną kaszę ucieramy z masłem(...)malaksera przekładamy ciastka i dokładnie je rozdrabniamy, dodajemy kaszę manną oraz serek mascarpone i kilka kropli aromatu - wszystko dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy. Odstawiamy do lodówki na kwadrans, a w tym czasie ścieramy gorzką czekoladę. Z masy formujemy niewielkie kuleczki, które obtaczamy w startej czekoladzie. Przekładamy do malutkich papilotek i odstawiamy do lodówki na godzinę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicukier. Dodajemy masło i siekamy nożem. Dodajemy jajka i wyrabiamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka dość dużo rosną, więc na blaszce zachowujemy spore odległości między nimi. Czereśnie(...)myjemy i usuwamy pestki. Ja część wyciągnęłam, a część zostawiłam z pestką i ogonkiem, ciekawie wtedy wyglądają. Kulki ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi, a następnie w środek każdego ciastka wciskamy czereśnie, lekko spłaszczając kulki. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach, studzimy na kratce
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipudrem. Jeśli mamy więcej czasu i ochotę by pączuszki były okrąglutkie, jest na to sposób. Musimy wtedy natłuścić dłonie, nakładać na nie porcję ciasta, delikatnie formować i dopiero smażyć. Ciastka będą wtedy ładniejsze, ale daję słowo, smakować będą również takie nieforemne! Może nawet bardziej, bo robią się prawie same ;) Smacznego
Ratunku obiadCiasteczka z uroczymi, przezroczystym okienkami w kształcie serduszek to prosta, a zarazem efektowna propozycja na Walentynkowe menu. Ciastka pomimo swojej prostoty są bardzo smaczne i przede wszystkim idealnie pasują do romantycznej atmosfery Walentynkowego wieczoru. Walentynkowe Ciasteczka z Witrażem - Składniki: jajko 250 g mąki pszennej 100 g masła łyżka jogurtu naturalnego 2/3 szklanki cukru pudru cukier waniliowy(...)porcje ciasta. Landrynki kruszymy na pył (za pomocą moździerza lub młotka) i starannie umieszczamy w otworkach ciasteczek. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 170 stopni (nie za długo ponieważ ciastka wyjdą zbyt twarde, a landrynki ulegną przypaleniu). Ciasteczka możemy ściągnąć z blaszki dopiero po całkowitym ostudzeniu. Moje posty
Słodka Stronadeserów mam po niej hihi. Jak byłam mała to każdy wieczór spędzałyśmy w kuchni i razem piekłyśmy różne ciasta i ciasteczka. Uczyłam się używać różnych sprzętów - urządzenie do wyrobu ciastek było niesamowite, nigdzie indziej takiego nie widziałam, a co najważniejsze do dziś działa. I tu mi się przypomniało o fajnym przepisie na ciastka, muszę pojechać
Niezły MłynekLava cake, czyli ciastko lawa z płynnym środkiem (fondant) uchodzi za trudne do zrobienia, choć w rzeczywistości przygotowuje się je szybko i prosto. Pieczenie w wysokiej temperaturze sprawia, że składniki nie są już surowe, a są jednocześnie jeszcze płynne – dzięki temu, gdy jemy ciastko, płynny środek spektakularnie zacznie wypływać niczym lawa z wulkanu. Mega seksowny deser. Miałam okazję jeść(...)przypadł mi wyjątkowo do gustu – biała czekolada nadaje słodyczy, a cynamon specyficznej nuty – razem z gorzką czekoladą sprawiają, że moje kubki smakowe wariują. Lava cake – ciastko lawa (4 sztuki) : 125 g gorzkiej czekolady (ok. 70% kakao) 125 g masła + odrobina do wysmarowania kokilek 2 całe jajka 2 żółtka jaj 4 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ½ łyżeczki cynamonu
Poezja smakuPączki angielskie „Yum yum” to bardzo popularne w Wielkiej Brytanii, (a zwłaszcza w Szkocji, skąd się podobno wywodzą) smażone ciastka, które są krzyżówką croissanta z pączkiem, choć zdecydowanie im bliżej do pączka. Właściwie do tej pory sama ich nie robiłam, bo jakoś nie było okazji, ale jak zobaczyłam je na Moich Wypiekach , to od razu postanowiłam(...)pudru plus sok z 1 cytryny rozetrzeć i dodać odrobinę gorącej wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję…lukier powinien być wystarczająco rzadki, żeby można było łatwo go rozsmarować na ciastkach… 1. Do miski lub na blat przesiać mąkę, cukier, sól i suche drożdże (jeśli używamy drożdży świeżych to należy najpierw zrobić rozczyn) i wszystko mieszamy. Dodać masło
