ciastka - 17601 przepisów (strona:343/1174)

Kukurydziane pieguski… 272

kładziemy do zamrażarki na 30 min. Po wyjęciu ciasta z zamrażarki rozwałkowujemy je. (Ja go nie rozwałkowywałam ponieważ zepsuł mi się wałek i musiałam układać je rękami.) Wykładamy ciastka na papierze do pieczenia, pieczemy w temp. 175-180 stopni przez min. 15 minut (wszystko zależy od grubosci ciastek, najlepiej je obserwować aby się nie spaliły) Smacznego

madamekuchnia.wordpress.com
Sernik z musem wiśniowym 249

promienie słońca trudno dostrzec za kłębiastych chmur. Dlatego też postanowiłam sernik na zimno zastąpić tym pieczonym wzbogacając go soczystymi kwaskowatymi wiśniami . Wyszło naprawdę smacznie. Składniki : Spód : 200 g ciastek ( herbatniki , biszkopty , maślane , kruche ) 100 g rozpuszczonego masła. Masa serowa : 1 kg sera na sernik (użyłam wiaderkowego) 330 ml śmietany 30% 1 szklanka cukru 4 jajka 2,5 opakowania budyniu(...)waniliowego (łącznie 100g proszku budyniowego) 250 g wydrylowanych wiśni. Mus wiśniowy: 500g wydrylowanych wiśni pół szklanki cukru 6 łyżeczek żelatyny 300 ml śmietany 30% 1 op. cukru waniliowego Wykonanie : Ciastka zblendować lub rozkruszyć za pomocą wałka . Wymieszać z masłem i taką mieszanką wylepić dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić ok 15 min w lodówce. Wszystkie składniki na masę

Malinowa Kawiarenka
Makowiec gotowany z bitą śmietaną 187

był za makowiec !!! Mój faworyt wśród makowców Na spód biszkopt lub ciastka biszkoptowe (ja miałam ciastka) masa makowa: 2 szklanki maku 1 1/2 kostki masła 8 jajek 5 łyżek mąki ziemniaczanej 1 1/4 szklanki cukru olejek migdałowy masa śmietanowa 1/2 litra kremówki 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Na dno tortownicy lub blaszki wyłożyć biszkopt lub biszkopciki

Jadło i czytadło
ROLADA TIRAMISU 809

PRZYGOTOWANIE :  Kawę zaparzamy, studzimy i mieszamy z likierem rumowym. Formę keksową półokrągłą wykładamy folią aluminiową. Biszkopty maczamy w kawie, ( czynność tą wykonujemy szybko aby ciastka za bardzo nie nasiąkły ) i rozkładamy je równomiernie w formie. Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, robotem na sztywno(...)Następnie dodajemy serek mascarpone i ciągle mieszając wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Masę dzielimy na dwie części, większą białą i mniejszą do której wsypujemy kakao i mieszamy. Białą masę rozkładamy na ciastka, nie do końca. Na to wylewamy kakaową masę i równo rozprowadzamy. Na wierzch ciasta układamy resztę nasączonych biszkoptów.  Tiramisu odkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą

Kulinarne Fantazje Marioli
Puszysty Sernik Kokosowy 170

zawsze wychodzą puszyste, delikatne a zarazem sycące i konkretne Puszysty sernik kokosowy taki właśnie jest. Koniecznie wypróbujcie, jest szybki, prosty i pyszny.   Składniki na spód:   250 g ciastek typu digestive w gorzkiej lub mlecznej czekoladzie 80 g masła, roztopionego   Ciastka kruszymy w malakserze na drobny pył. Masło roztapiamy, dodajemy do herbatników i mieszamy do połączenia

Made By Mom And Son
Ciastka z ciecierzycy z masłem orzechowym 190

Bardzo rzadko wykonuję jakiekolwiek ciastka, ale tym razem postanowiłam przygotować z warzywa. Dokładnie z ciecierzycy z dodatkiem masła orzechowego . Niebo w gębie! Rozpływają się w ustach, dzięki delikatnej strukturze. Polecam! :) Składniki: 12-14 sztuk puszka odsączonej ciecierzycy 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki miodu naturalnego 1/4 łyżeczki proszku(...)pieczenia aromat waniliowy Sposób przygotowania:   Wszystkie składniki wrzucamy do blendera. Blendujemy, aż powstanie jednolita, gęsta konsystencja. Następnie za pomocą łyżeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworzymy ciastka. Kolejno za pomocą widelca wykonujemy wzór. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 12-15 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Ciastka francuskie z serem camembert i żurawiną 176

ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Ciastka francuskie z serem camembert i żurawiną Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego Około 50g suszonej żurawiny 1 opakowanie sera camembert Jajko(...)Sposób wykonania: Ciasto podzielić na kwadraty(wielkość wedle upodobań). Na każdy położyć plasterek sera   i trochę żurawiny. Przykryć drugim kwadratem i docisnąć np. widelcem tworząc wzorek. Tak przygotowane ciastka posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do tem. Około 210 st przez

