Pamiętasz jeszcze „Ulicę Sezamkową”? Te ciastka przypominają mi jednego z jej mieszkańców. Sama nie wiem, dlaczego. Być może przyczyny nie powinnam szukać w otoczeniu – prawda jest taka, że ciasteczkowy potwór mieszka gdzieś głęboko we mnie. Nieważne, bynajmniej mam tu dla Ciebie coś pysznego. Gwarantuję, że jak przy wszystkich czekoladowych deserach, uzyskasz tak zwany „efekt błogości”, ale w przypadku(...)tych ciastek bez wyrzutu sumienia. Mają bardzo głęboki czekoladowy smak i są doskonałe nawet bez kremu. Nie chcę jednak namawiać Cię do jego pominięcia, tym bardziej, że jego orzechowy smak wspaniale wzbogaca ciasteczka. Wybór należy do Ciebie. Składniki: Ciasteczka: 2 ½ szklanki pełnoziarnistej mąki ½ szklanki kakao 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 szklanka ksylitolu lub pasty daktylowej
Roślinna - blog wegańskiznak, że trzeba je wyciągnąć. Jeśli zostawimy je w piekarniku dłużej każdy kolor zrobi się brązowy. W międzyczasie przygotowujemy krem . Przed rozpoczęciem składania zajączków musimy się upewnić, że ciastka są już zupełnie przestudzone. Na pojedyncze serduszko nakładamy krem i przygniatamy serduszkiem z uszami. Z rozpuszczonej czekolady robimy oczy i nosek, na tył przyczepiamy Skittlesa jako ogonek(...)zrobieniu pierwszego zająca doszłam do wniosku, że lepiej, żeby buzie i ogonki były zrobione w pierwszej kolejności i to też Wam polecam ;) Łatwiej się za nie zabrać, kiedy ciastka leżą na stole. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyleciutki jogurtowiec, bo z kremówką, ale coś za coś. Połączenie jagód i kokosa sprawdziło się doskonale, ale najlepiej jak sami się o tym przekonacie. Składniki: Spód 200 g kruchych ciastek kokosowych 2 łyżki wiórków kokosowych 50 g miękkiego masła Ciastka rozdrobnić na proszek. Wymieszać z wiórkami i masłem do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Można wszystko razem zmiksować
Pełny talerzpolewą czekoladową. Idealny na chłodny dzień. K1 twierdzi, że w ogóle najlepszy ze wszystkich. ;) Ciekawa jestem, czy Wam zasmakuje. Składniki: Spód: (sernik można piec również bez spodu) 160 g ciastek oreo/neo bez nadzienia 60 g miękkiego masła Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka rozdrobnić na proszek, połączyć z miękkim masłem. Masę ciasteczkową równomiernie
Pełny talerzmiksujemy blenderem. Poza tym: 200 g kruchych ciasteczek maślanych – pokruszone, najlepiej w moździerzu kakao żurawina (gotowy dżem lub suszona) Układamy warstwy: pokruszone ciastka masa bananowa pokruszone ciastka odrobina kakao żurawina masa bananowa żurawina Kategoria: Desery
kuchcikowniawięcej? Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Spód Ciasteczkowo-Kokosowy: ok. 200 g ciastek maślanych pełnoziarnistych 30 g oleju kokosowego Na tym etapie zmiksowałam ciastka w blenderze, na bardzo drobny "piasek", wlałam rozpuszczony olej kokosowy i wszystko razem wymieszałam. Obręcze do potraw
Blondynka Gotujedietetyczne, przygotowane bez dodatku tłuszczu i z niską zawartością cukru. Ponad to poprawiają metabolizm, gdyż zawierają dużo cennego błonnika. Czas przygotowania: 30 min. Składniki na 8 ciastek Koszt przygotowania: 6,00 zł SKŁADNIKI: 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1 szklanka płatków owsianych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cukru trzcinowego (brązowego) 1 łyżka rodzynek 12 suszonych śliwek(...)kulki, które spłaszczamy na kształt ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160'C na ok. 20 min. Upieczone ciastka będą jeszcze miękkie. Należy je wystudzić, wtedy zesztywnieją i można je jeść. Smacznego
kulinarnyJasoli 1-2 jajka do posmarowania dekoracja: niebieski lukier (można zastąpić lukrem innego koloru) płatki migdałowe płatki suszonej truskawki rozdrobnione pistacje do wykrawania: małe i duże kółeczko- foremki do ciastek bądź szklanka i kieliszek o małej średnicy Przygotowanie: Zrobić rozczyn z drożdży. Wymieszać mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Odstawić w ciepłe miejsce do momentu(...)oprószonym blacie rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1-1,5 cm. Wykrawamy dużą szklanką, a następnie małą dziurkę pośrodku kieliszkiem (bądź używamy małej i dużej foremki do ciastek). oponki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i smarujemy rozbełtanym białkiem. piec: około 15 minut w temperaturze 180 stopni Po upieczeniu i ostudzeniu pączków, polukrować i posypać posiekanymi