UgotujmyTo.plcudowny-muszę to uczcić! " "W końcu wybrałam się na te zajęcia zumby, o których mówiłam od pół roku...należy mi się coś!"- tak myśląc kupujemy ogromną paczkę chipsów lub ciastek, zapominając o tym, że nasza "nagroda" jest tak naprawdę naszą (długodystansową) zgubą. Oczywiście ja, spośród wszystkich osób, nie pogardzę ociekającym cukrem ciastkiem, ale...OD CZASU DO CZASU
Gotowanie to kochaniekuchennym. Masło (3 łyżki!) klarujemy i dodajemy do rozdrobnionych kasztanów. Mieszamy. Herbatniki rozdrabniamy w blenderze. Masło klarujemy (1 łyżka) i dodajemy do herbatników. Mieszamy. Okrągłą foremkę wykładamy papierem. Wysypujemy ciastka wymieszane z masłem, rozprowadzamy po dnie i uklepujemy i wykładamy pokrojoną w plasterki figą. Ser i jedną szklankę cukru mieszamy mikserem(...)Dodajemy jajko po jajku, łyżkę kasztanów z masłem po łyżce kasztanów z masłem, a potem łyżkę mąki ziemniaczanej po łyżce mąki, cały czas mieszając! Masę wylewamy na przygotowane wcześniej ciastka, uklepane na dnie foremki i obłożone plasterkami fig. Sernik pieczemy około godziny. Najpierw 15 minut w 180 stopniach, potem 45-55 minut w 160 stopniach. Powinien równo wyrosnąć (środek
GRUBY WAŁEKsól, jajka, cukier, miękkie masło, skórkę oraz sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i proszek do pieczenia. Dokładnie wyrobić ciasto, ma być gładkie i elastyczne. Gotowe przełożyć do maszynki. Ciastka wyciskać bezpośrednio na blaszkę, piec w temperaturze 170 stopni przez około 10 minut. Zamiast maszynki można użyć również rękawa cukierniczego;) Smacznego
Krakowskie smaki AniKolejna wersja uwielbianych przez nas ciasteczek. Idealne na zdrowe drugie śniadanie lub na podwieczorek. Ciastka są bezglutenowe, bez dodatku jajek, mogą być również bezmleczne gdy użyjemy margarynę bezmleczną i jogurt sojowy, moje były na masełku z ukwaszonej śmietany i jogurcie naturalnym, pychotka... :-) Ciasteczka zaraz po upieczeniu są bardzo kruche, należy uważać by się nie rozpadły, po 2 dniach(...)włoskie) - 200g ksylitolu lub cukru trzcinowego - 250 zimnego masła lub margaryny bezmlecznej (dałam masło) - 150ml jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka sody (nie trzeba) - szczypta soli + cukier trzcinowy do posypania ciastek Masło pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki (z wyjątkiem orzechów) i zagnieść energicznie kruche ciasto, ja wykorzystuję do tego hak miksera. Następnie dodać rozdrobnione orzechy i połączyć z ciastem
Smaczne ZdrowePrzepis ten jest też bazą do wykonania sernika kawowo-czekoladowego . Ten przepis to moja kolejna propozycja w Kuchni Wielkanocnej Olgi Smile. SKŁADNIKI 120 g pokruszonych ciastek digestive (u mnie czekoladowe herbatniki) 60 g roztopionego masła 800 g twarogu na serniki, zmielonego przynajmniej 2-krotnie 1 łyżka ekstraktu z wanilii 3 jajka(...)cukru pudru *od siebie dodaję: kilka łyżeczek soku z cytryny pół puszki masy kajmakowej 3-4 łyżki likieru kawowego lub whisky 6 łyżek masła 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Ciastka wymieszać z roztopionym masłem. Twarożek, wanilię, jajka, cukier zmiksować na gładką masę. Formę do muffin wyłożyć papilotkami. Na dno każdej wysypać ciasteczka, na to nałożyć masę serową. Piec około
KUCHARNIAulubionych smaków:) Jest wilgotny, aromatyczny, smaki kawy i czekolady świetnie się uzupełniają. Ten przepis to moja kolejna propozycja w Kuchni Wielkanocnej Olgi Smile. SKŁADNIKI 90 g pokruszonych ciastek digestive (u mnie czekoladowe herbatniki) 40 g roztopionego masła 500 g twarogu na serniki, zmielonego przynajmniej 2-krotnie 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2 jajka(...)kawowego* 4-6 łyżek nutelli * NA POLEWĘ 2-3 łyżki masła 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady * ilość tych składników zależy od Waszych upodobań smakowych, można zmniejszyć lub zwiększyć. Ciastka wymieszać z roztopionym masłem. Twarożek, wanilię, jajka, cukier, likier i nutellę zmiksować na gładką masę. Formę o średnicy 21 cm wyłożyć folią aluminiową i obłożyć nią zewnętrzne boki tortownicy
KUCHARNIA