Smaki Natalii
Ciastka francuskie z dżemem wiśniowym 131

Brak czasu.. powoduje że trzeba robić rzeczy szybkie i smaczne :) Dlatego dziś ciasto francuskie w roli głównej! Ciastka francuskie z dżemem wiśniowym Składniki: opakowanie ciasta francuskiego dżem wiśniowy jedno jajko Sposób wykonania: Ciasto francuskie rozwałkować, pociąć na równe prostokąty. Na jedną cześć prostokąta nałożyć trochę dżemu, przykryć Zlepić na pomocą widelca. Jajko roztrzepać i posmarować wierzch ciastek

Smaki Natalii
Podsumowanie miesiąca - czerwiec 203

Durszlak.pl i KatalogSmaków.pl , dzięki czemu mogę docierać do szerszego grona czytelników, ale także poznawać nowe przepisy i szukać inspiracji wśród wspaniałych propozycji, które można tam znaleźć Porażki: Zrobiłam ciastka francuskie o wymyślnym kształcie, smakowały nieziemsko, ale wyglądały tragicznie - pyszne i brzydkie, niestety :P Nie wyszły mi placki bananowe - moje ukochane! Jak one mogły? Niestety nie wiem, co się(...)batatów i glazurowanymi w miodzie marchewkami Jajka sadzone w papryce, purée z batatów i szparagi Gulasz wieprzowy z suszonymi pomidorami Makaron "3 sery" Zupa pomidorowa z serowymi grzankami Słodkości: Ciastka francuskie z serkiem i truskawkami Chrupiące bułeczki na truskawkach Ciasto drożdżowe z truskawkami, rabarbarem i kruszonką Ciasteczka owsiane z bakaliami Cytrynowe ciasteczka owsiane Przekąski: Wytrawne roladki z ciasta francuskiego

Cooking Monster
Mini Napoleonki Na Herbatnikach 444

szkl mleka 1 budyń waniliowy bez cukru 2 żółtka 1/2 szkl cukru 1/2 szkl mąki pszennej 3/4 kostki margaryny 1. Blaszkę wykładamy folia spożywczą i układamy pierwszą warstwę ciastek. 2. Dwie szkl mleka zagotowujemy z cukrem i margaryną, w pozostałym mleku roztrzepujemy żółtka razem z budyniem i mąką tak aby nie było grudek. 3. Gotujące się mleko zdejmujemy(...)mnie trwało to z około 7-10 min. Następnie odstawiamy na  jakieś 5-10 min. do lekkiego przestygnięcia. Jeszcze gorącą masę wykładamy na herbatniki i przykrywamy drugą porcją ciastek. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie chowamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Kroimy wzdłuż ciasteczek

Gotowanie...to proste !
CIASTKA FRANCUSKIE Z JAGODAMI I MASCARPONE 395

cukrem i jagodami. Na każde ciastko kładziemy po łyżce farszu, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 200 *C.  Ciastka są już pięknie wyrośnięte i zarumienione. Po ostudzeniu posypujemy je cukrem pudrem i podajemy. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Batony owsiane 199

miodu) płatki gorzkiej czekolady  Banany blendujemy, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Zostawiamy masę na 10-15 minut. W tym czasie podgrzewamy piekarnik (termoobieg, 180 stopni). Formujemy ciastka, układamy na papierze(...)pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku do zarumienienia tj. około 15-20 minut. Gotowe :) Zajadamy z ulubioną herbatą lub kawą i łądujemy bateryjki na cały dzień.  1 ciastko (2 składniki obowiązkowe): 125 kcal 1 ciastko z dodatkami: 170 kcal SMACZNEGO!!! Zachęcam do obserwowania mojego profilu na   ♥︎ ♥︎  Instagramie ♥︎ ♥︎   Facebooku

Tetiisheri
Sernik czekoladowy bez pieczenia 1190

herbatników 70 g masła Herbatniki pokruszyć drobno i zblendować. Wymieszać z rozpuszczonym masłem . Ciastka powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć pokruszonymi ciastkami i ubić łyżką. Odstawić na chwilę do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową. Ser zmiksować z cukrem pudrem, i ubitą śmietaną.  Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody

O kuchni z uczuciem
Kremówka z Toffi (Kremówkowa Krówka) 491

Kremówka - jedno z bardziej popularnych i lubianych ciastek składających się z dwóch płatów ciasta francuskiego przełożonego aksamitnym kremem budyniowym. Kremówk a z poniższego przepisu łączy cechy klasycznego ciastka z delikatnym akcentem toffi - deser idealny d la wi elbicieli krówek i masy kajmakowej. Ciasto francuskie, aksamitna, budyniowa masa z n utą toffi, bita śmietana, masa krówkowa, a wszystko posypane

Słodka Strona
ciasto mrożone z finest cookies 265

masła 2 białka 1/2 szklanki cukru 1 filiżanka bitej śmietany 1 cytrynowy 120g serka 1 1/2 filiżanki świeżo posiekane truskawki Wykonanie        Rozdrobnić  ciastka w malakserze ,aż do uzyskania drobnego  miękiszu. Podzielić okruchy na pół.W dużej misce, dodać połowę pokruszonych ciastek , brązowy cukier, mąkę i stopione masło .Wszystko razem wymieszać

w mojej kuchni