KreatywnePinyśmietanki kremówki 30% 5 białek jaj 4 łyżki cukru 100 g ciastek Petit Beurre Krem z żółtek: 5 żółtek 5 łyżek cukru 5 łyżek wody Jakiś czas temu w sieci sklepów Biedronka, podczas trwania tygodnia Portugalskiego zauważyłam bardzo fajny deser - Natas do Céu. Postanowiłam spróbować... no i od tego czasu nie potrafiłam przejść obojętnie obok półki(...)wyciągnąć jakąś średnią z kilku różnych przepisów (ponieważ sporo się od siebie różniły). No i efekt jest :) Deser jest po prostu prze-pysz-ny! Polecam wszystkim wielbicielom wyjątkowych słodkości. Ciastka Petit Beurre za pomocą blendera dokładnie rozkruszyć na piasek. W niewielkim ganku zagotować 5 łyżek wody z 5 łyżkami cukru. Doprowadzić do wrzenia. W małej miseczce żółtka rozkłócić
Świat Domowej KuchniDodajemy żółtka, szczyptę soli i sok z cytryny. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy ciastka foremką. Pieczemy na złoty kolor w temp.180 st.C. Gotowe ciastka posypujemy cukrem waniliowym
Smakowite Daniaupalne dni . Chłodzi, orzeźwia , poprawia nastrój po prostu"niebo w gębie ". składniki na formę keksową deseru 2 szklanki śmietany 30 % puszka mleka skondensowanego słodzonego 40 dag truskawek 10 ciastek kakaowych przepis Do miski wlewamy śmietanę i ubijamy ale nie na sztywno tylko tak, żeby miała lejącą konsystencję. W trakcie ubijania wlewamy cienkim strumieniem mleko skondensowane, a na koniec wrzucamy(...)truskawki, chwilę miksujemy, truskawki nie muszą być całkiem rozdrobnione. Formę na keks wykładamy folią aluminiową tak, żeby wystawała pod formę około 5 cm i wlewamy do niej masę truskawkową. Ciastka kakaowe rozgniatamy i posypujemy nimi wierzch masy truskawkowej. Tak przygotowany deser owijamy folią wystającą z formy i wkładamy do zamrażalnika na około 8 godzin
Smakowite Daniaskładniki na około 30 ciasteczek 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 150g masła 1 jajko 1-2 jabłka cukier puder do posypania ciastek przepis Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli i cukier waniliowy, wbijamy całe jajko i dodajemy miękkie masło. Wszystkie składniki siekamy nożem aby dobrze połączyły się(...)grubości około 1/2 cm i szklanką wykrawamy z niego krążki. Na każdym krążku kładziemy kawałek jabłka i formujemy pierogi, brzegi ciasta zlepiamy widelcem nadając im ciekawszy kształt. Tak przygotowane ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 25 minut. Upieczone ciasteczka obficie posypujemy cukrem pudrem
Smakowite Danianakładać kremu dopóki nie będą zupełnie zimne. Na środek ciasteczka nakładamy krem (wygodnie zrobić to workiem cukierniczym lub zwykłym woreczkiem strunowym), przykrywamy drugim ciastkiem i lekko zgniatamy. Brzegi ciastka "maczamy" w misce z cukiereczkami, tak żeby dokładanie przykleiły się do kremu. Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercyktoś mnie zna, to wie: uwielbiam serniki. Jeśli są bez rodzynek - zawsze spróbuję! Sernik ten zrobiłam więc z ogromną przyjemnością ;) Spód: 300 g ciastek maślanych 100 g roztopionego masła 2 duże jabłka 2-3 łyżki masła 1 łyżeczka cynamonu Masa: 1 kg sera trzykrotnie mielonego 2/3 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki(...)rozpuszczenia żelatyny Galaretka: 500 ml soku jabłkowego (ja miałam jakiś domowy, ale taki dostępny na półce sklepowej też się nada) 3 łyżki żelatyny 1 duże jabłko Spód Ciastka maślane drobno pokruszyć i dodać do roztopionego masła. Dokładnie wymieszać, wyłożyć na dno tortownicy i dokładnie uklepać. Włożyć na 30 minut do lodówki, żeby spód stwardniał. w tym czasie
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!się go długo, przy robieniu masy serowej ręka prawie odpada, ale warto, jak najbardziej warto! Cytryny są moim bohaterem obecnego lata, zdecydowanie :) Składniki: Kruchy spód: 200 g kruchych ciastek maślanych 80 g rozpuszczonego masła 4 łyżki soku z cytryny skórka starta z 1/2 cytryny Masa serowa: 500 g sera tłustego lub półtłustego potrójnie mielonego (ja swój po prostu(...)cytryny Dno i boki tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Żeby papier trzymał się na bokach - wystarczy je lekko wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Spód Ciastka dokładnie kruszymy. Dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz roztopione masło. Wszystko dokładnie mieszamy aż uzyskamy masę na kształt mokrego piasku, którym wykładamy dno tortownicy. Podpiekamy około 5-7 minut, po czym
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!